Udvarhelyi Híradó, 2018. június (29. évfolyam, 102-121. szám)

2018-06-27 / 119. szám

Udvarhelyi Híradó ■ 2018. június 27. szerda orbélyszékbe ült Átalakítjuk játékunk nyertese Borotválás, hajvágás ás felfrissülés Bonuszként jött Átalakítjuk játékunk nyereménye a huszonkilenc éves Máthé Szabolcs Attilának, aki a napokban vitte haza a kórházból újszülött kisfiát és feleségét, és eddig még sosem volt része hasonló szolgáltatásban. A borbély az ő esetében nem a látványelemekre, inkább az ápolásra, a fel­frissülésre helyezte a hangsúlyt. E­gy rövid tanácskozással in­dult Máthé Szabolcs Attila átalakulása, ami fontos, ha elégedetten szeretne távozni az Egyedy Barbers szalonból. Szász Barna Ferenc borbély elmond­ta, viszonylag kevés mozgástere volt a frizurakészítésben, így egy egyszerűbb, menedékesen vágott hajviselet mellett döntöttek. Hagyományos módszerek „Mivel nem viselt szakállt, épp csak egy kis borostája volt, úgy döntöttem, hogy egy meleg törülközős, hagyományos borot­­válással kompenzálom a szakáll­­gondozást" - magyarázta Szász. Láthattuk, hogy a felhevített tö­rülközők mellett gőzölőgépet is alkalmazott nyertesünk arcbő­rének, illetve arcszőrzetének fel­puhításához, ezután került csak elő a kinyitható borotva, amely­­lyel a borbély mindkét irányban levágta a borostát. Majd egy hű­tött törülköző került Máthé Sza­bolcs Attila arcára, hogy pórusai bezáródjanak, arcbőrét pedig bo­rotválkozás utáni balzsammal kezelték. Ezután egy élénkítő fej­­, nyak-, váll- és karmasszírozás következett. Szásztól megtud­tuk, hogy a régi borbélyok is al­kalmaztak masszázst, viszont a most bemutatottnak egy egy­szerűbb formáját. Az idő múlá­sával azonban a módszerek is kifinomultabbak lettek. „A pro­fesszionális szolgáltatás mellett az is lényege a borbélycsomag­nak, hogy a kliens minél jobban érezze magát. Azon vagyunk, hogy aki bejön a szalonba, mi­nél jobban elengedje magát, ella­zuljon. Persze ha ilyenkor elsőre nem is teljes a siker - mert eset­leg többen vannak a helyiségben -, második, harmadik alkalom­mal biztosan sikerül ellazulni" - mondta. Hozzátette, érdekes volt számára a mai átalakítás, hiszen arra kellett törekednie, hogy ha látványban nem is, de a szolgál­tatás minőségében minél többet nyújtson. Fontos volt minél több olyan borbélymódszert bevonni a munkájába, amitől a kliens a le­hető legjobban érzi magát. Előtte Utána FOTÓ: BARABÁS ÁKOS Visszajáró vendég lesz „Elsőosztályú volt a szolgáltatás, nem is tudtam, hogy van ilyen Szé­kelyudvarhelyen. Annyira jólesett, hogy úgy érzem, visszajáró ven­dég leszek" - fogalmazott lapunk­nak a felfrissülést követően Máthé Szabolcs Attila. Mint mondta, ele­inte tartott a hagyományos borot­­válástól, de végül az tetszett neki legjobban. „Néztem egy kicsit a pengét, hogy vajon elvágnak-e, de biztos keze volt a borbélynak, így nem volt gond" - magyarázta. Nem is hitte, hogy ennyi minden része a borbélycsomagnak, például a fris­sítően ható masszázs is meglep­te. „Kényelmes volt, nagyon jó volt" - tette hozzá. Rámutatott, fia múlt heti megszületése után ráadásnak számított nyereménye, ami „feltet­te a pontot az i-ге." Arra is kitért, hogy fontos számára a frizurája, szakálla rendben tartása, havonta egyszer szokott fodrászhoz járni, illetve hetente kétszer borotválko­zik otthon. Természetesen az átalakulás után átadtuk nyertesünknek a Broadway étterem által felajánlott utalványt is. FÜLÖP-SZÉKELY BOTOND Ferenczy-féle bárányflekken - brand és örökség Messze földön híres volt a Fe­renczy-féle bárányflekken, amely hajdanán külföldi vendégeket is idecsalogatott, Móricz Zsigmond és Tomcsa Sándor is szívesen fo­gyasztotta. Az étel Székelyudvar­hely különlegessége, olyan érték, amelyre a város méltán büszke lehet. Az ételkülönlegesség most már levédett márkanév: a hagyo­mány átörökítését a Petőfi Panzió vállalta magára. Hajd­anán a Ferenczy vendég­lősdinasztia egyik, Korona nevű étterme a mai, székelyudvarhe­lyi Petőfi Panzió helyén állt: itt szervírozták a méltán híres Fe­renczy-féle bárányflekkent. Az 1900-as évek elején a helyiek szerint Székelyudvarhelyen a szejkei borvíz mellett a bárány­­flekken volt a leghíresebb. A bá­rányflekken - amely Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötetében is szerepel - a 19. század végén már Magyarországon is elismert volt, sőt a Ferenczy család recept­jét 1895-ben Budapesten bronz­éremmel díjazták. Nemcsak a recept, hanem a tálalás módja is rendhagyó volt: a sült hús mellé paprikás már­tást és krumplisalátát, valamint Küküllő menti borokat kínáltak. 1952-ben azonban felszámolták a vendéglőt, de az étterem mel­letti lakásban továbbra is lehe­tett flekként fogyasztani. Ide járt a város apraja-nagyja, sőt még a párt vezetősége is akkoriban. A Ferenczy-féle bárányflek­ken újjáélesztését a Petőfi Panzió és Étterem vezetősége fontosnak tartotta a hagyományőrzés és a formahűség érdekében, továb­bá oltalom alá helyezték a szé­kelyudvarhelyi specifikus fogást: mind a Ferenczy-féle bárányflek­ken receptjének, mind a tálalás módjának használata az étterem kizárólagos joga. A cél Székely­udvarhely autentikus értékeinek megőrzése, azon hagyományok átemelése a jelenkorba, ame­lyekre elődeink méltán büszkék lehettek. A Petőfi Panzió és Étterem ezen­túl egész évben várja azokat, akik régen már kóstolták a Ferenczy­­féle bárányflekkent, és kis nosz­talgiázás mellett felelevenítenék a hajdani ízélményt. De a fogás ku­riózum lehet külföldi vendégek és helybéliek számára egyaránt. A bárányflekkek köré ugyan­akkor teljes menüsort illesztett az étterem szakácsa, a beté­rő könnyű levessel készülhet a főételre, végezetül pedig édes, bátyus desszerttel, jó borokkal zárhatja a fenséges ételsort. A Petőfi Panzió és Étteremben tehát a hagyományos ízek kedve­lőit és az új élményekre vágyókat egyaránt várják, jó beszélgeté­sek, családi ünnepek és üzleti tárgyalások helyszíne is az egy­ség, ahol ha a kellemes időtöltés­ben elfáradnak a vendégek, akár éjszakára is megpihenhetnek, hi­szen kényelmes szállodai szobák állnak rendelkezésükre. (X) A Ferenczy-féle bárányflekken, a Petfői Panzió által levédett, mintaoltalommal rendelkező termék AKTUÁLIS

Next