Új Barázda, 1933. február (15. évfolyam, 6-9. szám)

1933-02-05 / 6. szám

2 A zab, mint kitűnő tojást termelő baromfféleség A zab tápláló értékét, mint abrakot, jól ismerjük. Tudjuk, hogy a zabbal táp­lált lovak szőre sima, fénylő, erősek és kitartóak. A zab tápértékét a benne foglalt Areninnnek köszöni. Ez az anyag a többi gabona­nemű­ekben nincs meg . A zab tartalmaz 10.32% proteint, 4.77% zsírt,­­18.10% légenymentes kivonat­anyagot, 10.32% nyers rostot, 3.10% ha­mut, 13.30% vizet. Ez az anyagtartalom avatja a legtöbb zsírtartalmánál fogva a többi gabonaneműek között a legjobb ba­rom f­eleséggé. A zab tartalmazza ugyanis a legtöbb zsíranyagot, mert a búza 1.91%, az árpa 2.11%, a palánka 2.60% zsírt tartalmaz. A baromfinak a zabot nem nyers­­álla­potban, hanem előcsírázott állapotban ad­juk. A baromfi, az ilyen előcsírázott za­bot, 2—3 milliméteres csírával a legna­gyobb élvezettel fogyasztja. Az ilyen ele­del egyúttal zöldeledelül szolgál. A csírá­­zatlan zabot a baromfi nem sz ívesen eszi, és ez, ám el is fogyasztja, rendszerint ba­jokat okoz a begyében. A csírázott zabot semmiféle más gabonanemű nem múlja felül, de még tápértékben meg sem kö­zelíti. A baromfi bögye megkívánja a kerítény­rungot, de korántsem az olyan tüskés, he­gyes szemeket, azért rendszerint törött kukoricát is adunk az állatoknak eseten­ként. A zab csiráztatását két részben készít­jük, hogy az eledet mindig készletben le­gyen. A csiráztatást a következőleg hajtjuk végre: a körülbelül öt napra elégséges zabmennyiséget egy erre a célra alkal­mas, tiszta hordóba tesszük és feltöltjük langyos, tiszta vízzel, hogy a víz a zabot befödje. A hordót­ valamilyen zsákkal vagy más egyéb ronggyal lefödjük és két­­-három napig valami meleg helyre állít­juk. Ezután a folyadékot leöntjük és a megduzzadt zabot cserényvekbe rakjuk 3—1 cm magasan. A cserényelv alul luka­saik és ezeket valami vászondarabbal föd­jük be, hogy a szemek ki ne peregjenek. Ezekben a cserényekben a zabot ismét langyos vízzel megpermetezzük és szin­tén letakarjuk és +19 Celsius fok hő­mérsékletbe állítjuk. Ezt az eljárást ad­dig ismételjük, míg a csirák nem mutat­koznak, mire a permetezést megszüntet­jük. Ha a csirák 2 cm hosszúak, meg­kezdjük a feletetésüket. Eközben termé­szetesen, megkezdjük a második részlet Csi­rázta­tását. A kicsirázott zab könnyen emészthető és benne a tápanyagok jobban föltárul­­nak. A zab zsírtartalmánál fogva a tyúkok táplálására kit­lnően bevált és a vele táplált baromfi különösen a tojáshozamra válik elsőrendűvé. Az e tekintetben vég­zett kísérletek jó eredményt adtak. Házinyúl, galamb és kanári kiállítás Győrött, A Győrvárosi és Megyei Házinyúl-, Ba­romfi- és G­alambtenyésztő Egyesület Győrött 1933 február hó 18—19-én, a volt tejcsarnok földszinti helyiségeiben,­­ Ár­­pád-út 49. szám alatt, házinyúl-, galamb- és kanári kiállítást rendez. Részvételi szándékok Írásban az egyesület címére legkésőbb 1933 február 10-ig jelentendők be. Kiállítási térdíjak: galambok és ka­náriknál páronként 30 fillér, nyulaknál darabonként 50 fillér, rekeszterület négy­zetméterenként 50 fillér, sikterillet négy­zetméterenként 50 fillér, asztal- és szek­­rényterü­let négyzetméterenként 1 pengő, falterü­let négyzetméterenként 50 fillér. A kiállításra küldött állatok postai díjked­vezményben részesülnek, a bejelentő lap beérkezése után az engedély számát azon­nal közöljük. A kiállítás megnyitása 1933 február 18, délelőtt 10 óra. Belépődíj 30 fillér. Iskolai és intézeti növendékek, ta­nítók és tanáraik vezetése mellett a ki­állítást személyenként 10 fillérért tekint­hetik meg. Silány termésű fákat megtartani nem érde­mes. Tél végén oltsuk át, ezeket jó termőfa vesszejével N­TBARSZM 1933 február 5. vasárnap A cukrok édességéről Néhány évvel ezelőtt az Északamerikai Egyesült Államokban forgalomba került a tengeriből előállított szőlőcukor. Ké­szítői a legnagyobb bizakodással néztek jö­vője elé, mert olcsóbb volt, mint a nád­vagy répacukor, 6,8 százalék nedvessé­get tartalmazott és csak 0,2 százalék szennyezést, tehát ugyanannyit, mint az ,,öreg“ cukor. Rendkívül egészséges volt, jól oldódott vízben, íze is kellemes volt,­­ mégis hiába volt minden reklám. A cu­kor nem tudott népszerűvé válni, csak az iparban használták kisebb mennyiség­ben . Így az akció balsikerrel végződött. Mi volt ennek az oka? Ma már mondhatjuk köztudomású, hogy a cukor jó táplálék és a statiszti­kák azt mutatják, hogy az évenként és fejenként elfogyasz­tott cu­kor mennyisége mindenütt erősen emelkedik. A tengericukor csődjének egyedüli oka mint Kertész I. Zoltán írja A cuk­rok édességéről szóló tanulmányát) in az volt, hogy nem volt elég édes, de fő­leg, hogy nem volt olyan édes, mint a nád­­cukor. Az édesség mérésére nincsen fizikai módszerünk. Míg a színeket pontosan meg tudjuk határozni hullámhosszakkal, a hangot a rezgésszámmal, addig az íze­két egyedül összehasonlítás révén tudjuk megállapítani és jellemezni. Ez természe­tesen­ igen nehézkes és hosszadalmas mód­szer. Mert egyrészt az emberek ízlelőké­­pessége nem egyenlően fejlett, másrészt, ha valaki ite kiáll naphosszat cukrokat kóstolni, végül annyira kifárad az ízle­lésben, hogy a desztillált vízben is cukrot fog érezni. Ezért a kísérteteknél, ame­lyekkel a cukrok viszonylagos édességét határozzák meg, mindig sok (20—30) kí­sérleti egyén adataiból vett középértékek­kel számoltak. .Az illetők persze nem tud­ták, hof ki­ mit ízlelnek és a szemük is be volt kötve, egyrészt, hogy ne lássák, hogy a kóstolót, honnan kapják, más­részt, hogy a figyelmüket jobban tudják a feladatra összpontosítani. Épp azért, mert a kapott viszonylagos édességeket az egyéni kóstolgatások ered­ményeiből vett átlagok alapján számítot­ták ki, természetesen kisebb-nagy­obb el­térések vannak a különböző szerzők által megállapított értékek között. Ezenkívül még az oldatok töménysége sem volt min­dig azonos, pedig ez is szerepet játszik. Egységül mindig a közönséges (nád- vagy répa-) cukor édessége szolgál. Ezt 100- nak szokás felvenni. A következő táblázat néhány cukor viszonylagos édességét tün­teti fel. Kitűnik a táblázatból, hogy a szőlőcu­kor édessége csak 74 százaléka a közön­séges cukorénak. Ha tekintetbe vesszük, hogy a tengericuber ezenkívül még 6­ 8 százalék nedvességet is tartalmazott, ez az érték 68 százalékra csökken. Igen lényeges tehát a különbség a két cukor édessége között és ez a­ különbség tette lehetetlenné, hogy az olcsóbb tengeriből készített szőlőcukor kiszorítsa a piacról a­­mid- és répacukrot. A szőlőcukor kétségtelenül a legelter­jedtebb az összes cukrok között. Igen kö­zönséges az egész állat- és növényvilág­ban. Előfordul a vérbeli is (kb. 0,14 szá­zalék), a cukorbetegek vizeletében, stb. Mondhatjuk, hogy a szőlőcukor az élő szervezetek általános fűtőanyaga. A szer­vezet m­ás szénhidrátokat felhasználás előtt szőlőcukorrá alakít át. Néhány gyümölcsben és főzelékben na­gyobb mennyiségben is előfordul, de sok­kal fontosabbak önmagával és más cuk­rokkal alkotott vegyü­letei. A szőlőcukor előállításához szinte kivétel nélkül a ke­ményítőt használják. Európában a bur­gonya-, Amerikában a tengeri keményítőt. A forgalomba kerülő szőlőcukorszirup nagyjában 35 százalék szőlőcukrot, 12 százalék malátacukrot és 37 százalék dextrint tartalmaz. Ha azonban kristá­lyos szőlőcukrot akarunk előállítani, ak­kor az összes keményítőt szőlőcukorrá alakítjuk át. Ez Európában nyersen mint krutaplicukor kerül forgalomba és a cukrászok nagy mennyiségben használják. Amerikában ma már a nádcukorhoz tel­jesen hasonló tisztaságú szőlőcukrot hoz­nak forgalomba, alacsonyabb áron. A cuk­rászok és a fagylaltkészítők sokszor ép­pen kvésbbé édes volta miatt részesítik előnyben. Meg kell még említenünk, hogy az utóbbi években fából, azaz fű­rész por­ból — amelynek főanyaga, cellulóz — gyártott szőlőcukor is nagyobb mennyi­ségben kerül forgalomba, amennyiben újabb eljárások szerint a fa 60 százaékát tudjuk átalakítani szőlőcukorrá, míg szá­mítás szerint a termelés 68 százalék lenne. A gyümölcstálkor kétségtelenül a leg­értékesebb cukor, amennyiben a legéde­sebb. Már évtizedek óta, minden megha­tározás nélkül is mint a legédesebb cukor volt ismeretes. A nádcukor szerencséjére azonban a kristályosodás körül bajok vannak, bár Amerika vegyészeinek újab­ban sikerült a kristályosításra egy ipari­lag is használható eljárást kidolgozni. Az eljárást, még tökéletesíteni kell, de ha meggondoljuk, hogy a nádcukoriparnak 200, a répacukoriparna­k pedig 106 éves múltja van, teljesen bizonytalan, hogy a következő évszázadok folyamán melyik cukor fog győzedelmeskedni. A gyümölcscukor is meglehetősen gya­kori a természetben. Az amerikai far­merek az utóbbi években egyre több articsókát termelnek, amely nagyobb mennyiségű inulint tartalmaz. Az id­ülin bomlásterméke gyümölcscukor, miként a keményítőé szőlőcukor. Amerikában most igen nagy összegeket áldoznak az articsóka növény tanulmányozására és arra, hogy egy olyan módszert eszeljenek ki, amely a gyü­mölcscukrot gazdaságosan és versenyképes állapotban állítja elő. A kísérletek biztatók. Az articsóka termé­se ugyanis igen bő, jól termeszthető ki­zárólagos gépi műveléssel és szinte egyál­talában nincsenek (még?) rovar- és nö­vény- (gomba) kártevői. A verseny te­hát nyílt és ha az eredmények megfele­lőek lesznek, akkor a répa- és nádcukor­ipar amúgy is elég nehéz helyzete való­színűleg válságossá fog válni. I. Willamans­. Watton szerint szerint Nádcukor 160 100 Szőlőcukor 74 50—60 Gyümölcscukor 173 100—150 Facukor 40— Malátacukor 32 60 Tejcukor 16 27 A galandféreg fertőzése. A galandféreg szárnyasainkat, tekin­tettel arra, hogy gazdacserével egybe­kötött átalakulással fejlődik, közvetett utok, legyek, bogarak, lepkék, férgek és csiga-bigák útján fertőzi meg. Teste a bélbe kapaszkodó fejjel kezdődik, melyet lapos izek követnek. Az utolsó ízek, mint a legidősebbek, fejlődésük befejeztével leváltak és bélsárral eltávoznak. Az érett petékkel telt iz leválván és a testből eltávozván, itt gazdára vár. Ezek a fent­­jelzett izeit lábunk és lakásfejüek, me­lyek baromfiainknak kedvenc táplálékai. A petéből kiszabadult lárva az új gazdá­ban hólyagféreggé alakul és benne meg­pihen. Innen táplálékkal együtt barom­­fiainkba jut a lárva, hol megkezdi az ízek termelését. A megfertőzött állat szomorú, szomjas, lesoványodott és has­­­­menőség. A betegség azért veszedelmes, , mert egyrészt a fellépő nagyfokú vérsze­­­­génység és lesoványodás, másrészt a be­lek nyálkahártyájának lobbosodása sok más betegségnek okozója lehet. A fér­gek elhajlására fejenként két gramm friss, porrátört arckrádióból, vajjal elké­szített pirlutákat használunk és a fertő­zött állatok ketreceit tisztán tartva, a trágyát a legnagyobb gonddal össze­gyűjtjük és elégetjük. — Az egyenesadók legújabb érvényük­ben. Teljes gyakorlati Útmutató adónap­tárral. Összeállította Klug Emil dr. ügy­véd. A tetszetős, jól kezelhető könyvecske az 1933 január 15-én érvényes, vagyis a legújabb anyagot világos és egyszerű fel­dolgozásban tartalmazza, utalással azokra a törvényhozási változásokra, amelyek az elmúlt évben bekövetkeztek. Különös aktu­alitása van a könyvnek a küszöbön álló adóbevallásokra való tekintettel. Ára 1 pengő: Megrendelhető az Új Barázda kiadóhivatala útján. A madárvédelem fontossága A madárvédelemről már nagyon sokat írtak, de még mindig nem eleget. A kér­dést állandóan felszínen kell tartani. Fon­tos tényező ugyanis a természet háztar­tásában a madár, és mindennap újabb és újabb megfigyelések igazolják, hogy a madár a kertészetben fontos tényező gyanánt szerepel. Aki nyílt szemmel nézi a természetet és szereti a gyümölcsfáit, és egyéb növé­nyeit, az hamar rájön, hogy a madár olyan munkát végez, amelyet az ember egyáltalában nem lenne képes elintézni. Az apró madarak, amelyek nálunk töl­tik a telet, különösen figyelemreméltó munkát végeznek a rovarirtás terén, fő­leg a peték, bábok, áttelelő álcák pusztí­tása által. Ezek rendszerint úgy vannak elrejtve, hogy azokhoz az ember alig fér, és a permetező anyagok is a legtöbb esetben hiábavalók. Ha érik is, a kemény héjuk megvédi őket a pusztulástól és ha csak egy-egy csomó marad meg belőlük ta­vaszra, rendkívül nagy szaporaságuk ál­tal újból megfertőzik fáinkat. Ezért ezeket a hasznos kis állatká­kat vegyük pártfogásunkba és védjük azokat a tél folyamán kertjeinkben, az erdőségekben és mindenütt, ahol alkalomi nyílik. Készítsünk mesterséges fészekodúkat, állítsunk föl téli etetőket, gondoskodjunk vízről, búvóhelyekről és oltalmazzuk őket a macskák és más ragadozók ellen. De ne csupán a kis madarakat vegyük pártfogásunkba, hanem hívjuk segítségül a baromfiakat is. Ezek a kertben általában nem kedves vendégek, de okkal móddal be lehet őket a kertvédelem szolgálatába is állítani. Kiváló helyet biztosíthatunk számukra a tavaszi és őszi munkálatoknál. Kitűnőbb, szorgalmasabb és erélyesebb munkatár­sakat alig képzelhetünk magunknak. A­ talaj lazításánál, az ásásnál, kapálásnál •nagyon jó szolgálatokat tesznek. A föld­ben lévő bábokat, álcákat és egyéb ro­varokat pusztítják. Tanácsos ezért —• Írja a Kertészeti Lapok — a ker­tekben baromfit is tartani. Természete­sen megfelelő elővigyázattal és körülte­kintéssel. Zárt helyet készítünk szá­munkra és csak akkor engedjük a sza­badba, amikor munkásságukra van szük­ség. A mai gazdasági viszonyok között minden alkalmat meg kell ragolni, ami­vel célszerűbben rendezkedhetünk be. A madárvédelem gazdasági szempontból fontos tényező és ezért annak mentül racionálisabb keresztülvitelét a legna­gyobb eréllyel kell szorgamazni. Ingyen munkásokra teszünk szert ál­­tala és ez már magában véve is fontos, eltekintve attól, hogy olyan téren dol­goznak, ahová az emberi tehetség egy­maga már úgyszólván tehetetlen. A cinegék mint a méhek ellenségei. A széncinege és társai tudvalevőleg leghasznosabb madaraink közé tartoz­na­k. Néha azonban ezek is kártékonnyá lesznek, éppen a­­ leghasznosabb apró mézelőinknél. Ahol cinege van, észre ve­hették télvíz idején méhészeink, hogy a széncinege és rokonai gyakran megjelen­nek a méhkasok röplyu­kainál és ott elkezdenek kopogni. Ha nincsen nagyobb hideg, a kopogásra a méh, kiváncsivá téve, kinéz, mi lehet a kopogás oka és ez szegénykére veszedelmet jelent. Hideg­ben is kiváncsivá tett méh a csomótól, gomolyagtól elválva, megdermedve le­lehull és elpusztul. Mindegy az azonban, hogy a széncinegének-e vagy a fagynak esik-e a méhecske áldozatul, mindenkép­pen veszteség az. Mivel a széncinegét és egyéb rokonait nem üldözzük, mint hasz­nos madarakat, arra kell törekedni, hogy a méhkasoknál távoltartsuk. Mivel etetni szoktuk, ezt jó távol végeztessük a kas­tól és lássuk el jó bőven madarainkat, hogy azok ne kényszerüljenek a méh­kasokra járni. Külföldi forgalomban a válaszlevél bér­­mentesítését úgy vállalhatja, ha a kül­földre szóló leveléhez bármely postahiva­talnál beszerezhető válaszdíjszel­vényt csatol.

Next