A Hét 1981/2 (26. évfolyam, 27-52. szám)

1981-10-24 / 43. szám

FÉNY ÉS EGÉSZSÉG Amikor Edison elkészítette az első villanykörtét, talán még senki sem gondolt arra, hogy ennek a jónak lehet rossz oldala is. A mesterséges fénynek ugyanis egészen más hatásai vannak az emberi szervezetre, mint a természetesnek. Ez különösen napjainkban ütközik ki, amikor az emberek igen jelentős része napjainak nagyobb részét — a munkahelyén is — mesterségesen megvilágított helyiségben tölti. A szakem­berek azt állapították meg, hogy az ilyen fény természetelle­nes összetevői az élő szervezeteknél, így az embernél is, öröklődési rendellenességeket idézhetnek elő. Mivel az emberi szervezet időérzékenysége is a természe­tes fény változásaira támaszkodik, a huszonnégy órás ritmus alapján — ehhez tartozik a test hőmérsékletének rendszeres emelkedése és csökkenése — és ha ezt a rendszert mester­séges fénnyel megzavarják, kiesik a ritmusából. A kutató orvosok szerint az intenzív mesterséges fény az emberi szervezetben hasonló változásokat idézhet elő, mint a fizikai stressz. A fényforrás okozta stresszhatást a fénycsövek, égők színének megfelelő keverésével lehet csökkenteni. Azonban saját érdekünkben és a mesterséges fény okozta ártalmak megelőzése érdekében töltsünk inkább naponta meghatáro­zott időt a természetben. A nap sugarai éltetik, táplálják szervezetünket és segítik a természet változásaihoz való alkalmazkodásunkat is. Bár nemigen gondolunk rá, mégis a kiegyensúlyozottan változó fény éltet bennünket. Éppen ezért a lakásban is, otthonainkban minél nagyobb ablakokra van szükség, hogy a nappali fény minél nagyobb mennyiségben és minél hosszabb ideig vegyen körül bennünket. Róbert szakács receptjei ZÖLDSÉGLEVES RESZELT SAJTTAL HOZZÁVALÓK: 1 fej hagyma, 2 db burgonya, 1 db póré­hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, kevés karalábé, karfiol, 2 db paradicsom, 2 evőkanál olaj, 8 dkg kemény sajt, só, bors, petrezselyem zöldje, ételízesítő KÉSZÍTÉSE: a hagymát, zöldséget megtisztítjuk, karikákra vágjuk, olajon a hagymát meg a zöldséget rózsaszínűre megpirítjuk, majd hozzávágjuk a két paradicsomot, ezzel együtt még 10 percig pirítjuk, utána felöntjük másfél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megvágott burgonyát és kb 30—40 percig lassan forraljuk. Végül ételizesítővel tetszés szerint fűszerezzük, apróra vágott petrezselyemzöld­jét szórunk a tetejére. Mielőtt tálalnánk, minden tányérra reszelünk sajtot és ráöntjük a levest. ŐSZI DIVAT FÉRFIAKNAK VEREM A KERTBEN Az ábrán bemutatott verem kiskertben is kialakítható. Lehe­tőleg olyan helyre kerüljön, ahol nincs útban vagy szem előtt, fák, cserjék takarják és télen is jól megközelíthető. Bejárata északi irányba nézzen. Kialakítható a földbe vert L-idomvas darabokra támaszko­dó zsaluzódeszkából, hullámpalából, esetleg nádpallóból is kátránypapír vagy műanyag fólia szigeteléssel, legalább arasznyi vastag földtakaró szigetelőréteggel (A). Szellőzését a bejárati ajtórészen (C) kívül, a felső harmadában elhelyezett műanyag csőből készült szellőzőkürtő (B) biztosíthatja. Fesz­távolsága és belmagassága 2 m-nél, hosszmérete 4—6 m­nél ne legyen nagyobb a könnyebb kialakítás és a kellő szilárdság érdekében. Minél mélyebben süllyesztjük földbe, annál kiegyenlítettebb lehet a téli hőmérséklete, mert jobban érvényesülhet az alsó rétegekből feláramló meleg vagyis a „pincehatás". A szigetelő földtakaró réteg sziklakútszerűen telepíthető be, jól terjedő növényekkel. . 21

Next