A Hét 1981/2 (26. évfolyam, 27-52. szám)

1981-10-31 / 44. szám

Róbert szakács receptjei TÖLTÖTT KELKÁPOSZTA LEVÉL Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 20 dkg marhahús, 1 db péksütemény, 1 db tojás, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej kelkáposzta, majoránna, bors, só, csipet­nyi pirospaprika, zsír Készítése: A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, tojást, áztatott péksüteményt, sót, borsot, majorannát, csípős paprikát jól összedolgozzuk. A kel­káposztát szétszedjük, megmossuk, min­degyiket külön megsózzuk, 2—3 darabot egymásra rakunk. A húskeveréket négy részre osztjuk, rárakjuk a kellevelekre, összegöngyöljük és egyenként zsírral ki­kent alufóliába csavarjuk, utána tűzálló edénybe tesszük, kevés vizet öntünk alá és kb. 1 órát sütjük. Burgonyapürével vagy főtt burgonyával tálaljuk. HOGYAN TÁPLÁLKOZZON AZ EPEBETEG? Az epebetegek igyekezzenek tevékenységü­ket úgy szervezni, hogy fölösleges izgalom, kapkodás, idegeskedés nélkül teljenek nap­jaik. Különösen ügyeljenek arra, hogy min­den étkezésük tiszta, rendes környezetben, kellemes, nyugodt légkörben történjék. A napi négy-ötszöri, a megszokottnál keve­sebb ételből-italból álló étkezés feldolgozá­sa, megemésztése kisebb erőkifejtést igé­nyel. A bőséges lakoma, a nagy eszem­iszom ártalmas. A naponta elfogyasztott zsír mennyisége ne legyen több testsúlykilogrammonként 0,8 grammal. Ez a nyersanyag zsírtartalmának és a felhasznált zsiradéknak és olajnak együttes mennyisége. A szénhidrátszükségletet a cu­kor és keményítőtartalmú élelmiszerek­ fede­zik. Az epehólyag és epeutak gyulladásos megbetegedéseiben szenvedők általában nehezen viselik el a háztartási cukrot. Étele­iket, italaikat fogyasszák inkább cukor nél­kül. A keményítő a szervezetben lassan bomlik le, ezáltal egyenletes kalóriaellátást biztosít. A szénhidrátszükséglet fedezésére legjobb a friss gyümölcs, a nyers gyümölcs­püré, a színes főzelék és a zsenge, nem puffasztó főzelékből készített saláta. A diétahibák fájdalmat és más panaszokat okoznak. Vannak nyersanyagok, amelyek mindig ártanak: átsütött zsiradék, pecsenye­zsír, meleg sertés- és baromfizsír, az avas vaj, a zsíros, zsíros-tejfölös mártás, a tejszín, a forró zsírban vagy olajban sütött ételek, a 1. Hogy a hosszú hajnak szebb esése legyen és a hullámok tovább tartsanak, enyhe tartós hullámot ajánlunk. Ezután elegendő, ha hajá­nak végeit tincsenként kerek kefe segítségével hajszárítóval szárítja. 2. Rövid hajból is szép, divatos frizurát készít­het. Mosás után haját fésülje levegősre, majd kisebb kerek kefével vagy fésűvel fürtről fürtre szárítsa meg hajszárítóval. 3. Ha nem szereti a csavarokkal készített frizu­rát, de a sima, fejbőrhöz tapadó hajviselet sem áll jól önnek, természetes szőrből való kefével a hajtőtől kezdve fésülje felfelé haját és így szárítsa. friss meleg kenyér, a meleg kelt tészták, a hizlalt szárnyasok húsa, mája a füstölt hús, a száraz hüvelyes, éretlen gyümölcs. Ártalma­sak a jégbe hűtött italok, az alkoholos italok, a pezsgő, a fagylalt. A betegek ételekre, nyersanyagokra külön­bözőképpen reagálnak. Panaszokat okozhat a tej (a tejskávé már ritkábban), a zsíros túró, juhtúró, a zsíros vagy túl érett sajt, a paraj, a zöldpaprika, a paradicsom, a hagyma, a mustár, a köménymag, a húsleves. A diéta kialakításában tehát figyelembe kell venni a tapasztalatokat. Az ételek elkészítéséhez jobb a növényi olaj, mint a zsír, de csak akkor, ha a beteg szívesen fogyasztja. Külön előnyös a főzés, a kevés forró vízben párolt, a zsírszegény sü­tés, a rost, a grill. Az alufólia, a teflonedé­nyek alkalmasak ízletes a diétába jól illő ételek készítésére. Az epebeteg könnyebben emészti meg a frissen készített ételeket. A heveny gyulladás vagy epekőroham ese­tében a beteg nem kíván ételt. Folyadék­szükségletének fedezésére legjobb a tea (citromosan is) és a zsírmentesen készített rántott leves. A roham lezajlása után lassan bővítjük az ételek választékát. Az étrend igen kevés zsírt tartalmazzon, a főzeléket törjük át, a kenyeret és péksütemény pirítsuk meg. A panaszmentes időszakban a diéta szabadabb lehet, csak azokat a nyersanya­gokat, ételeket kerülje a beteg, amelyeket tapasztalata szerint nehezen emészt meg. E HETI AJÁNLATUNK: VARRÓASZTALKA HULLÁMOK HAJCSAVAR NÉLKÜL

Next