Előre, 1963. november (17. évfolyam, 4976-5001. szám)

1963-11-01 / 4976. szám

4 GÁTÉPÍTÉS RAGASZTÁSSAL E­szébe sem jutna az embernek, mikor a pos­tán sietve leragaszta­na egy borítékot és ez a művelet sehogy sem akar sike­rülni, hogy valóság az, amit a múlt héten láttam : második emelet magasságban, merőlege­sen a falra egy betonlap állt, valószínűleg egy erkély alapja. A ház még befejezetlen volt, s éppen ezért tűnt nekem külö­nösnek, hogy ezt a szép betonla­pot valami gépek segítségével le akarják törni. Megelégedésem­re ez sehogy sem sikerült. Majd­nem felháborodva kérdeztem meg, mit akar ez jelenteni ? A felelet váratlan volt : kipróbál­juk, hogy a falhoz ragasztott betonlap milyen erősen áll. Hogy-hogy ragasztott ? — Igen, egy új ragasztóanyaggal a be­tonlapot egyszerűen oda ragasz­tottuk. Valóban így is volt. El kellett tehát hinnem, hogy vannak ma már csodaszámba menő, új anyagok, amelyeket a tudósok „adezivek”-nek neveztek el és melyek segítségével üveget és porcelánt, fát és műanyagot, fémet és vasbetont egyforma jól, mintegy szétválaszthatatlanul le­het ragasztani. Az új adezivek forradalmasító jelentősége nem is annyira a fa, fém vagy üveg összeragasztá­­sában rejlik, ugyanis a fát már régen jól össze tudjuk ragaszta­ni, a fémeket, műanyagokat és üveget pedig forrasztani lehet. A legfontosabb dolog a vasbeton­­tömbök sikeres összeerősítésé­­ben áll. Ma, amikor oly gyakori a vízi­erőmű építkezés, a betonépítkezés minősége hatalmas jelentőségű. A vasbeton ellen senkinek, semmi kifogása sem esik. Kitűnő, rend­kívül szilárd és tartós anyag. Nem volna gond a vasbeton gát megépítése, ha egy darabból lehetne önteni a több száz méte­res, masszív építményt. Az ál­talánosan elfogadott módszer ma az, hogy előre elkészített vasbe­ton tömböket raknak egymásra ; a betonvas végeket összehe­­gesztik, a maradt hézagokat pe­dig cementtel tömik be. Ez a módszer elfogadott, nem azért mert tökéletes, hanem azért, mert eddig jobb nem volt. A cement összeerősítés azon­ban gyakran megreped, mert a tulajdonságai nem ugyanazok mint a vasbetonnak. Ez pedig tűrhetetlen dolog a vasbeton­­építmények esetében, mert nem egyenletesen osztja el a gát meg­terhelését, ami a repedések fo­kozatos nagyobbodásához és vé­gül az építmény súlyos megron­gálódásához vezethet. Irja: Niederkorn János mérnök, a műszaki tudo­mányok kandidátusa A gátépítés „Achilles-sarka“ további fáradhatatlan kísérletek­re bízta az építészeket és ve­gyészeket. A megoldást, mint sok más esetben, most is a „csoda“ kémia hozta. A szintetikus adezivek élet­rajzát majdnem egy negyed év­százada kezdték írni, s azóta sok kísérleti és gyakorlati alkal­mazás eredményessége jó hírne­vet adott nekik. A legutóbbi, „az aranyérmes“ szintetikus ra­gasztó az epoxi gyanta. E ragasz­tó rekordjai mellett érdemes egy kicsit időzni. Születését nem is olyan bo­nyolult kémiai folyamatok titkai fedik. Klórozott glicerineket fe­nolok társaságában lúgva közeg­ben kondenzálják. Persze az így nyert epoxi gyanta még nem ragasztó, mert molekulái, bár hosszúkásak, mint a fonal, köny­­nyen elmozdulhatnak egymás mellől. Ezek a fonalszerű, hosz­­szúkás molekulák azonban kü­lönleges kémiai adalékok, „ke­ményítők" társaságában remek ragasztóanyaggá válnak. Az előbb említett erkélyalap falhoz ragasztása ezt jól szem­léltette. Vannak azonban más említésre méltó szilárdsági pró­bák is : egy vasbeton oszlopot ketté fűrészeltek, majd a két darabot epoxival egymáshoz ra­gasztották. Miután a ragasztás megkötött, két végénél emelvé­nyekre helyezték az oszlopot — mintegy hidat csináltak belőle — és súlyokat raktak rá. A vas­­betonoszlop már meghajolt, de a ragasztás állta a sarat. Ezek után a híd szárnyát megnagyob­bították úgy, hogy egy harmadik betonoszlopot ragasztottak az első kettőhöz. Ez esetben, a nagy megterhelés alatt, a vas­beton oszlop eltört, de a ragasz­tott hely épségben maradt. Mindezek után a ragasztást mínusz 20 fokra hűtötték, aztán plusz 20 fokra melegítették. Ezt a „barbár“ eljárást vagy 500- szor ismételték. A beton több helyen megrepedt, de a ragasztás még mindig ép maradt. Feltevődött az a kérdés is, vajon víz jelenlétében ugyan­csak ilyen erős forradást teremt a beton esetében az epoxi ra­gasztás ? A felelet szintén igen­lő volt. Erről úgy győződtek meg a tudósok, hogy két beton­­poharat nyílásainál egymásra té­ve összeragasztottak és az így képződött ragasztott betonhen­­gerbe 15 atmoszféra nyomású vizet szivattyúztak. E nyomást meghaladva, mely kb. egy 150 méteres vízoszlop súlyának fe­lel meg, a betonhengerek meg­repedtek, vagy fenekük levált, de a ragasztás épen maradt. Miután e teljesítmények is­meretessé váltak, napirendre ke­rült a gázblokkok ragasztásának feladata. E nagyon vonzó gondolat gya­korlati megvalósításának van egy bökkenője : hogyan hegesz­­szék össze a beton vaselemeit. Ugyanis, mint kiderült, a ra­gasztás alkalmazása esetén nincs elég hely a hegesztés kivitelezé­séhez. A megoldást egy véletlen hoz­ta. Egy, e téren dolgozó kutató séta közben abban gyönyörkö­dött, hogyan emelik a „rossz­­fogású“ nagy termésköveket. A módszer egyszerű : lyukat fúr­nak a kőbe, abba vaskampót he­lyeznek, köréje pedig homokot szórnak. Emelőrudak segítségé­vel a kampónál fogva felemelik a követ és rendeltetési helyére viszik. A kampó nyele nem csúszik ki a lyukból, mert az érdes homokszemek a kampóba, egymásba és a kőbe kapaszkod­nak, így lehetséges ez a cirkuszi mutatványnak beillő fogás. A gázblokkok vaselemének összeerősítése pontosan így nem valósulhat meg, mert az előbb említett „homok­kapocs“ nem elég megbízható és a leg­kisebb rázkódások iránt is rend­kívül érzékeny , egyszerűen szétesik. A megoldás azonban nem volt olyan bonyolult, mint amilyen hatékony : az egyik be­tonblokk vaselemét a másik mé­lyedésébe helyezték, amibe elő­zőleg epoxi-ragasztóba kevert homokot tömtek. Az ilyen össze­­erősítés a hegesztéssel is vetél­kedik. Lássuk azonban, mit mond mind­erre az „Ekonomika". Sajnos a véleménye nem nagyon biztató. Az epoxi-gyanta egyelőre igen drága és tiszta epoxi alkalmazása a nagyipari ragasztásra, ahol a fo­gyasztás tonnákra rúg, még nem kifizetődő. Szerencse, hogy sok esetben erre is van megoldás. A vasbeton esetében például az epoxi ragasztókon 50 százalék finom homokot keverhetnek, a ragasztás minősége nem romlik. Ez érthető, hisz a cementezés esetében is több a homok az elegyben mint a cement, így aztán többé-kevésbé meg­oldottnak tekinthető a betonra­gasztás gazdasági oldala is. Az epoxival összeerősített vas­beton építmények jobban ellen­állnak a légköri vagy vegyi romboló hatásnak, a mechanikai megrázkódtatásoknak és talán az időnek is. Sajnos itt csak azt mondhatjuk, hogy talán, mert a laboratóriumokban mindent ki lehet kísérletezni, csak az idő hatását — aminek hasonló ese­tekben döntő a szava — nem sikerült a kutatók hatalmába keríteni. A végleges feleletet megtud­juk néhány év múlva. Az Aranyos völgyében (A. Stoenescu felvétele) Különös villamoserőmű Köztudomású, hogy éjjel az áramfogyasztás általában ala­csonyabb mint nappal így az éjjeli órákban fölös energia -*11 az elosztóközpontok rendelke­zésére. Az NDK-ban épülő ví­zierőműnél a fölös energiát ar­ra fogják felhasználni, hogy az éjszaka folyamán hatalmas szivattyúk segítségével, a kö­zeli hegyi folyó vizét egy 300 méter magasan fekvő — 5 mil­lió köbméter befogadóképes­ségű — vízgyűjtőmedencébe szivattyúzzák fel. Nappal, amikor az energia igény foko­zódik, a medence vize műkö­désbe hozza a vízierőmű tar­talékturbináit Az erőmű építése a befeje­zéshez közeledik. A múlt év végén már beindították az el­ső gépcsoportot. Az erőmű teljes évi termelése 650 millió kilowattóra. (Folytatás lapunk 4970. számából) A fehérjék szervezetünk leg­fontosabb építőanyagát képe­zik. Nagy mennyiségben tar­talmazza őket­ a sejtplazma és a sejten belüli szerkezet, a túlnyomó részt vázfehérjékből felépült bőr, porcogok, rugal­mas rostok, szőrzet, körmök va­lamint a szervezetünk belső milliőjét képező nyirok és vér­plazma és a vértestecskék. A­­mint azt már lapunkban megír­tuk, a fehérjék óriásmolekulái mintegy 20 fajta kismoleku­­lájú nitrogénvegyületből, úgy­nevezett aminosavakból é­­pülnek fel rendkívül változa­tos módon. A szer­vezet fehérjéi még a látszólagos vál­tozatlanság álla­potában is állan­dóan lebomlanak és újraépülnek. A szövetekben állan­dóan végbemenő fehérje szintézis korántsem korlá­tozódik a régeb­ben oly sokat han­goztatott „kopási kvótára“, vagyis a sejtelhalás pótlá­sára, hanem a fe­hérjék úgyneve­zett „dinamikus állapotával“ jelle­mezhető. Ennek során a fehérjék állandóan újra­­még a látszólag képződnek igen keveset változó szövetek­ben, például az idegsejtekben is. A májban például a vas megkötésére és raktározására szolgáló apoferritin óriásmole­kulája egy percnél rövidebb idő alatt épül fel. A fehérjék dinamikus álla­potának egyik fontos követ­kezménye az, hogy az energia termelés céljára elégetendő aminósavakat a szervezet túl­nyomó részt a szövetfehérjék­ből veszi. A tápfehérjéket az emésztőcsatorna fermentjei aminósavakra bontják, ezek a vékonybél falán elszívódva a vérárammal jutnak el a szö­vetekhez, ahol részben a le­bomlott fehérjék újraépítésére, részben más anyagok előállí­tására szolgálnak. Szervezetünk bizonyos ami­nósavakat egymásba át tud alakítani, vannak azonban olyan aminósavak is, amelye­ket semmilyen más anyagból nem képes felépíteni. Ezeket a nélkülözhetetlen vagy esszen­ciális aminósavakat feltétlenül a táplálékok fehérjéiből kell beszereznie. Táplálékunkból tehát egy minimális mennyi­ségű fehérje nem hiányozhat és ezzel szemben minőségi kö­vetelmények is vannak. Az ember napi fehérjeszük­séglete, kor, testsúly, nem, é­­letkor, foglalkozás szerint változik, s ennek megállapí­tása elég nehéz feladat. A mi­nimális mennyiséget átlag napi 60 grammban jelöljük meg. A legjobb fehérjeellátás biztosítására természetesen ennél több kell, nevezetesen célszerű ha a fehérje a szerve­zet kalóriaszükségletének 12— 16 százalékát fedezi. E szerint a napi 3000 kalóriát termelő könnyű testi munkát végző dolgozó fehérje szükséglete naponta 90—120 gramm. Ha a fehérjekalóriák az összes ka­lóriák 20 százalékát meghalad­ják a fehérjefogyasztás túlzott é­s ennél fogva káros. A mellé­kelt ábra két görbéje azt mu­tatja, hogy a Dél afrikai Köz­társaságban a kiskeresetűek fehérjefogyasztása a szüksé­gesnél kisebb, nem kielégítő, s a megkívánt értéket csak a jobb keresetűeknél találjuk meg. Csak ezeknek jut a ga­bonaélelem (kenyér, liszt, stb.) mellett a drágább fehérjedús élelmiszerekre (tejre, tojásra, húsra) is. A kapitalista világ statisztikáinak megnyugtató átlagos fehérjefogyasztási szá­mai a kiváltságosak túltáplált­­ságát és a nincstelen munká­sok, parasztok, munkanélküli­ek hiányos fehérjeellátását ta­kargatják. Utóbbinak káros következményei a szervezet általános legyengülése, a mun­ka és ellenálló képesség csök­kenése. Érdekes megjegyezni azt, hogy az ipari és mezőgazda­­sági munkások hosszantartó és egyenletes erőkifejtése nem jár megnövekedett fehérje­égetéssel, hanem ellenkező­leg, fehérje gyarapodást okoz. A sportolók többnyire hirte­len és nagyfokú izomműkö­dése ezzel szemben a szerve­zetben heveny széndioxidfel­halmozódást és oxigénhiányt okoz, ami azután fokozott pajzsmirigyműködést és ezzel megnövekedett fehérjelebon­tást vált ki. Ez a hatás edzés­sel csökkenthető. Erre való tekintettel kaptak az olimpiai sportolók napi 300 grammnál is több fehérjét az edző- és versenytáborokban és növel­ték táplálékukban az állati fehérjekvótát a felnőtteknél szükséges 30 százalék fölé. A testsúlykilogrammra jutó vi­szonylagos fehérjefogyasztás legnagyobb az élet kezdetén, majd fokozatosan csökken a növekedés befej­eztéig, és az­után nagyjából egy szinten marad. A napi fehérjeszük­séglet a 12 és 20 év közötti serdülő ifjaknál a legnagyobb. Fel­nőttek tehát több növényi, a gyer­mekek több állati fehérjét fogyasz­­szanak. A fehérjék bio­lógiai értéke esz­­szenciális amino­­sav tartalmuktól függ. Szükséges minimális meny­­nyiségeik napi 0,25 és 1,1 g között vál­takoznak. Magas biológiai értékű védő táplálékok általában az állati fehérjék, mert tar­talmazzák az ösz­­szes nélkülözhe­tetlen aminosava­kat , méghozzá sok esetben a test fehérjéinek felépítéséhez szükséges arány­ban. Ilyenek például a tej ka­zeinje, és albuminja, a tyúk­tojás ovalbuminja, a hús feh­hérjekomplexuma. Magas bio­lógiai értékű a szójabab fe­hérje és a búza gluteninje is, utóbbi azonban nem tudja ki­egészíteni a kísérő nem teljes fehérjék (gliadin, prolamin stb.) hiányosságait. A növényi fehérjék között általában sok az alacsonyabb táplálkozásé­lettani értékű. Ilyen a kuko­rica zeinje, a borsó leguminja, az árpa hordeinje. A mellékelt ábra két növe­kedési görbéje világosan mu­tatja, hogy amíg a teljes ér­tékű kazein etetése a fiatal patkányok normális növeke­dését biztosította, addig az a­­zonos mennyiségű inkomplekt gliadinnal etetett állatok tör­­penövésűek maradtak. Jó nö­vekedést eredményezett a­­zonban a gliadin ha az állat a gliadinból hiányzó nélkülöz­hetetlen aminosavakat is meg­kapta (szabadon vagy más magasabb értékű fehérjében) éspedig vele szigorúan egy­idejűleg feletetve. Hasonló okból kifolyólag az egyma­gára fogyasztott búzakenyér fehérjetartalmából a szerve­zet csak 40 százalékot, állati fehérjékkel együtt fogyasztva pedig már 80 százalékot tud értékesíteni. Világos tehát, hogy a gyermek fejlődő szer­vezete számára több komplekt állati fehérje szükséges. Fel­nőttnél azonban a túlzott hús­­fogyasztás káros: igen nagy vérbőséget okoz, megterheli az érrendszert, agyvérzésre hajlamosít. Sokkal kevésbé hátrányos a túlzott tejfogyasz­tás, mert ebből hiányoznak a hús izgató anyagai. Minden szempontból előnyösen befo­lyásolja tehát élelmezésünket hazánk tejtermelésének és tejfeldolgozó iparának az utóbbi esztendőkben bekö­vetkezett hatalmas fellendü­lése a termelés mennyiségi és minőségi növekedése. Köny­­nyen emészthető és komplekt fehérjékben igen gazdag a kereskedelmünkben egyre na­gyobb választékban szereplő halhús is. A fentiekből kiviláglik, hogy a legkisebb csoportélel­mezési egység, a család ét­rendjének összeállítása is nagy körültekintést, és hozzá­értést igényel. Cél: a szerve­zetünk szükségleteinek leg­jobban megfelelő, ízletes táp­lálékot nyújtani. íme néhány példa abból, a­­mit tudni jó. A búza fehérje­komplexumában legkevesebb Mai keresztrejtvényünkben hazánk egyik kiváló művészének műveivel és életének egyes mozzanataival fog­lalkozunk, anélkül, hogy a nevét említenők. A rejtvény helyes meg­fejtése után beküldendő az illető neve. VÍZSZINTES : 1. X. kiváló dom­borműciklusának témája. 20. Foga­dalom. 21. Költött történetek. 23. Vissza­­ tejporgyár. 25. Vasbánya Vajdahunyad mellett. 26. X. szobor­műve. 29. Égiteste. 30. Mutató név­más. 32. Ismert francia regényíró (1850—1923). 33. X. kedvenc foglal­kozása (névelővel). 34. Puha anyag. 35. Jugoszláv város. 37. X. kedvenc témája. 39. A betakarítás fontos mű­veletét végzi. 42. Az egyik legelső filmcsillag keresztneve. 43. Lóerő rö­vidítése. 44. Mozog, érez, táplálko­zik. 45. Múlt századbeli művészeti stílus. 48. Afrikai állam fővárosa. 50 Erdei fa. 53. Vissza : ilyen film is van. 55. X. jelenkori tematikájú, nagy domborműve. 58. Női fejre­­való, névelővel. 59. A hullámhossz egysége. 60. Villanykörte. 62. Szem­bogár. 64. Lőfegyver. 66. Timsó más nyelven. 67. Római 6. 68 Erdő­ipari üzem névbetői. 70. Hetvenöt Rómában. 72. Kellemetlen rovar név­elővel. 74. Kezdetleges világító szer­szám. 75. Kocsonyásodó anyag név­a lizin nevű bázikus aminó­­sav. Ezért kiegészítésére leg­alkalmasabbak a magas li­­zintartalmú tejfehérjék. Cél­szerű tehát a leölt háziál­latok vérét (az alvadékot és a belőle kivált savót) ételnek elkészítve sok kenyérrel el­fogyasztani. Húsipari vállala­taink egyre nagyobb mérték­ben eszközük a vér komplex értékesítését. Vérplazmából például habbá verhető tojás­­fehérjepótlót is lehet készí­teni. Nem ártalmas, de nem is értéknövelő, ha a búzaliszthez a sütödékben kis mennyiségű rozslisztet kevernek. Ezzel szemben nagy mértékben ja­vítja a kenyér tápértékét a hozzáadott burgonya, mert kis mennyiségű és komplekt fe­hérjetartalma növeli a búza­fehérjék emészthetőségét, a ráadásul az egyébként kis mennyiségű C vitamint is be­visszük a kenyérbe. Igen jó eljárás a kenyér fehérje és vi­tamintartalmának növelésére a szárított és elölt pék­­élesztő , vagy méginkább sörélesztő hozzáadása. Jó mi­nőségű fehérjék mellett sok, Bi- és D-vitamint viszünk be vele, de növeljük Bi-vitamin és ásványisó-tartalmát is. Ezen erővel. 78. Nagy költő. 80. X. domborművé. 83. S. szoborművé. 85. X. apjának volt a foglalkozása. 86. Francia regényíró. 88. A gondol­kodás székhelye. 89. Olasz üdülő­hely a Lago Maggiore mellett. 92. Teher, németül. 93. Állami szab­vány. 95. Cseppfolyós gázfajta. 97. Sport. 100. öntödében használják. 101. Virág része. 102. Szélhordta talaj. 103. Testfolyadék. 104. Fran­cia regényíró. 105. Gyümölcs. 107. Állami illeték. 110. Így beszél a varjú. 112. A rabság jelképe. 113. X. egyik nagy domborművén pa­rasztok ítélkeznek fölötte. 114. X. szoborművé. 119. Hajthatatlanul 120. Szíjkapocs. 121. X. nagyhatású régebbi munkája. FÜGGŐLEGES : 1. X. szobormű­vé. 2. Való. 3. Híres. 4. Mezőgaz­dasági gép. 5. Angol helyeslés. 6. Szerves gyök. 7. Egykori főnemesi cím rövidítése. 8. Harcképtelenné tesz. 9. Régi magyar énekes 10. Ókori nép. 11. Ruthenium vegyjele. 12. Klasszikus német zeneszerző (1685—1750) 13. Profil. 14. Nem sietve. 15. Sportág. 16. Nádország. 17. Erre épül a ház. 18. Téli szél jelzője 19. X. forradalmi jellegű szo­borműve. 22. Aromatikus növény. 24. Fontos élelmiszer. 28. Barna fes­legfontosabb közszükségleti cikk jobb minősége javítja a dolgozók széles rétegeinek fe­hérje és vitaminellátását. U­­gyanis kiküszöböli azt a vita­minhiányt amely főleg a téli vitaminszegény táplálék miatt tél végén és kora tavasszal — amikor a vitamindús friss zöldségfélék még nem jelen­tek meg — csökkent ellenálló képességet, levertséget és ki­sebb munkabírást okoz. Ilyen irányú kísérleteket hazánk­ban több helyen végeztek vagy végeznek, így Kolozsvá­ron is. Tápérték szempontjából a sok cukorral készült édes­tésztáknál előbbre való a tú­róspalacsinta, a diós és mákos tészták. Az érett mák szárított magva közel 20 százalék fe­hérjét és 44 százalék zsírt tartalmaz és mentes a növény éretlen termésburkából nyert alkaloidáktól, például morfi­umtól. Karotin (az A-vitamin provitaminja) valamint Bl- és B2 vitamintartalmánál fogva a kukorica értékesebbb a rizs­nél. A kukorica csirájából újabban hazánkban E- és F-vi­­taminban gazdag étolajat ké­szítenek. A hiányos tengeri fehérjéket a nálunk közked­v­el­ték. 31. X. kedvenc nyersanyaga. 36. Német folyócska. 38. Ázsiai sivatag. 41. Kötőszó. 43. Régi hiedelem sze­rint minden bajra használható or­vosság. 45. Értékes ócskaság. 46. Orvosi ellátás. 47. Különítmény. 48. Göngysúly. 49. A flotáció anyaga. 51. YA. 52 Kapcsolószerkezet. 54. A római naptárban a hónap közepe. 56. X. szoborművé. 57. Fizikai fo­­galom. 59. X. egyik legkiválóbb szo­borművé. 61. Hazai folyó. 63. Ilyen szerv is van. 65. X. kiváló szobor­művé. 69. Megtorlást helyez kilátás­ba. 71. Szállíttat. 73. Falusi gazda­ság tartozéka. 74. Magda egyfajta betűi. 76. Az egyik nem. 77. Előd. 79. Bejáratok. 81 Veszedelem. 82. Azonos mássalhangzók. 84. Női név. 87. Fiatal háziállat. 90. Írásbeliek. 91. Az amerikai elnevezése. 94. A fátum. 95. Sportoló névelővel. 96. Faiparbról ismert város Kolozs tar­tományban. 98. Ilyen a falevél. 99. Nagy folyó a Szovjetunióban. 100. Azonnal. 102. Délamerikai kérődző. 106. Ötvenhat római számmal. 107. Téli csapadék névelővel. 108. Zenei hangnem. 109. Magyar iparváros. 111. Kötszer. 115. Ruhakellék 116. Gyümölcspép. 117. Angol kettős mássalhangzó. 118. Azonos magán­hangzók, velt tejes és túrós puliszká­ban a tejfehérjék egészítik ki előnyösen. A kukorica rendkí­vül kevés pellagraellenes vi­tamint tartalmaz. Túlzott fo­gyasztása esetében a kapita­lista földesúri Romániában ez okozta a járványszerűen fel­lépett pellagrás megbetegedé­seket. Ma hazánkban ezt a súlyos hiánybetegséget — pa­rasztságunk élelmezésének gyökeres megjavítása révén — teljesen felszámolták. Példáinkat csak a gabona­félékre és a kenyérre korlá­toztuk. De ezekből is kitűnik, hogy hasznos, és a táplálkozás megjavításához vezet az élel­miszerkémiai és táplálkozás­­élettani ismeretek elsajátí­tása. A Föld, amint a legutóbbi tudományos kutatások is bebi­zonyították, a jelenleginél tíz­­szerte több lakost tudna bő­ségben eltartani, ha a hábo­rús kiadásokat a békés ter­melés céljaira használnák fel — és ha a termelt javak igaz­ságos elosztását mindenütt a szocialista társadalmi rend szavatolná. Felszeghy Ödön a Kolozsvári Tudomány­­egyetem tanára Különböző jövedelmű lakosok fehérje- és szénhidrát fogyasztása a Dél-afrikai Köztársaságban Patkányok súlygörbéje egyetlen fajta fehérje etetése esetén KIRESZTREJTVÉNY A SZOBRÁSZ — Édesem, annyi csomagot raktál fel, hogy nem látok vezetni ! — Nyugalom, Samuka, majd hátrafelé megyünk. _ üdvözlet az állatkertből, Benő bácai­ól ELŐRE 1963. november 1. péntefi Betonacél helyett sodrony A hazai építkezések volume­nének szüntelen növekedése és a fémmel való takarékosság szükségessége új építkezési módszerek keletkezését ered­ményezte. Ilyen az előfeszített beton alkalmazása is, amely­hez, a szokásos betonacél he­lyett, kivételes technikai jel­legzetességekkel rendelkező sodronyt használnak. Az aranyosgyéresi Sodrony- Ipar mérnökei és technikusai kidolgozták a megfelelő sajá­tosságokkal rendelkező új ter­mék gyártási technológiáját, amelyet egyelőre kísérleti ará­nyokban alkalmaznak. Az elő- t állított sodrony 0,75—0,90 szá­zalék szenet tartalmaz. A hú­zott sodronyt forgó fejjel ellá­tott egyengető gépen vezetik keresztül, miáltal kiküszöbölik a kötegelés következtében fel­lépő belső feszültségeket. Az így megmunkált sodrony any­­nyira merev, hogy belógása 8 m fesztávolságnál nem ha­ladja meg a 20 millimétert. A feszültségmentesítési hő­kezelésre villamos melegítő kemencét használnak. A 380 fokon történő hőkezelés lénye­gesen megjavítja a tennék tu­lajdonságait. A kész sodronyt 1500 mm átmérőjű dobokra csavarják és közegekben szállítják.

Next