Szabad Föld, 1966. július-december (22. évfolyam, 27-52. szám)

1966-07-03 / 27. szám

1966. JÚLIUS 3. SZABADIÖ­P 99tk€οr€›k megi ver" Van-e elég hűsítő ital? A bányatelep kiskocsmájában általános megrökönyödést kelt a kérdésem: — Mit szól az elvtárs az üdí­tői­tal -ellátáshoz ? Egy vendég — láthatóan „siklából” hazafelé tartó bá­nyász — lassan felém fordul. Erős karjain csomókban játsza­nak az izmok, kék szeménen a föld alatt töltött órák mély fá­radtsága ül. Nem szól, csak néz, néz, de úgy, hogy borsódz­ni kezd­ a hátam. Azután ked­­vetlenü­l elfordul, és odaszól a csaposnak: — Józsikám! Még egy fél de­cit. . Ha a következőt is megissza, már nem merném neki feltenni a kérdést... 'k . Pedig az üdítőital-fogyasztás és -ellátás éppen ezért — az al­koholizmus elleni harc jegyé­ben — vált országos üggyé. A párthatározat 1960-ban kelt, ak­kor tették az első intézkedése­ket. Mert volt mit intézni. Akko­riban a fogyasztó inkább csak a helyben kevert málna- 'vagy narancsszörphöz juthatott hoz­zá, üveges üdítő italt legfeljebb a fővárosi és egy-két megyei, szikvízipari vállalat készített Nem volt gyakorlat, hiányoztak a gépek, de például az üve­gek becsukására használt pa­tent zárat is egyetlen magán­kisiparos készítette az ország­ban. Azóta sokat javult a helyzet. Különösen sok babért aratott a földművesszövetkezeti hálózat. A semmiből kezdték. Az illeté­kes szövetkezeti Vállalat, a VOSZK, maga volt kénytelen megszerkeszteni a gépeket, rá­beszélni néhány ktsz-t ezek gyártására. Kitalálták azt is, hogy olcsóbb, ha az üvegre rá­égetik a címkét, és Salgótarján­ban találtak is gyárat, am­ely előállította az így készülő pa­lackokat. Előbb 50 000, majd modernebb, termelékenyebb for­mában 120 000 forintba került egy ilyen gépsor. Ma már ott tartanak, hogy az országban 103 földművesszövetkezet gyártja ötféle változatban a bam­bit és a többi üdítő­italt. Kis körzeteket alakítottak ki, így csak a koncentrátumot kell hordókban a konzervgyá­rakból hozatni, egyébként nem szállítják a hígításhoz szükséges vizet száz kilométeres távolsá­gokra. Évente mintegy 45 mil­lió üveg üdítő italt állítanak e­lő. Persze, ez a teljes szövet­kezeti vendéglátóipari forga­lomnak csak a töredékét, keve­sebb mint 2 százalékát teszi ki. ★ A modernné varázsolt kápol­nai bisztró előtt fürgén ugrik ki egy kis legény az autóból, siet a pulthoz. — Egy üveg szörpöt kérek szépen. — Milyet, öcsi? Citromosat, narancsízűt vagy esetleg mál­nát? — Citromosat kérek. Apu, ugye te is? — Igen! — hagyja rá nem túl nagy meggyőződéssel, de KRESZ-diktálta beletörődéssel a volán mellől érkező papa... ★ Igen. Ha az alkoholizmus el­leni küzdelemben nem is tar­tunk valami messzire, van már fogyasztója az üdítőital-válasz­téknak. Autóvezetők, gyerekek, nők szívesen fogyasztják, sőt a férfiak is — legfeljebb, ha kö­töttségük nincs, akkor rummal vagy pálinkával. (Kár, hogy az enyhén szeszes üdítő­italok be­vezetésére irányuló próbálkozá­sok újra és újra kudarcot val­lottak.) Itt, a főútvonal melletti bisztróban például a fogyasztás az országos átlagnak ötszöröse, eléri a forgalom 10 százalékát. És van. Kapható többféle vá­lasztékban, ha kifogy, hamaro­san újat hoznak a közeli üzem­ből. Amerre jutottunk a főbb útvonalakon Hevesben, Nógrád­­ban, mindenütt ezt tapasztaltuk. Ám később kiderült, hogy nem szabad elhamarkodottan ítélni. Heves megyében négy föld­művesszövetkezeti kambiüzem van, nyolc gépsorral. Az alap­anyag-ellátás zavartalan, pa­lack van, a kapacitás elégséges, a harmadik műszak, beállításá­ra például eddig sehol nem volt szükség. Az ellátás mégis aka­dozik. Ezúttal már nem a kocs­­márosok miatt, mert azelőtt nem volt ritka, hogy a kocsmáros nem rendelt. Nem akarunk sen­kit vádolni, de ismert vendég­látóipari mondás az, hogy a ki­mért áru mérés közben szapo­rodik, a palackos áru azonban legfeljebb törhet. Kicsi volt te­hát a lelkesedés, különösen mert az üveg drágább, mint a tartalma, az eleinte adott kicsi jutalékot pedig elvették. Mégis tartják, el is adják, különösen ha nincs se bor, se sör. (A kis falvakban mostanában, sajnos, gyakran nincs se sör, se bor, de sokszor még — aratás ide­jén ! — gyümölcspálinka sem.) Miért akadozik mégis az el­látás? A szállítás miatt! Az üze­meknek egyetlen teherautójuk van, ha ez elromlik vagy beren­delik szervizre, akkor a tsz-ek­­től kérnek vontatót. El lehet képzelni, hogy törnek a kényes üvegek a rázós utakon, a rossz rugózású pótkocsikon. A TEFU nem ad teherautót, azt mondja, a zöldségszállítás fontosabb. Mindössze a szállítómunkások bérezését kellene megjavítani, és legalább megyénként még néhány teherautót biztosítani ahhoz, hogy igazán zavartalan legyen az ellátás. Akkor aztán minden rendben lenne. Azonban... ★ Azonban a divatos nagyrédei Szőlőskert Vendéglő előtt nyu­gatnémet Volkswagen fékez. A vezetőnek határozott kívánsága van: ’ — Kerek megi ver... — Bocsánat, mit tetszik pa­rancsolni? — Nem értem? Megi ver, Meg­­gy— Ja igen! Meggy vért tetszik parancsolni. Hozom, kérem! A német a saját társaságához fordul: „Es ist sehr fein!”, a pincér pedig hozzánk: „Szeren­csére éppen van. De mi lesz, ha kifogy?”★ Igen. A hűsítő ital legfeljebb hűsít, vagy akkor jó, ha nincs más. Az igazi azonban a gyü­mölcslé. Tápanyagot és vitamint is ad, miközben hűsít Nálunk eddig nemigen fogyott, elsősor­ban mert drágább, mint a sör. Most talán a narancslé áttörte a frontot. A külföldi azonban szívesen fogyaszt nálunk gyü­mölcslevet, ő tudja, mennyivel jobbak a mi készítményeink, mint amiket odahaza — szintén drágán — kap. A birsalmalevet például mi lebecsüljük, a kül­földi fejedelmi italnak tartja, a meggyvért pedig kimondott lu­xusnak tekinti. A gyümölcsléellátás ma tűr­hető — mert nincs kereslet. De mi lesz, ha rákapunk mi, és ha egyre több külföldi érdeklődik? Reménytelenül kevés lesz a ki­csinyke készlet, miközben, bi­zony, gyakran a lének még al­kalmas gyümölcs a fán aszaló­­dik meg, mert nem fizetődik ki a leszedése. Nem lenne okos dolog, ha a tsz-ek maguk ren­dezkednének be a gyártásra? Akkor náluk maradna a feldol­gozás haszna is, és így már ér­demes lenne minden szem mál­nát, meggyet, egyebet megmen­teni. A tsz-ek véleménye az, hogy okos dolog lenne. A nagy­rédei tsz már kért is málnalé­­készítő berendezést, de nem ka­pott. A Mátra alji cseresznye­meggy körzetben is szívesen lé­tesítenének — közösen — egy gyümölcsléüzemet a tsz-ek. Nem kívánja ezt a jövő? Az Élelmiszeripari Miniszté­rium konzervipari trösztje azt mondja, hogy nem! ők megfi­zetik a gyengébb minőségű gyü­mölcsöt is, és a léhez különben is jó minőségű kell. Ők tudnak eleget gyártani, és különben is ezek a gépek drágák, a kezelé­sük kényes, majd megcsinálják ők. Ezt kívánja az export érde­ke is. De ők össze tudják han­golni a belső és külső igényt, vállalják, hogy 1970-ig a mosta­ni, fejenkénti és évenkénti fo­gyasztást, üdítő italból 3,2 liter­ről 5,5 literre, a gyümölcsléből pedig 0,4 literről 1,4 literre eme­lik. Kapacitás van, alapanyag lesz. Csak a propagandáról gon­doskodjon az, aki eladja ... A tröszt állásfoglalása maga­­biztosságot sugároz. A mai fo­gyasztás mellett álláspontjukat az élet is alátámasztja. De ha a fogyasztás hirtelen változik? A tsz-ek mindenesetre ké­szenlétben állanak, hogy ha mégis úgy fordul, hát ők is be­segíthessenek. Földeáki Béla Aratás előtt be kell fejezni a széna behordását! Ezért viszik biztos helyre szorgos munkával az utolsó rakományokat a pétervásári Ezüstkalász Tsz-ben. (Herendi Ferenc felvétele) ­- t Tábornyitás! Vasárnap délutánra immár kilencedszer népesültek be az ország 33 pontján, városok és falvak határában a középisko­lás, szakmunkástanuló és egye­temi ifjúság nyári, önkéntes építőtáborai. Az első turnusban, több mint hétezren láttak hozzá hétfőn reggel a növényápolás­hoz, zöldség- és gyümölcssze­déshez, illetve a fiútáborokban, a csatornaásáshoz, út- és vasút­építéshez. 1958-ban még kevesen gon­dolták a Hanságban csatornázó fiatalok közül is, hogy évről évre mennyien követik majd nagyszerű példájukat. Ma már minden kétséget kizáróan ha­talmas és kedvelt mozgalom a nyári építő-, segítőmunka, ame­lyet kellemes pihenéssel, barát­­kozással lehet összekötni. Az el­telt nyolc­ év alatt 161 ezer fia­tal vett részt a nyári akciókban, s ez a szám az idén 28 ezerrel gyarapodik augusztus végéig. Hogy mi mindent végeztek el, csak röviden összegezve: a Hanságban és a Bodrogzúgban 35 ezer holdról csapolták le a mocsarat. Megépítettek 270 ki­lométer hosszú csatornát, 1654 ezer köbméter földet mozgattak meg. A leányok leszedtek 354 ezer mázsa gyümölcsöt és zöld­séget, elvégezték több mint 10 millió szőlőtőke zöldmunkáit, kötözését! A leszedett zöldség és gyümölcs egy nagy város (pl. Pécs) lakosságának több mint egy évi szükségletét fedezné, a szőlőtőkék kötözésére felhasz­nált rafia egy végbe sodorva, Budapesttől Kuba fővárosáig, Havannáig érne el. Kissé hu­morosnak tűnik, de utána le­het számolni: több munkaidőt dolgoztak a fiatalok nyolc év alatt, mint amennyi Magyar­­ország történelmében a hon­foglalás időszakától napjainkig eltelt... (10 millió 665 ezer munkaóráról van szó!) A hagyományokhoz híven ezen a kilencedik nyáron is ott segítenek leginkább, ahol mun­kaerőhiánnyal küzdenek a gaz­daságok. Mint eddig­­mindig, most is hat óra munkából és kilenc óra pihenésből, szórakozásból áll a táborozók napja. A hagyo­mányos munkaverseny, az is­kolák, brigádok és egyének ne­mes vetélkedése ezúttal a IX. pártkongresszus köszöntésére bontakozik ki mindenütt. A pi­henés óráit, több, mint száz nagyszabású kulturális és sportrendezvény színesíti, tölti ki. Még csak annyit, hogy az idén minden eddiginél több fia­tal vesz részt nemzetközi építő­tábori munkában hazánk hatá­rain túl, a Szovjetunióban, Csehszlovákiában, az NDK-ban és másutt. Hasonlóképpen nö­vekszik a magyar táborokban dolgozó, pihenő, barátkozó szov­jet, csehszlovák, német leányok és fiúk száma. P. R. cA J­­a­va elmn­e tel“-ha a impozáns és üdítő egyszerre ez az 500 holdas gyümölcsös. Amerre a szem ellát, mindenütt szépen gondozott gyümölcsfák. A széles út jobb oldalán kato­nás rendben sorakoznak az ala­csony őszibarackfák, balra a már hamvas termésüket szeli­­den kínálgató kajszibarackos te­rül el. Néhány nap, s szedni le­het a zamatos sárga gyümöl­csöt. Nemsokára megérkeznek a szalmakalapos, tarka ruhás lá­nyok, s a susogó csendet vidám csivitelés váltja fel. Az idén a KISZ Központi Bi­zottsága ide, a Villányi Állami Gazdaság grétzpusztai üzemegy­ségébe Vas és Baranya megyei diákokat küld. A szakemberek az utolsó si­mításokat végzik a most épült új szállásokon. Valaki „barack­motelnek” nevezte az alacsony épületekből álló együttest. Igen találó jelző, mert a barackfák­kal körülvett házikók bármelyi­két nyugodtan ki lehetne állíta­ni a Balaton legforgalmasabb pontjára is. — A lányok színeit szedtük össze — mutat körül az egyik épületben, érthető büszkeséggel, Pálfi Károly, a gazdaság igaz­gatója. S csakugyan, kedves látvány a zöld, sárga, kék, rózsaszín aj­tók és a hófehér falak együtte­se. "Minden épületben van hi­deg-meleg víz, mosdók és zuha­nyozók. Aki strandolni kíván, néhány percnyi sétaút a­ halas­tóhoz. Ugyanitt emelkedik a konyha és az étterem. Az utób­bi derűsen kedves. Jóleső érzés nézni a fehér falak és halvány­kék ablakok üde harmóniáját. Csaknem kétmillió forintba ke­rült ez a Villányi Állami Gaz­daságnak, de azt mondják, meg­éri, hiszen a helyiségeknek négyszer két héten át, míg a lányok itt tartózkodnak, az ott­hont, szórakozást és a kulturális igényt kell pótolni. Tv, külön­böző társasjátékok, könyvtár, pingpong asztal áll a lányok ren­delkezésére. Pálfi elvtárs az étkezéssel kapcsolatban elmondta, hogy ezek a kislányok más összetéte­lű ételt igényelnek, mint az ál­lami gazdaság dolgozói, ők pél­dául nem szeretik reggelire a finom császárszalonnát — amin mi először igen elcsodálkoztunk —, helyette inkább kakaót kér­nek zsemlével, nagyon sok fő­zelékfélét, tésztát, főleg sült tésztát szeretnek. Bizony, nem kevés előkészü­lettel jár egy ilyen tábor meg­szervezése, erről beszél Simon László bérrevizor is, aki az állami gazdaság részéről köz­vetlenül felelős mindenért. Ő gondoskodik többek között ar­ról is, hogy lehessen kapni elég levelezőlapot, hogy a moziban új filmeket játsszanak stb. Sok szaladgálással jár, mond­ja Simon László, de őszinte örömmel csinálom, nagyszerű dolog ilyen értelmes gyerekek­kel dolgozni. Csak a nyelvükön kell beszélni, és megy a mun­ka. A Villányi Állami Gazdaság vezetői már az évek során meg­győződtek róla, hogy érdemes érteni a fiatalok nyelvén. R. P.

Next