Uj Idők, 1930 (36. évfolyam, 1-26. szám)
1930-01-19 / 4. szám - Bükky Mihályné: Ruha / Regények, elbeszélések, rajzok, színdarabok
Az Uj Idők receptpályázata 147. Vajjal töltött túrósgombóc Fél kiló túrót 20 deka liszttel, 5 deka grízzel, kis sóval, 3 tojás sárgájával és a 3 tojás habjával meggyúrunk és hüvelyujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tésztát négyszögletes darabokra vágjuk és mindegyikre ráteszünk egy kis diónagy>ágú darab friss vajat és egy késhegynyi fahéjas cukrot. Azután ügyesen, hogy ki ne főhessen, gombócokat formálunk belőle és forró vízben kifőzzük, melybe egy kis sót tettünk. Friss tejfölt szervírozunk hozzá külön. Kovács Edévé 148. Krumplisfánk Előétel 4 dg vaj, 4 tojás sárgája, egy kis csésze tejszín, 22 dg liszt, 13 dg főzött paszírozott krumpli, 2 dg élesztő; a tészta ne legyen puha , ha megkelt, fánkokat szaggatunk belőle, ízletesen elkészített velővel töltjük s ha kisült, parmezánsajttal meghintjük. Sey Tamásné 149. Krumpligombóc Előétel Fél kg puhára főtt marhahúst finomra őrölünk, 10—15 db főtt krumplit összetörünk a húshoz keverjük. 10 dg vajat, 4 tojás sárgáját finomra vágott petrezselyemmel és sót, borsot is keverünk bele. Kézzel gombócokat formálunk, tojás fehérébe s azután lisztbe melyeket mártva, forró zsírban megsütünk. Seg Talmásné 150. Labdapecsenye A főtt marhahúst megdarálom félannyi friss, sült töpörtyűvel. Teszek hozzá sót, borsot, kevés majoránnát, nyers tojással összeállítom, bepanírozom az apróbb pogácsákra alakított vagdalékot és zsírban hirtelen kisütöm. Főzelékre feltétnek vagy savanyú tejföllel leöntve és rizzsel, vagy makarónival körítve is jól. De az utóbbi esetekben egybe sütöm ki a sütőben, hirtelen megpirítva a húst. Bolka Józsefné 152. Szőlőlevél-szárma Május, júniusban szép zsönge szőlőleveleket leforrázok. Két-két levelet összetéve megtöltöm kövéres, darált disznóhússal, amibe teszek sót, borsot és forrázott rizst, nem sok rizst. Azután piszkét párolok zsírban, megsózom és kissé megcukrozom, liszttel meghintem és húslével vagy vízzel feleresztem. Belerakom a szőlőlevél-szármákat, ha már forr a piszkemártás és együtt főzöm szép lassan, egy óra hosszát, meg-meg rázogatva, hogy oda ne égjen. Tálaláskor jól megtejfölözöm. Ezt a tavaszi ételt sokan szeretik Bánátban. Botka József né zünk, beleadunk három egész tojást, reszelt citromhéjat, 5—10 dg mazsolát, cukrot ízlés szerint s ha a túró száraz lenne, kevés sűrű tejfölt. Egy tepsit zsírral vagy vajjal megkenünk, a lapok számszerinti felével oldalait s alját beborítjuk olyformán, hogy a lapok szélei egymást jó ujjnyira födjék s a tepsi szélein lecsüngjenek, azután szórjuk meg a tésztát zsemlyemorzsával, töltsük meg a túróval, a tésztaszéfeket hajtogassuk be, födjük le a megmaradt lapokkal. Tetejét locsoljuk meg zsírral, hintsük be kristálycukorral, középhőnél süssük pirosra s földarabolva tálaljuk melegen. Dr. vitéz Váczy Zoltánné 151. Gesztenyeroulade Hat tojás sárgáját, tíz evőkanál porcukrot hat deka vajjal habosra kavarunk, bele kerül hat szelet melegített csokoládé, hat tojás kemény habja és négy nagy evőkanál liszt. Pléhben ujjnyi vastagságúra kell sütni s ha megsült, cukrozott szalvétára borítani. A töltelék már kész legyen. 60 deka gesztenyét megfőzünk, átpasszírozzuk ,s kevés sűrű vaníliás szirupba tesszük, két kanál rumot is beletéve, a tésztára kenjük, feltekerjük három szelet csokoládéból készült mázzal s bevonjuk. A legjobb máz így készül: két-három szelet csokoládét megpuhítunk, porcellántálba téve, 10 deka cukorból főzött sűrű sziruppal lassankint simára kavarjuk, amíg kellő sima és sűrű lesz. Egy diónyi vajat beletéve, a tortát vagy tésztát bevonjuk. Az így készült máz finom, puha és fényes lesz. Horváth Béláné 153. Pikáns tojás Egy pléhtányért vajjal vagy zsírral jól kikenünk, egyujjnyi tejfelt öntünk bele s 6—7 tojást ütünk bele sorjában, megsózzuk. Most két darab ruszint apróra összevágunk, rászórjuk, kis zsírdarabkákat tetszés szerint, apróra vágott snidlinget, zsemlyemorzsával behintjük s forró sütőben pár perc alatt pirosra sütjük. Pompás, könnyű vacsora s nyáron zöldsalátával különösen izlik. Komlósi Józsefné 155. Rumkrém pohárban. Személyenként egy tojássárgáját, egy evőkanál vaniliáns cukrot és egy deci tejszínt számítunk. A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük, ízlés szerint rumot adunk bele s végül a felvert tejszínhabot. Poharakba töltjük és jégre állítjuk. Tálaláskor egy kandirozot cseresznyét tésztánk minden pohár közepébe és piskótát adunk hozzá. Kürti Olga 156. Kakaótorta kakaókrémmel Nyolc tojássárgáját öt deka vajjal és tizennégy deka cukorral félóráig keverünk. Két evőkanál kakaó, két evőkanál hideg feketekávé, tizennégy deka darált dió s a hab jön még hozzá. Közönséges pléhen sütjük. Ha kihűlt, kettévágva megtöltjük és bevonjuk az alább következő krémmel. Négy tetejes evőkanál cukrot, négy* rendes evőkanál kakaót, négy rendes evőkanál tejjel folyton kevergetve felfőzünk, de csak annyira, hogy egyet-kettőt forrjon, aztán kihűtjük. Ha hideg, elkeverjük húsz deka teavajjal. A tortát meghintjük csokoládédarával. Kürti Olga 157. Gombás előétel Hét kiflit karikára vágunk, tejbe áztatjuk, de csak annyira, hogy formáját ne veszítse. Hat keményre főtt tojást szeletekre vágunk, 60 dg fölszeletelt gombát hagymás zöldpetrezselymes zsíron, kis feketeborssal, puhára párolunk s a levét elfőzzük teljesen. Vajjal kikent tűzálló tálba, tejfellel locsolva, soronként kiflit, tojást, gombát teszünk és kissé sózzuk. A sorrendet ismételjük, kifliszeletekkel takarjuk és tejföllel meglocsolva, aranysárgára sütjük. Melegen tálaljuk. Kürti Olga A nagyvilágból. Énekesek szájkosara. Az emberiségnek egy névtelen angol jótevője készüléket talált fel e kezdő primadonnák által okozott veszedelmek megfékezésére. Csak az énekes-jelölt hallja az éneket, a szomszéd meg van mentve tőle 122 154. Erdélyi tiírósbéles Két egész tojással, csöpp sóval (víz nélkül), annyi liszttel, amennyit a két tojás fölvesz, kemény tésztát gyúrunk, vékonyra kisodorjuk, derelyemetszővel 10—12 cm2 lapokra vágjuk, sós vízben, mint a metéltet, kifőzzük s hideg vízbe rakjuk. A nyújtódeszkára konyhakendőt borítunk és a lapokat rárakjuk szikkadni. Egy kg friss tehéntúrót szitán áttó 158. Sajtpudding Fél liter jó savanyú tejföllel négy egész tojást, sőt jól elkeverünk, azután lassan szűken fél liter finom lisztet addig keverünk, míg sima lesz az egész. Kikent formáiba körülbelül egy óráig gőzben főzzük, kiborítva,sajttal bőven meghintjük, olvasztott vajjal szervírozzuk, külön is adhatunk sajtot. erzsébetfalvi Ember Gézáné