Sokféle, 1834 (3. évfolyam, 1-26. szám)

1834-01-03 / 1. szám

tok ím ezzel az emberiség hasznára közönségessé té­tetik, és jelentetik, hogy a* sok ideig titokban tartott por földialma, vagy is krumpli lisztből áll, melly­­nek készítését J­inger Úr következő módon adja elő: A' felette tápláló földi-alma-lisztnek készítésére leginkább a’ vörös földi almát (krumplit) kell fordíta­ni, minthogy ebben több a’ liszt, és minthogy orvosi tekintetben is, különösen a’ földi almaaludtlévnek (Sulznak, Gelée) készítésére, (melly vízzel vagy téjjel felforralva készül, és igen jó melyre ható szernek ös­­mertetik) legalkalmatosabb a’ vörös földi alma. Ha valaki nem nagy mennyiségben akarja a’ lisz­tet készíteni, kefélje meg tisztán a’ földi almát vízben, vagy is inkább hámozna meg azt, hogy annál tisztább és fejérebb lisztre tehessen szert. Nagyobb mennyisé­gű lisztnek készítésében ezt a’ módot nem lehet aján­lani, mert sok időbe és fáradságba kerül, azért illyen esetben elég, ha az ember a’ földi almát tisztán meg­mossa. Azután egy dézsába vagyis sajtárba, mellynek felét víz foglallya el, kell a’ földi almát egy reszelő vason reszelni, ’s megtörténvén a’ reszelés’ munkája a’ fa edényt (dézsát) vízzel meg kell tölteni. Minél nagyobb az edény, annál jobb, mivel több víz fér bele, melly a’ földi alma liszttel elegyedik, ezt ismét szitán által egy más fa edénybe kell szűrni, a’ szitán maradó durvább részek vagy is szálak igen alkalmatosok a barometetésre. A’leszűrt lisztet néhány órákig veszteg kell hagy­ni, hogy le üllepedhessék, ha az megtörtént, akkor a’ vizet tsapon által az edénynek oldalán le kell eresz­teni. Azután a’ tsapot elszorítván friss vizet kell ismét a’ lisztre tölteni, és azt jól felkeverni, ha le üllepe­­dett, a' vizet ismét le kell ereszteni róla, és más friss vizet tölteni rá, s ezt addig folytatni, míg a’ víz tö-

Next