Zalai Hírlap, 1981. augusztus (37. évfolyam, 179-203. szám)

1981-08-01 / 179. szám

1981. augusztus 1. Keszthelyi példák Munkavédelemről — dicsérő­eg Örömmel vehettük tudomá­sul, hogy a megyében az élel­miszeripari munkahelyeken csökkent az üzemi balesetek száma. Az ÉDOSZ megyebi­zottsága elé terjesztett jelen­tésben állapították meg ezt, összehasonlítási alap volt 1980. első öt hónapja, s vizs­gálták az idei első öt hónapot. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy Ijár 57-ről 46-ra csökkent a szám, a ki­esett munkanapok azonban szaporodtak a balesetek miatt: 1336-ról 1391-re. Cson­kulásos és halálos üzemi bal­eset az élelmiszeriparban me­gyénkben az idén nem volt. A témával kapcsolatban részletesebb felvilágosításért felkerestük a Nagykanizsai Sörgyár keszthelyi kirendelt­ségét, s ugyancsak Keszthe­lyen a Zala megyei Sütő és Édesipari Vállalat Tanácsköz­társaság úti üzemét. Szűkszavú jegyzőkönyvek Hatvannyolcan dolgoznak a keszthelyi sörpalackozóban, s túlnyomórészt nők. Két mű­­­­szakban naponta 100 ezer pa­lackot töltenek. Az óránkénti norma hatezer palack. Auto­­mata gépsor végzi a munka­­ zömét a mosástól a „koroná­zásig”, mármint a koronadugó felhelyezéséig. — A korszerű berendezés — , mondta Kocsis László kiren­deltségvezető — már megelőzi a baleseti „lehetőségeket”. Csak egy példa: ha valaki meggondolatlanul be akarna­­ nyúlni a biztonsági berende-­ zés mögé, a gép abban a pi­­­­lanatban megáll. De természe- t tesen nem itt kezdődik a­­ munkavédelem. A munkára j jelentkező új dolgozóknak elő-­­ írás szerint orvosi vizsgálaton­­ kell átesniük. Nemcsak az­­ élelmiszeriparban is kötelező­­ egészségügyi kiskönyv meg-­ szerzése miatt, hanem egyál­talán : alkalmassági vizsgála­ton esnek át, hogy egészség­­ügyi szempontból képesek-e a munkakör betöltésére. Természetes dolog az is a pak­kozóban, hogy mielőtt bárki munkába állna — mint új munkaerő —, balesetvédel­mi oktatásban kell részesíteni. A tényt aláírással igazolják. Ugyanígy minden dolgozónak kötelező kéthavonta baleset­­védelmi oktatáson résztvennie. Laza Mihály, a kirendeltség helyettes vezetője, s egyúttal munkavédelmi megbízott is. Ő, és Kocsis László kirendelt­ségvezető minden hónapban szemlét tartanak az üzemben, amikor a tisztaságtól kezdve az egyéb munkakörülmények­kel kapcsolatos témákat fel­mérik, s erről jegyzőkönyv születik. Átlapoztam néhány jegyző­könyvet, amelyeknek mind­egyike így végződött: „A mun­kavédelmi szemlén balesetet előidéző hiányosságot nem ta­pasztaltunk”. Ez pedig azt je­lenti, hogy bár a Nagykani­zsai Sörgyár üzemeiben az idei első öt hónapban összesen kilenc munkahelyi baleset tör­tént, egyik sem a keszthelyi palackozóban! TMK - felsőfokon A jelek — és az eredmé­nyek — szerint igencsak ko­molyan veszik a karbantartást a Zala megyei Sütő és Édes­ipari Vállalat keszthelyi üze­mében. Ez azt jelenti, hogy nem ülnek a szerelők, szak­munkások ölhetett kézzel, hogy majd mozdulnak, ha szól valaki, hanem azzal kezdik a nil­lót, hogy bejárják az üze­met, átvizsgálják a gépeket. Csak ezután kezdődhet a ter­melés. Magától értetődő dolog ez, de vajon­­ hol van még erre hasonló példa? Tamás Dezső munkavédel­mi megbízott hozzátette:­­ — Tulajdonképpen vala­mennyi munkafolyamat lehet­ne veszélyes. Itt van például a lisztelőkészítő. Hétsoros mág­lyákban vannak az ötvenkilós zsákok, szabálytalan pakolás­kor ha valakire rádőlne. .. Egyébként a targoncán is csak egy zsákot tolhatnak egyszer­re, ezt is ellenőrizzük, hiszen többet ér a gyorsaságnál a biztonság. Nem veszélytelen a liszt­szitálás, s a dagasztógép kezelése sem. Védőpajzs ta­karja az ékszíjakat — hozzá­férhetetlenül. Igaz, negyedévenként tarta­nak munkavédelmi szemlét, itt is kötelező az alkalmassági orvosi vizsga, de úgy látják az üzemben, hogy a napi „bejá­rás”, a gépek és eszközök ál­lapotának ellenőrzése a leg­jobb a megelőzésben. Tavaly tavasz óta alkalmazzák ezt a módszert, s már követőre is találtak a zalabéri és a zala­­szentgróti sütőüzemben is. Valóban, követendő! Egyébként a sütőipari válla­latnál a megyében az idén összesen 3 üzemi baleset tör­tént, de Keszthelyt nem em­líti a statisztika! Kátai Gábor A fehérjék új „csillaga”: a csillagfürt A mezőgazdasági nagyüze­mek újabb hazai eredetű fe­hérjeforráshoz jutnak: a nagy­üzemi körülmények között is jól termeszthető csillagfürt nevű pillangós növény egyre jobban terjed a gyakorlatban. A hazai mezőgazdasági állat­­tenyésztési kísérleti intézetek is sikerrel foglalkoztak ezzel a növénnyel, amelyet koráb­ban tulajdonképpen a kuko­rica szorított ki a termesztés­ből. Miután a külföldről beszer­zett fehérjefélék eléggé drá­gák, a nagyüzemi gazdák ér­deklődése most ismét a jó ho­zamú és magas fehérjetartal­mú növény felé fordult. Egye­lőre még csak 14 ezer hektá­ron termesztik a­ csillagfürtöt, azonban már több mint 80 mezőgazdasági üzem foglal­kozik vele. Nagy előnye, hogy jól hasznosítja a homoktala­jokat, olyan vidékeken is si­kerrel termeszthető, ahol más növény csak nehezen szerzi meg a táplálékot. A csillagfürt termesztésére mindenekelőtt a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági üze­mek vállalkoztak, ezek ugyan­is árbevételük után 20 száza­lékos árkiegészítésben része­sülnek. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen az OMFB fehérje­programjának keretében egy év alatt 16 üzemi kísérletet végeztek. Tisztázták, hogy a külföldről importált szóját jól lehet helyettesíteni egye­bek között a sertéstenyésztés­ben. Például már a hizlalás kezdetén is csaknem teljes egészében felválthatják a szó­ját ezzel a fehérjedús nö­vénnyel. A helyettesítésnek semmiféle káros hatása nem volt a malacokra. A sikeres kísérletek után a csillagfürt etetését több nagy­üzemben bevezetik, mindenek­előtt azokban a gazdaságok­ban, amelyek már iparszerű módon foglalkoznak a csillag­fürt termesztésével, ezeket a gazdaságokat szervezetten szaktanáccsal látja el a vajai II. Rákóczi Ferenc Mezőgaz­dasági Termelőszövetkezet, amely termelési rendszert is szervezett az érdeklődő gazda­ságoknak. (MTI) Az év végére elkészül a törökbálinti autópálya-szakasz Építőtáborozó fiatalok se­gítségével meggyorsult az M­ 1-es autópálya törökbá­linti szakaszának építése. Az aszfaltburkolat már elkészült, jelenleg árokburkolás és a cso­móponti ágak kialakítása van folyamatban. Az eredetileg 1982-re tervezett átadási ha­táridőt módosították, s az új terv szerint a csomópont, a 4 km-es bal oldali pályaszakasz­­szal együtt az év végéig elké­szül. A végleges forgalmi rend ezen a szakaszon könnyebbé teszi a külső budai kerületek megközelítését. A törökbálin­ti elágazásig, az M­ 7-es autó­pályával közös szakaszon a kétszer 3 sávos pálya már­­ most zavartalanná teszi a fő­város és a nyugati országrég­i szék közötti gépjárműforgal­mat. Tatabányától Győrig a jelenlegi fél-autópálya, és Győrtől a hegyeshalmi határ­­állomásig az 1-es számú fő­útvonal hosszú ideig szintén kielégíti a forgalmi igénye­ket. Várhatóan 1982 végéig elkészül a kétszer 2 forgalmi­­ sávos 20 km hosszú Bicske—­­ tatabányai autópálya szakasz,­­ amely elkerüli Tatabányát,­­ lényegesen lerövidítve ezzel az utazás idejét. Ezt követően­­ készül el a Biatorbágy—Bics­­i­ke közötti útszakasz, amely­­­­nek átadását a VI. ötéves terv végére tervezik.­­ " (MTI) ZALAI HÍ­RLAP Megkezdődött a kukorica feldolgozása a zalaegerszegi hűtőházban A Magyar Hűtőipari Vállalat zalaegerszegi gyárába­­csütör­tök este beérkezett az első kukoricaszállítmány, tegnap hozzá is láttak a feldolgozás­hoz. Elsőként kalocsai kuko­ricát kaptak, ott ugyanis előbb érik be s ezzel a feldolgozási szezont meghosszabbítják. Exportbővítő hitel felvéte­lével a korábbi, óránkénti 2 tonnáról 3 tonnára növelték a feldolgozó vonal kapacitását, így válik csak lehetővé 1700 tonna morzsolt szerpes és 300 tonna gyorsfagyasztott csöves kukorica — alapanyagban há­romszoros mennyiséget fogad a gyár a belföldi és külföldi piacon való értékesítésére. Az összesen 2000 tonnánál azon­ban szeretnének többet gyár­tani, hogy ezzel ellensúlyoz­zák a vártnál jóval kevesebb zöldborsó miatti árbevétel-ki­esést. A túlteljesítéshez szük­séges többlet alapanyag biz­tosítottnak látszik, a külföldi vevők — elsősorban az NSZK- beli és svéd kereskedők — a többletre is igényt tartanak. Keszthelyen, a Zalka Máté lakótelepen üzemel a megye leg­korszerűbb hőközpontja. A 6 millió kilokalória óra teljesít­ményű hőközpont jelenleg 512 lakás fűtését és melegvíz el­látását biztosítja. Csirkefarm a padláson AZ EGYIK FALON kapcso­­lógombok, arrébb valamilyen gép, mellette ágy, így fest nagy­jából a letenyei termelőszö­vetkezet Cima majori csirke­telepének pihenőszobája — a padláson. A tágas helyiségben két középkorú asszony vi­gyázza — üvegablakon keresz­tül — a hatalmas istálló tető­terében élő 19 ezer pelyhes kiscsibét. Munkájuk nem igé­nyel különösebb fizikai erőt, viszont állandó lekötöttséget jelent, hiszen naponta 12 órát töltenek el itt. Igaz, utána egy teljes napjuk szabad. — Szabad? Ugyan melyik asszonynak nincs otthon ten­nivalója? A háztartás, a csa­lád, a háztáji. Ennek ellenére szívesen csinálom. Miért? Mert helyben van a munkahely — letenyeiek vagyunk mindket­ten — és szeretek állatokkal foglalkozni — kínál hellyel Kreznár Lászlóné. — Inkább nézzünk körül a csirkefarmon — javaslom. FERTŐTLENÍTŐ folyadék­kal átitatott valamibe kell be­lelépnünk, aztán arcul csap a meleg. Mint ezer és ezer sárga labda, cikáznak jobbra-balra a csirkék. Alacsony szegélyű etetőkből csipkedik a tápot, kúpos itatókból isszák a vizet. Még „kiskorúak”. Tíznaposan, nem érik fel az önitatókat. Úgy szaladgálnak alatta, mint a­­ kisgyerekek az asztal alatt. Egy emelettel lejjebb az istállóban hízómarhák ké­­rődznek. Nem is sejtik, milyen mozgalmas — és rövid — élet folyik itt. — Mennyi ideig tart egy broiler csirke élete? — Úgy 49—52 napig, aztán elszállítják a baromfifeldolgo­zóba. Ez nem napra pontos, van amikor előbb, de előfor­dul az is, hogy pár nappal to­vább vannak itt. Utána jön a nagytakarítás, fertőtlenítünk és várjuk az újabb turnust — válaszolja a másik gondozónő, Horváth Katalin. — Hányadik turnus ez az idén? — A harmadik. Évente egyébként 5—6 turnusban ke­rülnek ide csirkék. Az elmúlt télen azonban a leghidegebb hónapokban üres volt ez a padlás, mert nagyon sokba került volna a fűtéshez hasz­nált olaj. Naponta egy hordó­val is elfogyott. Nyáron vi­szont csak akkor fűtünk be, ha nagyon lehűl kint a leve­gő — mondja. — Elmondanák egy napju­kat? — Nem olyan érdekes. Ami­kor átvesszük a szolgálatot — összesen hatan foglalkozunk velük — mindig körbejárjuk a nevelőt és kikérdezzük az­­ előző váltást, volt-e valami-­­­lyen probléma a csirkékkel?­­ Elhullásra, ilyesmikre gondo­­­ lünk. Aztán feltöltjük az ete­tőket, az itatókat és ezt há­­romóránként megismételjük. Minél nagyobbak, annál töb­bet esznek. Vigyázunk a kellő hőmérsékletre, a szellőzésre, mi kezeljük a fűtőberende­zést . . . Így aztán eltelik a 12 óra. Természetesen, ha vala­mi komoly műszaki nehézség­gel állunk szemben, szerelőket hívunk. Amúgy azonban igyekszünk magunk helytállni — így Kreznár Lászlóné, mi­közben büszkén végignéz a villanyégő alatt „sütkérező” kis tollasokon. A CSIRKÉK láthatóan jól érzik magukat, viszont az em­ber nehezen bírja a fullasztó klímát. Visszatérünk hát az el­szeparált pihenőhelyiségbe, amely egyben raktár is. Innét meredek létra vezet le a ma­jor udvarára. Van egy kiugró­ja, ahol felkerül ide a táp és néha levegőzhet a külvilágtól elzárt gondozó is. — Mióta dolgoznak itt? — Úgy érzi, mióta vagyunk csirkések? Nyolc éve, amióta elkezdődött a téeszünkben. Azelőtt kint dolgoztunk a föl­deken, illetve ahol kellett. Most már a nyugdíjig egyi­­í­künk sem akar változtatni, hiszen csak két évünk van vissza. Utána jöjjenek a fiata­lok — hangzik a válasz. — És lesznek? — Persze — mondja határo­zottan Horváth Katalin. Újabb látogató érkezik. Mi­­kó Andrásné, a d­unai major­ban dolgozó mintegy 30 ember irányítója, brigádvezetője. — Elégedett vagyok az itt dolgozók munkájával, közülük is legjobban a csirkésekkel. Megteszik amit mondok nekik, nem olyanok, mint a szarvas­marha-telep férfi dolgozói, akikkel néha alig bír az em­ber. Szövetkezetünkben egyéb­ként jelenleg három helyen folyik broiler-csirke nevelése. Ebből két helyen padlásté­ren. — Nyereséges-e az ágazat? — A GAZDASÁG vezetői szerint igen. Gondolom, ha veszteségesek lennénk, nem dicsérnének bennünket. Ez az idei év szerintem sokkal jobb lesz a tavalyinál, mivel lénye­gesen kevesebb az egy kilo­gramm élősúly előállítására felhasznált tápmennyiség — az előző turnusnál 2,27 kiló volt — ugyanakkor csökkent az elhullás, valamivel nőtt vi­szont a leadott csirkék súlya. Idei tervünk 200 ezer csirke. Ez nagy feladat, de bízom magunkban — ad részletes tá­jékoztatást az ötéves tapaszta­lattal rendelkező vezetőnő. — Gallal — M­ inek a feladata a ha­zafias nevelés? Sokan úgy vélik, a néphadsereg, az MHSZ, az iskola dolga, hogy felébressze a fiatalokban a hazafias érzést. Mások még a szóval sem tudnak mit kezdeni, túl fennkölt foga­lomnak érzik ahhoz, hogy mindennapi életükkel kap­csolatba tudják hozni. Holott a mindennapi haza­fiság tudata is kell ahhoz, hogy ebben az országban, itt és most becsülettel és tisz­tességgel éljünk, dolgozzunk. Mert ez a lényeg: az igazi hazafiság, a romantikus köz­helyekkel ellentétben, nem abban áll, hogy tudunk-e meghalni a hazáért. Hanem, hogy tudunk-e élni érte? Nemcsak a fegyveres testü­letek vagy az iskola dolga, hogy felébressze a fiatalok­ban egy nagyobb közösség­hez való tartozás tudatát. Ehhez az szükséges, hogy az életét kezdő ember érezze, tapasztalja, mit jelent a kö­zösség, hogyan éljen benne. Az első közösség, amivel ta­lálkozunk, a család. Itt ta­nulunk meg beszélni, s itt tanulunk meg úgy beszélni, úgy gondolkodni, úgy érezni, ahogy azt a család légköre kialakítja. Ez a kisközösségi atmoszféra is élő történelem. A háborút átélt idősebb ge­neráció sebei nem hegedtek be nyomtalanul, félelmeik nem párologtak véglegesen el, s hitük és az országot új­jáépítő erejük sem veszett a múltba a­bban, ahogyan gon­­dolkoduk.A,­elejtett szavaink­ban, fintorainkban, még vá­gyaink színezetében is ott vannak a halottak és kül­földre szakadtak, a megfa­kult illúziók és megerősö­dött hitek — kinek-kinek a nemzet sorsától függő egy­személyes történelme sze­rint De a fiatalok közül sokan mintha nem tanulták volna meg szüleiktől, hogy a törté­nelem szüntelenül ható, lé­tező valóság, s hogy Ma­­gyarország nemcsak földrajzi egység, hanem mindannyiunk többé-kevésbé közös szituá­ciója is. Ha a haza szót hallják, eszükbe jut mindaz, amit az iskolában oktattak nekik Rákócziról és Petőfi­ről­­, de a kurucok és ezer­nyolcszáznegyvennyolc, to­vábbá ezerkilencszáztizenki­­lenc forradalmárai gyakran éppúgy meseszerű hősök szá­mukra, mint Mátyás király, Könyves Kálmán, vagy a hét honfoglaló vezér. Közelmúl­tunk pedig sokszor még eny­­nyire sem él bennük. Barátom mondja, eladták a bizományiban a nászaján­dékba kapott ezüst kanala­kat. Dehát — sóhajtott fel az édesanyja — azok Sára nénié voltak! Na és? — kér­di a fiú. Ki az a Sára néni? Hát akit a nyilasok elvittek — feleli az asszony, és néz­nek egymásra értetlenül. A nyilasok, a Horthy-korszak, s mindaz ami előtte és utána volt, a mai fiatalokat elhal­ványult távlatokból érinti. Sok szülő követte el azt a hibát, hogy nem törődött az­zal, kialakul-e, s ha igen, milyen lesz gyereke történel­mi tudata. Sőt, sokan úgy vélekedtek: minek szegény kisfiú lelkét azzal a sok rém­séggel mérgezni. Elég volt nekem elszenvedni, emléke­­zetembe temetem azt az időt. Pedig nemcsak rémségek vol­tak akkor, hanem az emberi helytállás, a tisztesség, az önzetlen segítőkészség pél­datára is közelmúltunk. S oda nyúlnak a ma gyökerei is. A család, a szülők törté­nelmének ismerete nélkül aligha, vagy csak nagyon ne­hezen teheti sajátjává, bárki is a nemzeti történelmet. Például a népművészet iránti érdeklődésünk is, azért válhatott felületessé, múló divattá, mert a családi ne­velés számtalan fiatal szá­mára nem tette érzékletes valósággá a nemzeti múlttal való összetartozást. Talán azért nem, mert annyi egyéb dolgunk van, mert elő kell teremteni a pénzt a lakásra, a bútorra, a kocsira, a gye­rek öltöztetésére, mert éle­tünk hajszás és egymásra alig jut időnk, s mert mind­ezekért is sok család nem vált igazi közösséggé. A családnak, az iskolai osz­tályoknak, az ifjúsági moz­galomnak óriási a szerepe, s a lehetősége abban, hogy ki­fejlessze a fiatalok önzetlen­ségét, segíteni akarását, egy­más iránti felelősség­vállalá­sát. Az ember alapvetően kö­zösségi lény, ahogy tud me­nekül a magányosságtól. Ha irányításunkkal nem, meg­találja hát másképp a közös­séget a diák, a gyerek; de a legkevésbé sem mindegy, hogy a galeriban, vagy az is­kolai önképzőkörben. Annak, aki egy galeri agresszív er­kölcsi, normái szerint él, hiá­ba mondjuk a hazáról akár a legszebb szavakat. A fiata­lok még képlékeny személyi­ségét kell úgy alakítanunk, hogy jelleme a közösségi ér­tékektől formálódva szilár­duljon gerincessé, akkor könnyen meg­érti, hogy a haza szó nem frázis, s hogy érte le­het és kell is élni: tisztessé­ges, becsületes, alkotó mun­kával Szunyogh Szabolcs Mindennapi hazafiság

Next