Zalai Hírlap, 1980. július (36. évfolyam, 152-178. szám)

1980-07-01 / 152. szám

980. Július 1. SALAI S'i'ft LAP A legjobbakkal gyarapodnak a párt sorai A tagfelvételi munka tapasztalatai a DKG IX-es pártszervezeténél A Dunántúli Kőolajipari és Gépgyár tmk-üzemében tevé­­­­kenykedő IX-es pártalapszer­­vezet 39 fős kommunista kol­­­­lektívája folyamatos politikai s meggyőző, nevelő és mozgósító a munkával segíti a termelési, a a gazdasági feladatok megoldá­­­­sát. Eközben céltudatosan fog­­a­lalkoznak azokkal a munká­­n­sokkal, akik tevékeny részesei­­ a szocialista brigádmozgalom-­­ nak, élen járnak a termelő, a­­ közösségi és társadalmi mun­­­­kában és magatartásuk, embe-­­ ri tulajdonságaik révén alkal­masnak ítélnek a párttag-­­ ságra. — Hosszú folyamat és neve-­í lő munka eredménye, amíg r, valaki eljut a párttagságig, s z megüti azt a mércét, ami egy r kommunistától elvárható —­­ mondja Ágoston Ferenc, a­­ pártszervezet titkára. — Éppen r ezért,­­ már ipari tanuló korától , figyelemmel kísérjük a fiata­lok tevékenységét. Nemcsak szakmai, hanem politikai is­meretekre is tanítjuk, az ifjú­sági szervezeten belüli megbí­zatásokkal pedig mozgalmi életre neveljük őket. A mun­kássá válás folyamatában a kisebb-nagyobb feladatok vég­rehajtása, a kommunista szak­munkások patronáló tevékeny­sége kibontakoztatja és erősíti a jó jellembeli tulajdonságo­kat. S akinél azt tapasztaljuk, hogy alkalmassá válhat a párt­tagságra, őt a vezetőség egy­­egy tagja, a pártcsoport veze­tője veszi pártfogásba. Ismer­teti vele a párt programját, a szervezeti szabályzatban fog­laltakat, s bevonjuk a pártok­tatásba. A tömeg­szervezetek­ben adunk részére konkrét megbízatást, hogy edződjön, s mozgalmi tapasztalatokat gyűjtsön. A sokoldalú és céltu­datos felkészítéssel érjük el, hogy évente 2—4 fiatal párt­­lappal gyarapodnak soraink. A tagfelvétellel azonban­­ nem fejeződik be a kommu­nistává válás folyamata, a ne­velő munka. A pártvezetőség egy-egy tagja, s az ajánlók — a KISZ-taggyűlés előtt szá­molnak be, ha az az egyik ajánló —, továbbra is figye­lemmel kísérik a fiatal párt­tag munkáját, segítik párt­­megbizatásai teljesítését, szak­mai-politikai helytállását, to­vábbképzését. Általános gya­korlat, hogy a fiatal párttagok tanfolyamának elvégzését kö­vetően a marxista esti közép­fokú iskolán, majd az arra al­kalmasak magasabb szintű politikai képzés formájában gyarapítják ideológiai-politi­kai ismereteiket — A mindennapi munka so­rán ismerjük egymást és így gyorsan beilleszkednek a kommunista kollektívába az ifjú párttagok — mondja Oparnica Elemér, a pártveze­­tőség fiatal tagja. — Aki KISZ-ajánlással került felvé­telre, az ott kap konkrét meg­bízatást — általában már majd mindegyik valamilyen tisztsé­get töltött be a felvétel előtt —, de sokan dolgoznak a fiatal párttagok közül szakszervezeti bizalmiként, a különböző — társadalombiztosítási, verseny, munkavédelmi — bizottságok­ban is. A bejárók közül többen tanácstagok, a helyi népfront­bizottságban, a Vöröskereszt­ben, vagy másutt végeznek konkrét pártmunkát, amiről taggyűlésen adnak rendszere­sen számot. A gyakorlat teszi a mestert — tartja a közmondás, s ez nemcsak a szakmai, hanem a politikai munkára is vonatko­zik. Az agilis és aktív fiatalok lendülete, elméleti és gyakor­lati tudásuk ötvöződése révén pezsgő a politikai élet a párt­­szervezetben és az üzemben. Bátran mondanak véleményt a fiatalok, érvelnek, vitáznak és tények alapján győzik meg pártonkívüli társaikat. — A fiatalok kritikusabban nézik a dolgokat, mint az idő­sebbek. A bennük levő tenni­­akarást, igyekezetet próbáljuk a politikai és gazdasági tenni­valók eredményes elvégzésé­nek szolgálatába állítani — mondja Boncz Ferenc kommu­nista lakatos.­­ Négy évvel ezelőtt, amikor fölvettek a pártszervezetbe, eleinte apró, majd egyre nagyobb és fele­lősségteljesebb megbízatásokat adtak. S jó volt, hogy a nagy élet- és munkatapasztalattal rendelke­ző, mozgalmi módszereket is­merő idősebbek tanácsokat ad­tak, segítették és egyengették, hogy megfeleljek a követel­ményeknek. Most mi is ezt tesszük naponta a munkapad mellett. A rendszeres pártélet, az alapszervezeten belüli nevelő Az Onemet 18 DH-területre osztották fel, s havonta, a technológiai és szakmai köve­telmények, a munkafegyelem, munkavédelem és a minőség szempontjai alapján értékelik a végzett munkát. A karbantartóknál a kar­bantartás üzemszerűsége, a gáz- és vízfogyasztás, illetve a munkafegyelem, munkavéde­lem a mérvadó. Az üzemi konyhásoknál az étrend válto­zatossága, az anyagnorma be­tartása, a higiénia az értékelés alapja. A Göcseji sajtot cso­­magolóknál a teljesítmény szá­zalék, a technológiai mutatók betartása, a szárazanyagtarta­lom a döntő. A készáru raktá­riak felelnek a raktárgazdál­kodásért, a gépkocsik kiindu­lásáért, de a szavatossági idők miatt érkezett reklamáció­kért is. — Az egyes mutatók alapján minősítjük a DH-helyet. A „kiváló” cím havonta 200,5 fo­rintot jelent dolgozónként, a „nagyon jó” fokozat 100-at. A szintet a jó fokozatnál húztuk meg, azért nem jár semmi, de nem is büntetünk. Negyed­évenként fizetünk­ Előfordult már olyan, hogy kétszer kiváló volt a DH-csoport, de a har­madik hónapban nem kaptak egy fillért sem — válaszol Si­mon László. Az igazolatlan hiányzás, it­tasság, a termelő, illetve üzem­fenntartó résznek felróható, egy órát meghaladó gépállás, lopás, károkozás kiemelt hibá­nak számít Ezek bármelyike már két fokozattal csökkenti a minősítést. Ezt rávezetik az értékelő lapra. A göcseji sajt­műhely elért fokozatát például közepesre csökkentették az egyik hónapban, mert az egyik dolgozó kétszer is korábban távozott a munkahelyéről. A villanyszerelők is fokozatot veszítettek, mert valaki az el­lenőrzéskor ügyeleti idő alatt aludt a munkahelyén.­­ A név szerinti „példák” munka, a kommunista maga­tartás és példamutatás erjesz­­tője a tmk-üzemben levő alko­tó politikai légkörnek. Min­denki igyekszik fegyelmezet­ten, becsülettel dolgozni. Aki lazít, vagy kilóg a sorból, érzi társai elmarasztalását . Kendőzés nélkül szólunk mindenről, ami nálunk törté­nik, s a nyílt beszédnek meg is van a haszna. Jó minőségben végezzük el a szinte mindig sürgős jelzéssel érkező javítá­sokat, s a megelőzésre a ko­rábbinál is nagyobb gondot fordítunk. Kollektív az itt fo­lyó munka, de érvényesül a személyi felelősség is a terme­lő és politikai teendők teljesí­tésénél — summázza Ágoston Ferenc. — De ez nem is lehet másként. A szakmai és politi-­sai munkában egyaránt emel­kedik a mérce. Hogy megfelel­hessünk, a saját képzésünkkel párhuzamosan a társakat is serkenteni szükséges. Takács János egy hónapig közszemlén van­nak. Ez hogyan hat a dolgo­zókra? — Mi bízunk abban, hogy serkenti őket a javításra: 360 ember dolgozik az üzemben, ezzel jobban tudjuk erősíteni a kollektív szellemet. Az első negyedévben 31 ezer forintot fizettünk ki 11 üzemrésznek, tehát hét kollektíva nem ka­pott semmit. Az üzemi átlag egyébként nem emlékszem, hogy a „jó”-nál rosszabb lett volna eddig — így Horváth Lajos. ★ A vezetők hasznosnak ítél­ték a DH-rendszert. És a dol­gozók? — Egy kicsit magas a mér­ce — mondja Nárai Rozália, aki a kiszerelőben dolgozik. — Objektív a falra kifüg­gesztett értékelés? — A pontbeállítás nagyon magas. Állandóan arra kell ügyelni, hogy a súly, a minő­ség meglegyen. Nem enged la­zítani, figyelmeztet „arra”, nemcsak az én zsebem bánja, hanem a társamé is, ha vala­mit elrontok. — Az tetszik benne, hogy kollektivitásra kényszerít. Mert az én gépem jó működé­se nemcsak tőlem függ, ha­nem a gépbeállítóktól is. De nekik is érdekük, hogy hiba nélkül dolgozzunk — teszi hoz­zá Máger Györgyné. — Mi tudjuk, hogy a kisze­relő üzem termékei nap mint nap 180 ezer emberhez jutnak el. Ennyi bírálónk van napon­ta, mert poharas tejet állítunk elő. Mindig megpróbálunk ügyelni a minőségre, de be-be­­csúszik egy hiba, és akkor ug­rik a pénz is. A differenciált bérrel az egyes ember munká­ja van elismerve, a DH pedig a közösséget osztályozza — ez a jó benne — mondja búcsú­zóul Nárai Rozália és siet a gépéhez, elvégre a kiszerelő­ben a mennyiség is számít a DH-értékelő lapon ... Luis Ibolya ! A kollektív szellemet erősíti DH-rendszer a zalaegerszegi tejüzemben ■— A tejiparban elsőként 1977. július 1-én Indultunk el a DH-rendszerrel Még a városban sem volt tapasz­talat, bár a DKG DH-re­ndszer akkor már előttünk áll­hatott, mint jó példa — mondja Simon László, a Zala megyei Tejipari Vállalat zalaegerszegi üzemének veze­tője .­­ — Kezdetben szinte m­eglepetésszerűen jól ment min­den — teszi hozzá Horváth Lajos, az üzem DH-felelő­­se. — Hibajelző lapokat készítettünk, s a dolgozók névvel, vagy anélkül megtehették észrevételeiket. A lapokat minden héten pénteken értékeljük, a névvel érkezettekre választ adunk. Induláskor nagyon sok öt­letet, tanácsot kaptunk. A kiemelkedőket a pénztárban 50—100,— forint értékű, azonnal beváltható DH-esek­­kel jutalmazzuk. A balatonkenesei „Sirály” Vas- és Műanyagfeldolgozó Szövetkezetben mintegy ezer kajakot és kenut gyártanak az idén. (MTI fotó: Rózsás Sándor felvétele — RS) s Áldossal• Ésszerű fogyasztás nem spórolás Az árváltozások hatása objektíve mérhető a ter­melésben és a fogyasztás­ban. Növekszik, vagy csök­ken egy-egy termék kíná­lata, vásárlása, s hosszabb távon megváltozik a ter­melés, a fogyasztás össze­tétele. Az ilyen szerkezeti változások a társadalmi­­gazdasági fejlődés kifeje­zői, az áralakulás fékezi, vagy felerősítik ezt az ob­jektív folyamatot. Az összes fogyasztáson belül folyamatosan csökken az élel­miszer és gyorsan nő a tartós és egyéb iparcikkek részará­nya. Az életszínvonal általá­nos emelkedését jelzi, hogy növekszik a háztartások gépe­sítettsége, korszerűsödik ener­giastruktúrája, emelkedik a lakáskultúra színvonala, nő a szabad idő. Az egy főre jutó fogyasztás évi átlagos növekedése a fel­­szabadulást követően megha­ladta a 4 százalékot, lényegé­ben megegyezett a hasonló fejlettségű országok fejlődési ütemével. A különböző társa­dalmi rétegek fogyasztásának összetétele közeledik egymás­hoz, növekszik a magasabb rendű szükségletek kielégíté­si aránya. Az egy főre jutó napi kaló­riafogyasztás meghaladja a 3200 kalóriát. 1978-ban az egy főre jutó hús­­fogyasztás 75 kg volt, a hábo­rú előtt 34 kg volt. A tojásfo­gyasztás megháromszorozó­dott, a cukoré 3,5-szeresére nőtt. Jelentősen megnőtt a háztartási energiafelhasználás, összetétele átalakult. 1978- ban a háztartások összes ener­giafogyasztásában a korszerű energiahordozók (a gáz, a tü­zelőolaj, a távfűtés, a villa­mosenergia) mintegy 75 száza­lékos részarányt képviseltek; 1960-ban ez az arány még csak 25 százalékos volt. Az egy la­kosra jutó villamosenergia­fogyasztás 1978-ban 7-szer na­gyobb volt, mint 1960-ban, a gázfogyasztás pedig ez idő alatt 10-szeresére emelkedett. Sok minden megváltozott a világban, az országban, ám a régi életvitel, a korábbi fo­gyasztási szokások, olykor szinte változatlanul tovább él­nek. Mintha képzeletbeli te­leszkópjaink távol- és kívül­állóként fognák fel a világgaz­daság üzenetét. Az ésszerű takarékos fogyasztás igénye ugyan ismételten megfogal­mazódott, már-már jelszóvá vált, de érdemi változás nem történt. Úgy tűnik, nem élünk takarékosabban, mint egy-két évvel, vagy akár hat-nyolc esztendővel ezelőtt. Az áreme­léseket, a megélhetési költsé­gek növekedését, a mérsékelt jövedelemgyarapodást nem fo­kozott takarékosság, hanem a fogyasztás, a vásárlók élénkü­lése követte. Elsősorban a tar­tós fogyasztási cikkek iránti kereslet növekedett meg 1979 utolsó negyedében. Mivel a kí­nálat nem tartott ezzel lépést, az előrehozott szükségleteket csak részben sikerült kielégí­teni. A hiány még nagyobb hiányt szül. E bűvös kört áttörni csak az árukínálat növelésével, a vá­sárlóerő lekötésével, a takaré­kosság fokozott ösztönzésével lehet. Amíg alacsony az életszín­vonal és szűk a választék, ad­dig a vásárlói döntéseket szin­te diktálják, kényszerpályán terelik, a létfenntartási ösztö­nök és az elosztási viszonyok. Valóságos választási lehetőség, igazi döntési alternatíva elé akkor kerül a vásárló, amikor a jövedelem- és áruviszonyok gyökeresen átalakulnak. Ami­kor a technika — a hűtőszek­rény, a mosógép, a magnó, a televízió, a gépkocsi — bevo­nul a háztartásainkba, meg­könnyítve és egyben megdrá­gítva életünket. Az igények mind magasabb szinten újul­nak meg (hétvégi ház, auto­mata­ mosógép, színes televí­zió stb.) és néha már nem is annyira ösztönöznek, mint in­kább a kielégületlenség, a hiány érzetét keltik. Egyre több dologról kell lemonda­nunk ahhoz, hogy új szükség­leteinknek akár csak egy ré­szét is kielégíthessük. Gyakran a presztízs, a külsőségek el­­túlzása, az eszköz céllá ma­­gasztosulása válik döntő té­nyezővé. Társadalmunkhoz hasonlóan gondolkodásunk és fogyasztásunk is magán viseli átmenetiség bélyegét. A megoldást nem valamiféle elméleti fogyasztási modell megalkotásától, hanem az elő­re mutató gyakorlati tapaszta­latok istápolásától, a nyilván­való vadhajtások határozott nyesegetésétől várhatjuk. Az ésszerű fogyasztási szer­kezet nem lehet uniformizált. A különböző szükségletek ál­talában természetes módon rangsorolódnak. Hétvégi házat általában az épít magának, akinek van már lakása. A jobb lakás igényét azonban — el­sősorban a nagyvárosokban — esetenként már elnyomja a kevésbé fontos, a könnyebben elérhető. A hétvégi ház né­melykor pótszer, a jobb lakás, a családi ház iránti nosztal­gia kifejezője. Célszerű lenne a társadalom anyagilag tehe­tős részét arra ösztönözni, hogy átlagon felüli lakással és ne átlagos üdülővel g gyarapít­­sák a nemzeti vagyont, saját javaikat. A szűkkeblűség, a minőségi lakásigények feléb­resztésének és a kielégítés le­hetőségének hiánya elsősor­ban azokat sújtja, akiket így kellő anyagiak híján tartósan albérletre, vagy messze anya­gi erőiket meghaladó tehervi­selésre, kényszertakarékosság­gal párosuló építkezésre kár­hoztatnak. Nincs minden helyzetben megoldást ígérő csodaszer, mégis az értelmes célok elér­hetősége, a választási lehető­ség, az ésszerű döntések, ese­tenként a szükséges visszalé­pések bátorítása, a takarékos fogyasztói közszellem kialakí­tása sokat segíthet. A takaré­kosság végeredményben ész­szerű választás, tudatos döntés, sajátos optimalizálás azért,­­ hogy a fogyasztók minél tel­­­­jesebben, minél magasabb szinten és lehetőleg napi gon­doktól, feszültségektől mente­sen elégíthessék ki szükségle­teiket. Kovács József A Zalaegerszegi Ruhagyár kísérleti műhelyében három Rinoldi típusú alapgépből ve­zérlőegységgel ellátott autom­atikus rendszert készítettek. Az újítás révén egy dolgozó három gépen 24 másodperc alatt 3 nadrág szárának tisztázását végzi el. Az egyenként 290 ezer forint értékű gépeket a napokban helyezték próbaüzembe. Képünkön: Soós Mária a rendszer kezelését gyakorolja.

Next