Udvarhelyi Híradó, 2018. június (29. évfolyam, 102-121. szám)
2018-06-27 / 119. szám
Udvarhelyi Híradó ■ 2018. június 27. szerda orbélyszékbe ült Átalakítjuk játékunk nyertese Borotválás, hajvágás ás felfrissülés Bonuszként jött Átalakítjuk játékunk nyereménye a huszonkilenc éves Máthé Szabolcs Attilának, aki a napokban vitte haza a kórházból újszülött kisfiát és feleségét, és eddig még sosem volt része hasonló szolgáltatásban. A borbély az ő esetében nem a látványelemekre, inkább az ápolásra, a felfrissülésre helyezte a hangsúlyt. Egy rövid tanácskozással indult Máthé Szabolcs Attila átalakulása, ami fontos, ha elégedetten szeretne távozni az Egyedy Barbers szalonból. Szász Barna Ferenc borbély elmondta, viszonylag kevés mozgástere volt a frizurakészítésben, így egy egyszerűbb, menedékesen vágott hajviselet mellett döntöttek. Hagyományos módszerek „Mivel nem viselt szakállt, épp csak egy kis borostája volt, úgy döntöttem, hogy egy meleg törülközős, hagyományos borotválással kompenzálom a szakállgondozást" - magyarázta Szász. Láthattuk, hogy a felhevített törülközők mellett gőzölőgépet is alkalmazott nyertesünk arcbőrének, illetve arcszőrzetének felpuhításához, ezután került csak elő a kinyitható borotva, amelylyel a borbély mindkét irányban levágta a borostát. Majd egy hűtött törülköző került Máthé Szabolcs Attila arcára, hogy pórusai bezáródjanak, arcbőrét pedig borotválkozás utáni balzsammal kezelték. Ezután egy élénkítő fej, nyak-, váll- és karmasszírozás következett. Szásztól megtudtuk, hogy a régi borbélyok is alkalmaztak masszázst, viszont a most bemutatottnak egy egyszerűbb formáját. Az idő múlásával azonban a módszerek is kifinomultabbak lettek. „A professzionális szolgáltatás mellett az is lényege a borbélycsomagnak, hogy a kliens minél jobban érezze magát. Azon vagyunk, hogy aki bejön a szalonba, minél jobban elengedje magát, ellazuljon. Persze ha ilyenkor elsőre nem is teljes a siker - mert esetleg többen vannak a helyiségben -, második, harmadik alkalommal biztosan sikerül ellazulni" - mondta. Hozzátette, érdekes volt számára a mai átalakítás, hiszen arra kellett törekednie, hogy ha látványban nem is, de a szolgáltatás minőségében minél többet nyújtson. Fontos volt minél több olyan borbélymódszert bevonni a munkájába, amitől a kliens a lehető legjobban érzi magát. Előtte Utána FOTÓ: BARABÁS ÁKOS Visszajáró vendég lesz „Elsőosztályú volt a szolgáltatás, nem is tudtam, hogy van ilyen Székelyudvarhelyen. Annyira jólesett, hogy úgy érzem, visszajáró vendég leszek" - fogalmazott lapunknak a felfrissülést követően Máthé Szabolcs Attila. Mint mondta, eleinte tartott a hagyományos borotválástól, de végül az tetszett neki legjobban. „Néztem egy kicsit a pengét, hogy vajon elvágnak-e, de biztos keze volt a borbélynak, így nem volt gond" - magyarázta. Nem is hitte, hogy ennyi minden része a borbélycsomagnak, például a frissítően ható masszázs is meglepte. „Kényelmes volt, nagyon jó volt" - tette hozzá. Rámutatott, fia múlt heti megszületése után ráadásnak számított nyereménye, ami „feltette a pontot az i-ге." Arra is kitért, hogy fontos számára a frizurája, szakálla rendben tartása, havonta egyszer szokott fodrászhoz járni, illetve hetente kétszer borotválkozik otthon. Természetesen az átalakulás után átadtuk nyertesünknek a Broadway étterem által felajánlott utalványt is. FÜLÖP-SZÉKELY BOTOND Ferenczy-féle bárányflekken - brand és örökség Messze földön híres volt a Ferenczy-féle bárányflekken, amely hajdanán külföldi vendégeket is idecsalogatott, Móricz Zsigmond és Tomcsa Sándor is szívesen fogyasztotta. Az étel Székelyudvarhely különlegessége, olyan érték, amelyre a város méltán büszke lehet. Az ételkülönlegesség most már levédett márkanév: a hagyomány átörökítését a Petőfi Panzió vállalta magára. Hajdanán a Ferenczy vendéglősdinasztia egyik, Korona nevű étterme a mai, székelyudvarhelyi Petőfi Panzió helyén állt: itt szervírozták a méltán híres Ferenczy-féle bárányflekkent. Az 1900-as évek elején a helyiek szerint Székelyudvarhelyen a szejkei borvíz mellett a bárányflekken volt a leghíresebb. A bárányflekken - amely Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötetében is szerepel - a 19. század végén már Magyarországon is elismert volt, sőt a Ferenczy család receptjét 1895-ben Budapesten bronzéremmel díjazták. Nemcsak a recept, hanem a tálalás módja is rendhagyó volt: a sült hús mellé paprikás mártást és krumplisalátát, valamint Küküllő menti borokat kínáltak. 1952-ben azonban felszámolták a vendéglőt, de az étterem melletti lakásban továbbra is lehetett flekként fogyasztani. Ide járt a város apraja-nagyja, sőt még a párt vezetősége is akkoriban. A Ferenczy-féle bárányflekken újjáélesztését a Petőfi Panzió és Étterem vezetősége fontosnak tartotta a hagyományőrzés és a formahűség érdekében, továbbá oltalom alá helyezték a székelyudvarhelyi specifikus fogást: mind a Ferenczy-féle bárányflekken receptjének, mind a tálalás módjának használata az étterem kizárólagos joga. A cél Székelyudvarhely autentikus értékeinek megőrzése, azon hagyományok átemelése a jelenkorba, amelyekre elődeink méltán büszkék lehettek. A Petőfi Panzió és Étterem ezentúl egész évben várja azokat, akik régen már kóstolták a Ferenczyféle bárányflekkent, és kis nosztalgiázás mellett felelevenítenék a hajdani ízélményt. De a fogás kuriózum lehet külföldi vendégek és helybéliek számára egyaránt. A bárányflekkek köré ugyanakkor teljes menüsort illesztett az étterem szakácsa, a betérő könnyű levessel készülhet a főételre, végezetül pedig édes, bátyus desszerttel, jó borokkal zárhatja a fenséges ételsort. A Petőfi Panzió és Étteremben tehát a hagyományos ízek kedvelőit és az új élményekre vágyókat egyaránt várják, jó beszélgetések, családi ünnepek és üzleti tárgyalások helyszíne is az egység, ahol ha a kellemes időtöltésben elfáradnak a vendégek, akár éjszakára is megpihenhetnek, hiszen kényelmes szállodai szobák állnak rendelkezésükre. (X) A Ferenczy-féle bárányflekken, a Petfői Panzió által levédett, mintaoltalommal rendelkező termék AKTUÁLIS