Somogyi Hírlap, 2010. november (21. évfolyam, 254-278. szám)
2010-11-08 / 259. szám
2 Igazgatóváltás a már csak piaci tevékenységet - tógazdasági haltermelést és kereskedelmet - folytató és minimálisra csökkentett dolgozói létszámmal működő Balatoni Halászati Zrt.-nél vezetőváltás történt. A tulajdonos nemzeti vagyonkezelő döntése értelmében Hegedűs Gyulát Klemm József váltotta a vezérigazgatói tisztségben. Egyen naponta egy falat halat, s karcsú marad! HOLNAP MEGYEK a piacra busát venni - a siófoki Öreg Halászban „fakadt ki” így a népszerű televíziós bemondó, Bay Éva, a társadalmi-szakmai zsűri tagja. Busaszelet juhtúrós, káposztás sztrapacskával - ez, a hely étlapján is szereplő étekremek mondatta Bay Évával az elismerő szavakat. Délelőttöt kora estig öt éttermet járt és kóstolt végig a két zsűri (a másikat mi, médiamunkások alkottuk) a Halra magyar, halra bor elnevezésű országos akció negyedik hal pénteki túráján. A szándék egyszerű és nemes: a halfogyasztás népszerűsítése. Merthogy a magyar nem szeret, sőt, mi több, nem tud halat enni, a Balatonnál is a hekket keresi és azt hiszi róla, hogy magyar hal, pedig Argentínából érkezik, ezen a hal pénteken azonban mind az öt vendéglátónak balatoni busából kellett alkotnia. Száraz, egészséges, tiszta hal, csak éppen rosszul bevezetett termék a piacon a busa, így aztán kevesen ismerik - mondta ráhangolódásul Lévai Ferenc, az ötletgazda Aranyponty Zrt vezérigazgatója, a „másik”zsűri elnöke. S valóban, míg azért a pontyból, harcsából, pisztrángból készített étkek többé-kevésbé közismertek, amit a busából produkáltak a versengés mostani érintettjei, az mind meglepetés számba ment Fehérborban szaunázott busafilé, újragondolt kolozsvári káposztával, busás busarolád, málnaecetes sütőtökpüréágyon, kecskesajttal bolondított puliszkával, busahabon - és ez még csak a kezdet volt a velencei Tekergőben, de ezek a finomságok annyira lenyűgözték a médiazsűri tagjait, hogy a következő négy étterem mindegyikét mögéjük sorolták a rangsorban, pedig azok is kitettek magukért rendesen. az sem volt mindegy, milyen bort párosítanak a busához, a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok háromféle nedűjéből választhattak, s egy kivételével a sauvignon blanc mellett tették le a voksukat - jól tették, bár igaz, hogy a siófoki Fogasban nem tudtuk meg, melyik bort szánták a halhoz. A székesfehérvári Diófában csettintettünk, ugyanott a Magyar Királyt gyorsabban feledtük. Siófokot az Öreg Halász és a Fogas reprezentálta az akció mostani fordulójában. Spárgával töltött busafilé baconderékkal, parajágyon csak gratulálni lehetett érte Verhás Attilának és csapatának. versenyen kívül külön elismerés járt nekik a házi túrógombócukért. FÓNAI IMRE MEGYEI KORKÉP SOMOGYI HÍRLAP - 2010. NOVEMBER 8., HÉTFŐ halászok A rekordközeli angolnafogás húzta ki a bajból a nonprofit zrt.-t Halra magyar, e jelszó jegyében járja a zsűri a hazai éttermeket, legutóbb busát tálaltak ELFOGYOTT A BUSÁRA SZÁNT APANÁZS (Folytatás az 1. oldalról) A Romániába utazó busa mellett az angolna tartja el a céget. A zsilipcsapdát a napokban a vízhőmérséklet csökkenése miatt ugyan felszedték, ám mivel idén nagyon sok vizet kellett leereszteni a Sión, 180 tonnányi is összejött belőle. - Előfordult, hogy hétszáz kilónyit fogott a csapda egyetlen éjszaka, ez rekordközeli mennyiség - így Bana Sándor. - Német és olasz vásárlói vannak a balatoni angolnának, mert bár a holland és kínai lenyomta az árát, a balatoni mégis csak finomabb, jobb minőségű. A halgazdasági zrt. üzemelteti a buzsáki és a leilei tógazdaságot, ezeknek a lehalászása révén kétnyaras pontyokat telepítenek a Balatonba, valamint csukát és süllőt. Minden telepítésre meghívják az érintett horgászegyesületek képviselőit is. A Balatonból gazdát a tihanyi Gardafesztivál miatt halásztak alapanyagnak, keszeget pedig megrendelés esetén. A Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese arról is beszélt lapunknak: mivel a balatoni telepítés alapja a tógazdasági halnevelés, fontos, hogy a két tógazdaság hosszú távra is a kezelésükben maradjon. Ennek érdekében tárgyalnak a tulajdonos Balatoni Halászati Zrt.-vel a jövőről. Bana Sándor szerint az uniós halászati támogatások révén lehetne ezeket a halneveldéket bővíteni, fejleszteni. ■ Fónai Imre Új ötlet: halas péntek ÚJABB ÖTLETTEL RUKKOLNAK ELŐ az agrárvállalkozók és a vendéglátósok. Halas péntek - a megjelölt napokon a szokásosnál alacsonyabb áron fogyaszthatnak halászlevet, sült- és rántott halat vagy egyéb más ínyencséget a vendégek. Varga László, a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint előremutató a kezdeményezés. Lapunknak arról beszélt: ideje váltani az étkezésben, új receptek, ötletek bemutatásával növelni lehetne a halfogyasztást. Magyarországon bőséges a választék, ám sajnos az utóbbi időben sokaknál méltatlanul mellőzött étellé vált a keszeg, a ponty vagy épp a ragadozók királya, a harcsa. A hazai húsfogyasztást jelenleg jobbára a csirke, a pulyka és a sertés adja - hangsúlyozta. Örömteli volna, ha a rendkívül egészséges halból jóval nagyobb mennyiséget fogyasztana a lakosság, a magyar emberek a múlt század elején jóval több pontyot, keszeget, kárászt fogyasztottak, mint manapság. A szakember felidézte: a természetes vizek szabályozásának köszönhetően nagy mértékben csökkent a természetes vizek nagysága, a halászat egyre inkább beszűkült. Az elmúlt század közepén átrendeződött a piac, megjelentek a különféle tengeri halak, nyilván a hal árának alakulása is befolyásolhatta a belföldi fogyasztást, amely az elmúlt években igencsak megzuhant. A legfrissebb statisztikák szerint - fejenként, évente -3,9 kilót fogyasztunk. Varga László kiemelte: ez rendkívül csekély mennyiség, tekintettel arra, hogy mennyire egészséges ennivaló a hal. A halas péntekkel kapcsolatban újabb egyeztetéseket tartanak, minél szélesebb hírverést akarnak a rendezvénynek. A SOMOGY HALASTÓ felület több mint kétezerhétszáz hektár. Ezzel a mutatóval megyénk az élbolyban van, az országos lista harmadik helyezettje, Szíj Kornél, az egyik kaposvári haltermelő és értékesítő vállalkozás munkatársa úgy látja: a vásárlók szívesen kísérleteznek az új ízekkel, örömmel kipróbálják az új recepteket - sokak szerint a halfogyasztásnak nincs igazán kultúrája, ezen feltétlenül változtatni kellene - fejtegette. - Ne csupán a hagyományos rántott hal vagy a rendszerint két vagy háromféleképp megfőzött halászlé kerüljön az asztalra. Jó lenne, ha a vásárlók a mainál sokkal változatosabb étkeket is felfedeznék. Hihetetlenül finom lehet a pácolással vagy natúr sütéssel készített hal. Fenséges étel a vajon, natúron megsütött amurfilé, amihez tejfölös gombamártás dukál, a legtekintélyesebb mennyiségben - egymillió 349 ezer kilogrammot - a pontyot halászták le tavaly Somogyban. Ezt Hollósi László, a Somogy megyei földművelésügyi igazgatóságának igazgatója közölte korábban lapunkkal. HARSÁNYI MIKLÓS Ponty mázsaszám. A buzsáki tógazdaságban lehalászott pikkelyesek - ponty, csuka és süllő - a Balatonba kerülnek, a horgászok örömére Buktak az orvhorgászok, lefoglalták a süllőt és a vitorlást is Berényben orvhorgászokat kaptak el a rendőrök, már megindult ellenük az eljárás. A szerencsés fogás örömével akartak elhajtani a balatonberényi kikötőből azok a pécsi férfiak, akiknek a járműveikből 10 fogassüllő került elő a rendőri ellenőrzés során. A süllők mellett az egyik férfi zsebében GPS-készüléket valamint orvhorgászatra használt 100 méter hosszú sorhorgot is találtak a Keszthelyi Vízirendészeti Rendőrőrs munkatársai. MIVEL NEM SOKKAL ELŐTTE kötöttek ki egy-egy hajóval a kikötőben, a rendőrök alaposan átvizsgálták a vitorlásokat is, amelyekről további 21 süllő és sorhorog került elő. A több mint 40 kilogramm süllőt a férfiak állítása szerint a családjuknak szánták fogyasztásra. Az ügyben a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság lopás gyanújával indított eljárást a férfiak ellen, a rendőrök lefoglalták az orvhorgászathoz használt eszközöket és a vitorlást is. A halakat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.nek adták át. H. m. Kiizzadják a telepítés árát: évről évre kevesebb halat engednek a tavakba (Folytatás az 1. oldalról) - A válság a horgásztársadalmat is erősen sújtotta - mondta Dékány Sándor. - Hozzávetőleg a taglétszám 10 százaléka csak a tagsági díját fizette be, de nem horgászott. Állami jegyet sem vettek és a halasztásra megállapított 5000 forintot se tudták befizetni. Szomorú tény, hogy több tagtársunk munkanélkülivé vált vagy olyan anyagi körülmények között él, hogy a horgászatra egyre kisebb összeget áldozhat. Bár érezhetően nehezebbé vált a helyzet, mégis azon vagyunk, hogy minél több halat telepítsünk a tóba. Amióta elnök vagyok, tartjuk a kitűzött célt, ám az is tény, hogy talán idén volt a legnehezebb időszak. Régi szívfájdalmunk, hogy a halvásárlásra jószerivel nincs pályázati lehetőség. Az állami vizekre adnak csupán némi támogatást, a környék számos egyesületi vezetőjét is hasonló gondok foglalkoztatják. A Tokaji-tóba a múlt évben közel 30 mázsa pontyot vásároltak, idén mintegy 20 mázsát sikerült beszerezni. Dávid Lajos, a Sefag He. elnöke azt mondta: a 80 tagból 65-en váltották ki a jegyet. Versenyek rendezésével próbálják némileg pótolni az elmaradt bevételeket. - A horgászok nagy része nyugdíjas, ők keveset költhetnek hobbijukra - így az elnök. - A napijegyes horgászat is visszaesett. Nehéz így előre tervezni, nem tudni, hogy jövőre vagy később mennyit halaszthatunk, pedig hal bőven van. Kaposvár környékén is számos vállalkozó dolgozik, Nagyberki térségében kiemelkedően nagy intenzív halastó terül el. Évente csaknem félezer tonna halat - a többi közt pontyot, amurt, busát - adnak el. szabó attila, a Tógazda Zrt halászmestere elmondta: az egyesületek nehéz pénzügyi helyzete egyre nyilvánvalóbb. HARSÁNYI M: Mi kerül a vízbe? A halgazdaságok is tapasztalják, hogy egyre nehezebb helyzetben vannak az egyesületek