Vörös Zászló, 1962. november (14. évfolyam, 259-284. szám)

1962-11-01 / 259. szám

1962. november 1. A megnövekedett állatállo­­­­mány jó körülmények közötti beteleltetése jelenleg a legfon­­­tosabb feladatok egyike. Gon­­dol­dós szervezéssel, körültekintő I! munkával biztosítani kell az ál­­l­­­atok termelékenységének meg­­|­ tartását és növelését. II A beteleltetés kapcsán az II építkezések befejezése a leg­­j| sürgősebb. Az utóbbi hetekben || kollektív gazdaságaink többsé­­­­­gében gyorsult e munka üteme,­­ ennek ellenére még igen sok szarvasmarha és sertésistálló, I, juhszarván stb. áll befejezetlen. | A tél közelsége azt követeli,­­ hogy minden kollektív gazda­ságban haladéktalanul vizsgál­ják felül az építkezés helyzetét.­­ Ha úgy látják, hogy az épüle­­­­teket későn adhatják át a hasz­­­­nálatnak, idejében gondoskodni kell ideiglenes megoldásokról. Az elmúlt években több kollek­tív gazdaságunkban készítettek­­ ideiglenes szállásokat. A me­­­­zőzáhi kollektív gazdaságban­­ például a sertéseket helyezték el a szalma­kazlakból kiképzett,­­ ideiglenes­­ szállásokon. Más gazdaságokban a juhok szá­mára készítettek aklot a szal­makazlak közé.­­ Az állatok elszállásolására nagy tartalékot jelentenek a különböző széna és gépszínek s a kollektivisták tulajdonában lévő, kisebb istállók. Ezek át­alakítása, megjavítása nem igen i­s nyel sok költséget. Természete­­e­sen vigyázzunk arra, hogy az íj állatokat ne szórjuk szét túl­­­l­ságosan. 1j A nyáron és az őszön felhal­­al­mozott takarmányalap ésszerű || felhasználására szintén most | | kell gondolni. Ennek érdekében | | rendet kell teremteni a takar |, r mányfogyasztás terén. Az el- || múlt években gyakran megtör- || tént, hogy egyszerre több szé- || na, illetve szalmakazlat kezd i| tek meg s mérés nélkül szállí- | tották a takarmányokat az II I egyes istállókba, így sok, sok || | mázsa takarmány veszett kár- II | ba. Az idén meg kell akadá- II | lyozni a takarmánypocsékolást. I | A mérnökökre hárul a feladat, | | hogy elkészítsék a takarmány- I fogyasztási normákat, s a bri­ j | gátlosokkal együtt őrködjenek , annak tiszteletben tartása fölött.­­ A férőhely biztosítása és a­­ szakszerű takarmányozás meg­szervezése mellett nem szabad­­ megfeledkezni a többi, látszó­­­lag kisebb feladatokról sem. Az­­ állatok jó körülmények közötti­­ átteleltetéséért végezzük el az I egészségügyi felülvizsgálást, s az istállók tisztítását és fertőt­ I lenítését, gondoskodjunk meg­ I felelő mennyiségű táplisztről, s vizsgáljuk meg, elegendő lesz-e | a víz az itatáshoz stb. Ha körültekintően végezzük­­ el a beteleltetési előkészülete­­t­ két, sok kellemetlenséget és j­ó kárt előzünk meg! Jobb tenyészfeltételeket biztosítanak Amikor Kóródszentmárton, Sóly­mos, Kóród és Vámosudvarhely kol­lektivistái elhatározták, hogy egyesí­tik erejüket, a legnagyobb gondot az állatok elszállásolása okozta. Ugyan­is az egyesítéssel több mint 460-ra emelkedett a szarvasmarhák, 120-ra a sertések és több mint 350-re a ju­hok száma. Bár a vezető tanács már az első termelési terv elkészítésekor, mint legsürgősebb tennivalót irá­nyozta elő az istállóépítést, mégis szükségmegoldáshoz kellett folya­­modniok. Úgy kellett elszállásolnak és gondozniok főleg a fejőstehene­ket, hogy biztosítsák a tejhozam ál­landó emelkedését. Vagyis közel le­gyenek a legelőkhöz és megfelelő ki­egészítő takarmányozásban része­süljenek. Mindezt csak úgy biz­tosíthatták, hogy a tagok tu­­l­­lajdonában levő nagyobb istállók­­­ban helyezték el az állatokat. Vi­­z­syáztak arra, hogy az egy állat­­i­ gondozóra bízott állatokat lehetőleg a egy helyre, vagy egymással szomszé­­a­dos istállókban helyezzék el. A ta­­­pasztalat azt igazolja, hogy e körül­­i tekintés ellenére is ez a megoldás a­­, gazdaságos tenyésztés rovására ment.­­ A takarmány elosztása és a helyszíne­­ re való szállítása nemcsak a munka­­­napok számát növelte, hanem a fo­­­­gatokat is elvonta más munkálatok­­■ tól. Ezenkívül lényegesen megnehe­­­­zítette az egyedi takarmányozás be­­­­vezetését és a rendszeres ellenőrzést. Ezek a tényezők késztették arra a gazdaság vezetőségét, hogy még job­ban megsürgesse az istállók építését. A terv — nagyon helyesen — nemcsak a központban, hanem a bri­gádszékhelyeken is előirányozta egy­­egy istálló építését. Ez azt jelenti, hogy négy 100 férőhelyes istálló el­készítését vállalták magukra, ami nem kis dolog, ha figyelembe vesz­­szük, hogy fiatal gazdaságokról van szó. így érthető tehát, hogy az épít­kezés során a költségek minimumra való csökkentése került előtérbe. A brigádok saját munkaerőt használtak fel a kavics és homok kitermelésére és ugyancsak a brigádok fogatai szál­lították a Küküllő medréből az épít­kezések színhelyére. De a vezető tanácsnak gondja volt arra is, hogy a szükséges faanyagot idejében be­szerezze és előkészítse. A fahulladé­kot a téglaégetéshez használták fel. A helyi erőforrások legtökéletesebb kiaknázásának eredményeként Kó­­ródszentmártonban mindössze 3.000 fejbe került az istállóépítéshez szük­séges tégla előállítása. Végső fokon pedig az eredmény az, hogy még ezen a héten — a kóródi és soly­­mosi istállók után — már Kóród­­szentmártonban és Vámosudvarhe­lyen is kényelmes szálláshelyet kap­nak az állatok. Török István mérnök véleménye szerint az állatoknak nagy istállók­ban való elhelyezése mintegy 220 munkanap és több mint 3 vagon szálastakarmány megtakarítását teszi lehetővé. PÉTER JÁNOS Az ákos­falvi kollektív gazdaság cserefalvi részlegén új istálló épült az állatállomány elszállásolására-A képen: Tető alá került a 120 férőhelyes istálló, s most javában folynak a belső, befejezési munkálatok. ___________ VÖRÖS ZÁSZLÓ Körültekintő munka Szentgericén — Beszélgetés Sző­cs Ernő állattenyésztő brig adóssal A szentgericei kollektív gazdaságban is megnövekedett az állatállomány. Jelenleg 343 szarvasmarhát (ebből 101 a fejőste­hén) 216 sertést és közel 300 juhot tenyésztenek. A beteleltetés tehát most körültekintőbb munkát igényel, mint az elmúlt évben. Vajon mit végeztek eddig? _____ " Miként biztosították az álla­tok elszállásolását? — A beteleltetési előkészületei­k során arra törekedtünk, hogy a-­z állatokat lehetőleg egy helyen, ú­j gazdasági udvaron helyezzük el Ez jórészt sikerült is. A meglévő épületekben s a befejezés előtt álló barackeréki nagy istállóban össze­sen 263 állatot tudunk elhelyezni A növendékállatok számára ideig­lenes fészert építettünk. A szalma­kazlakkal körülkerített kifutót úgy készítettük el, hogy az nagy hideg vagy havazás esetén védelmet is nyújtson az állatoknak. A többi növendékállatok számára most újabb ideiglenes szállást építünk. Nemrég megvásároltunk egy na­gyobbacska istállót és annak anya­gából a gazdasági udvaron 40 fé­rőhelyes növendékistállót építünk. Rövidesen ebbe is beköthetjük az állatokat, mert a munka befejezés előtt áll. Az igás, növendék és tenyészál­latok egy helyen történő elhelyezé­se lehetővé teszi az ellenőrzést és a szakszerű takarmányozás meg­­szervezését» f­isl _ ( Hogyan biztosították a ta­­­ „­karmányalapot, sírként­­szer­vezik meg annak takarékos felhasználását? — A takarmányalapot, az ab­rakfélék kivételével, teljes egészé­ben biztosítottuk. Eltérően az előző évektől, most nemcsak a mennyi­ség, hanem a minőség is kielégítő. A szénaféléket és a sarjút a leg­­kedvezőbb időpontban takarítottuk be és raktároztuk. Ésszerűbben hasznosítottuk a többi takarmány­­forrásokat is. Eddig 900 tonna siló­takarmányt állítottunk elő és a ku­­koricaszár, valamint a répaszelet besilózásával még 1100 tonnát ké­szítünk. A takarmányalap ésszerű fel­­használásáért gazdaságunk mér­nöke a napokban elkészítette a takarmányfogyasztási normákat. A takarmányozást a termelékenység, a korcsoport és a testsúly figye­lembevételével végezzük. Így pél­dául jelenleg a 10 liter tejet adó teheneknek naponta 12 kiló szénát, 16 kiló répafejet és 2,5 kiló abra­kot adunk. Azoknak a teheneknek, amelyeknek tejfiozama 10 liter alatt van, naponta 8 kiló szénát és 18 kiló répafejet adunk. Ugyanígy , kidolgoztuk a napi fejadagot az igásállatoknak, növendékeknek, hízó és növendéksertéseknek, ju­hoknak. A takarmánypocsékolás elkerüléséhez segít hozzá a vezető tanács azon intézkedése is, hogy a napi takarmánymennyiséget a raktárnak átadja a brigádosnak, vagyis nekem, s én kell gondos­kodjam ennek elosztásáról és fel­­használásáról. Milyen állapotban vannak a legelőről behajtott állatok, nincs-e szükség feljavító ta­karmányozásra? — Gazdaságunk vezető tanácsa az elmúlt napokban éppen erről tárgyalt. Legelőink az idén na­gyon meg voltak terhelve, s ezért a növendékek bizony gyenge ál­lapotban jöttek be. A vezető ta­nács úgy határozott, hogy a nö­vendékeket még a tél beállta előtt feljavító takarmányozásra fogjuk. Így a növendékek fejadagjába a széna és silótakarmány mellett ab-, rákot is iktatunk be. Úgyszintén feljavító takarmányozásra fogjuk a vemhes juhokat is. Itt szeretném megemlíteni, hogy a juhok­­ szá­mára az idén nemcsak több, ha­nem ugyanakkor jobb minőségű takarmányt is biztosítottunk. En­nek alapján bízunk abban, hogy jobb, egészségesebb lesz a szapo­rulat, s nagyobb lesz a gyapjúho­zam is. Az őszi nagytakarítás, a borjúistállók, kocafiaztatók és a tejház fertőtlenítése szintén a beteleltetési előkészületekhez tartozik. Erre is gondoltak? Igen, gondoltunk. Már hetekkel ezelőtt elvégeztük az istállók ta­karítását és meszelését. Ferőnőink önkéntes munkával megmosták az ablakokat, elvégezték a tejház me­szelését, valamint a bútorok és felszerelések fertőtlenítését, úgy­­szintén megkezdtük már az állatok egészségügyi felülvizsgálását is. A növendékállatok számára épített kifutót szalmakazlak övezik, amelyek rossz idő esetén a szél­től és hótól is óvják az állatokat. Rövidesen elkészül az istálló A vátavai kollektivisták is nagy gondot fordítanak az állattenyész­­tés fejlesztésére. Az állami hitelek és a saját alapok ésszerű felhasz­nálásával, a szarvasmarhák szá­mát 340-re növelték (év elején 98 volt) s év végéig ez a szám még 40-nel gyarapodik. Ugyanakkor a juhok számát is 1300-ra növelték. A létszámgyarapítással egyide­jűleg a gazdaság vezető tanácsa és a pártalapszervezet nagy gon­dot fordított az építkezés meg­szervezésére. Az építkezéshez szük­séges 200.000 darab téglát a kol­lektivisták készítették s a tagok önkéntes hozzájárulásával idejé­ben a helyszínre szállították az anyagot. Az alapozási és falazási munkálatokat augusztusban kezd­ték meg, s most már a belső mun­kálatokat végzik. Rövidesen tehát kész lesz az új 120 férőhelyes is­tálló. Ez azonban még mindig nem elég az állatok elszállásolá­sára. A gazdaság vezető tanácsa számba vette a tagok tulajdonában levő istállókat is. Kisebb javítá­sok után ezekben a növendékálla­­tokat helyezik el Fejlesztik az állattenyésztést A szépvízi kollektív gazdaság ve­zető tanácsa a szarvasmarhák lét­számának növelése mellett, nagy gondot fordít a baromfi- és sertés­­tenyésztés fejlesztésére. E két állat­­tenyésztési ágnak is lerakták az alap­jait. Ez év júniusában 600 napos csibét rendeltek, amelyek a jó ta­karmányozás és gondozás eredmé­nyeként gyorsan fejlődtek. Egy ré­szüket már (112 darabot) értékesí­tették, 2800 lejt kaptak érte, 320 tyúkot és kakast pedig továbbte­nyésztésre hagytak meg. A sertésál­lomány növelése érdekében eddig 28 anyakocát vásárolt a gazdaság veze­tő tanácsa. Nemsokára pedig újabb 26 koca érkezik a gazdaságba. TŐKÉS ERNŐ ___________ levelező Képes kr©miBkai A takarmány megnevezése Erdei széna Réti széna Bükkönyszéna Virágzásban kaszált lóhere „ lucerna Baltacimszéna Zabszalma Arpaszalma Bükkönyszalma Takarmánymurok Cukorrépa Takarmánytök Cukorrépalevél (silózva) Fiatal nád (silózva) Silókukorica Silózott kukoricaszár Száraz kukorica Száraz zab / Közepes szemű árpa Friss répaszelet Melász Fölözött tej T.E. E.F. Mész Fosz­________ (g) (g) for (g) 0,47 27 6,4 1,4 0,41 30 5,6 1,6 0,46 82 7,2 2,9 0,52 55 9,3 2,2 0,49 86 17,7 2,2 0,54 80 10,08 2,36 0,31 11 4,3 1,0 0,35 10 3,19 1,16 0,23 20 11,15 1,18 0,14 10 0,18 0,45 0,26 10 0,58 0,44 0,10 10 0,21 0,70 0,16 10 — — 0,13 10 — — 0,22 10 — — 0,16 10 — — 1,34 70 0,28 3,18 1,00 80 1,21 3,49 1,21 70 0,65 3,57 0,10 10 0,79 0,39 0,77 — 2,93 0,22 0,17 30 — — Részlet a Kiskapus­ I Vegyiművek Walz részlegéből. Országszerte számos új létesítmény biztosít kitűnő tanulási feltételeket a diákok, főiskolások számára. A tanuló ifjúság iránti sokoldalú gondoskodás egyik példája a kolozsvári diák­­negyed. A képen az új diáknegyed korszerű étkezdébe látható Herkules-fürdő kitűnő gyógyforrásai mellett szép, gazdag díszí­tésű épületeiről is híres. A képen: a Horea-forrás. Az RNK Akadémiájának Mikrobiológiai Intézete. Külső látkép, a Használjuk fel ésszerűen a takarmányalapot! Mint ismeretes, az állattenyész­tés végcélja a magas és gazdasá­gos tej-, hús-, tojás-, gyapjú­­termelés stb. E cél megvalósítá­sában a takarmányozásnak jut a döntő szerep. De nem mindegy, hogy miként takarmányozunk! Sajnos, sok kollektív gazdaságunk­­ban e fontos kérdésben, még min­dig csak a tapasztalat és meg­figyelés alapján döntenek, s eb­ből igen sok kár származik. Ép­pen, ezért a beteleltetés egyik leg­fontosabb kérdését a szakszerű takarmányozás meghonosítása kell képezze. A mezőgazdasági szak­emberekre hárul az a feladat, hogy idejében és körültekintéssel készítsék el a takarmányfogyasz­­tási normákat, s a gazdaságok ve­­zető tanácsai gondoskodjanak ezek tiszteletben tartásáról. A takarmányfogyasztási normák elkészítésekor a kiinduló pontot az állatok takarmányszükséglete képezi. Az erre vonatkozó adato­kat a fajnak, kornak, ivarnak, hasznosításnak stb. megfelelő szabványok tartalmazzák. Ennek alapján a kollektív gazdaságokban dolgozó szakemberek és állatte­nyésztők feladata az, hogy a na­pi fejadag célszerű meghatározá­sával a rendelkezésükre álló ta­karmányokból a leggazdaságosab­ban, a legcélszerűbben elégítsék ki az állatok igényeit. A szakszerű takarmányozás meghonosításakor mindenekelőtt fi­gyelembe kell venni a napi fej­adag térfogatát. Mint tudjuk, az állat által elfogyasztott napi ta­karmánymennyiség az emésztő­csatorna befogadó képességétől függ. Az adag nagyságát azon­ban nem a takarmány súlya, ha­nem szárazanyagtartalma határoz­za meg, így például a lédús siló­­kukoricából egy közepes súlyú ökör 60 kilogrammot is elfogyaszt­hat, de a csekély nedvességtartal­mú kukoricaszárból csak körülbe­lül 20 kilót. A napi fejadag össze­állításakor tehát arra kell ügyel­ni, hogy az állat megkapja a szükség tápanyagot, de ugyan­akkor a megfelelő mennyiségű bal­lasztot is, mert ellenkező esetben az állatnak éhségérzete van, s ez károsan hat a termelésre. Vi­gyázni kell arra is, hogy a napi adagban, annyi keményítőértéket és emészthető fehérjét biztosít­sunk, amennyi elegendő a létfen­­tartáshoz és a termeléshez. Az elkövetkező időszakban kü­lönös figyelmet kell fordítani arra is, hogy a napi fejadag elegendő meszet és foszfort tartalmazzon, s ezek aránya helyes legyen. A gyakorlatban, úgy járunk el, hogy felírjuk az állat szükségletét, majd alatta felsoroljuk a feletetésre ke­rülő takarmányokat és próbálga­tással addig változtatjuk a meny­­nyiséget, míg az adag megközelí­tő pontossággal fedezi a szükség­letet. Azonban hiába irányozzuk elő papíron, hogy mekkora adag lak­tatja jól az állatokat és milyen takarmányok biztosítanak számra elegendő létbentartó és termelő tápanyagot, ha azt az állat nem fogyasztja el, vagy ha elfogyaszt­ja, szervezete kárát vallja. Ezért a takarmányadag összeállításakor az alábbi szempontokat is vegyük fi­gyelembe: a) Minden állattal csak olyan, takarmányokat etessünk, amelyek szervezetüknek megfelelnek. b) Egy egy takarmányféléből na­ponta csak annyit adjunk, ameny­­nyi az állat egészségére nem ká­ros, a termelést nem csökkenti, illetve az állati termék (tej, sza­lonna stb) minőségét nem ront­ja. c) A helyes só- és vitaminellá­tás, valamint a fehérje megfelelő biológiai értékének biztosítása ér­dekében, az adagot változatosan, többféle takarmányból állítsuk ösz­­sze, mert az egyoldalú takarmá­nyozás előbb vagy utóbb meg­bosszulja magát, d) Az ellentétesen ható takar­mányokat helyes arányban ada­goljuk, így a lédús takarmányo­kat szálasokkal, a sok szalma és hüvelyes dugító hatását melasszal ellensúlyozzuk stb. e) Az adag legyen ízletes. Ezt a különböző ízű takarmányok ke­verésével, vagy megfelelő előkészí­téssel érhetjük el. f) Dohos, penészes, avas stb ta­karmányokat vemhes, szoptatós, tejelő és fiatal állatokkal egyál­talán ne etessünk, más állatokkal is csak kis mértékben és rendkí­vül nagy elővigyázatossággal. g) Kerüljük a felesleges takar­mányváltoztatást. Ha elháríthatat­lan okok miatt (például ősszel és tavasszal,, vagy ha elfogy egy bizonyos takarmány) kell változ­tatnunk, az adagot azonnal szá­moljuk át, s az átmenetet fokoza­tosan valósítsuk meg. h) Az adag megfelelő voltát a gyakorlatban ellenőrizzük. Igás­­állatoknál a tápláltság (kondíció), más állatoknál pedig a növekedés, vagy a termelés, (tej, tojás, gyap­jú, súlygyarapodás stb) ad kielé­gítő feleletet. Befejezésül közöljük néhány ta­karmányféle tápértékét (takar­­mányegyeségekben) emészthető fe­hérje és ásványi só tartalmát, kilo­grammonként !

Next