Új Néplap, 2016. augusztus (27. évfolyam, 179-204. szám)

2016-08-30 / 203. szám

0 JÁSZKUN GASZTRONÓMIA Szilvából készülő különleges ételeink JÁSZKUNSÁG „Hull a szilva a fá­ról...” - ismert népdalunk nem is lehetne így, nyár végén ak­tuálisabb. Bizony, megértek a szilvák, először a ringló, mos­tanság a vörös szilva, hamaro­san pedig jön a gombócba va­ló besztercei. E háromnál per­sze sokkal több is van: a Földön közel 2000 szilvafajtát tartanak nyilván. Méretre, alakra, színre és ízre mind-mind különböző. Akárcsak ma, régen is szíve­sen fogyasztottuk, télen is vágy­tunk kellemes ízére. Ezért tették hát a háziasszonyok üvegekbe befőttnek vagy rotyogtatták órá­kon keresztül az üstben, hogy íz­letes lekvárt főzzenek belőle. Tiszasas környékén is nagy ha­gyománya volt a lekvárfőzésnek, e finomságot leggyakrabban magyaráló szilvából főzték. Cuk­rot nem raktak bele, ellenben fa­héjjal és babérlevéllel ízesítették. A helybéli Szentesi Ferencné sok évvel ezelőtt a következőket me­sélte a szilvalekvár készítéséről: - Leszedtük a töppedt szilvát, bő vízbe’ megmostuk, kifejtettük magjától, majd összemarcingol­­tuk. Újabban darálóval ledarál­juk, hogy levesebb legyen, mire az üstbe kerül. Régen vörösréz­üstbe katlanon, máma zománcos üstbe üstházon főzzük. Eleinte rotyog, később levesebb lesz, to­pog a cibere, könnyen kifröccsen a kézfejre. Ezért kavarjuk hosszú nyelű lekvárkavaróval, mindad­dig, amíg olyan sűrű lesz, hogy kavaráskor csíkot hagy az üstfe­néken. Ekkor lekvárosszilkébe vagy vászonfazékba szedjük, ki­­kemencézzük kenyérsütés után vagy a sütőbe tesszük, lekötetle­nül, hogy bebőrösödjön. Ekkor kötjük le és tesszük el a kamrába télire - olvasható a Meggykeréce és tarajos karcina című gyűjte­ményben. A modern háziasszo­nyok már sütőben, tepsiben sü­tik­­ a cukrot nem látott - gyü­mölcsöt, persze az igazi szilva­lekvár ma is üstben készül, nagy mennyiségben. Ezek a lekvárok az igazán finomak a bukták­ban! Persze, e gyümölcsöt sava­nyíthatjuk is, kompótnak is elte­­hetjük, lehet belőle leves, már­tás húsok mellé, a desszertek so­ra meg szinte végtelen. Fűszerei közül a klasszikus nagy barátai a szilvának a fahéj, a szegfűszeg, de jó hozzá a szere­csendió, egy kicsit merész, de jó párosítás a rózsabors vagy a szeg­fűbors - illetve a tiszasasiak sze­rint a babérlevél. Ha hús mellé kí­náljuk, akkor egy egészen kevés kakukkfűvel is meg lehet bolon­­dítani a szilvamártást. Végül következzék egy recept, melynek a hozzávalói közül el­maradhatatlan a szilvalekvár. SZILVALEKVÁROS CSIGA Hozzávalók: 30 dkg finomliszt 10 dkg rétesliszt 12 dkg töpörtyűkrém 2 csipet só 10-15 dkg szilvalekvár 1.5 dl tej 2.5 dkg élesztő csipet cukor Elkészítés: A cukros tejben fel­futtatott élesztőt a liszthez adom. Hozzákeverem még a tepertő­krémet is, majd az egészet alapo­san kidolgozom. A kész tésztát letakarva pihentetem, majd mi­kor kész, átgyúrom, és viszony­lag vékonyra kinyújtom. Jó ala­posan megkenem lekvárral. A tésztát feltekerem, kétujjnyi ka­rikákra vágom, és sütőpapíros tepsire fektetem. Legalább ne­gyed órát hagyom kelni, majd a 185 fokra előmelegített sütőbe teszem, és zsemlebarnára sü­töm. J. Zs. A szilvalekvár nagyon sokféle édesség kiváló hozzávalója Nem is olyan nehéz lemondani a csokiról, a tortákról Edzőterem nélkül is le lehet fogyni Ha azt hiszed, hogy neked biztosan nem sikerül, té­vedsz! Csak akarni kell, na­gyon és kitartóan - véleke­dik a tiszatenyői Török Má­ria a fogyásról. A fiatalas­­­szony 107 kilósan vágott neki a fogyókúrájának hét hónappal ezelőtt, mert meg­unta, hogy még leguggol­ni sem nagyon tud. Ma har­minc kilóval könnyebb és még nincsen itt a vége. Joó Zsuzsa zsuzsanna.Joo@mediaworks.hu TISZATENYŐ - Semmi rendkí­vüli nincsen ebben - legyint Marcsi, amikor a látványos fo­gyásáról kérdezzük. Úton-út­­félen azt hallani, a fogyókú­rák hatástalanok, a jojóeffek­tus miatt képes a koplaló pár héten belül többet visszahízni, mint amennyit leadott. Marcsi küzdelme a kilókkal azonban nagyon sikeres és még koránt­sem happy end.­­ Nem bizony, mert szeret­nék még legalább 7-8 kilót le­dobni magamról. Ha sikerült majd harmincat leadnom, ez is menni fog, akkor lesz ez tény­leg happy end! - állítja határo­zottan az édesanya, aki vala­mikor hét hónappal ezelőtt un­ta meg, hogy 107 kilójával bár­hogy is fordult a lakásban, va­lamit biztosan levert. Nehezé­re esett leguggolni és beteg fi­át gondoznia.­­ Kisfiam mozgásképte­len. Ahogy nő, egyre nehezebb emelgetni, gondozni őt. Egy­szerűen meguntam, hogy a sú­lyom miatt küzdelem a moz­gás és hát valljuk be, a tükör­képem sem nagyon tetszett ma­gamnak, így hát megszületett a döntés: változtatok az életmódo­mon. Egyik napról a másikra el­hagytam a szénhidrátokat: nem fogyasztok fehér lisztet, cukrot, rizst és tésztát. Húst annál in­kább! Sok-sok zöldséggel. Nem vonom meg magamtól a rántott husit sem, csak a bundájából ki­hagyom a lisztet. Egy valami­ről nagyon nehéz lemondanom, ez pedig a sült krumpli. Az a gyengém! Az édességektől sok­kal könnyebb volt megválnom. Érdekes, hogy amikor a párom elővesz egy tábla csokoládét, ne­kem elég egy pici kocka felét el­szopogatnom, azzal kielégítem a csokiéhségemet - bólogat Mar­csi, hozzátéve, nem száműzte teljesen a tortákat sem, egy-egy szülinapon nem bántja meg az ünnepeltet azzal, hogy meg sem kóstolja a tortáját, csak egy sze­letnek a felét fogyasztja el. Ez Marcsi szerint nem ront semmit a fogyási eredményeken. Az édesanya hangsúlyoz­za, hat óra után csak keveset eszik, azt is inkább azért, mert cukorbetegsége miatt szúrnia kell magát kilenc körül, így muszáj is bekapnia pár falatot. De az a falat is jobbára csak sajt vagy tejföl. - Hogy szenvedek-e az éh­ségtől? Nem! Számomra is szin­te hihetetlen, de a szervezetem ráállt erre a fajta táplálkozás­ra. A hét végén tartották Tisza­­tenyőn a falunapot. Persze, mi is kint voltunk az eseményen. Éreztem a finom pizza, hot-dog meg a hamburger illatát és úgy döntöttem, elcsábulok. Vettem is egy sajtos hamburgert, ami­be élvezettel haraptam bele. És valahogy... kifordult a falat a számból. A hambit becsoma­goltam, hazavittem, otthon ki­vettem a húst és a zöldségeket a zsömléből és jóízűen meg­eszegettem. Egyszerűen már nem is kívánom a kenyérfélé­ket... - meséli Marcsi, aki (sa­ját bevallása szerint) a spor­tot nem viszi túlzásba: szerin­te napi húsz perc intenzív moz­gás otthon, egy egyszerű kar­­diogépen bőven elég a szinten tartáshoz.­­ Kifogásokat bárkinek, bármikor lehet gyártani, mi­ért nem lehet lefogyni. De az én példám bizonyítja: egy be­teg gyerek és annak 24 órás „ügyelete” mellett, saját be­tegséggel megküzdve, szá­mos mindennapi problémák­kal szembesülve is el lehet ér­ni azt a célt, amit kitűzünk magunk elé. És ehhez még csi­csás, menő konditerem sem szükséges... a csodaszerekről nem is beszélve. Még csak hét hónap telt el, a változás máris látványos - Marcsi nem szégyelli a régi fotóit sem Schobert Norbi is szurkol neki Török Mária kitartására még az ismert fitneszedző, Scho­bert Norbi is felfigyelt. Saját oldalán, mint pozitív példa, ott olvasható Marcsi sikertör­ténete és küzdelme a kilók­kal. A fiatalasszony nem szé­gyelli bevallani, valóban túl­súlyos volt. És főleg önmaga miatt. Amint erre valaki rájön és hajlandó is egészségtelen életmódján változtatni, a siker garantált lesz. Marcsi fél év­vel ezelőtt készült és mosta­ni fotóit elnézve, valóban hihe­tünk neki... 2016. AUGUSZTUS 30., KEDD Nincsen finomabb a hosszú-hosszú órák alatt készülő húsoknál, vélekedik Eszter Mára kihalt eredeti szakmája, gasztroblogger lett SZOLNOK Fűszeres Eszter - így ismeri mindenki Bodrogi Eszter gasztobloggert, aki nemrégiben mutatkozott be személyesen is a szolnokiaknak a Séfrandevú el­nevezésű rendezvényen. - Civilként nyomdász lennék, pontosabban betűszedő, de saj­nos ez a gyönyörű szakma már kihalt - mesélte a kétgyermekes fiatalasszony. Eszter nyolc éve kezdett el blo­­golni, akkor, amikor gyesen volt a kisfiával. Már akkor szerelmes volt a konyhaművészetbe, ráadá­sul rá is ért főzőcskézni. Üres órá­iban pedig leült a gép mellé és le­írt minden ételekkel kapcsolatos érdekességet, amiket akkor nem tudott kinek elmesélni. Ma már több ezren olvassák bejegyzése­it a neten.­­ Amerikai konyhánk van. Gyerekeim ott sertepertélnek kö­rülöttem, miközben alkotok, a fi­amat már most nagyon érdek­li az, amit csinálok. Sokat főzök, többet is, mint egy átlagos házi­asszony, hiszen félig-meddig eb­ből élek. Fotózásokhoz készítem elő a finomságokat, így eseten­ként akkor is kézbe kell fognom a fakanalat, amikor nincsen olyan nagy kedvem hozzá. Kérdésünkre, miszerint ezeket az ételeket vajon ő maga találja-e ki, a blogger őszinte választ ad: szerinte nincsen teljesen, tökéle­tesen új recept a nap alatt.­­ Egy párról gondolom csak azt, hogy valóban én találtam ki, de soha nem mernék erre meg­esküdni. Lehet, hogy már sok éve megfőzte ezt valaki, valahol, úgy, hogy én nem is tudok róla... - mondja. Bár manapság nagyon is nép­szerűek a villámgyorsan elké­szíthető ételek, Eszter kedvencei pont a szépen, lassan jóvő-sülő fi­nomságok. Ekkor az ízek hosszú órák alatt érnek össze.­­ Azt mondják, ezekhez az éte­lekhez nincsen elég ideje egy há­ziasszonynak. Pedig csak az ele­jén kell mindent összedobni pár perc alatt, utána már csak ritkán kell rápillantani az alacsony hőfo­kon sülő-párolódó husikra. És hogy Eszter nekiáll-e „me­zei” bundáskenyeret vagy papri­kás krumplit készíteni? Olyan­­­nyira, hogy ez a két egyszerű étel a család kedvence. - Nagy bánatom azonban, hogy a krumplival hadilábon ál­lok... ritkán bukkanok olyan bur­gonyára, amelyik nem fő szét Szóval, nem is olyan egyszerű tökéletes paprikás krumplit főz­ni! - állítja a blogger, szakács­könyvíró hölgy, aki a zsidó kony­ha nagy ismerője-tudója. Hát per­sze, hiszen ő maga is zsidó, írá­saival, történeteivel éppen e sokak számára ismeretlen és még mindig egy csöppet misz­tikus világba, konyhába enged bepillantást a gasztronómia iránt érdeklődőknek... J. Zs. Eszter nyolc évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a blogírással

Next