Vasárnapi Ujság – 1856

1856-09-28 / 39. szám - Répaczukor készités. Szarka J. (4 kép) 339. oldal / Gazdászati és orvosi.

<ow elkészítése után a mondottakra ügyelés, még a hátramaradt salakkal is a szál­lató edények alatt felettébb kivánatos. A megszűrt tiszta lé, ismét üstre töltetvén, folyvást­ forrás közt egész 20 °-nyi sűrűségig a saccharometer szerint elpárologtatik. Az igy elpárologta­tott már szirupot, egy újonnan készült szűrőn ismétes szűrés alá kell venni, (ez a második szűrés) s az ezen szűrőről lecsorgó tiszta — csak vizzel kevert — szirup megint üstre töltendő s jó tűz rakatván az üst alá, 119 °—120 ° C-ig vagy 48 °-ig a saccharometer szerént hirtelen el kell főzni, a kifutást egy kis — a forró szirupba vetett — darab vajjal gátolván. Most lehető gyorsasággal ki kell a megsűrüdött szirupot a hűtő edénybe tölteni, s abból azt,­­­Ved óra lefolyása után, az elébb 24 óráig hidegvízben állott mázatlan ezukor formákba rakni, jól bedugván elébb ruhával a formák alsó lyukait. A megtöltött formák hegyes végükkel a tartó fazékba állittatva, meleg kemencze mellé rakatnak. Nem sok idő múlva a szirup teteje a czukor formákban be fog bőrözni, melly alkalommal az leverő fával felkeverendő. Ez igy történik : A vékony akazóvas alakú leverő fát a szirup közepén letoljuk egész fe­nékig s majd ismét gondosan felhuzzuk; azután körüljárjuk az edény oldalát mindég fenékig taszitván le a leverő fát. E műtét megtörténtével a szirup jegyezül a meleg kemencze mellett, melly 3—4 nap alatt tökéletesen végbe megy; mikor aztán a czukor formák alól bedugott lyukaikból a dugót kiszed­jük s visszatevén azokat előbbi fazekaikra, a nem jegeczedhető szirup azok­ból lecsepegend, a jegedett ezukor pedig a formába marad, mit nyers ezukor lisztnek neveznek. Ezt már házi szükségre használhatjuk épen ugy mint a rafi­nirozott czukrot, csak meg kell azt elébb fehériteni, mi ugy esik meg , ha an­nak tetejét vizzel fel­eresztett agyagpép­pel befedjük, melly­ből a viz csendesen keresztül szivárog­ván, a czukorból a szirupot kimossa el­annyira, mikép a czu­korliszt tisztán s fe­héren marad hátra. XV. Rafiniro­zás. Ezt legszokot­tabban tojás fehérével vis­szük véghez, 12 tojást tevén egy má­zsa czukorra. A tojás fehére, miután habbá egészen felveretett, a nyers czukrot három rész vízben az üstbe felolvasztjuk, a tojás fehérét beletes­szük s ezt a lyukas kanállal nyomkodjuk a mind inkább-inkább mele­gendő folyadékba,egy darabig körülbelől egy negyedig forrón hagyjuk, a fent úsz­káló habot leszedjük a folyadék tetejéről, és a iehabozott forró czukros vizet azon melegen egy újonnan készített szűrőn megszűrjük, a lecsorgott tiszta s kellemes ízű szirupot 1140C. — 48 ° sachhig elfőzve, a hűtő edénybe kitöltjük, innen egy negyed óra múlva az előre bedugott czukorformákba átmerjük s a fazékakba állitván a meleg kemencze mellé rakosgatjuk, a kemenczét folyvást melegen tartjuk egész 12 óra folyásig. Bebőrözvén felül a szirup a formákba, azt fentírt módon keverő fával felkavarjuk, majd tökéletességre menvén a jegeczülés, megnyitjuk az alól bezárolt lyukat, s a nem jegeczesedhető szirupot 3—4 napig folyni en­gedjük. Ezután felvakarjuk a czukor tetejét, mely felül tükörsima ugyan, de középen gödröt formál, elegyengetjük a felvakart czukorlisztet, s egy verővel jól leverve, agyagpéppel betakarjuk. Ezt, ha megszáradt, leves­szük s újítjuk mindaddig míg a czukorsüveg tökéletes teherré nem lett. A harmadik, mint szinte raffinirozási befőzésnél is, főkép arra kell szo­rosan vigyázni, hogy a szirup az üst fenekéhez ne égjen, mert ha ez megtör­ténnék , a legbuzgóbb törekvés mellett sem jegeszíthető a szirup. A­honnan nem mindig várhatjuk be a jelölt fokozatokat, azon esetben tudniillik, ha a sűrűség határozott pontjához közel igen nagy tüzet rakunk az üst alá. Múl­hatlan fődolog tehát különösen a tűzzel szorgos ügyelet, hogy az az utolsó fokozatoknál nagy ne legyen. Legbizonyosabb és csalhatlan próbája a szirup tökéletes sűrűségének a hólyag kísérlet, melly ebből áll : belemártjuk a szi­rupba a lyukas kanalat, s kivévén élével tartjuk lefelé, hogy a szirup nagyá­ból legalább róla lecsorogjon; ekkor egyenes szöglet alatt, jelesen a kanál­lapjával reá fuvunk a lyukas kanálra s horizontaliter végig húzzuk fúvó szánk előtt a kanalat; majd a tőlünk túlsó vagy ellenkező oldalról hólyagok kiseb­bek, nagyobbak, mint a gyermekek szappanbuborékjai fognak le- és elröp­penni. S ha ezen hólyagok meglehetős mennyiségben s könnyen alakulnak , bizonyos jeleit adják a tökéletes sűrűségnek. A répaczukor készítését az általam eddig írtak nyomán kicsiben háznál is lehet alkalmazásba venni. S kinek módjában állna e műtani kisérlettétel, annak tudomására rövid észrevételemet ide csatolom. Előretett próba nélkül ne csináltassa meg a reszelőt és a prést, mellyek talán reményfeletti költségbe kerülnének, s ha a kísérlet a kívánalomnak meg nem felelőleg ütne ki , azok hiába tétettek. A nagy reszelőt ki lehet pótolni két vagy három, két láb hosszúságu és egy láb szélességű jó vastag keményfa deszkára szegezett nagy bádog reszelővel, mellyeken két oldalról reszelvén két ember a répát, rövid idő alatt meglehetős mennyiségűt lehet megreszelni. A megreszelt répát sajtpréssel is kinyomhatni szorultságból. Az üst pótol­ható valamelly kis házi üsttel; czukorformák helyett pedig virágcserepek használhatók. A többi készületek, mellyek rendesen fábóliak, a háztól kikerül­hetnek. Egy nagyobbszerü virágcserépből szinte szűrőt készithetni, sőt a rafi­nirozáskor kímélet kedvéért, minthogy a spódiumba sok szirup marad, abból vagy czukorcserépből kell, mellyekhez természetesen kevesebb spódium kí­vántatik készíteni. követk.) Szorgalom és egyetértés. Midőn első szüleink a paradicsomból kiűzettek, illy hangok dörögtek fü­leikbe „arezod verejtékével egyed kenyeredet." Ezekből aztán még ma is az a tanúság, hogy a sült galamb senki szájába sem repül, vagy világosab­ban : dolgozzunk, ha akarjuk hogy valamicskénk legyen. Ezeket előre bo­csátva felmutatom a tisztelt közönség előtt kőröshegyi ref. egy­ház tagjait, mint a szorgalom és egyet­értés mintáját. Ezen egyház ös­­szes lélekszáma alig 700 és e parányi szá­mú nép — mondhatni — óriási jeleit adta munkásságának s val­lásosságának. Csupán negyven évvel visszatérnem, s kell di­csekvés nélkül mu­tathatom fel a tem­plomot és tornyot, mellynél nagyobbsze­riit egykettőt talán, de szebbet s jobb íz­léssel épültet alig mu­tathat föl dunántuli kerületünk bármel­­lyik egyháza is. Állott hát a fényes szentegyház, de két kis harangja alig nyo­mott ös­szesen két mázsát, midőn a szor­galom s egyetértés szülték, hogy jelen­leg 15, 8 és 4 mázsás harangok diszitik tornyunkat. A szorgalom többet kivánt, az egyetértés töb­bet hozott létre. Nagy harang szépen hangzik, ha órakalapácsa veri, lett óra is minden negyedet megverő. A nép örült szorgalma gyümölcseinek, s öröme újabb munkásságra ösztönző, a haladni akaró előtt pedig nincs nehézség. Híveink szőlőt vettek egyházuk számára, árát nem tudom, csak annyit, hogy évenként 50—80 akó bort jövedelmez az egyháznak. — Iskolai épületünk rész — mondák — s lett uj, nagy és szép. Talán már nincsen is mire keressünk? . . . dehogy nincs! most a szép templom csak ugy lehet szép, ha az orgona gyönyörű hangjai emelik a lelket teremtőnkhöz; lett tizenhárom változatú orgona, lett a tanítói fizetés­­/4 te­lekkel s házikerttel javitva. Igaz, hogy pompás templomunkhoz urasági kegyes adomány is járult, de a többi elősoroltakat — tiz legközelebbi évben — a nép saját munkássága teremte Isten után. Jövő tavas­szal paplakot szándékoznak épitni, e czélra már 90,000 tégla- s 30,000 zsindelycserép készen van, a nélkül hogy az egy­háznak fillérnyi adóssága is volna. Lássuk egy prot. egyházban mi a bevétel? csekély lélekpénz és gabona, olly összeg, melly az egyházi személyek fizetését alig képes fedezni. Honnan hát mégis ezen tetemes költséggel párosult szerzemények s ujitások? Szorgalom s munkássággal párosult egyetértésből. Nem lehet meg nem emlitenem egyházunk n. t. lelkipásztorát — nevét szerénységből elhallgatom — ki bölcs kormányzása által hallgatóinak a szel­lemieken kivül ennyi anyagi kincset is tudott adni, midőn hatályos szavával, neki sajátszerű okos tanácsával, az őt különben is nagy tiszteletben tartó né­pet arra bírta, hogy egyházuk javára évenként részest arassanak, mit a nép A munkácsi v­íz, délnyugoti oldal

Next