Vasárnapi Ujság – 1856

1856-05-04 / 18. szám - Esztergomi bazilica (kép) 153. oldal / Hazai tájleirások

157 Nem kevésbé fontos a gyöptözeget képző moh (sphagnum). Ezen növény halvány lévén s száraiban hosszú rostszálakat tartalmazván, papir, különösen göngyölési papir készítésére kiválólag alkalmas. Illy növény továbbá a homokos puszta földön termő rekettye, mellyből Bajorhonban már göngyölgetési papirost készítettek. Egész neme, ágainak ruganyosságáról ismeretes, miért is némelly fajának szálaiból már a régi görögök is felette tartós szöveteket ké­szítettek. A felsoroltakon kivül még számos növény létezik, mellynek hajtható rostszálaiból papirt gyárthatni.­­ Ezek között, főleg az ausztriai birodalomra nézve, különös fontos az európai törpepálma (chamarops humilis), melly Olaszországban könnyen terem. Régóta az algíri földmives baja, mellynek kiirtására a kormány nagy díja­kat tűzött, ujabb időben papírgyártásra alkalmasnak találtatott. A leveleiben lévő rostszálak, már a legrégibb idők óta, különféle szö­vetekre és kötélgyártásra haszonnal fordíttattak, ezekből pedig kellő átdolgozás folytán legjobb papírt lehet készíteni, mi annál fonto­sabb, minthogy e fa gazként, minden meleg tájon könnyen s min­den gyámolgatás nélkül vadon tenyész s széles ágaiban évente sok millió rostszálat terem. Külföldi papirnövény az amerikai Agave, melly közönségesen, de hibásan dióénak is neveztetik, s mellyek rostjaiból nem annyira szép, mint felette tartós papirt gyárthatni; továbbá a Csapánban termő papir-eperfa (broussonetia papyrifera), mellyből az olly hires dsapáni papír készül. Ezen papir e növény egyéves hajtásaiból ke­rül , mellyek levágatván nyersen erős lúgban megfőzetnek, hogy a fáról a finom kéreg leváljon. Ezen kéreg jóságra nézve három osz­tályba soroztatik. Az elsőbe jőnek a legfiatalabb hajtások, a­mikből finom papír készül; a másodikból közönséges, a harmadikból egé­szen durva, egyedül göngyölésre alkalmas papiros. E végett a kéreg felső részéről, minden egyenetlenség lecsiszoltatik, ezután hamu között addig főzetik, mig a rost a kivánt lágyságot elérte, vagyis mig pamutként elmál. Az igy nyert papirtészta folyamvíz­ben megmosatván, addig rostájtatik, mig a legfinomabb pamutnál is porhanyóbbá s lágyabbá lesz. Sima asztalokon finom lemezekké csapatván, rizs- és enyvből készített enyves vízbe mártatik, innen Esztergomi bazilika.

Next