A Hét 1981/2 (26. évfolyam, 27-52. szám)

1981-07-04 / 27. szám

RÓBERT szakács receptjei TÖLTÖTT PARADICSOM HOZZÁVALÓK: 12 db paradicsom, 30 dkg főtt marhahús, 10 dkg rizs, 1 db tojás, 7 dkg keménysajt, 2 db vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, bors, szerecsendió KÉSZÍTÉSE: A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk. A megmosott paradi­csomok tetejét levágjuk, a belsejét óvato­san kivájjuk és a hagymához keverjük és együtt pirítjuk. A főtt marhahúst ledarál­juk, a pirított hagymát, párolt rizst, tojást, reszelt sajtot, sót, borsot, reszelt szere­csendiót hozzáadjuk, jól összedolgozzuk és a paradicsomokat megtöltjük vele, tűz­álló edénybe rakjuk, olajat öntünk alá és kb. 30—40 percig takaréklángon sütjük. Végül reszelt sajttal megszórjuk, zsírozott főtt burgonyával meg uborka salátával tálaljuk. A BEFŐZÉSROL Indul a gyümölcsszezon. Mindenki maga döntse el: érdemes-e befőzni, nem egysze­rűbb-e mindent megvenni? Mindenesetre né­hány tanáccsal szolgálunk: csak friss gyümöl­csöt és főzeléket tartósítunk. Befőzéshez ne használjunk alumínium vagy rézedényt, ha­nem vastag falú, hibátlan zománcé, másra nem használt lábast, esetleg régi zománcos vasedényt. Általában akkora üveget vegyünk, hogy tartalmát egy-kétszeri fogyasztásra meg­egye a család, mert a bontott üvegben hamar romlik a befőtt Figyeljünk a tisztaságra, a gyümölcsöt elkészítés előtt többször mossuk meg alaposan hideg vízben, majd szitán csö­pögtessük le. A főzőedényt, üvegeket óvjuk minden szennyeződéstől, elsősorban a zsira­déktól és a kenyérmorzsától. A legtöbb befőt­tet üvegtöltés után még fertőtleníteni kell, ennek két módját ismerjük: 1. vizes gőzölés: az üvegekbe töltött befőt­tet vagy lekvárt papírba csavarjuk és vízbe állítva egy negyedóráig forraljuk. Miután a víz kihűlt, kivesszük az üvegeket; 2. száraz gőzölés: erre felhasználhatunk egy papírdobozt; kibéleljük pokróccal s eközé állítjuk a lekötött üvegeket körülbelül 24 órá­ra. A lekvárokat és dzsemeket cukor nélkül is ellehetjük, de ilyenkor sűrűbbre főzzük, illetve tartósítószert is használjunk (szalicilt). Tekintettel a kamrák apadó számára, sokak legnagyobb gondja, vajon elmarad-e a lakás kis élelmiszeres szekrényének polcán vagy a konyha szekrényének tetejére állítva a fárad­sággal eltett gyümölcs. Az erősebben édesített lekvárok, dzsemek jobban állják a nem meg­felelő támlást, mint a leveses befőttek, kivált, ha a lé a gyümölcsöt nem lepi el. A celofán is hamarabb megereszkedik, esetleg levegő is behatol alá, ezért nem árt a befőtteket újság­papírral is betakarni. Az jár el okosan, aki 3—4 hetenként átnézi az üvegeket. A kezdeti romlást ugyanis az üveg sterilezésével, a gyü­mölcs átfőrésével, újbóli gőzöléssel meg lehet állítani. Vegyes gyümölcsbefőtt: érdekessége, hogy a gyümölcsöket nagy üvegbe rakjuk el szakaszosan, beérési sorrendjükben. A sor­rend: cseresznye, eper, ringló, sárgabarack, körte, őszibarack, szilva, banán, narancs. Ötliteres befőttes üvegbe először egy liter rumot öntünk, utána sorban a megtisztított, kimagozott gyümölcsöt éspedig úgy, hogy mindegyik gyümölcsréteg közé kb. 10— 15 dkg kristálycukrot teszünk. A gyümölcsfaj­ta mennyisége tetszés szerinti lehet. Az így eltett gyümölcsbefőttet felhasználhatjuk kü­lönféle gyümölcspoharak elkészítéséhez, ilyenkor tejszínhabot és reszelt csokoládét adunk hozzá. E heti ajánlatunk: sajátkezűleg elké­szített ebédlőasztal terítők. A szép, megterített asztalhoz az alábbi ké­pek alapján elkészített dekoráló szal­véta igen szépen mutat. 21

Next