A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-06-19 / 25. szám

FÉRFIINGBŐL - BLÚZ Azokból a finom pupliningekből, amelye­ket divatjamúlt gallérja miatt a férj eset­leg már nem szívesen visel, egy kis átala­kítással divatos romantikus stílusú blúzt készíthetünk a következőképpen: Az inggallért levágjuk, és a nyakkivá­gást szükség szerint kicsit mélyítjük. Az új csipkegallérhoz a nyakkivágás bőségének a másfélszeresére lesz szükség. Ezt a csip­kedarabot — amely lehet pamutcsipke, nyloncsipke, méterben kapható hímzett batisztcsipke — szép egyenletesen eloszt­va behúzzuk, majd a nyakkivágás köré férceljük. Az ing levágott aljából vagy a régi gallérból szegélypántra való csíkot szabunk le, és a fodorra ráhelyezve, a nyakkivágás köré gépeljük, belül pedig visszahajtva kézzel varrjuk le apró ölté­sekkel. A megkötő pántot is egészen kes­­kenyre varrjuk. Az ing ujját megfelelő helyen levágjuk (háromnegyedes ujjnál a könyök alatt rö­vidítjük le), és itt is behúzott csipkefodrot készítünk kézelőnek. Az aljából annyit vágjunk le, hogy túl rövid ne legyen. A régi lapos inggombokat esetleg kicserélhetjük kis csillogó gyöngyfazonú gombokra. TANÁCSOK • Ha a sült hús nem akar megpuhulni, öntsünk rá egy kevés tejfölt, és úgy süs­sük tovább • A hirtelen sült sokkal szaftosabb és íze­sebb, ha sütés előtt tejben áztatjuk, és csak ha kisült, sózzuk meg • Egyszerűbben megy a szalonnával való spékelés, ha a szalonnacsíkokat sóba mártott ujjunk közé fogjuk • Rántással nemcsak sűrítünk, hanem ízesítjük is az egyes ételeket. A rántás lisztjét mindig a már meleg zsiradékba tegyük és az étel jellege szerint világosra vagy barnára pirítjuk. Világos rántást ké­szítünk a zöldfőzelékeknek, mártásoknak, barnább rántást a hüvelyeseknek, káposz­tának. A megpirított rántásba tesszük az ízesítőket: hagymát, zöldpetrezselymet, köménymagot, majoránnát stb. Ha piros­­paprikát, fokhagymát is teszünk bele, utá­na azonnal eresszük fel vízzel — vagy zöldséglével — a rántást, mert különben megkeseredik. 9y —*Q K. GYÓGYNÖVÉNYEK Róbert szakács receptjei Kerti bazsalikom (Ocimum basilicum L.) A bazsali­kom az aja­­kosvirágúak — Labiatae - család gé­niusza; 60 faja az észa­ki és a déli félgömb melegebb vidékein elterjedt fű vagy cserje. A nálunk ho­nos kerti ba­zsalikom egyéves, mintegy 3—5 cm magas, leve­le tojásdad, sima. Fehér virágai a felső levelek hónaljából fejlőd­nek ki és fűszert alkotnak. Nyáron virág­zik, júniustól augusztusig. Levelei kelle­mes fűszeres illatúak. Nálunk, a mi tájain­kon jól termeszthető. Sokan virágcsere­pekben az ablakokban tartják. Legjobban szereti a mély szántású, homokos, gyor­san átmelegedő talajt; legjobb a kapásnö­vények után ültetni. A trágyázást istálló­trágyával kell végezni. Kétféleképpen lehet termeszteni: Melegebb éghajlatú területeken magról. Áprilisban-májusban kell elvetni, jól elő­készített és lehengerelt talajba. 0,5 cm mélyre, 40- 50 cm sortávolságban. Vetés után a talajt újból le kell hengerelni. Egy árra (1000 mag=1,4 gramm) 60—80 gramm mag kell. Amikor kiket úgy kell ritkítani, hogy egy-egy növény 25--30 cm távolságra legyen egymástól. A másik módszer a palántaelőnevelés. Ilyenkor a magot (7 — 10 gramm) meleg­ágyba kell vetni. Rendszeres öntözés mellett 8—14 nap múlva kel ki. A palántá­kat 8—10 cm távolságra kell pikírozni, egyesével vagy kettesével. Állandó helyre (május 15 után) 20X 40 cm távolságra kell kiültetni. A növény föld feletti részét kell gyűjteni virágzáskor. Ha az időjárás jó, akkor évente kétszer is gyűjthetjük. Az első gyűjtés július végén, a másik ősszel, a fagyok előtt végzendő. Szárítani vékony rétegekben kell. Száradási aránya: 5-6:1. Hatóanyagai: illóolaj (1,5%), cseranyag (5 %). A bazsalikom szárított szárát és leveleit forrázat formájában felfúvódásnál, króni­kus gyomorgyulladásnál, emésztési zava­roknál, görcsös székrekedésnél lehet használni, külsőleg kissebb bőrrepedések­nél borogatáshoz. Adagolás: Egy teáscsészére számítva 2 teáskanállal kell leforrázni. Ha kihűlt leszűrjük, és naponta 2-3-szor fogyaszt­juk. A szárított bazsalikomot por formájá­ban is lehet használni: 1—2 grammot naponta. Desztilálással a bazsalikomból finom illatos olaj nyerhető. A bazsalikom értékes fűszer is. Levelét főleg mártások ízesítésére használják. Dr. NAGY GÉZA TÚRÓFELFÚJT Hozzávalók: 50 dkg sárgabarack, 50 dkg körte, 1 citrom, 40 dkg tehéntúró, 4 evő­kanál simaliszt, 4 del tej, 8 dkg vaj, 3 db tojás, 5 evőkanál cukor, só, 2 csomag vaníliacukor, alufólia. Készítése: 2 del tejet főzni teszünk, a másik 2 del-t simaliszttel elkeverjük, hoz­zákeverjük, felforraljuk, majd hűlni hagy­juk. A tojássárgáját 4 evőkanál cukorral, vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tú­rót, a tejből, lisztből készített krémet, citromhéjat, vaníliacukrot, sót, az egészet jól kikeverjük. Tűzálló tálat alufóliával ki­bélelünk, kivajazunk és rétegesen bele­rakjuk a masszát, a felvágott sárgabarac­kot, körtét és 1 órát sütjük. Amikor meg­sült, tetejére cukorral felvert tojásfehérjét teszünk és még öt percig sütjük. Kalória­szegény és vitamindús étel.

Next