Heti Új Szó, 1999. január-március (5. évfolyam, 1-12. szám)

1999-02-05 / 5. szám

Î2] heti ÚJ s 0>¥THIQ>HUJIN1 Fánkok Tejfeles fánk. 4 Forgácsfánk. 6 tojás­­sárgáját 2 dl tejföllel, 50 dkg liszttel, 2 evőkanál cukorral és 2 evőkanál rummal össze­gyúrunk. 30 percig pihentet­jük. Levestészta vékonyságúra kinyújtjuk, és derelyevágóval téglalap alakúra felvágjuk. A közepén a szélekkel párhuza­mosan kétszer bevágjuk, és forró olajban vagy zsírban kisütjük. Még melegen vaní­liás cukorral megszórjuk. Sizalagos fánk. 3 dl tejet meglangyosítunk, bele­morzsolunk 3 dkg élesztőt, és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 to­jássárgájával, 1 pohárka rum­mal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes mennyi­ségű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, en­nek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos he­lyen másfélszeresére keleszt­jük. A kelés után nyújtódesz­kára borítjuk, és ujjnyi vastag­ra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ruhával letakarva még 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró zsírban, egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk ar­ra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Meg­fordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral. tojássárgáját elhabarunk 2 dl tejföllel, és folytonos kavarás közben meglangyosítjuk. 2 dkg élesztőből kevés tejjel és liszttel kovászt készítünk, a­­melyet, amikor megkelt, ösz­­szevegyítünk 60 dkg liszttel, sóval, kevés cukorral és 2 dl langyos tejjel. Kidolgozzuk. Langyos helyen megkeleszt­jük, pogácsaszaggatóval ki­szaggatjuk, ismét kelesztjük 30 percig, és végül bő, forró zsírban kisütjük. H. Katalin aradi olvasónk a következő panasszal, illetve kérdés­sel fordult hozzánk: “Meg lehet-e szabadulni a Lambliáktól (bélférges­­ség), ugyanis eddig még egyetlen gyógyszer sem bizonyult hatásosnak, véglegesnek.” Nem vigasztalásnak szánjuk, csupán meg­jegyezzük: nagyon sokaknak okoz panaszt a bélférgesség. Ezért közöljük dr. Bárányi Ferenc Mindenki háziorvosa című könyvéből az alábbiakat: “A Lamblia és Entamoeba tüneteket csak nagyfokú elszaporodás esetén okoz, de akkor gyakorlatilag minden hasi betegséget utánoz­hatnak. Nagyon szeretik az epét, ezért beván­dorolnak az epeutakba, epehólyagba és a máj­ban lévő epe­hajszálerekbe, végül megnagyob­bítják és megkeményítik a májat is. Minden, főleg puffadással járó úgynevezett “rossz emésztés” mögött, minden gyorsan beköszöntő és hamar múló hasmenés mögött, minden sú­lyos ásványi anyaghiány (Spasmofilia) mögött, minden túlérzékenységi állapot (ismétlődő csa­lánkiütés) mögött keresni kell ezt a fajta bél­­férgességet. Pontosabban, el kell végeztetni a széklet parazitológiai vizsgálatát. Egyetlen ne­gatív székleteredmény nem jelent semmit, csak akkor zárjuk ki a Lambliás fertőzöttsé­­get, ha háromszor egymás után nem találnak Lamblia cisztát a székletben. A kezelés idő­tartama minimálisan 3 hónap, de lehet 6-12 hónap is. A Lambliát könnyű megkapni, de nehéz megszabadulni tőle. Van néhány jól bevált megelőzési és keze­lési módszer: 1. Sem emberi, sem állati ürüléket kiérle­lés előtt (2 év) ne használjunk konyhakert trágyázására, főleg nyersen fogyasztható zöld­ségek termeléséhez. 2. Minden friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt alaposan mossunk meg. 3. Evés előtt mossunk mindig kezet szap­pannal és vágjuk rövidre a körmeinket, hogy ne kerülhessen féregpete a körmök alá, onnan pedig a szánkba. 4. Ha egy kisgyerek az orrát, végbelét va­karja, mert viszket, az mindig bélféreggyanús. Figyeljük a székletét, s ha szükséges, vigyük orvoshoz. 5. Fogyasszunk rendszeresen nyers fok­hagymát és csombort. Ezek jó féregűzők. Gyermekek szívesen rágják a tökmagot, az is hatásos féregűző. A pirított napraforgó nem. 6. Hatásos az egy hónapos Saprosan-kúra. (Saprosan 0,1 felnőtteknek és Saprosan 0,01 kisgyermekeknek). Szedjünk naponta 3x1 tab­lettát étkezés után. Ezt a kezelést végezzük 3 napig, utána tartsunk 4 nap szünetet, majd ismét 3 napos kezelés következik. Kérjünk la­boratóriumi kivizsgálást lambb­ázisra. A Sapro­­san-kúrát pedig csak folytassuk, mert jót tesz. T­ömbházlakásban élőknek meg kell tanulni­uk takarékoskodni a hellyel. Egy nagy tolóajtós szekrény enyhít a gondon. Helyszűkében­­­ Előnye, hogy nem kell a többi szobába szekrényeket rakni, több hely marad másra. Fontos, hogy ez a tárolóhely egy közös helyi­ségből nyíljon, ami minden­ki számára kényelmesen el­érhető anélkül, hogy a csa­ládtagok zavarnak egy­est. A belső rész kialakítá­ss az a lényeg, hogy jó le­gyen a beosztása. Tehát elég akasztós, polcos hely jusson a holminak. Kapha­tók praktikus szögletes mű­anyag kosarak, ezekben jó helye lehet a fehérneműnek, zokniknak, sálaknak, gyer­mekholminak. Pulóvernek elég a 40 cm-es mélység, hosszú kabátoknak szüksé­ges az 1,60 m magasság, dzsekiknek elegendő az 1 méter. Nem érdemes mély polcokat kialakítani, mert ha azon egymás mögé rak­juk a ruhaneműt, nem lesz áttekinthető. Kell egy szék vagy létra is,­­ ahonnan biztonságosan el lehet érni a magasan lé­vő holmit. Könnyű fel­­­tartani, ha a kisebb 1,o a­mikat felirattal ellátott do­bozokba vagy műanyag ko­sarakba tesszük. Burgonyapüré - másképpen Szalonnás-hagymás. Néhány vékony szalonna­szeletet felaprózunk, kiol­vasztjuk, zsíron megpirítjuk­­ nagy fej, egészen apróra vágott vöröshagymával. Te­szünk hozzá egy evőkanál pecsenyelevet és körülbelül 10 percig együtt pároljuk. A főtt burgonyát megtörjük, ráöntjük a szalonnás-hagy­más keveréket, végül a for­ró tejet.

Next