Uj Idők, 1930 (36. évfolyam, 1-26. szám)
1930-01-26 / 5. szám - Illy János: Oh, szavak... szavak! / Regények, elbeszélések, rajzok, színdarabok
Mimrin tabletták és oldat, a mélyreható bedörzsölőszer, megszüntetik a reumatikus fájdalmakat, gyógyszertárban kaphatók. Orrvörösség ellen Dr. Jutassy ANTIROUGE Vékony vattaréteget megnedvesítünk ezzel a folyadékkal . 10 percig beborítjuk vele a vörös orrot, mire a vörösség elmúlik és az orr körülbelül 6 óráig fehér marad. Egy adag ára 4 pengő Fagyás • Dr. Jutassy ellen FÜRDŐSÓ Kéz- vagy lábfürdőhöz egy evőkanál sót feloldunk 2 liter meleg vízben s addig áztatjuk a kezeket vagy lábakat, míg a víz kihül. Egy kúrához 1—2 adag Egy adag ára 2 pengő, elegendő. • Kaphatók gyógyszertárakban, drogériákban és illatszertárakban, vagy Dr. JUTASSY Kozmetikai Gyógyintézetében (Kossuth Lajos ucca 4. Budapest.) Súlyosabb vagy elhanyagolt esetek orvosi kezelésre szorulnak. Intézetünkben villamos fürdők, Diatermia, Sollux, Quarz vagy Röntgen kezeléssel gyors és biztos sikereket érünk el. Kívánatra prospektust és árjegyzéket inőven küldünk. Gasztronómia Rovatvezető: Kovacsics Mátyás. Farsangi fánk. Ámbár már évek óta minden év farsangján közreadtuk a farsangi fánk pontos és megbízható receptjét, ezúttal sem hivatkozunk a múlt évi farsangi számra, tekintettel új előfizetőink folyton növekedő nagy táborára. Még a legszerényebb háztartásban is farsang idején legalább egyszer-kétszer farsangi fánk kerül az asztalra. A franciáknál éppúgy hagyomány a Beignet de Carneval készítése farsangkor, mint minálunk. Ahány ház, annyi szokás. Ilyenkor a legtöbb háziasszony arra törekszik, hogy minél könnyebb és minél szalagosabb fánkkal lepje meg meghívott vendégeit és büszke arra, ha aztán egyik-másik hölgyvendége megkérdi tőle, hogy honnét szerezte be a receptet. I. Farsangi fánk: 3 tojássárgáját, 3 dl langyos tejet, 12 deka felolvasztott vajjal egy edényben (bögrében) összekeverünk. Legjobb, ha a langyos tejben, mielőtt az egészet összekevertük volna, már előzőleg 22 deka élesztőt felolvasztunk s aztán az egészet összehabarjuk és langyos helyen állni hagyjuk. Most egy mély porcellántálba (Weidling) 56 deka nullás lisztet adunk, csipetnyi sót, 1 evőkanálnyi porcukrot s végül a fenti keveréket beleöntve, fakanállal alaposan kidolgozzuk. Ha a massza kemény, még egy kevés tejet adunk hozzá, de inkább valamivel keményebb legyen a tészta, mint túlságosan puha. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, akkor langyos helyen kelni hagyjuk. Vigyázni kell, hogy a tészta meg ne fázzék. Ha megkelt, lisztezett táblára öntjük, tenyerünkkel egyenlőre veregetjük, fánkszóróval kiszaggatjuk, a nyújtódeszkára lisztezett ruhát terítünk, rárakjuk a kiszúrt tésztát és újból kelni hagyjuk, míg még egyszer olyan nagyra nő. A fánkokat (nem sokat egyszerre) forró zsírba tesszük, mégpedig a felső száradt részével lefelé, miközben mutatóujjunkkal a közepén alig észrevehetően kissé benyomjuk. Ha a fánkok a zsírban vannak, akkor befödjük a lábast s ha a fánkok egyik oldala már szép pirosra sült, akkor a villa segélyével a másik oldalára billentjük a fánkokat és befödetlenül a másik felét is megsütjük, majd kiszedve a zsírból, itatós papirosra rakva, vaníliás porcukorral meghintjük. Mikor a tésztát a főzőkanállal verjük, mindig igen apró és gyors tempóban kell verni, a főzőkanalat pedig nem szabad kirántani a tésztából verés közben. II. Cukrászmód szerint készült fánk: Készítsünk kovászt 1 dl langyos tej, 2 deka élesztő, 3 darab törött kockacukor és liszt hozzáadásával s tegyük meleg helyre, hogy megkeljen. Most 2 deka porcukrot 3 tojássárgájával habosra keverünk és egy kis kávéskanálnyi rumot öntünk hozzá. 52 deka grizes lisztet langyos tejjel keverünk, csipetnyi sót teszünk bele, aztán hozzákeverjük a kovászt, majd a habosra kevert tojássárgákat és végül lassanként 8 deka olvasztott vajat. A tésztát aztán fakanállal aprón verjük addig, míg hólyagosodik és a kanálról leválik. Ekkor felül meghintjük liszttel, ruhával betakarjuk s langyos helyen körülbelül 50 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett táblára borítjuk, nyújtófával a megfelelő vastagságra nyújtva, a fánkszaggatóval kiszúrdatjuk, majd lisztezett ruhára téve, újra kelni hagyjuk. Most körülbelül 1 kiló zsírt egy megfelelő lábasban fölhevítünk, ha a zsír elég forró, akkor a megkelt fánkokat úgy, mint az előbbi receptnél, felső száradt részével lefelé a zsírba rakjuk, miközben mutatóujjunkkal a közepén alig észrevehetőn kissé benyomjuk. Fedővel letakarjuk s ha pirosra sültek a fánkok, villával a másik oldalára fordítjuk s ha a másik oldala is megsült, szitára rakjuk, vaníliás porcukorral meghintjük és barackízzel felszolgáltatjuk. Ha a fánkokat megfordítottuk a zsírban, akkor már nem szabad befedni a lábast, mert akkor nem lesz szalagos a fánk. A liszt lekeverésénél óvatosan kell bánni a langyos tej hozzáadásával, nehogy lággyá legyen a tészta. EZREDESNÉ. 5431. Igen örültünk Nagyságos Asszonyunk kedves levelének, mert tételről-tételre felsorolta, hogy mi mindent készített már sikerrel az Uj Idők gasztronómiai rovatából. Reméljük, hogy ezután is minden receptünk sikerülni fog Nagyságos Asszonyunknak. A kérdezett Széna-szalma nevű tészta egyike a legegyszerűbb tésztáknak. Készítsünk finom metélt tésztát, de csak tojással gyúrjuk meg és szép gömbölyű metéltre vágjuk. A megvágott tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik felét vízben kifőzzük, ez lesz a szalma, a másik felét pedig forró zsírban sütjük ki szép pirosra, ez jelképezi a szénát. Szárazon, vagyis víz- és zsírmentesen a tálra tesszük és borsodóval bőven leöntjük. Bor-HÜTTL TIVADAR porcellángyáros V., Dorottya U. 14. Képes árjegyzékemet bérmentve megküldöm. sodó: 10 tojássárgáját egy maréknyi porcukorral habüstben jól elkeverünk, hozzáadunk 2 dl fehér asztali bort és gőzön sűrű krémmé verjük, anélkül, hogy felforrni hagynók, mert különben összefut s nyomban a tésztára öntjük. Más mód: 2 egész tojást, 3 tojássárgáját egy marék porcukorral és kevés törött fahéjjal jól elkeverünk, aztán hozzáöntünk 2 dl asztali fehér bort és gőzön a habüstben — ha gyakorlatunk van, lehet a tűzön is — felverjük. A többi levélre következő számunkban válaszolunk. Tökéletes és mégis olcsó a FOGPÉP és SZÁJVÍZ, mely a Magyar Fogorvosok Egyesületének ellenőrzése mellett készül Spirosal Szépségápolás Rovatvezető: Dr. Bród Miksa. A karcsúság. V. Karcsúvá tevő soványítókúrát többfélét ismerünk. Mindegyiknek vannak előnyei, de lehetnek hátrányai, káros következményei is, hanem célszerűen és egyénileg, azaz a nő szervezetének erejéhez és ellenállási képességéhez mérten alkalmazzuk. Azért minden egyes esetben csakis az orvos tudtával, helyeslésével és ellenőrzése mellett fogjunk hozzá. Ez annyival inkább is kívánatos, mivel soványítás céljából sokan még az alvásra szánt időt is megrövidítik, holott szervezetünknek, hogy egészségesek maradjunk és munkabírásunk meg ne csökkenjen, bizonyos ideig tartó alvásra feltétlenül szüksége van. Ha alvásunk normális, ébredéskor jól érezzük magunkat, üdék és frissek leszünk, de ha nem aludtunk eleget, fáradtan, kimerülten, kedvetlenül és fejünkben tompa érzéssel ébredünk. Ha csak egyetlen éjszakán át is virrasztunk, még 48 óra elteltével is nyomát érezzük tagjainkban a mulasztásnak. Ha pedig állandóan kevesebbet alszunk a kelleténél, nemcsak lehangolt lesz a kedélyállapotunk,, hanem elvész az étvágyunk is, aminek a legtermészetesebb következménye az lesz, hogy lefogyunk. De ebben a fogyásban nincs köszönet, mert nemcsak soványsággal, hanem vérszegénységgel és sápadtsággal is jár. Arcbő-Áztatáshoz Mosáshoz Henkorsil