Heti Új Szó, 2018. január-március (24. évfolyam, 1-13. szám)

2018-02-23 / 8. szám

( 2.) 2018. február 23., péntek ________________ KOLBÁSZMUSTRA VÉGVÁRON A békéscsabai kolbászfesztivál, vagy a gyulai kolbász és sódarmustra régiónk rendkívül népszerű, a földrajzi távolságot és or­szághatárokat felülíró, évről évre több látogatót vonzó rendezvényei mellett tér­ségünkben Algyőtől Orosházáig és házunk tájára kerülve Pusztakeresztúrig, meg Végvárig számos településen szerveznek egyre népszerűbb kolbásztöltő, kolbász­gyúró versenyeket, bemutatókat. Az elmúlt hétvégén a helyi gazdakör szervezé­sében került sor második alkalommal a Végvári Kolbászgyúró versenyre. Csak a közvetlen környezetünkben készülő finomságokra gondolva rögtön a csabai, a gyulai kolbász sajátos ízvilágára gondolhatunk, de például nem utolsó a Szegeden is kapható temesvári kolbász, amelyet... Domaszéken készítenek. Van vastag- meg vékonykolbász, paprikás, csípős meg rózsakolbász, ló-, és manga­licakolbász is, egyesek a parasztkolbász­ra esküsznek, de a lángolt kolbász sem megvetendő étel. A kolbászból sokféle van, és főleg faluhelyen, mindenki a saját jól bevált receptjére esküszik kolbász­ügyben, végül is igen egyszerűnek tűnik a finom eledel előállítása, kell hozzá: hús, só, paprikaőrlemény és egyéb fűsze­rek. Hogy ez mégsem ennyire egyszerű, meggyőződhettünk a Végvári Kolbász­gyúró versenyen, amelyen tizennégy csa­pat mérte össze kolbászkészítő tudomán­­yát. Végigkóstolva a termékeket állít­hatjuk, hogy mindegyik kolbászféleség külön ízvilágot képviselt, ezzel is iga­zolva az „ahány ház, annyi szokás” mon­dásunk valóságtartalmát. A vendégeket és résztvevőket kö­szöntve Csáki Károly végvári polgármes­ter kifejezte elismerését a szervezőknek, és örömét afelett, hogy egyszerre sikerült felidézni a településenként változó, házi­lag készült termékek ízvilágát, ugyanak­kor sikerült egy, a végvári közösséget és sok megyebeli gazdát megmozgató ren­dezvényt szervezni Végváron. Az elöl­járó kifejtette, hogy az önkormányzat támogatja a gazdák elképzeléseit a követ­kező rendezvényekre nézve, annak érde­kében, hogy a Végvári Kolbászgyúró Verseny a térség egyik meghatározó ren­dezvényévé váljon. A kolbászmustránkon Szabó László helyi gazdaköri elnök volt a kalauzunk, aki elmondta, hogy több másutt megtar­tott hasonló vetélkedő ihlette a végvári gazdákat és a példaértékű közösségi ösz­­szefogással köréjük csoportosuló lelkes segítőket a kolbászgyúró verseny meg­szervezésére, akik máris tervezik a jövő évi, az ideinél nagyobb méretű találkozót. „Mint másutt térségünkben, Végváron is évente töltünk kolbászt a legtöbb család­ban. Faluhelyen gyermekként szemünk előtt és részvételünkkel folyt le a tél egyik kiemelkedő eseménye, a disznó­ölés. A hurka- és kolbásztöltés, meg az utána következő toros vacsora igazi cse­megéket tartogatott minden résztvevő­nek. Akik részt vettünk a verseny szervezésében, egy kicsit ezekre az em­lékekre is gondoltunk. Örömmel látjuk, hogy sikere volt az elképzelésünknek, ta­valy hét, idén tizennégy csapat jött el a versenyre, és abban bízunk, hogy jövőre még többen leszünk. A rendezvény fej­lesztésében számítunk továbbra is eddigi támogatóinkra, a megyei gazdaszerve­zetre, a Helyi Tanácsra, Berényi János helyi vállalkozóra és a Smithfield vállalat segítségére. Jövőre családbarát rendez­vényt tervezünk, szeretnénk bevonni az asszonyokat is, ők például különféle disz­nótoros ételféleségek elkészítésével ve­hetnének részt a versenyen, a gyermekek pedig tematikus műsor keretében léphet­nének fel. Jelenleg az egyesületben is egy megújulási folyamat tapasztalható, új és lelkes tagokkal bővül az egyesületünk. Gazdáink közül egyesek kétszáz he­­ps területet dolgoznak meg, többen ötven­­hatvan hektáron gazdálkodnak, de van­nak akik őstermelőkként néhány hektárt művelnek meg, leginkább saját gazdasá­guk ellátására.” A verseny szervezésében dr. Kiss Zsolt végvári állatorvos, az egye­sület titkára is oroszlánrészt vállalt, el­mondása szerint Végváron idén télen is mintegy kétszáz sertést vágtak a helybéli családok, könnyen elképzelhető hányféle kolbászt töltöttek idén a faluban. Az ál­latorvos elmondása szerint, a kolbász­gyúró verseny szervezői az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően jártak el annak érdekében, hogy semmi se zavarja meg a jó hangu­latú rendezvényt. Makkai Zoltán (folytatás a 12. oldalon) A Végvári Kolbászgyúró verseny díjazottjai ______________________HETI ÚJ SZÓ

Next