Heti Új Szó, 2018. január-március (24. évfolyam, 1-13. szám)
2018-02-23 / 8. szám
( 2.) 2018. február 23., péntek ________________ KOLBÁSZMUSTRA VÉGVÁRON A békéscsabai kolbászfesztivál, vagy a gyulai kolbász és sódarmustra régiónk rendkívül népszerű, a földrajzi távolságot és országhatárokat felülíró, évről évre több látogatót vonzó rendezvényei mellett térségünkben Algyőtől Orosházáig és házunk tájára kerülve Pusztakeresztúrig, meg Végvárig számos településen szerveznek egyre népszerűbb kolbásztöltő, kolbászgyúró versenyeket, bemutatókat. Az elmúlt hétvégén a helyi gazdakör szervezésében került sor második alkalommal a Végvári Kolbászgyúró versenyre. Csak a közvetlen környezetünkben készülő finomságokra gondolva rögtön a csabai, a gyulai kolbász sajátos ízvilágára gondolhatunk, de például nem utolsó a Szegeden is kapható temesvári kolbász, amelyet... Domaszéken készítenek. Van vastag- meg vékonykolbász, paprikás, csípős meg rózsakolbász, ló-, és mangalicakolbász is, egyesek a parasztkolbászra esküsznek, de a lángolt kolbász sem megvetendő étel. A kolbászból sokféle van, és főleg faluhelyen, mindenki a saját jól bevált receptjére esküszik kolbászügyben, végül is igen egyszerűnek tűnik a finom eledel előállítása, kell hozzá: hús, só, paprikaőrlemény és egyéb fűszerek. Hogy ez mégsem ennyire egyszerű, meggyőződhettünk a Végvári Kolbászgyúró versenyen, amelyen tizennégy csapat mérte össze kolbászkészítő tudományát. Végigkóstolva a termékeket állíthatjuk, hogy mindegyik kolbászféleség külön ízvilágot képviselt, ezzel is igazolva az „ahány ház, annyi szokás” mondásunk valóságtartalmát. A vendégeket és résztvevőket köszöntve Csáki Károly végvári polgármester kifejezte elismerését a szervezőknek, és örömét afelett, hogy egyszerre sikerült felidézni a településenként változó, házilag készült termékek ízvilágát, ugyanakkor sikerült egy, a végvári közösséget és sok megyebeli gazdát megmozgató rendezvényt szervezni Végváron. Az elöljáró kifejtette, hogy az önkormányzat támogatja a gazdák elképzeléseit a következő rendezvényekre nézve, annak érdekében, hogy a Végvári Kolbászgyúró Verseny a térség egyik meghatározó rendezvényévé váljon. A kolbászmustránkon Szabó László helyi gazdaköri elnök volt a kalauzunk, aki elmondta, hogy több másutt megtartott hasonló vetélkedő ihlette a végvári gazdákat és a példaértékű közösségi öszszefogással köréjük csoportosuló lelkes segítőket a kolbászgyúró verseny megszervezésére, akik máris tervezik a jövő évi, az ideinél nagyobb méretű találkozót. „Mint másutt térségünkben, Végváron is évente töltünk kolbászt a legtöbb családban. Faluhelyen gyermekként szemünk előtt és részvételünkkel folyt le a tél egyik kiemelkedő eseménye, a disznóölés. A hurka- és kolbásztöltés, meg az utána következő toros vacsora igazi csemegéket tartogatott minden résztvevőnek. Akik részt vettünk a verseny szervezésében, egy kicsit ezekre az emlékekre is gondoltunk. Örömmel látjuk, hogy sikere volt az elképzelésünknek, tavaly hét, idén tizennégy csapat jött el a versenyre, és abban bízunk, hogy jövőre még többen leszünk. A rendezvény fejlesztésében számítunk továbbra is eddigi támogatóinkra, a megyei gazdaszervezetre, a Helyi Tanácsra, Berényi János helyi vállalkozóra és a Smithfield vállalat segítségére. Jövőre családbarát rendezvényt tervezünk, szeretnénk bevonni az asszonyokat is, ők például különféle disznótoros ételféleségek elkészítésével vehetnének részt a versenyen, a gyermekek pedig tematikus műsor keretében léphetnének fel. Jelenleg az egyesületben is egy megújulási folyamat tapasztalható, új és lelkes tagokkal bővül az egyesületünk. Gazdáink közül egyesek kétszáz heps területet dolgoznak meg, többen ötvenhatvan hektáron gazdálkodnak, de vannak akik őstermelőkként néhány hektárt művelnek meg, leginkább saját gazdaságuk ellátására.” A verseny szervezésében dr. Kiss Zsolt végvári állatorvos, az egyesület titkára is oroszlánrészt vállalt, elmondása szerint Végváron idén télen is mintegy kétszáz sertést vágtak a helybéli családok, könnyen elképzelhető hányféle kolbászt töltöttek idén a faluban. Az állatorvos elmondása szerint, a kolbászgyúró verseny szervezői az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően jártak el annak érdekében, hogy semmi se zavarja meg a jó hangulatú rendezvényt. Makkai Zoltán (folytatás a 12. oldalon) A Végvári Kolbászgyúró verseny díjazottjai ______________________HETI ÚJ SZÓ