A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-01-23 / 4. szám

E HETI AJÁNLATUNK Selyemkendő — sokféle variációban HIZLALÓ DIÉTA A soványság és a lesoványodás orvosilag két egymástól elkülöníthető fogalom. Sok lát­szólag sovány, valamivel az átlag testsúly alatt levő ember teljesen egészséges, mun­kaképes, jó étvágyú. Ha a soványság nem túlzott és nem fokozódik, az rendszerint öröklött, családi sajátosság, különösebb fi­gyelmet nem érdemel. Mást jelent a lesová­nyodás. Alig van különösen hosszabb ideig tartó vagy súlyos betegség, amely ne járna testsúlycsökkenéssel. A lesoványodás okát az orvos állapítja meg és a kezelés természetesen az ok meg­szüntetésével kezdődik. Az alapbetegség gyógyításán kívül pedig fontos a helyes ét­rend összeállítása. A diétás étrend is lehet hizlaló. A hizlaló étrend célja, hogy lehetőleg kis tömegben bőségesen jusson tápanyag a szervezetbe. Az ételsor csak fokozatosan bővíthető, ennek mértékét legjobb, ha a beteg étvágya szabja meg. Elsősorban a zsiradékot kell jól megválasztani. Használha­tunk növényi zsírokat, baromfizsírt, vajat, tejfölt, sőt tojássárgájával is „zsírozhatunk" magas zsiradéktartalma miatt. A zöldfőzelé­keket, leveseket zsíron párolva készítjük. Mi­előtt a főzeléket, levest tálaljuk, tojássárgá­val, tejszínnel dúsíthatjuk. Hizlaló hatásuk van a szénhidrátoknak is. De az édességek túlságos fogyasztásával könnyen elvehetjük a beteg étvágyát. A fehérjék mennyiségét nem emeljük (hús, tej, tejtermék), mert nem hizlalnak, laktató értékük viszont magas. Nyers gyümölcsöt, gyümölcsleveket, pépet, vitamin- és ásványianyagtartalmuk miatt ok­vetlenül iktassunk be az étrendbe. Ősszel a gesztenye, dió, mandula, mogyoró is jó hizla­ló. A konyhasó és a folyadék fogyasztását általában nem korlátozzuk, hacsak az orvos másképp nem utasít. Tévedés azt hinni, hogy a szeszes ital étvágyjavító, ennélfogva hizlaló. Kivétel csak a sör, kis adagban. Mindenféle alkohol csak a gyomor nyálkahártyáját izgatja, nagyobb mennyiségben határozottan rontja az étvá­gyat. A hízást a beteg mindig könnyű diétás, vegyes koszttal kezdje meg, s csak fokozato­san térjen át a kalóriában gazdagabb ételek­re. HÁROM GYEREK A LAKÁSBAN 1. Emeletes ágy, amelynél az alsó ágyneműtartó helyét felcseréljük görgőkön kihúzható, harmadik fek­vőhellyel: ezen a legkisebb gyerek alhat. Mivel alacsonyan van, külön előny, hogy a kisgyerek nem esik nagyot, ha nyugtalanul alszik és éjjel leesik. 2. A második rajzon két egyszemé­lyes heverő van, sarok elhelyezés­ben. A szélességi méretükkel meg­egyező asztalka tárolóbútorként használható. A fedele fél vagy egy­­harmad osztásban nyílik, így alkal­mas ágynemű vagy egyéb holmik elhelyezésére. Az egyik heverő alatt görgőkön kihúzható fiók van, szin­tén tárolás céljára, a másik alatt helyezkedik el a harmadik fekvő­hely, az előzőekben bemutatotthoz hasonló megoldással. Becsukott ál­lapotban az egész csak két egysze­mélyes heverő benyomását nyújtja. 3. A harmadik rajzon látható a leg­­komplettebb megoldás. Itt nem­csak fekhelyek vannak. A két egy­személyes heverő emeletes ágy magasságban helyezkedik el, alatta az egyik sarokban merőlegesen el­helyezett harmadik fekvőhely, önál­ló bútorként az ágyneműtartó, foly­tatásaként a tanulóíróasztal, mely a heverő hosszának megfelelően két gyerek számára alkalmas. Róbert szakács receptjei SZERB CSIRKE Hozzávalók: 1 kisebb csirke, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma 3 evő­kanál olaj, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom (lehet egy üveg lecsó) 10 dkg reszelt sajt, 4 db burgonya készítése. A hagymát olajban meg­pirítjuk, hozzáadjuk a megmosott fel­vágott csirkét, sózzuk, borsozzuk és együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott burgonyát, zöldpap­rikát, meghámozott paradicsomot (vagy lecsót) és az egészet kb. tíz percig pároljuk. Végül az egészet tűzálló tálra rakjuk 15—20 percig sütjük, mielőtt kivesszük még ráre­szeljük a sajtot, párolt rizzsel vagy kenyérre­ tálaljuk. 21

Next