Vásárhelyi Hiradó, 1905. augusztus (6. évfolyam, 183-209. szám)

1905-08-01 / 183. szám

A POLITIKA A politikában nincsen új for­dulat. Mindenki arról beszél, hogy Kristóffy rendőrminiszter az állam­rendet felforgatni törekvő szocialis­­tákkal fogott össze. Ha már al­kotmánysértésre képes volt, mért ne volna képes az államrendet felforgatni ? Erről még ezután sok szó fog esni a magyar tár­sadalomban, mi is visszatérünk. Minthogy a japán muszka háború­ról sem hallottunk ma semmi újat, a mai lapot a közgazdasági dolgoknak szenteljük s a „Szövet­kezés“ c. gazdasági lapból lekö­zöljük a népszerű Isaák Mártha „Kertészkedjünk“ c. cikkét, hátha több haszna lenne, mint már el­mondott harctéri tudósítás újabb részletezésének. A cikk a kö­vetkező: Kertészkedjünk. „Mostanában sokat foglalatos­kodtam az uborkával és az jutott eszembe, hogy a vetemények kö­zött az uborka azt a helyet állja, amit a muskátli a virágok között. Ez is, az is, közkedveltségű. Nem is hiába, a muskátli, ha csak egy kicsit is tudnak vele bánni — bőven hálálja meg a reáfordított kevés gondot, fáradt­ságot, szép világító piros, teljes, csokros virágaival. Az uborka ma­gához képest alig kíván több gon­dot és mennyi, de mennyifélekép­pen köszöni meg! Rendesen el­készítve, nagyon egészséges ele­del, és a nyár három forró hó­napja alatt alig is lehetne jobban kedveskedni valamivel az elmele­­gedett, dolgos embereknek, mint egy-egy tál finoman gyalult, ece­tes uborkával. Kenyérrel uzson­nára, vacsorára, étel helyét pó­tolja. Láttam már főzeléknek is elké­szítve, karikára szeletelve, krumpli között megfőzik s az egészet együtt berántják, savanyúan be­habarják. Hogy valami kiválóan jó étel lenne ez, abban kételke­dem, de hát nem is erre való az uborka, hanem arra, hogy nyer­jen télire ecetben, sós vízben el­rakott állapotában fogyaszszák. Panasz van rá, hogy hamar ke­seredik. Azt tapasztaltam és me­rem is állítani, hogy az az uborka, melynek földjét teljesen elkorhadt, trágyás, érett, jó földdel készítik el — mint ahogy annak idején megírtam — és a legnagyobb hő­ségben is este, mikor a nap heve már nem tüzel erősen, megöntö­zik, az az uborka nem keseredik. Tévedés, hogy az uborkát ön­tözni nem szabad. Reggel nem, az bizonyos; a reggeli öntözés­sel csak ártunk, mert a forró nyári levegő, még akkor is, ha a nap nem tüzel rá egyenesen uborkaágyunkra, hanem felissza a nedvességet, kőkeménynyé teszi a földet s a melegtől ellankadt levelek nem védik többé a gyenge gyümölcsöt a hen­téstől. Ha azon­ban este öntözünk, a viz az éj­szaka hűvösebb óráiban jól be­issza magát a földbe s a fölele­venedett levelek jobban állják a meleget napközben. Bár a mi vi­dékünkön is korán s nagy me­leggel köszönt be a nyár, bár ker­tünk délnek fekszik, a mi ubor­kánk nem keserű; a tavalyi égető hőségben sem keseredett, így bát­ran merem ajánlani ezt az egy­­szerű kezelési módot. Természe­tesen igyekezni kell azon, hogy mikorra a nyár legmelegebb idő­szaka beköszönt, az uborka ak­kora meghozza termésének javát s a gazdasszonyok, télire már bő­ven gondoskodjanak akkorra ma­gukról. Ha az uborka már a harmadik levelét teljesen kifejtette, akkor az indák hegyét vissza kell csípni, így hamarább hoz gyümölcsöt és jobban fejlődik. Szedés közben — ami legjobb, ha reggel törté­nik, mikor a növény még harma­tos és nem olyan törékeny — vi­gyázni kell, hogy a kinyúlott in­dákat össze ne kuszáljuk, tipor­juk. Ezeken az indákon szokott ugyanis a második termés, az úgynevezett hegyi uborka megte­remni s ha az első termést mint salátauborkát használtuk föl, vagy adtuk el, ebből a második termés apró uborkából rakhatunk el té­lire ecetbe. Mint a fán termő gyümölcsök­ből, úgy az uborkából sem ter­mesztenek eleget; pedig hát a földnek nagyon hasznos gyümöl­cse ez. Aki korán, szép uborkát tud nevelni az, nincs rá eset, hogy jó áron el ne adhassa. Később, mikor már sok van, olcsóbban ugyan, de mindig kelendő, kü­lönösen aratás idején. Az eltevése télire, olyan könnyű, olyan ke­vésbe kerül, hogy akárki is meg­teheti, még a legszegényebb is, és télen bizony jó, ha azzal is pózolhat, vagy jobb izűvé teheti vele a száraz főzeléket, húst. Hogy ecetbe hogyan kell el­rakni az uborkát, nem irom ide, hiszen azt csak tudja minden fa­lusi asszony, aki gazdasszony névre érdemes! Olyan ez, mintha káposztataposásra akarnám taní­tani. Csak azt jegyzem ide, hogy apró, vagy nagyobb, őszszel meg nem érett paradicsomot, öklömnyi kis zöld dinnyéket, négyfelé vágva, éppen úgy el lehet tenni ecetbe, mint uborkát. És hogy — külö­nösen a dinnye — nagyon jóízű. De el lehet tenni kelkáposztát is, kartifiolt, ezt a finomabb főzelék félét falusi, földmivelőember, ugyan nem igen termeszti, de kertész emberek kezén megfordul, el le­het tenni még a gyenge zöldba­bot, a vékony karikára vágott sárgarépát is. Akár uborkával, zöld paprikával vegyesen, akár kü­lön-külön. Hogy a zöld paprikát említet­tem — sokan szeretik zölden ap­ritva, levesbe — megírom itt, ho­gyan lehet paprikát zölden na­gyon sokáig eltartani. A gyönge, szép, de már kifejlődött húsos zöld paprikákat szárasról leszed­jük és kisebb deszkaládába, ho­mok közé rétegezve, a pincébe teszszük el. Leirom még — mert ezt nem mindenki tudja — a gyalult ubor­kát hogyan lehet felire eltenni. A szép, egészséges nagy ubor­kákat meghámozva, egy nagy tálba aprítunk, vékony karikákra. Réte­­genkint finomra tört sóval egyen­letesen megsózzuk, összekavarni nem szabad, csak lapjával feküd­jön mindenik és legfeljebb 3—4 karika legyen egymás felett, a só réteg között. Mikor a tál megtelt, félretesszük. A só vékonyra vágott vagy gyalult uborkának elég 24 óra, a vastagabbnak 36—48 óráig is kell sóban állni. A legfelső ré­teget legjobban besózzuk. Kétszer átcsavarjuk és széles szájú üvegbe rakjuk. — Minden vastag ujjnyi uborkaréteget jól megsózva, mi­kor az üveg tele van, az egészet jó! összenyomkodjuk és a tetejébe szintén teszünk egy kisujjnyi sze­mes sóréteget. A tele üveget be­kötve, száraz, hűvös helyre tesz­szük. Mikor használni akarjuk, több vízben kiáztatjuk az ubor­kát és ecettel, mint nyáron, el­készítjük. Nagyon jó módját tudom még a vizes uborka eltevésének, azt is ide irom. Szép, gyenge, ha csak lehet mind egyforma nagyságú uborká­kat választunk ki és tiszta, friss vízbe rakjuk. Az üveg fenekére szőlőlevelet, szőlőkacsot, három kis ág kaprot, egy ujjnyi hosszú, fél ujjnyi vastag tormát teszünk és rárakunk egy jó sor, a vizből legcsöpögtetett uborkát. Mikor az üveg majd félig van már, akkor megint szőlőlevelet, kacsot, tor­mát teszünk rá s egy igen kevés kaprot. Az üveget úgy töltjük meg uborkával, hogy egy tenyérnyi kimaradjon belőle, mert a sósvíz­­nek jól át kell járni az egészet. Mikor az üveg így tele van, me­gint szőlőlevél, torma, kapor, sző­lőkacs jön rá borítéknak. Ha ez megvan, egy fazekat veszünk elő és az aljára egy kis szénát téve, az uborkás üveget legalább félig hideg vizbe helyezzük s a tűz­helyre tesszük, mig a viz forró lesz s az üveg az uborkákkal jól átmelegszik. Mig az üveg meleg­szik, egy másik edényben sósvi­zet kell forralni, amennyi az üve­get jól megtölti. Ha a sósviz forr, kanalankint az átmelegedett ubor­kára töltögetjük lassan, aztán el­vesszük a tűzről. Jól lekötjük ru­hával és hólyagpapírral s mikor már langyosra hült az üveg, ki­vesszük a vizből és helyére a polcra teszzük. Az igy készült uborkát nem kell napra tenni és sokkal keményebb, mint a napon forralt. Még valami hasznos jutott eszembe, ami már nem tartozik az uborka dolgaihoz, de ilyen­korra való. Megtörténik nyáron, mikor már más gyümölcs is van, hogy egy pár bokor ribizlin rajta marad a gyümölcs. Kár ott hagyni. Szedjük le szemenként, rakjuk erős, kiüresedett tiszta, szárazra kicsöpögött sörös üvegekbe. Ráz­zuk meg többször, hogy minél több beleférjen; mikor tele van, dugaszoljuk be jól, kössük be még hólyagpapírral is, azután úgy, minden cukor nélkül, beál­lítjuk vízzel teli fazekakba széna közé s mikor a viz forrni kezd, tiz percig főzzük. A fazékban hagyjuk kihűlni s úgy tesszük el. Szépen eláll.“ Isaák Mártha. HÍREK. — julius 31. — Személyi hir. Bereczk Pál és Faragó Sándor tanácsnokok 4—4 heti szabadsága lejárt s a mai napon hivatalaikat ujult erő­vel elfoglalták. — Iskolatársak találkozása. A helybeli ev. ref. főgimnázium­nak az 1893. évben a Vil­­­k osztályt végzett növendékei ked­den, augusztus hó 1 én d. e. 11 órakor a „Nemzeti“-szállodában 12 éves találkozót tartanak. Váro­sunkból a találkozón Nagy István, Steiner Ferenc, Szemző Miksa dr., Szőrffy Sándor dr. és Vata Sándor dr. vesznek részt. — Kapunyitás. Megnyílik a színkör kapui, hogy befogadják Szendreyt és társulatát, amelyet a legjobb hír előzött meg. Konsta­tálnunk kell, hogy még ilyen kö­rültekintéssel nem kezdődött meg nálunk színházi évad. Városunk főjegyzője és a mérnökség minden lehetőt elkövetett, hogy a nagy­szabású előadásokhoz a lehető legnagyobb támogatást megadja a vidék legjobb társulatának. A társulat teljes számban itt van már. Tegnap volt az első próba, amely teljesen jól folyt le. Meg­élénkült az egész város, minden­felé jutott a mi kedves bohémjeink közül, (vannak elegen.) A jegyek árusítása már tegnapelőtt vette kezdetét és tart rendesen 9—12 ig és 3—5 ig, a bérlők közül is többen váltották meg jegyüket a megnyitó előadáshoz a bájos ze­­néjű poétikus „János vitéz“-hez, amelylyel kezdetét veszi a két hónapig tartó sziniévad. Szép re­ménynyel biztat a műsor is. Strausz örökbecsű „Cigány báró“­­ja lesz az első bérletes előadás. Zónaelőadás „Bánk bán“ lesz — oly gazdag a műsor, hogy még félhetyárért is klasszikust ad az igazgató. Ma reggel veszi át a színházat és a felszerelést a szín­igazgató. Szerencsét kívánunk neki és várva várt társulatának. — Színház vizsgálat. Kmetykó József főjegyző javaslatára a fő­mérnök és kapitányi hivatal köz­­benjöttével a színház épületet köz­­biztonság és tűzbiztonság szem­pontjából Kádár tűzoltóparancs­nok vezetése alatt megvizsgálták és a sziniszezonra a használatra nyugodtan átadhatónak találták és nyilvánították. — A búza ára. Többször fel­hívtuk olvasóink figyelmét arra a rendkívüli körülményre, hogy a budapesti piac ezidőszerint ol­csóbb, mint New York, vagy Chicago, sőt Bécs és Budapest között is legutóbb majdnem 2 korona árkülönbözetet látunk. Ez a körülmény milliókra menő vesz­teséget jelent a termelőknek s mi a magunk részéről nem tu­dunk jogszerű okot arra, hogy ez állapot miért tartassák fenn. Ugyanebben a véleményben van­nak a sajtónak oly orgánumai is, amelyek elég elfogulatlanul nézik a dolgok fejlődését, így például a „Budapesti Hírlap“ legutóbb a következőket írta: Tavaly ebben az időben nálunk kerek húsz­­ volt a búza métermázsája és ugyan­ekkor Párisban 21.50 frank, Ber­linben 174 márka és Amerikában 90 cent volt a jegyzés. Ma nálunk 16.16 kor, az őszi búza, Párisban ellenben 24,60, Berlinben 17 30 márka és Amerikában 92 cent. Míg tehát nálunk majdnem négy koronával olcsóbbodott a kenyér­mag, addig a külföldön minden­felé drágult a búza értéke. Igazán szeretnők tudni, miért? — Hirtelen halál, özvegy Gá­bor Józsefné Czeglédi Sára 65 éves, külső szerházi lakost agy­­szélhüdés érte s hirtelen meghalt. Kórházba szállították s boncolás mellőzésével temetik el. — A rikkancs és a bolgár. A következő érdekes egypár sort küldte egyik olvasónk szerkesztő- 1905. kedd, augusztus 1.

Next