Vasárnapi Ujság – 1856

1856-05-04 / 18. szám - Falusi rovás 154. oldal / Furcsaságok - Máléhegyi szőlőlevelek. Vasmegye 154. oldal / Gazdászati és orvosi.

154 kivétetven, finom sásból szőtt gyékényekre terítik, ezeket egymás­fölé halmozzák, s erős sajtók alatt vékonyra összeszorítják. Kocsin-Csinában a selyemkender hám (daphne cannabina) képezi a papír legközönségesebb anyagát, Csinában a papírtermő Arália, egy az ernyős növényekkel rokon növény, illetőleg ennek karéjos uj­ alaku leveleiből s üres béles szárából származik a „rizspapir" név alatt ismeretes csinpapir legnagyobb része. Keletindia több csalánfaju növényben, pizang s banánjaiban alkalmas papirnövényeket bir, mellyek között az úgynevezett ma­nila-kender áll első helyen.­­ A brazíliai Caruá a legkövecsesebb gazdászatra teljesen alkalmatlan tereken termő, ananász fajú növény selyemfinom sárga rostjai szinte papírgyártásra sikerrel fordítat­hatnának, ha a délamerikaiak olly szertelen hanyagok s ipari tekin­tetben restek nem volnának Ezek volnának a legfontosabb papirnövények, mellyek meg­annyian­ különbféle földrészeken találtatnak, mintegy jeléül annak, miszerint mindegyik földrész lakója saját hona terményeiből igye­kezzék a néki szükséges i­anyagot megszerezni. Hazánkban kender-, len- és pamuton kivül leginkább a szalma s a csalán szálai látszanak papírgyártásra alkalmasoknak, ez utób­biak kellő feldolgozása nyujtandja nálunk a legolcsóbb papirpót­lékot. .­ . Dr. Hegedűs. Máléhegyi szölőlevelek. I. TÁR Egy lapnak olvasó közönségét ugy képzelem, mint egy teremben össze­gyűlt — a lap tárgyai által érdeklett — társaságot, mellynek tagjai az olva­sott tárgy felett véleményt mondanak, cserélnek. Korunkban a szőlőmivelők örömére nagyon mindennapi tárgy lett a bortermelés és kereskedés; czélszerü s az ügy előmozdítására vezető bizonyosan, ha minél többen szólalnak fel e tárgyban, s mind azt, mit e tárgyban tudnak, egymással közlik, véleményt cserélnek, csakhogy ez, mind a mellett, hogy boros tárgy, a részeg ember modorában ne történjék. E nézetből szándékom nekem is e lap olvasóival, illetőleg ennek szőlő­mives részével, véleményemet kicserélni. Tizennégy év óta foglalatoskodom szőlőmiveléssel, mi­alatt másoktól is igyekeztem tanulni, de saját tapasztala­timat is iparkodtam állandósitni. Azonban jelen leveleim által is nem annyira tanulni, mint mások ismeretét, s tapasztalatát a nyilvánosságra kihíva inkább tanulni óhajtanék, szívesen adnám cserébe saját szakismeretemet, mi csekély ugyan, de mégis több a semminél, tehát ez is valami. Leveleimet rövidekre szabandom, azt óhajtván, hogy bennök kevés le­gyen a szó, de annál több az értelem; nem szeretném ha e lap olvasóinak unalmára lennék, mi ha mégis ugy lenne, tessék hallgatásra utasítni, mi egyébiránt is természetemmel összehangzóbb. Ha az irodalomra egy pillanatot vetünk, látni fogjuk, hogy a gazdászat egyéb ágazatainak p. o. a mezei terményeknek, takarmánynak, állat- s gyü­mölcstenyésztésnek stb. sok jeles magyar ugy, mint külföldi irói voltak s vannak, sok az ezeket tudományosan oktató munka, míg a szőlőmivelési s borkezelési,—tekintve ennek nevezetességét—aránylag kevés, kivált nyelvün­kön. Álljunk elő mi is szőlőmivesek, beszéljünk, írjunk szakmánkról, mint teszi D. Encz a magáéról, talán kerekedik ügyünknek is egy zászlótartója, vagy hogy van is Havas József úrban, azért csak utána, mert eljött az idő, hogy mi is magyarok úgy tekintsük hazánkat mint a németek. A német hazáját apának — Vaterland — a magyar pedig anyának n­e­vezi; talán : mert a német — jó gyermekként — azon földet, mellyet bir, s mellyről él, lehető legnagyobb iparral, szorgalommal miveli, hogy azt, mit tőle kap mintegy kiérdemelje, s az apát — földjét, —jó erőben megtartsa; a magyar pedig azon — mint csecsemő gyermek édes anyja emlőjén — csak élősködni szeret. Hazámfiai­ ezen édes anyánk már nagyon öreg, emlői fon­nyattak, tápláló ereje megfogyott, a sok szívás következtében sorvadásnak indult, rajtunk a sor neki viszonszolgálatot tenni, s erőnket, tehetségünket oda forditani, hogy a jó kedves anya el ne haljon, hanem iparunk által mint egy megfiatalodva ismét erőt, képességet kapjon a minket táplálásra. tízőlőmives társim­ gyönyörű s hasznos munkatér jutott nekünk, mert mi a természet legszebb, legáldottabb növényével foglalatoskodunk, talán magatok sem­ tudjátok a természetnek milly dicső adománya jutott osztály­részetekül, mit hogy megismerjetek, s nagyobb kedvetek legyen hozzá, meg­kísértem annak gyönyöre, s hasznossága csekély szinezetü festésével benne­teket fölvilágosítani. A szőlő azon sajátsága, hogy a magaslatokat szereti, mintegy oda mu­tat, mintha a természet a többi növények feletti állásra kivánta volna he­lyezni ; a magaslatoknak is nem a zordon, hanem a szendébb, nyájasabb része az ő tanyája, mintha a természet maga is illő gyöngédséggel viseltetnék e jeles gyermeke iránt; maga e bájos helyzet is elég gyönyörrel kinálkozik a szőlőmivesnek, de lássuk hasznosságát. 1. Eledel. A szőlőfürt mint gyümölcs olly felséges, hogy ezt zamat, illat, szín, alakváltozatosságra, jóságra semmi gyümölcs el nem éri, enni nem csak egészségesnek, hanem betegnek is jó, hasznos, egészséges, némelly fajok so­káig, sőt megtépve újig is eltarthatók. A szőlőből készült befőzött egyike a legjobbaknak, sokféle tésztás étel készítetik vele, valamint az apró szőlővel s marázsával is. Az éretlen szőlőbogyókból jó mártás készül, mint az egres­ből vagy piszkéből. A gyenge szőlőlevelekből némelly gazdasszony takar­tást is tud készitni. A mustból szirup is készül. Van-e egészségesebb fűszer a boreczetnél? Sok nyalánk marozsát csemegéz mandolával, mi pedig álla­podjunk meg a mustos pecsenyével. 2. Ital. Lehet e jótékonyabb valami, mint az, mi az emberi gondtól, bú­tól — mik mint a lét árnyai kisebb nagyobb mértékben mindenkit kisérnek,— ha­bár kevés időre is fölmenti, megszabaditja; nem jótétemény-e a keserű órák közzé néhány enyhült pillanat vegyitése? Illy jótevőnk semmi más, mint HÁZ. a bor; — míg a pálinka testet, lelket lankaszt, butít, a ser testet, lelket ne­hezít, lustít, addig a bor testet, lelket éleszt, elevenít. A bor ezen hatása elég ismeretes, magok a legnagyobb génie­k is örömest engedték, s engedik ma­gokat a bornak fölfelé siető gyöngyei által szellemerejök legmagasabb fokára ragadtatni, honnét azután ők ismét eszmegyöngyöket szórnak alá, mellyek mint a lélek gyémántjai, lankadatlan ragyogású sugarakat lövelnek szét a világ sötétjébe, mi által a bor mintegy istenítő szer tűnik föl. Nem hiában imádták a rómaiak Bachus képében. Ha már az édes vagy csipős mustot, a sokféle, szinte kellemes élvezetet nyújtó ürmöst ízleltük, ne is menjünk az aszuborokig, pezsgőkig, maradjunk a jó asztali bornál — minek hazánk bő­viben van, kedély derültségünk­et is meghozza, kivált ha még hozzá mé­lyen gyászolt nagy költőnk „Fótidalát," vagy más vigasztaló bordalt, minek szinte bőviben vagyunk, dudolunk. 3. Gyógyszer. Az evés ivás után gyakran a gyógyszer szüksége állván be, a szőlő ezt is nyújt a­­ borkőben, miből az orvosok, gyógyszerészek gyomor-, vértisztitót, erősitőt csinálnak; borkőből készül a pezsgő por, cremor tartari, tartari tartari sati, acidum tartaricum, sal tartari stb., ki ne ismerné pedig a minden gyógyszerek legfőbbikét? — a kámfor és égett bort! 4. Tűziszer. Enni, inni, még betegeskedni is jobb a melegben, mint a hidegben, azért tűzre valót is ad a szőlő tőkéje, gyökere, venyigéje, minek hamuja, hogy legyen mivel megtisztitni a ruhát, ha valakit a bor sárba taszi­tott, vagy másként lett az piszkos — jó szappanfőzéshez. 5. Világitószer. Az élvezetek nem mindig nappal, hanem kivált a bo­rozás, többet történnek éjjel, a szőlőmag gyönyörű olajat ád e czélra, mi egyébiránt salátára is fölséges. 6. Szépitőszer. Hogy a szépnemnek is kedvezzen a szőlő, a jó kontyalá valón kivül, még a metszés után kifolyt nedv állítólag a szeplőtől s más folttól is megtisztitja, szépiti az arczot. 7. Takarmány. A szőlőlevelek, ágak, uj hajtások erre szinte igen jók, miután ismét 8. Trágya származik, valamint abból is, ha ezek és az összevagdalt ve­nyige rakásra hordva megrothadnak, mi által a szőlő önfentartási anyagot is képes adni. 9. Festék. A törköly közé tett réz lemezekre zöld festéket — Grünspan — rak, a kisajtolt boraljból fekete festék készül. Legyen ennyi elég a szőlőnek, mint növénynek specificus hasznairól, a főhaszonról, a borról mint jövedelmi forrásról, mind magán, mind államgaz­dászati tekintetben majd külön levélben. Vasmegyei. Falusi rovás. Több községekben a román nép, adó- és községpótlékai feljegyzésére az itten látható idomú rovást szokta használni. Ezen rovás egy négyszögletre faragott mogyorófa pálczából áll, s mindenekelőtt annyi osztályra osztatik föl, a­hány ház találtatik a községben, mindkét vége külön alakú rézsútos metszéssel jegyeztetik meg azért, hogy a számadó tudhassa, mellyik az első és utolsó házszám, az osztályok egyszerű, minden utczának utolsó házosz­tálya pedig kétszeres metszéssel szokott megjegyeztetni, ezeknek megtörtén­tével mindenkinek adó vagy adópótlék tartozása saját osztályába, mint a figura 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 mutatja, feljegyeztetik. A számoknak a rovásrai feljegyzése következő alakban történik : 1-er. A forintok a rovás jobb szögletére a mintán látható b csúcsocs­kák szerint bemetszetnek egy­más mellé. 2-or. A krajezárok a rovás lapjára befaragtatnak, s pedig a tizesek rómailag egy kereszttel c, az ötösök fél kereszttel, vagy is egy hosszúkás rézsutvonással d, az egyes krajezárok egy a kés hegyével történendő szúrással, melly pont gyanánt ő néz ki, jeleltetnek; a helynek megkimélése tekintetéből, a 30 krajczárosok nem hármas kereszttel, hanem a rováson lát­ható a szerint jeleltetnek, mi ugy történik, hogy a forintokkal átellenben szolgáló rovás ölébe a kés rézsut benyomatván, az ez által okozott metszés a késsel kissé felfeszíttetik anélkül, hogy ezen felfeszített fahéj kivágatnék, mint például a forintoknál, ezen metszésjelnek a neve „pána", vagyis ma­gyarul— toll. i J XX»»» AXX... e X/ .... f AX/. , I XX/... AXX/... | mAAA_ AA 6 / b 2 b 3 ő >s h J 6 & 7

Next