Szőlőszeti-, Borászati- és Gazdasági Lap, 1881 (2. évfolyam, 1-24. szám)

1881-06-30 / 12. szám

2-ik évfolyam, 12 szám, Kassa, 1881. junius 30. Szőlészeti­, Borászati­és Gazdasági Lap. Kiadó-tulajdonos: Maurer János. Felelős szerkesztő: Sissovich Károly. Előfizetési ár­: Hirdetési dij : Egész évre .•.................... . . 4 fit­t egész oldal........................... 10.— Fél évre . ..............................2 „ Két oldal............................... 5.— Negyed évre...........................1 .. Negyed oldal....................... 2.50 Nyolczad oldal....................... 1.75 Szőlészet és borászat­­­­i ' ­ Szőlő gyomlálás. Gyom­lál­ásnak azon nevezetes szőlészeti állandó munkát nevez­zük, midőn a szőlőtő fölösleges vagy épen káros zöld. hajtásait má­jus, június és július hónapokban kitörjük. A gyomlálás czélja: a szőlőfa tápanyagainak czélszerű felhasználása az idei termés és és a jövő évi vessző kifejlesztésére. Ezen szőlő­munkát némely vidéken fattyúzásnak, másutt pe­dig válogatásnak szokták nevezni ; legtöbb vidékén azonban Ma­gyarországnak sehogysem nevezik, mivel egyáltalában nem is is­mer­ik, holott a gyomlálás főkép a szálveszős műveleteknél a sző­lőmetszéssel egyenlő fontosságú, mivel a szőlőműveleteknél főké­pen ez a két munka az, melyeknek értelmes és összhangzó­­ vég­rehajtása által a szőlőfa életereje, részint a lehető legnagyobb ter­més előállítására s annak tökéletes kifejlesztésére, részint pedig a jövő évi termővessző nevelésére évről-évre helyesen felhasználható. A fattyúzást helytelen elnevezésnek tartom , mert a szőlőfán tulajdonképen nem is lehet tudni mit kell fattyúhajtásnak nevezni, mivel a gyomlálás alkalmával nem csak a termést hozott hajtások hagyatnak meg, hanem az üres hajtásokból is azok, melyek a a töke alakja, vagy a jövő évi termés biztosítására szükségesek,

Next