Vasárnapi Ujság – 1856
1856-09-28 / 39. szám - Régi csákány. Nagyszapy (kép) 338. oldal / Hazai régiségek
emészthető étkeket vett be. Az étkeket az ital illően megnedvesíti, feloldozza, hígítja és sikamlókká teszi. A belek hosszuk és kinyujtatva 6—7-szer akkorára vetnének, mint az illető embernek magassága. Silly hosszú uton kell végig vándorolni az ételeknek, hogy belőlük a tápnedvek kiszivathassanak, a jó arosztól külön választassák és semmi el ne veszelődjék : mind a mi nem történhetnék meg, ha a belek csak rövidek volnának. E czélokra a belek igen mesterségesen egymással össze is göngyölgetnek, hernyói mozgással mozognak szünet nélkül és belől nagyon síkosak. A beleken hosszú ujjokban mindenütt ül a fodor, egy sok kis csövekkel megrakott bőr. E csövek a belekbe nyílnak befelé, azokból a legfinomabb nedveket magukba szopják,és egy közös edénybe viszik, melynek téjzacskó a neve. Ebből a tejnedv billentyűkön át csöppenként felszáll a tüdők felé, és a nyak bal felén egy vastag vérér utján a szívvérbe elegyedik; innét a tüdőkbe kifecskendeztetik, a belehellett friss levegőtől piros színt nyer, és így mindenképen vérré vállva, közéje olvad az összes vértömegnek. De kérdi tisztelt olvasóm : „Valljon ez az uj vérkészitésnek processusa mennyi idő alatt megyen végbe?" Mellyre felelem, hogy ehhez, az evéstől számítva, mintegy tíz óra kívántatik. Ha például 12 órakor magunkhoz étkeket veszünk, tehát az ezekből készült » • tejszinü tápnedv éjjel aljunkban 11 —12 óra tájban szivárog a tüdőre és a vértömegbe. S ez is észrevétlenül megy végbe erős tüdejű embereknél.De a gyönge és érzékeny tüdőben ez az új vér, hacsak egy csöpje is,nem jó, mindenkor egy kis háborgást idéz elő a tüdőben, azt ingerli és köhögteti. Szabad legyen például csekélységemet felhozni. Ha déli étkezésemkor valami fanyart találtam enni vagy inni, az ebből készült csípős vércsöppek tüdőmre szivárogván, azon perczben néhány köhentést okoznak, édes aljomból felköltenek és hirdetik az uj rosz vércsöppeknek testem vértömegébe megérkezését. Most már a test minden részeinek tápláltatása módját a vérforgás imigyen világosítja meg. A vérerekre, mellyek a testben mindenüvé elterjednek, egy seregnyi szopó műszerek vannak alkalmazva, mellyek a vérre, körútjában mintegy éhesen leskelődnek, és a mi abban haszon vehető, azt belőle kiszívják. Számtalan illy szopókák szívják abból például a kövérséget, és valami kocsonyanemű nedvet, melly aztán a testnek minden részeire lerakodik, és neki nevelkedést és táplálást nyújt. Ily módon tápláltatnak szintén az idegek is. Végre a belekben csak a haszonvehetlen részek maradjának meg, mellyek aztán mint salak a testből kiüríttetnek. Mivel pedig élelmezési rendtartás körül és betegekre gyönge gyomrunkra nézve igen jól tudni, hogy mellyik étekhez, mennyi idő kívántatik, hogy az megemésztessék , azért a,, Családköm./® "ből (1855. 1. 235.) még ennek kimutatását is e kedvencz lapomba átlopom a legújabb vizsgálatok szerint, és csak a közönségesebb ételekre vonatkozólag. Azonban a gyakorlati életben az itt felidézett étkeket ritkán szoktuk élvezni tisztán egymagukat, hanem zöldséggel vagy más többféle ételekkel, mindenkor pedig kenyérrel, melly esetekben aztán az emésztési időtarifa is egészen máskép ütend ki. De illyent készíteni (ha tetszik), kiki maga próbáljon magának; orvosi könyvekben illyen nem is találtathatik, mellyért az én lopogatásimnak is itten vége. Edvi Illés Pál. Talált régiségek. Hazánknak némelly helyein, vagy a szántóvető ember, kinek az ekéje régi hősök fegyvereit s néha ezek csontjait is felhányja, vagy másutt mint Beregmegyében patakok apadásakor a játszó gyermekek pánczél, kard, s egyéb más régi maradványokat, sőt néha, mint most minapában régi pénzdarabokat is lelnek. Némelly helyt azonban ásások alkalmával bukkannak itt ott vagy elásott vagy csak a földbe tévedt régiségekre, mint ezelőtt több évvel Ugocsa megyében midőn egy falu határában árok ásattatott s egy ember egy vastag s ki nem égetett cserép fazékra akadt, mit azonban társai is észrevettek, s kénytelen volt megegyezni abban, hogy a fazék tartalmán minnyájan osztozzanak, éjei titokban haza vivék s elkezdették a fazék tartalmát vizsgálni, mi őskori fegyverekkel, mint csákány, lándzsa s több e félékkel volt tele. Ezen régiségeknek alkalmasint azon időből kellett fenmaradnok, midőn a török árva hazánkat pusztitá, mit az edényben talált félhold bizonyít; a tanulatlan találók azt hívén, hogy azok mind aranyból vannak, mindön megvizsgálták minden további gondolkodás nélkül, a kissebb darabokat összeverni, s olvasztani próbálák. De igaz azon közmondás : „A mit két ember tud nem titok." Másnap egy közzülök, az egész faluban elhiresztelő találásokat, s szerencse, mert még néhány darabot meg lehetett tudatlanságoktól menteni. Ezen talált régiségekből én is birok egy csákányt, melly tiszta rézből áll s az egyik oldala mindinkább szélesedve bárd alakban végződik, a másik oldala ellenben egyszerre tányér alakba megy s közepén a többi részszel egyirányban szuronyba megy ki, különben a rajz elég jól mutatja az alakját. — A csákány utóbbi szuronyos részét alkalmasint, sisak, mellvért s tán ollykor koponya betörésre is használták. Őseinknek vasnyelet kellett használniok benne,mivel nagyságához képest a nyél helyének az ürege olly keskeny, hogy egy erős csapásra a fa nyél ketté törött volna, a képen látható nyél, találása után fából tétetett bele. Hány helyt van hazánk keblében illy régiség, mellyekböl ha fel is kerül néhány, kevés megy abból hazánk muzeumába, hanem egyes emberek kezébe kerülnek, kik inkább szeretik az enyészetnek engedni, mint sem az utókornak hagyni. Számtalan magányos ember bir hazánkban szebbnél szebb régiségekkel, mellyeknek ha csak fele eljutna is hazánk művészet templomába, nagyba növelné a régiségtárat s mennyire szebb volna azokat ott együtt látni, mint szétszórva haszon nélkül elrejtve. Nagyszapy A. Károly. ( Megemésztetik a gyomorban : Rizs, főzve 1 óra — perez alatt; disznóláb, főzve 1 „ — „ „ tojás, főzve lágyon 1 „ 30 „ „ édes alma, nyersen .... 1 „ 30 „ „ szágó morzsalék, főzve ... 1 „ 45 „ „ velő, főzve 1 „ 45 „ „ tej, főzve 2 „ „ „ tej, nyersen 2 „ 1.5 „ „ savanyu alma, nyersen . . . "1 tojás, nyersen > 2 „ — „ „ kel káposzta ) szelíd kan pulykahús, főzve . 2 „ 25 „ „ vad lúdmalacz f 9 .>ß bab, párolva . .... .7 " " burgonya és bárányhús párolva " tyúkvetrecze (fricassée) ... 2 „ 40 „ „ ökörhús, főzve 2 ,, 45 „ „ sonka, nyersen sovány ökörhús, párolva . . ' .. sült lepény 1 " " " sült búzakenyér " burgonya, főzve 1 régi sajt V 3 „ 30 „ „ kemény tojásürü húsleves ) fehér répa / 3 óra 30 perez alatt; kolbász kövér marhahús főzve ... 3 ,, 38 vajas kenyér kávéval bab, főzve .... disznóhús, párolva .... 3 marhahús, sütve 1 borjúhús, sütve > 4 „ — „ sovány marhahús-leves . . . ) szelíd kácsa, sütve . ... ) disznóhús- és főzelékleves . . . 4 „ 15 „ besózott hús ' vad kácsa, sütve ) . . halhús, főtten 4 » 00 » 3 „ A talált csákány.