Napló, 2017. február (73. évfolyam, 27-50. szám)

2017-02-26 / 8. szám, Vasárnapi Napló

2 KÖZÉLET t­a­lál­koz­n­ iliste­nWeiHMWH. Magyar színekben nyert kutyaszánhajtó világbajno­ki címet Olaszországban egy erdélyi pap. Kiss Attila, Óradna plébánosa hat hus­ky kutyájával szerezte meg az első helyet. Romániában nincs ilyen sportszövetség, ezért természetes, hogy Magyarországot képviselte. G. Juhász Judit judit.g.juhasz@mediaworks.hu GYŐZELEM Hallottunk már gör­deszkás papról, focizó papról, gitározó rockpapról, de ma­gyar világbajnok kutyaszán­hajtó papról még nem. Kel­lett volna, mert Kiss Attila aradnai (Rodna Veche) plébá­nos éppen most nyerte meg a világbajnokságot a dél-tiroli Millegrobbéban. Hat huskyval szerezte meg az első magyar aranyérmet. A plébános úr a történelmi Beszterce-Naszód vármegyében, az ukrán határ közelében, a mai Romániában szolgál, mégis magyar színek­ben versenyzett és nyert. Ro­mániában ugyanis nincs ku­tyaszánszövetség, ezért ter­mészetes, hogy Magyarorszá­got képviselte. A románok en­nek nem örültek, volt is gali­ba belőle - mesélte a Magyar Időknek. Az idei világbajnok­ság távja 13,97 kilométer volt, amit háromszor kellett teljesí­teniük a kásás havon. Bár vé­gig vezetett, a második napi idejét egy perccel elmérték, így nagyon kellett igyekeznie, de végül sikerült a bravúr. A verseny harma­dik, azaz utolsó nap­járól így számolt be: „Vasárnap reggel fel­kelve azt határoztam, nem bízom a véletlen­re a dolgot, megbeszél­tem a vezérkutyáimmal: ma minden lehetőt be­dobunk, győzni kell! Vala­hogy a két vezér nyugodtabb volt, mint az előző napok­ban. Fél egykor volt a start. Nagy lendülettel indultunk, aztán a pálya a 9. kilométer­nél teljesen latyakos volt, két­­három méteren eltűnt a hó is. De pedáloztam ha kellett, ha nem, így 38 perc és 19,5 má­sodperces időt produkáltunk, ami a mezőny legjobbja lett. Világbajnokok lettünk! Ha jól tudom, ez az első világbajnoki érem Magyarországnak. Gra­tulálok a kutyáimnak, a feno­menális két vezérnek, Girónak és Tiszának, a két juniornak, Macinak és Patricknak, vala­mint a két fáradhatatlan hú­zókutyának, Luckynak és Dreamernek. Gratulálok az el­lenfeleknek, a franciáknak és az olaszoknak és mindenkinek, aki idesegített. Isten fizesse meg mindenki jó­ságát és szeretetét! Mindent Is­ten legnagyobb dicsőségére!” A most 38 éves világbajnok pap a gyergyói Csomafalván született, és - a hely szelle­mének engedve - fiatal korá­ban jégkorongozott. Egyik ba­rátjánál éppen pappá szente­lése napján született egy alom szibériai husky-kölyök, belé­jük szeretett. Vett két feke­te-fehér bundájú, kék szemű kiskutyát, az egyiket az édesanyjának, a másikat, Wolfot, pedig magának. Wolf azonban csak ülni, sétálni és feküdni akart, hiába járt is­kolába, nem értett a munka­­kutyasághoz. Kiss Attila ké­sőbb huskytenyésztésbe kez­dett, s megismerkedett a ku­tyaszánhajtással. „Első verse­nyemen, Graz mellett rögtön első lettem, csak hátulról. Ám nem keseredtem el, minden trükköt összeírtam a klasszi­soktól, s elkezdtek jönni az eredmények.” Kétéves spóro­lás után 2011-ben végre meg­vehetett egy gyönyörű kan ku­tyát, majd később elnyert egy Beszterce megyei pályázatot, s megvásárolt egy verseny­szánt. Megnyerte a romániai bajnokságot, a 2015-ös világ­­bajnokságon úgy lett máso­dik, hogy a háromnapos ver­seny nyitónapján a szánja da­rabokba tört, 32 csavarral erő­sítette össze. Kiss Attila plébános olyan hobbit keresett, amely kö­zel van a természethez. Mint mondta, a Bibliában is mindig a természet jelenik meg, Mó­zes is fent, a hegy csúcsán tu­dott Istennel igazán találkoz­ni egy könnyű fuvallat által. „A könnyű fuvallatot én a ku­tyák feltétlen ragaszkodásá­ban találtam meg. Bármilyen fáradt a kutya, akkor is jön, megnyalja a kezem. Hálás. Amit nagyon sok emberről sajnos nem lehet elmondani. Vagy a kutya egyszerűen elis­meri, hogy a gazdája érték. Ez valahogy a jó Isten visszajel­zése, hogy nem számít, akár­milyen vagy, rövid vagy hosz­­szú hajú, kék szemű, szem­üveges, magas, vékony, cin­­gár, akkor is szeretlek, mert hozzád tartozom.” Magyarországnak először sikerült érmet szereznie az erdélyi pap jóvoltából Fotó: Florian Astelbauer www.amazing-impressions.at A kutyák mindig helytállnak Kiss Attila naponta nagyjából 45 percet fordít - most már világbajnoki címet érő - hobbijára, idejét, energiáját nem veszi el a papi hivatástól. Azt mondja, a kutyák minden körülmények közt helytállnak, ha esik, ha fúj, ha havazik, és ezzel segítenek elfogadni az élet nagy kihívásait is. MW-grafika C­silibajnok: „Mindent magunk gyártunk a feleségemmel” M­agyar is nyert a legcsípősebb versenyen GASZTRO A megszállottság 2011 nyarán egy babane­­rű paprika elfogyasztásával, majd a párkányon nevelt né­hány palántával kezdődött. A nagymarosi kistermelő, Nagy Gábor azóta sokat fejlődött, pár napja két kategóriában is megnyerte, a csípős csiliszó­szok legrangosabb világverse­nyét Amerikában. A New York-i Hot Pepper Awards a világ legnagyobb csiliversenye. Tizedszer ren­dezték meg, és a világ minden tá­járól több száz induló mező­nyében sikerült Gabkónak a bra­vúr. Jalapenoszószát két kate­góriában is a legjobbnak vá­lasztották ott, ahol a csili nem csupán egy fűszer, de igazi őrület és egész szórakoztató­ipar­ág épült köré. „Hat évvel ezelőtt egy bará­tom indiai vacsorát főzött ne­künk, amihez egy habanerót használt fel - idézi vissza a kezdeteket Nagy Gábor. - Tel­jesen más élmény volt, mint azok az erős paprikák, ame­lyeket addig ismertem. Elkér­tem tőle a paprikacsutkát, és a magokat elültettem, kigondol­tam, készítek magamnak házi használatra egy olyan szószt, amit fűszerként lehet hasz­nálni. A csili valódi ízével és erejével, kizárólag a papriká­ból, adalékok nélkül. Minden a párkányomon kezdődött te­hát. Mivel azonban nem értet­tem hozzá, az első évben azzal a húsz tővel is akkora mennyi­séget sikerült pro­dukálnom, hogy már a munkatár­saimnak és az is­merősöknek is ju­tott. Az első, amit készítettem, egy nagyon erős szósz és krém volt, nem lehe­tett akkor ilyet boltban kap­ni, hamar híre is ment az is­merősi körömön kívül is. Az­óta már ott tartok, hogy a sa­ját termésből gyűjtött mag­jaimon kívül egyenesen Ed Currie-től, a Carolina Reaper nemesítőjétől rendelek mago­kat, és egy alig egyhektáros területről hét-nyolc féle ter­méket készítek a becenevem­ből kreált Gabko márkanév alatt. Ez igazi kisipar: min­dent magunk gyártunk a fele­ségemmel.” És hogy mit csinál ilyenkor februárban egy csilitermelő? Nos, javában dolgozik. Gabko a sikerek, sőt a vi­lágsiker ellenére sem mer­te még otthagyni a munka­helyét. Közlekedési mér­nök, közbeszerzési szakértő­ként dolgozik a MÁV-nál. De a csilitanyán is javában zajla­nak a munkák. Tévedés, hogy a paprikával csak nyá­ron kell törődni. „Nálunk más az éghajlat, mint Dél-Amerikában, ezért ügyesen trükközni kell. Ezek­nek a paprikáknak ugyanis jóval hosszabb a terméside­jük, mint a hazai fajtáknak. Nem is csíp, hanem éget A csípés sokkal inkább égés, ugyanis a paprika erősségért felelős ható­anyaga, a kapszaicin a hő­érzékelő receptorokat in­­gerli. Ez a színtelen, szag­talan, stabil vegyület víz­ben nem is oldódik. Ha csíp, felesleges tehát vi­zet inni rá. Ellenben a zsír és az alkohol oldja, tehát a tej és a sör jót tesz ilyen­kor. Ha sokat eszünk belő­le, az tompítja a recepto­rokat, és egyre jobban bír­juk. A legtöbb kapszaicin a termés magjában és fehér erezetében van. Már egy hónapja elvetettük a magokat, ezután pedig lámpá­­zással melegítjük, hogy meg­erősödjenek a palánták. Má­jusig otthon tartom őket, csak akkor viszem ki a telkemre. A paprika ugyanis elég kényes, 10 fok alatt megáll a növésben. A paprika nagyon munka­­igényes, pihenésre csak pár hét marad egy évben. A leg­erősebb fajtákat még mindig használom, hiszen a szószok­nál és poroknál nem mind­egy, hogy pár csepp vagy csi­pet, esetleg fél üveg vagy egy kanál kell belőle.” Gabko nemcsak arra büsz­ke, hogy része volt a csili reno­méjának elterjesztésében ha­zánkban, hanem arra is, hogy egyre több hazai mexikói étte­remben külföldi szószok he­lyett az ő csilikészítményeit használják. Még mindig alig hiszi, hogy a „mániája” idáig fejlődött, de már merészebben tervezget. Előfordulhat, hogy egyszer még egy igazi mexikói étterembe is eljuthatnak az ízei, a világbajnoki cím után az sem lehetetlen... Fábos E. Egy indiai vacsora adta az ihletet 2017. FEBRUÁR 26., VASÁRNAP Vakáció után edzés A szánhúzó kutyák májustól szeptemberig vakációznak, mert 15 fok fölötti hőmér­sékleten szívinfarktust kap­nak. Szeptember 1-jén, ami­kor már hűvösebb az idő ar­rafelé, elkezdődnek az edzé­sek, hogy érezzék, ez boldog­ság nekik. Terepjáróval men­nek ki a szabadba, a 10-12 kutya egy hatalmas boksz­ban utazik. Ilyenkor kerekes szánnal kell gyakorolni, ezért ő egy quaddal készül fel. Egy edzés maximum 15-20 per­cig tarthat, mivel ennyi idő alatt mentálisan is elfárad­nak a kutyák - mondta ko­rábban az erdélyi Vasárnap című lapnak az óradnai plé­bános.

Next