A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-03-13 / 11. szám

E HETI AJÁNLATUNK: Hímzéssel díszített asztalterítő ügyes kezű háziasszonyoknak GYÓGYNÖVÉNYEK ÁNIZS Az ánizs (Pimpinella anisum L.) az ernyősvirágzatúak (Dauca­­ceae) családjába tartozó egyéves illatos növény. Ugyancsak ide tartozik például a kapor, a petrezselyem és a sárgarépa. Az ánizs nem vadon termő növény, a Földközi-tenger rhellé­­kéről származik, és nálunk is termesztik. Termesztése: Nem szabad olyan korán elvetni, mint a petrezselymet. Vetésének ideje április első fele. A sortávol­ság 25—35 cm, a vetésmélység 1 —2 cm. Mivel hosszabb ideig tart, amíg kikel, a gyomok pedig gyorsabban növeked­nek, ajánlatos a sorjelző növényeket használni, mint például parajt (spenótot). Gyűjtése: egy kicsit problematikus, mert ernyői egyenletle­nül nőnek. Mivel termése végett vetjük, ezért ajánlatos először a főernyőket szedni, amelyek elsőnek érnek be. Még a teljes érés előtt össze kell gyűjteni, mert könnyen kipereg­nek a magvak. Átlagosan 3 százalék illóolajat tartalmaz, amelynek ható­anyaga az anetol. Továbbá izoanetolt is található benne, aminek már egyáltalán nincs édes íze. Az ánizs még alkoholt, aldehydot és savat is tartalmaz. Tulajdonságai: szélhajtó, nyálkaoldó, étvágy- és ízjavító, továbbá a tejképződést elősegítő hatású. Dr. Nagy Géza Róbert szakács receptjei SERTÉSFEJ GOMBÁVAL Hozzávalók: 1 kg sertésfej, 1 nagyobb tej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg lampiongomba, 15 dkg zöld uborka, só, bors, 2 evőkanál olaj, 1 del fehérbor készítése. A fejet sós vízben megfőzzük, kicsontoz­zuk, nagyobb lyukú húsdarálón b­őröljük. A hagymát meg a felvágott gombát olajon megpirítjuk, hozzáad­juk a húst, a karikákra vágott uborkát, szétzúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, húsz percig pároljuk, majd végül a borral leöntjük, levesszük a tűzről, tálalásig fedő alatt tartjuk. Rizst, burgonyát vagy kenyeret adunk hozzá. 21

Next