Uj Idők, 1930 (36. évfolyam, 1-26. szám)

1930-01-19 / 4. szám - Bükky Mihályné: Ruha / Regények, elbeszélések, rajzok, színdarabok

Az Uj Idők receptpályázata 147. Vajjal töltött túrósgombóc Fél kiló túrót 20 deka liszttel, 5 deka­­ grízzel, kis sóval, 3 tojás sárgájával és a 3 tojás habjával meggyúrunk és hü­velyujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tész­tát­ négyszögletes darabokra vágjuk és mindegyikre ráteszünk egy kis diónagy­>ágú darab friss vajat és egy késhegynyi fahéjas cukrot. Azután ügyesen, hogy ki ne főhessen, gombócokat formálunk be­lőle és forró vízben kifőzzük, melybe egy kis sót tettünk. Friss tejfölt szervírozunk hozzá külön. Kovács Edévé 148. Krum­plisfánk Előétel 4 dg­ vaj, 4 tojás sárgája, egy kis csé­sze tejszín, 22 dg liszt, 13 dg főzött pa­szírozott krumpli, 2 dg élesztő; a tészta ne legyen puha , ha megkelt, fánko­kat szaggatunk belőle, ízletesen elkészí­tett velővel töltjük s ha kisült, parmezán­sajttal meghintjük. Sey Tamásné 149. Krumpligombóc Előétel Fél kg puhára főtt marhahúst finomra őrölünk, 10—15 db főtt krumplit össze­törünk­­ a húshoz keverjük. 10 dg vajat, 4 tojás sárgáját finomra vágott petrezse­lyemmel és sót, borsot is keverünk bele. Kézzel gombócokat formálunk, tojás fehérébe s azután lisztbe melyeket mártva, forró zsírban megsütünk. Seg Talmásné 150. Labdapecsenye A főtt marhahúst megdarálom fél­annyi friss, sült töpörtyű­vel. Teszek hozzá sót, borsot, kevés majoránnát, nyers tojással összeállítom, bepanírozom az apróbb pogácsákra alakított vagdalé­kot és zsírban hirtelen kisütöm. Főzelékre feltétnek vagy savanyú tejföllel leöntve és rizzsel, vagy makarónival körítve is jól. De az utóbbi esetekben egybe sütöm ki a sütőben, hirtelen megpirítva a húst. Bolka József­né 152. Szőlőlevél-szárma Május, júniusban szép zsönge szőlő­leveleket leforrázok. Két-két levelet összetéve megtöltöm kövéres, darált disznóhússal, amibe teszek sót, borsot és forrázott rizst, nem sok rizst. Azután piszkét párolok zsírban, megsózom és kissé megcukrozom, liszttel meghintem és húslével vagy vízzel feleresztem. Bele­rakom a szőlőlevél-szármákat, ha már forr a piszkemártás és együtt főzöm szép lassan, egy óra hosszát, meg-meg rázo­gatva, hogy oda ne égjen. Tálaláskor jól m­egtejfölözöm. Ezt a tavaszi ételt sokan szeretik Bánátban. Bot­ka József né­ zünk, beleadunk három egész tojást, re­szelt citromhéjat, 5—10 dg mazsolát, cukrot ízlés szerint s ha a túró száraz lenne, kevés sűrű tejfölt. Egy tepsit zsírral vagy vajjal meg­kenünk, a lapok számszerinti felével ol­dalait s alját beborítjuk olyformán, hogy a lapok szélei egymást jó ujjnyira födjék s a tepsi szélein lecsüngjenek, azután szórjuk meg a tésztát zsemlyemor­zsával, töltsük meg a túróval, a tészta­széfeket hajtogassuk be, födjük le a meg­maradt lapokkal. Tetejét locsoljuk meg zsírral, hintsük be kristálycukorral, kö­zéphőnél süssük pirosra s földarabolva tálaljuk melegen. Dr. vitéz Váczy Zoltánné 151. Gesztenyeroulade Hat tojás sárgáját, tíz­­ evőkanál por­cukrot hat deka vajjal habosra kavarunk, bele kerül hat szelet melegített csokoládé, hat tojás kemény habja és négy nagy evőkanál liszt. Pléhben ujjnyi vastagságúra kell sütni s ha megsült, cukrozott szalvétára borí­tani. A töltelék már kész legyen. 60 deka gesztenyét megfőzünk, át­passzíro­zzuk ,s kevés sűrű vaníliás szi­rupba tesszük, két kanál rumot is bele­téve, a tésztára kenjük, feltekerjük három szelet csokoládéból készült mázzal s bevonjuk. A legjobb máz így­­ készül: két-három szelet csokoládét megpuhítunk, porcellán­tálba téve, 10 deka cukorból főzött sűrű sziruppal lassankint simára kavarjuk, amíg kellő sima és sűrű lesz. Egy diónyi vajat beletéve, a tortát vagy tésztát be­vonjuk. Az így készült máz finom, puha és fényes lesz. Horváth Béláné 153. Pikáns tojás Egy pléhtányért vajjal vagy zsírral jól kikenünk, egyujjnyi tejfelt öntünk bele s 6—7 tojást ütünk bele sorjában, megsózzuk. Most két darab ruszint apróra összevágunk, rászórjuk, kis zsírdarabká­kat tetszés szerint, apróra vágott snidlin­get, zsemlyemorzsával behintjük s forró sütőben pár perc alatt pirosra sütjük. Pompás, könnyű vacsora s nyáron zöld­salátával különösen izlik. Komlósi József­né 155. Rumkrém pohárban. Személyenként egy tojássárgáját, egy evőkanál vaniliáns cukrot és egy deci tej­színt számítunk. A tojássárgáját a cukor­ral jól kikeverjük, ízlés szerint rumot adunk bele s végül a felvert tejszín­habot. Poharakba töltjük és jégre állít­juk. Tálaláskor egy kandirozo­­t cseresz­nyét tésztánk minden pohár közepébe és piskótát adunk hozzá. Kürti Olga 156. Kakaótorta kakaókrémm­el Nyolc tojássárgáját öt deka vajjal és tizennégy deka cukorral félóráig keve­rünk. Két­ evőkanál kakaó, két evőkanál hideg feketekávé, tizennégy deka darált dió s a hab jön még hozzá. Közönséges pléhen sütjük. Ha kihűlt, kettévágva megtöltjük és bevonjuk az alább követ­kező­­ krémmel. Négy tetejes evőkanál cukrot, négy* rendes evőkanál kakaót, négy rendes evőkanál tejjel folyton ke­vergetve felfőzünk, de csak annyira, hogy egyet-kettőt forrjon, aztán kihűtjük. Ha hideg, elkeverjük húsz deka teavajjal. A tortát meghintjük csokoládédarával. Kürti Olga 157. Gombás előétel Hét kiflit karikára vágunk, tejbe áz­tatjuk, de csak annyira, hogy formáját ne veszítse. Hat keményre főtt tojást szeletekre vágunk, 60 dg fölszeletelt gombát hagymá­s zöldpetrezselymes zsí­ron, kis feketeborssal, puhára párolunk s a levét elfőzzü­k teljesen. Vajjal kikent tűzálló tálba, tejfellel locsolva, soronként kiflit, tojást, gombát teszünk és kissé sózzuk. A sorrendet ismételjük, kif­lisze­let­ekkel takarjuk és tejföllel meglocsolva, aranysárgára sütjük. Melegen tálaljuk. Kürti Olga A nagyvilágból. Énekesek szájkosara. Az emberiségnek egy névtelen angol jótevője készüléket talált fel e kezdő primadonnák által okozott veszedelmek megfékezésére. Csak az énekes-jelölt hallja az éneket, a szomszéd meg van mentve tőle 122 154. Erdélyi tiírósbéles Két egész tojással, csöpp sóval (víz nélkül), annyi liszttel, amennyit a két tojás fölvesz, kemény tésztát gyúrunk, vékonyra kisodorjuk, derelyemetszővel 10—12 cm2 lapokra vágjuk, sós vízben, mint a metéltet, kifőzzük s hideg vízbe rakjuk. A nyújtódeszkára konyhakendőt borítunk és a lapokat rárakjuk szikkadni. Egy kg friss tehéntúrót szitán áttó­ 158. Sajtpudding Fél liter jó savanyú tejföllel négy egész tojást, sőt jól elkeverünk, azután lassan szűken fél liter finom lisztet addig keverünk, míg sima lesz az egész. Kikent formáiba körülbelül egy óráig gőzben főz­zük, kiborítva,­­sajttal bőven meghintjük, olvasztott vajjal szervírozzuk, külön is adhatunk sajtot. erzsébetfalvi Ember Gézáné

Next