Szabad Föld, 1987. július-december (43. évfolyam, 27-52. szám)

1987-07-03 / 27. szám

Egy téeszelnök kérdései Megyei rangú ülésen figyeltem fel rá. A csupa ideg, inas fiatal el­nök a balatonszentgyörgyi Dél- Balaton Termelőszövetkezet tag­sága nevében beszélt. Most, hogy parolázva megismerkedünk Feil Józseffel, azt is megtudom: 33 éves és már harmadik éve tölti be ezt a vezetői tisztet. Három megye tarisznyába fel testi-szellemi táplá­lékkal. Tolnában — Pakson — volt gyerek, Keszthely egyetemén szerzett diplomát, és a somogyi té­­eszt vezeti, miután évekig a nö­vénytermesztési főágazatot irányí­totta. Kérdésekkel teli monológját csak a végén szakítom meg. Addig folyjon, vágtázzon, vessen hullá­mokat, áradjon a szavak patakja! — Jó néhány éve szabjuk meg szinte szó szerint ugyanazokat a feladatokat, ami önmagában véve helyes is, mert határozott irányvo­nalat rajzol ki. Mégis elgondolkod­tató, hogy ha az utóbbi két évben ez a program nem hozta meg a várt eredményt, vajon most meg­hozza-e? Változtak-e lényegesen a körülmények, vagy csupán a jobb időjárásban bizakodunk? Válto­zott-e a szövetkezetek alapvető termelőeszközökkel való ellátása példának okáért? Javult-e a mű­trágya-, az alkatrész-, a növényvé­­dőszer-ellátás? Gyarapodott-e a gépek, berendezések pótlására, korszerűsítésére fordított összeg? Véleményem szerint nem! Mit tehet a gazdaság, ha a fél évvel előtte megrendelt alkatré­szek, anyagok nem érkeznek meg­ időben? A tapasztalatot mondom: érvényes, visszaigazolt szerződé­sünk volt a második negyedévre, hogy megkapjuk az igényelt NDK magtisztító rostát. De úgy éreztük, türelmünk foszladottán, hogy hiá­ba lépdelgetünk egyre magasabb lépcsőn álló illetékesekhez, vala­hol mégis a földszinten járunk egy helyben, nem jut tovább az ügyünk, nem továbbítják időben, akadozik a gépezet. Közben meg egyre inkább nyakunkon volt a munka. Végül eljutottunk a mi­niszterhelyettesig. Valahogy nem hiszem, hogy egy ilyen dolognak ott kellene megoldódnia... Az említett magtisztító gépek a beta­karításra nem érkeztek meg, a cu­­korrépa-felszedő csak a kampány közepére állhatott munkába, és folytathatná más a saját példái­val ... Amíg azt nem tudjuk elér­ni, hogy ipari, külkereskedelmi vállalataink kivétel nélkül méltó és egyenrangú partnerként kezel­jék az egyébként számukra biztos piacot jelentő mezőgazdaságot, s annak minden üzemét, addig véle­ményem szerint nem remélhetünk tartós fellendülést. Gondoljuk meg, a tavaszi nitro­génműtrágya elmaradásánál hat­hatósabban szinte nem is csök­kenthető a termés, mégis voltak üzemek, amelyek nem kapták meg az igényelt műtrágyát. Ezek már biztosak lehetnek abban, hogy a várt termést nem tudják betakarítani. . . Rosszul számolták ki az országos igényt? Miért nem történik intézkedés a rendszeresen visszatérő hibák kiküszöbölésére, megelőzésére? Az érdekképviseletünknek is hatékonyabbá kellene vállnia, én így látom ezt. Itt vagyunk 1988 szájában, és tudjuk, hogy gazdasá­gi életünkben jövőre változás vár­ható, amelynek következménye­ként az árarányok kérdése is új megvilágításba kerül. Az érdek­­képviseletünknek kedvező pozíci­ót kellene kiküzdenie a mezőgaz­dasági üzemek számára, hogy azok utána már saját lábukon meg tudjanak állani, én így gondolom. Ne kelljen a téeszek jelentős há­nyadának pellengérre állva szé­gyenkezniük, állami veszteségren­dezést kérniük! Meg kellene rág­nunk ezt is: a nálunk fejlettebb gazdasággal rendelkező országok­ban a gépesítés, a robottechnika bevezetése olcsóbbá tette a terme­lést. A viszonylag olcsó gép és a drága munkaerő a technikai fej­lesztésre ösztönzi az üzemeket. Ta­lán nálunk is elérkezett az idő ar­ra, hogy a technikai haladás és a meglévő munkaképes lakosság munkaerejének jobb kihasználá­sára hasonlóan változtassuk meg a költségnemek arányát. Az élő­munka kihasználása kapná a fő hangsúlyt, ez az élőmunka költ­ségarányának megnövelését jelen­tené. Sokat vizgálódok ilyen gon­dolatokkal ... Ilyen gondok szorí­tásában, íme, a jelen elnöki szemszögből. Feil József egy a fiatal vezetők kö­zül, akik felváltották a korábbi nemzedéket. S míg országos gon­dokból vállalnak részt, saját mun­kájuk szorosabb szervezésével, gazdaságuk emberi és anyagi tar­talékainak feltárásával segítenek, teszik ami tőlük telik, rájuk hárul. Ő, így fogalmaz: — Minden erőnkkel rajta le­szünk, hogy a kitűzött célokat elér­jük! (Leskó) E V 4 SZABAD FÖLD Műtrágyázás, gondokkal Június 11-én tartotta alakuló ülését a tiszaföldvári Lenin Ter­melőszövetkezetben a TDT nö­vénytermesztési bizottsága. Mind­járt első alkalommal nagyon idő­szerű témát vitattak meg: a mező­­gazdasági szövetkezetek táp­anyag-gazdálkodását. Néhány, a bizottsági ülésen elhangzott meg­állapítások közül. A MÉM Növényvédelmi és Ag­rokémiai Központjának vizsgálatai szerint a gazdaságoknak csak mintegy kétharmada végez oksze­rű, a talajok tápanyag-ellátottsá­gát figyelembe vevő tápanyag-­ utánpótlást, minden tizedik a szükségesnél több, minden negye­dik annál kevesebb műtrágyát használ fel. Az elmúlt 15 évben to­vább savanyodtak hazánk talajai, negyedrészüknél az elsavanyodás már igen veszélyes mértékű. En­nek ellenére meszezést az utóbbi esztendőkben csak 150-170 ezer hektáron végeztek az üzemek az indokolt 300-350 ezer hektárral szemben, döntően a megromlott közgazdasági feltételek miatt. A műtrágya-felhasználás 1975-ig gyors ütemben nőtt, ez megalapozta a növénytermelés ho­zamainak jelentős emelkedését. Azóta a növényeknek kijuttatott műtrágyamennyiségek nem gya­rapodtak, sőt az utóbbi három év­ben — az üzemek pénzügyi nehéz­ségei miatt — csökkentek. Jelenleg az ipar az általa gyár­tott műtrágyáknak csupán a más­fél százalékát képes tárolni, a ke­reskedelem tárolókapacitása pedig még ennél is kisebb. Emiatt a táro­lás csaknem teljes egészében a fel­használókra hárul. A műtrágya fo­gadása, tárolása és kijuttatása so­rán országosan mintegy 15 száza­lék veszteség keletkezik, ez pénz­ben kifejezve évenként csaknem másfél milliárd forintos kár. Sok a gond a műtrágyák minő­ségével. A magyar műtrágyaszab­ványok előírásai általában lazáb­bak, mint a nyugat-európai köve­telmények. Ennek elsődleges oka az, hogy az ipar nyomására a szab­ványokat nem a felhasználók igé­nyeihez, hanem a magyar ipar el­maradott technikai feltételeihez igazították. Továbbra is probléma, hogy a szabványnak és a minőségi osztálynak meg nem felelő áruk­nál nincs rendeletileg szabályozva az automatikus árcsökkentés mér­téke. A felhasználók minőséghibás termékek esetén csak polgári pe­res úton vagy a gyártóval történő megegyezés révén érvényesíthetik érdekeiket. A műtrágyaellátásban az elmúlt években rendszeresek voltak a za­varok. A műtrágyázási szezonban hiányok, a szezonon kívül pedig többletek keletkeztek. A választék eltért az igények­től. Az ellátási fe­szültségek egyik fő forrása a szov­jet-magyar agrokémiai egyez­mény keretében importált nitro­génműtrágya (elsősorban karba­­mid) igen gyenge minősége, ami hozzájárult a talajok elsavanyodásás­sához is. Kedvező változás ugyanis akkor az ellátásban, hogy 1986 vé­­gére 53-ra nőtt az agrokémiai köz­­pontokban és a mezőgazdasági úl üzemek matorjaiban működő fdfl­­yékonyműtrágya-gyártó berender­­zések száma, s így ez évben várha­­tóan a felhasznált műtrágya 20-21­ százaléka folyékony anyag lesz.* A szilárd műtrágyázás gépei ma is a 70-es évek színvonalán állnak* A hazai műtrágyaszórók csak nagy és esetleg a közepes adagolt kiszórását teszik lehetővé. Jelen­­­tős haladásról lehet beszámolni vi­­szont a folyékony műtrágyákat ki* juttató géprendszerek fejlesztésé­* ben és gyakorlati alkalmazásában.­­ A műtrágyázáshoz hasonlóan gM szervestrágya-felhasználás­­ás problémákkal terhes. A rendelke­­zésre álló almostrágyának és híg­i­­­trágyának az üzemek csak a felétől hasznosítják. Ennek alapvető oka­'­ az, hogy a pénzügyi rendelkezések­ nem ösztönöznek a jobb minőségű* tárolásra és a nagyobb mértékű* felhasználásra. * Egy hozzászóló szerint a ma­­gyarországi szántóföldi növényter­­mesztés „legszűkösebb termelésiTM tényezője” a szerves és szervetlen tápanyag. A TDT növénytermesz­tési bizottsága leszögezte: a jelen*­­ légi hozamok növelése csak a táp* anyagmennyiség emelésével és felhalmozás szakszerűségének fog$a­­kozásával lehetséges. (Dulai) $11 1987. JULIUS A Panaszkodás helyett vállalkozás Katasztrófa sújtotta terület — mind sűrűbben hallom ezt a kife­jezést a szőlős vidékeken forgolód­va, miközben a szakemberek egy­re világosabban látják: az utóbbi években sorozatossá váló fagyhul­lámok sokkal kisebb kárt okozná­nak, ha a közös gazdaságok nem kényszerültek volna bele egy hi­bás telepítési koncepció erőltetett ütemű végrehajtásába. A veszteségek százmilliókkal mérhetők Bácsalmás térségének azon a részein is, ahol a homoki borairól híres Kunbajai Állami Gazdaság jogutódja, a Hosszúhe­gyi Mezőgazdasági Kombinát le­ányvállalata kezeli a földet. És mégis: ritkán hallunk pa­naszt erről a vidékről. Annál gyak­rabban érkezik viszont hír olyan vállalkozásokról, amelyek méltán szolgálhatnak mintaként bárki számára széles e hazában. Amikor a hazai borászat pozíciói gyöngül­ni kezdtek, az elsők között próbál­koztak meg például az üdítőitalok gyártásával. Hogy ezek a kísérle­tek milyen sikerrel jártak, arról az első tapasztalatokat a Traubiszóda kedvelői szerezhették. 1974-től kezdődően, mind többet gyártot­tak ők is ebből az italból. Néhány évvel k­­sőbb, 1980-ban már saját technológiával is színre léphettek, amelyet az Alföld termékcsalád el­ső tagja, a szűrt szénsavas meggy­lé képviselt. Az ízválasztékot gyors ütemben bővítették málná­val, naranccsal, majd maraquával, ananásszal és kiwivel. Évente összesen 60 ezer hektoli­tert gyártottak már szénsavas üdí­tőkből, amikor minőségi ugrásra szánták el magukat. A cél akkor már az volt, hogy az egészségre káros, mesterséges (tartósító, illet­ve színező) anyagokat csökkent­sék, illetve végképp száműzzék az italaikból. A kísérlet első megtes­tesülései az Ági üdítőcsalád tagjai voltak — meggylé, szamócalé, ké­sőbb sárgabaracklé, őszibaracklé, illetve körtelé formájában. Ezek körét bővíti most maga­sabb szinten a BIO-VIT termék­család, amelyet sajtótájékoztató keretében mutatott be néhány nappal ezelőtt a vállalat igazgató­ja, dr. Alföldi Lajos. A kóstolóval egybekötött eseményen 16 féle rostos, sok vitamint és az emberi szervezet számára szintén fontos nyomelemeket tartalmazó italból válogathattak a jelenlévők. A konzervatívabb ízlésűek in­kább a már ismerős paradicsomal sóval, borssal, köménnyel ízesítgH változatait kóstolgatták, a k­rajH szebb újdonságokra áhík^^f azonban a zellerből és sárga^^H­ ból készülteket részesít^^H előnyben, illetve azokat. arrí^Hl a zöldséget gyümölccsel elegyítiB ilyen volt többek között az almá­ val, illetve a meggyel ízesített pa-­ radicsomlé. Kortyolgatás közben persze folyt a szó, és nem csupán a vita­minok fontosságáról. Megtudtuk, hogy a zsíros bácskai földek kun­bajai homokszigetén évszázados hagyományai vannak a zöldség­­termesztésnek, és hogy ezeknek a fölelevenítését is segítheti a BIO­­VIT termékcsalád sikere. E közlés nyomán újra megtöltöt­tem a poharamat, mert az egészsé­gesebb alapanyagok térhódítása mellett koccintani támadt kedvem­­ arra is, ami ezt a törekvést moz­gatja: a bajból is erőt merítő, a be-­ fulladásból is lendületet kölcsönző magatartásra. Arra az önerőből merített hitre és bizakodásra, ami­vel az újfajta üdítőket egy végve­széllyel szembenéző borgazdaság szakemberei az asztalunkra tették. — káposztás —

Next