Szolnoki Grátisz, 2015 (19. évfolyam, 1-41. szám)

2015-09-11 / 27. szám

A TARTALOMBÓL: Hírek a város életéről Szakmai fórumot tartottak Tary Gizella az olimpián Főiskolai tanévnyitó 65 éves a NEFAG Mise Szent Hubertusért Hirdetések, cégtár Programok, rejtvény Kispályás focibajnokság XIX. évfolyam, 27. szám IDŐJÁRÁS PÉNTEK Felhős vagy borult­­,4 ° d lesz az ég, de délután fokozatosan elvékonyodik a fel­hőzet. Szórványosan valószínű kisebb eső, zápor, de komolyabb csapdákra nem kell számítani. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul. SZOMBAT Térségünkben egyre inkább fel­szakadozik, csök­ken a felhőzet, és ezt követően gomolyfelhős, napos idő való­színű. A legalacsonyabb éjsza­kai hőmérséklet 7 és 14, a leg­magasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul. Családi Napok a Tiszaligetben Ötvenkét év telt el az első Tiszaligeti Napok megrendezé­se óta. A legelsőre a szervezők sport- és kulturális programok­ra, fegyverbemutatóra, vala­mint ifjúsági nagygyűlésre invi­tálták - a kor szava szerint "agi­tálták"- a város ifjúságát. Több mint fél évszázad elteltével is kihívás egy ilyen nagyméretű városi rendezvény megszerve­zése, és ily hosszú idő után is remek szórakozást és kikapcso­lódást nyújt a szolnoki ifjúság­nak.­­ 1962-ben, a hatodik vízi kar­nevál megszervezése után merült fel először egy újabb nagyszabású ifjúsági rendez­vény ötlete. Az egyeztetések­­ sorában a Tiszaligeti Intéző­­i bizottság elnökével, a lokálpat­rióta Nemes Gerzsonnal is foly­tak eszemecserék a város kultu­rális, sport- és pihenési köz­pontjának népszerűsítésére. Az általa vezetett testület java­solta a Tiszaligeti Napok elne­vezést. Az 1963. szeptember­­ végére tervezett programsoro­zat alapelvei addigra kikristá­lyosodtak, öt fő célkitűzésünk volt: tisztelgés az 1848. szep­tember 29-ei győzedelmes pákozdi csata hősei előtt, a haza védelmére és szolgálatára kész katonáink üdvözlése a Nép­­i hadsereg Napja alkalmából, a­­ Tiszaliget, mint a város sport- és kulturális élete új centrumának népszerűsítése, alkalom és lehetőség ifjúsági tömegsport­­rendezvényekhez, azok nép­szerűsítéséhez, illetve kulturális­­ és szórakoztató programok­­ szervezése az ifjúság igényei­nek kielégítése céljából. A leg­első rendezvénysorozat igen sikersen zárult. A tömeges rész­vétel igazolta az elgondolás élet­revalóságát. Ez lett a folytatás záloga, egy hagyomány meg­­­­alapozása és elindítója. Büszke vagyok az új nemzedékekre, akik továbbvitték, megtartották és továbbfejlesztették a Tisza­ligeti Napok rendezvényeit, s amely Szolnok város kiemel­­­­kedő rendezvényévé vált - emlékezett vissza a kezdetek­re Fehér József, az első Tiszaligeti Napok ötletgazdája és szervezője. Ez évben szeptember 16. és 20. között rendezi meg a város a Tiszaligeti Napokat­­ Családi Napok néven. OKI SZOLNOKI SZOL? Grátisz 2015. SZEPTEMBER 11., PÉNTEK Csütörtökön (szeptember 10.) hagyományosan a városban robogó motorosfelvonulás dübör­gő hanga jelezték: meg lehet gyújtani a tűzifát a bográcsok alatt, hiszen megkezdődött a sor­ban tizenhetedik gulyásfesztivál Szolnokon! A meteorológiai je­lentések remek időt jósoltak a rendezvénysorozat idejére, így nem lesz akadálya annak, hogy ismét megteljen a Tiszaliget, s újra több száz üstben több ezer liter gulyás rotyogjon, tízezernél is több vendég éhét csillapítandó. A legmagyarabb étel tradicio­nális formája, illetve a legkülönfé­lébb hazai és nemzetközi válto­zata is újra tányérra kerül hét vé­gén a 17. Szolnoki Gulyásfesz­tiválon. A vasárnapig zajló tiszali­geti rendezvénysorozatról, an­nak programjairól Szalay Ferenc polgármester, valamint Csányi Sándor és Királyházi Andor fő­szervezők adtak ízelítőt a város­házán tartott sajtótájékoztatón. - Nagyszerű és rendkívül hasz­nos ötletnek tartottam az első Szolnoki Gulyásfesztivál megren­dezését - emlékezett vissza a kez­detekre Szalay Ferenc. A polgár­­mester utalt arra, hogy Csányi Sándor kereste meg több mint másfél évtizede a kezdeményzés ötletével, amely városi és megyei,, de talán már nemzetközi hírűvé is vált az eltelt idők során. - Bizo­nyára nincs olyan szolnoki, aki ne tudna a fesztiválról, ne kóstolt volna valamilyen gulyást, ne szó­rakozott volna a rendezvény programjain. Köszönet az ötletért és a lebonyolításért a szervezők­nek és csapatuknak - jelezte a polgármester. A két főszervező a programok javát sorolta fel, kie­melve, hogy idén Jászberény és a jász hagyomány lesz a hazai, a Bécsi Magyar Munkás Egyesület és a Délibáb Bécsi Magyar Kultúr­­egyesület pedig a külhoni dísz­vendége a fesztiválnak, míg helyi termék kategóriában Nagykörű képviseli ezúttal a „vidéket”. Az eseményekbe „belekóstol­va” megtudhattuk, hogy pénte­ken (szeptember 11.) déltől a Móricz ligeti színpad körül jóté­konysági főzőversenyt rendez­nek a Szolnok Segít program ja­vára. Már e napon délutántól népszerű előadók lépnek szín­padra, mások mellett a Vad Fruttik, az Edda Tribute zene­kar, a Hunt’em Down, a Tehéntánc együttes, a Tarsoly e­­gyüttes és Farkas Rozika. Szombaton (szeptember 12.) hajnal hasadtától építik a bog­rácshelyeket a főzőcsapatok, melyek egy része versenybe is száll a Magyarország Gulyáski­rálya idei cím elnyeréséért, so­kan viszont csak maguk és csa­ládtagjaik, barátaik, kollégáik örömére fognak fakanalat. Már reggeltől programok várják a gyermekeket is, hogy a szülők elboldoguljanak az alapanya­gok előkészítésével: számukra Vitéz László Bábszínháza ad szórakoztató műsort. Délben megvállasztják a 2015. évi Gulyásfesztivál Szépét, délu­tántól pedig felpörögnek az ese­mények a Móricz ligeti, illetve a Gulyás színpadon is. Este az Anyám és Nyulam, valamint az Ed Philips and the Memphis Patrol, továbbá a Simple Rock, a Bodri és a Miskakancsó, MC Hawer és a Tekknő zenekarok szórakoztatják több műfajban is a kilátogató vendégeket. Vasárnap (szeptember 13.) a Móricz ligeti piknikszínpadra kell koncentrálni: MC DC; Veres Robi; Kövér Éva (ex-Sugarloaf); Juniker; Novák Gergő; Ónix; Kicsi Zsu; Kamion RTM; s majd a legismertebb név: Sub Bass Masters ad koncertet. A pásztorétel, amely hungarikummá lett A Szolnoki Gulyásfesztivál már csak azért is érdemes a nemzetközi figyelemre, mert a gulyás elnevezés (gulash­, go­ulash) világszerte a legismer­tebb magyar ételnév, még ha a világ többnyire mást is ért alat­ta, mint mi itt, a Kárpát­medencében. Mint arról a bori­­go.hu is beszámolt, a Tisza­­parti Szolnok azért is méltó he­lye a fesztiválnak, mert a pap­rikával készült és a hazai gaszt­ronómiában tipikusnak tekint­hető ételek (pörkölt, gulyás, paprikás) a tizennyolcadik század végéig nagyjából ezen a tájon is, az Alföldön rekedtek meg és nem terjedtek tovább a legközvetlenebb szomszédság kivételével. A tizenkilencedik század elejétől számított ter­jeszkedésük több hullámban bő egy évszázadot is igényelt, mire az ország nagy részén is­mertté és a mindennapi vagy legalább az ünnepi konyha ré­szévé váltak. A tizenkilencedik század második felétől számított ka­szárnyakoszttá válásuk során már szerte a Monarchiában is­mertté lettek. Ebből alakultak ki a népszerű és külön életet élő cseh, osztrák, majd délné­met pörkölt (Gulasch) változa­tok is. A Habsburg-udvart di­cséri, hogy a nemzeti ellenál­lás eme korai jelképét nem hogy elhallgatták volna, ha­nem éppenséggel népszerűsí­tették és a Nyugat felé tovább­adták. Az 1840-es években a pesti vendéglőkben már nem a korábbi gulyáshús, hanem a pörkölthús a megszokott elne­vezés. 1848-ban Bécsben már éppúgy ették a Gulasch-nak nevezett pörkölthúst, mint Pest-Budán a belvárosi Aranykéz fogadóban, ahol „spätzle” (nudli) társult hozzá. Polgárosodása ellenére a pörkölt akkor terjedt nagyobb lendülettel újra, amikor a pa­raszti lakodalmi étel rangjára emelkedett. Az 1860-as évek­ben már ez a leggyakoribb hét­köznapi húsételünk és az ün­nepi alkalmak fontos fogása. A kiegyezés (1867) után a ko­rai népszerűsödését segítő po­litikai színezetű „magyar nem­zeti étel” minősítését elveszíti, s jövője a továbbiakban belső kvalitásain múlik csak. Bár eddig a pörköltről esett szó, a gulyás (leves) a pörkölt hosszabb levű, zöldségest vál­tozataként élte párhuzamos életét. Aztán a tizenkilencedik század végére, az 1880-as évektől kezdődően, tehát nagyjából abban az időben, amikor a csabai kolbász törté­nete is kezdődik, a pörkölttel szinonim hajdani gulyás elne­vezés a „gulyásleves” névben él már csak tovább. A pörkölt pedig a nagyvilágban az erede­ti gulyás szóval nevezve (gou­lash, Gulasch) lesz a legismer­tebb magyar étel. A gulyás nevet továbbvivő gulyásleves klasszikus pör­költalapról indul, majd a „megpörkölt” húshoz kerül­nek a fűszerek, zöldségfélék és a víz, amitől leves lesz. Az ortodox gulyásleves valójá­ban az ortodox pörkölt bőle­­vű, szerényen zöldségeit vál­tozata, s mint ilyen, ma már gyakorlatilag kiment a divat­ból. A mai ízlésnek megfele­lőbb gulyásnál a pörköltala­pon megpörkölt húshoz zú­zott fokhagyma, őrölt fekete bors, és őrölt köménymag is kerül. Ekkor tehetünk bele há­mozott, magozott paradicso­mot és némi karikázott zöld­paprikát is, majd felöntjük jó minőségű vízzel. A továbbiak­ban karikára vágott sárgarépa és fele mennyiségű fehérrépa kerüljön az edénybe. A burgo­nyát a legvégén tesszük a gu­lyáshoz. Német hatású, de pi­káns ízt ad gulyáslevesünknek a zeller, de legfőképpen a bő­ven adagolt zellerlevél, amit a végén eltávolítunk. Kézzel gyúrt, „csípett” csipetke is illik hozzá. Szolnok tizenhetedszerre gulyásfőváros Lassan már az egész világon ismerik a magyar gulyást, pörkölt és leves formában is. E hét végén több száz bográcsban több ezer liternyi paprikás ínyencség rotyog Szolnokon. Szolnok testvérvárosainak csoportjai is ellátogatnak a fesztiválra

Next