Uj Idők, 1930 (36. évfolyam, 1-26. szám)

1930-01-26 / 5. szám - Illy János: Oh, szavak... szavak! / Regények, elbeszélések, rajzok, színdarabok

Mimrin tabletták és oldat, a mélyreható bedörzsölőszer, megszüntetik a reumatikus fájdalmakat, gyógyszertárban kaphatók. Orrvörösség ellen Dr. Jutassy ANTIROUGE Vékony vattaréteget megnedvesítünk ezzel a folyadékkal . 10 percig beborítjuk vele a vörös orrot, mire a vörösség elmúlik és az orr körülbelül 6 óráig fehér marad. Egy adag ára 4 pengő Fagyás • Dr. Jutassy ellen FÜRDŐSÓ Kéz- vagy lábfürdőhöz egy evőkanál sót feloldunk 2 liter meleg vízben s addig áz­­tatjuk a kezeket vagy lábakat, míg a víz kihül. Egy kúrához 1—2 adag Egy adag ára 2 pengő, elegendő. • Kaphatók gyógyszertárakban, drogériákban és illatszertárakban, vagy Dr. J­U­T­A­S­S­Y Kozmetikai Gy­ógyintézetében (Kossuth Lajos ucca 4. Budapest.) Súlyosabb vagy elhanyagolt esetek orvosi kezelésre szorulnak. Intézetünkben villa­mos fürdők, Diatermia, Sollux, Quarz vagy Röntgen kezeléssel gyors és biztos sikere­­ket érünk el. Kívánatra prospektust és árjegyzéket inőven küldünk. Gasztronómia Rovatvezető: Kovacsics Mátyás. Farsangi fánk. Ámbár már évek óta minden év farsang­ján közreadtuk a farsangi fánk pontos és megbízható receptjét, ezúttal sem hivatko­zunk a múlt évi farsangi számra, tekintet­tel új előfizetőink folyton növekedő nagy táborára. Még a legszerényebb háztartás­ban is farsang idején legalább egyszer-két­szer farsangi fánk kerül az asztalra. A fran­ciáknál éppúgy hagyomány a Beignet de Carneval készítése farsangkor, mint miná­lunk. Ahány ház, annyi szokás. Ilyenkor a legtöbb háziasszony arra törekszik, hogy minél könnyebb és minél szalagosabb fánk­kal lepje meg meghívott vendégeit és büszke arra, ha aztán egyik-másik hölgyvendége megkérdi tőle, hogy honnét szerezte be a receptet. I. Farsangi fánk: 3 tojássárgáját, 3 dl langyos tejet, 12 deka felolvasztott vajjal egy edényben (bögrében) összekeve­rünk. Legjobb, ha a langyos tejben, mi­előtt az egészet összekevertük volna, már előzőleg 2­2 deka élesztőt felolvasztunk s aztán az egészet összehabarjuk és langyos helyen állni hagyjuk. Most egy mély porcel­lántálba (Weidling) 56 deka nullás lisztet adunk, csipetnyi sót, 1 evőkanálnyi porcuk­rot s végül a fenti keveréket beleöntve, fa­kanállal alaposan kidolgozzuk. Ha a mas­­sza kemény, még egy kevés tejet adunk hozzá, de inkább valamivel keményebb le­gyen a tészta, mint túlságosan puha. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, akkor langyos helyen kelni hagyjuk. Vigyázni kell, hogy a tészta meg ne fázzék. Ha megkelt, liszte­zett táblára öntjük, tenyerünkkel egyenlőre veregetjük, fánkszóróval kiszaggatjuk, a nyújtódeszkára lisztezett ruhát terítünk, rá­rakjuk a kiszúrt tésztát és újból kelni hagyjuk, míg még egyszer olyan nagyra nő. A fánkokat (nem sokat egyszerre) forró zsírba tesszük, mégpedig a felső száradt ré­szével lefelé, miközben mutatóujjunkkal a közepén alig észrevehetően kissé benyomjuk. Ha a fánkok a zsírban vannak, akkor be­födjük a lábast s ha a fánkok egyik oldala már szép pirosra sült, akkor a villa segé­lyével a másik oldalára billentjük a fánko­kat és befödetlenül a másik felét is meg­sütjük, majd kiszedve a zsírból, itatós pa­pirosra rakva, vaníliás porcukorral meg­hintjük. Mikor a tésztát a főzőkanállal ver­jük, mindig igen apró és gyors tempóban kell verni, a főzőkanalat pedig nem szabad kirántani a tésztából verés közben. II. Cuk­rászmód szerint készült fánk: Készítsünk kovászt 1 dl langyos tej, 2 deka élesztő, 3 darab törött kockacukor és liszt hozzáadá­sával s tegyük meleg helyre, hogy megkel­jen. Most 2 deka porcukrot 3 tojássárgájá­val habosra keverünk és egy kis kávéska­nálnyi rumot öntünk hozzá. 52 deka grizes lisztet langyos tejjel keverünk, csipetnyi sót teszünk bele, aztán hozzákeverjük a ko­vászt, majd a habosra kevert tojássárgákat és végül lassanként 8 deka olvasztott vajat. A tésztát aztán fakanállal aprón verjük addig, míg hólyagosodik és a kanálról le­válik. Ekkor felül meghintjük liszttel, ruhá­val betakarjuk s langyos helyen körülbelül 50 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett táblára borítjuk, nyújtófával a megfelelő vastagságra nyújtva, a fánkszaggatóval ki­szúrdatjuk, majd lisztezett ruhára téve, újra kelni hagyjuk. Most körülbelül 1 kiló zsírt egy megfelelő lábasban fölhevítünk, ha a zsír elég forró, akkor a megkelt fánkokat úgy, mint az előbbi receptnél, felső száradt ré­szével lefelé a zsírba rakjuk, miközben mu­tatóujjunkkal a közepén alig észrevehetőn kissé benyomjuk. Fedővel letakarjuk s ha pirosra sültek a fánkok, villával a másik oldalára fordítjuk s ha a másik oldala is megsült, szitára rakjuk, vaníliás porcukor­ral meghintjük és barackízzel felszolgál­tatjuk. Ha a fánkokat megfordítottuk a zsírban, akkor már nem szabad befedni a lábast, mert akkor nem lesz szalagos a fánk. A liszt lekeverésénél óvatosan kell bánni a langyos tej hozzáadásával, nehogy lággyá legyen a tészta. EZREDESNÉ. 5431. Igen örültünk Nagyságos Asszonyunk kedves levelének, mert tételről-tételre felsorolta, hogy mi min­dent készített már sikerrel az Uj Idők gasztronómiai rovatából. Reméljük, hogy ezután is minden receptünk sikerülni fog Nagyságos Asszonyunknak. A kérdezett Széna-szalma nevű tészta egyike a legegy­szerűbb tésztáknak. Készítsünk finom me­télt tésztát, de csak tojással gyúrjuk meg és szép gömbölyű metéltre vágjuk. A meg­vágott tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik felét vízben kifőzzük, ez lesz a szalma, a másik felét pedig forró zsírban sütjük ki szép pirosra, ez jelképezi a szénát. Szára­zon, vagyis víz- és zsírmentesen a tálra tesszük és borsodóval bőven leöntjük. Bor-HÜTTL TIVADAR porcellángyáros V., Dorottya­ U. 14. Képes árjegyzékemet bér­mentve megküldöm. sodó: 10 tojássárgáját egy maréknyi por­cukorral habüstben jól elkeverünk, hozzá­adunk 2 dl fehér asztali bort és gőzön sűrű krémmé verjük, anélkül, hogy felforrni h­agynók, mert különben összefut s nyom­ban a tésztára öntjük. Más mód: 2 egész tojást, 3 tojássárgáját egy marék porcu­korral és kevés törött fahéjjal jól elkeve­rünk, aztán hozzáöntünk 2 dl asztali fehér bort és gőzön a habüstben — ha gyakorla­tunk van, lehet a tűzön is — felverjük. A többi levélre következő számunkban válaszolunk. Tökéletes és mégis olcsó a FOGPÉP és SZÁJVÍZ, mely a Magyar Fogorvosok Egyesületének ellenőrzése mellett készül Spirosal Szépségápolás Rovatvezető: Dr. Bród Miksa. A karcsúság. V. Karcsúvá tevő soványítókúrát többfélét ismerünk. Mindegyiknek vannak előnyei, de lehetnek hátrányai, káros következményei is, ha­nem célszerűen és egyénileg, azaz a nő szervezetének erejéhez és ellenállási ké­pességéhez mérten alkalmazzuk. Azért min­den egyes esetben csakis az orvos tudtával, helyeslésével és ellenőrzése mellett fogjunk hozzá. Ez annyival inkább is kívánatos, mivel soványítás céljából sokan még az alvásra szánt időt is megrövidítik, holott szerveze­tünknek, hogy egészségesek maradjunk és munkabírásunk meg ne csökkenjen, bizo­nyos ideig tartó alvásra feltétlenül szük­sége van. Ha alvásunk normális, ébredéskor jól érezzük magunkat, üdék és frissek le­szünk, de ha nem aludtunk eleget, fárad­tan, kimerülten, kedvetlenül és fejünkben tompa érzéssel ébredünk. Ha csak egyetlen éjszakán át is virrasztunk, még 48 óra el­teltével is nyomát érezzük tagjainkban a mulasztásnak. Ha pedig állandóan keveseb­bet alszunk a kelleténél, nemcsak lehangolt lesz a kedélyállapotunk,, hanem elvész az ét­vágyunk is, aminek a legtermészetesebb kö­vetkezménye az lesz, hogy lefogyunk. De ebben a fogyásban nincs köszönet, mert nemcsak soványsággal, hanem vérsze­génységgel és sápadtsággal is jár. Arcbő-Áztatáshoz Mosáshoz Henko­rsil

Next