Amerikai Magyar Népszava, 1956. június (58. évfolyam, 129-154. szám)
1956-06-02 / 130. szám
A jövő század regénye Három California! tudós biztatónak látja az emberiség gazdasági jövőjét PASADENA, Cal. — Mióta a második világháború és az utána következő gazdasági fellendülés alaposan meggyérítette a világ nyersanyag készletét, számos tudós foglalkozott azzal a kérdéssel, milyen lesz az emberiség gazdasági jövője, mivel fogjuk pótolni a rohamosan kimerülő nyersanyagokat. A jelentések többnyire borúlátók. A szakemberek úgy látják, hogy tekintettel az emberiség rohamos szaporodására, az élelmiszer és nyersanyagok termelése egyre jobban elégtelen lesz, és egy évszázadon belül válság fenyegeti az emberiséget. De most előáll három californiai tudós, a híres California Institute of Technology tagjai, akik ennek épen az ellenkezőjét állítják. Neveik: Harrison Brown biológus, James F. Bonner pszichológus és James R. Weir geológus. Jelentésük komoly figyelmet érdemel, mert új irányba tereli a közgondolkodást ezen a téren. A FÖLD NÉPÉNEK , SZAPORODÁSA A három tudós egyetért társaival abban, hogy egy évszázadon belül a föld mai lélekszáma 2,6 billióról 6,5 billióra fog szaporodni. A mezőgazdaságra jelent legnagyobb veszélyt ez a szaporodás. A tudósoknak nem sok bizalmuk van a szintetikus élelmiszerekben, amelyek “ellenkeznek az ember biológiai felépítésével.” Ellenben azt állítják, hogy a földön 7,6 billió lélek táplálására van potenciálisan művelhető terület. Ennek megművelése óriási erőfeszítéssel fog járni, de ha szükség lesz rá, megteszik. Amerika fogja legkésőbben érezni az élelmiszerhiányt, mert mégamai művelési módok mellett is 400 millió embert tud táplálni. A valószínűség az, hogy a föld sivatagjait vegyileg megtisztított tengervízzel fogják öntözni, és azok az országok, amelyeknek egy része ma sivatag, idővel előtérbe fognak lépni. A mikroszkopikus tengeri növények nem fognak sohasem komoly élelmiszerforrást jelenteni, mert állaguk túl híg, semhogy “aratásuk” kifizetődjék. Ellenben lehetséges egy-egy állatot kitenyészteni, amely ilyen tengeri növénnyel táplálkozik. (Tengeri sertésének nevelik a tudósok a leendő háziállatot.) A POTENCIÁLIS ÉLELMISZER Egy másik szempont, amire a mai mezőgazdák sohasem gondoltak, hogy az élelmiszertermelés legnagyobb része veszendőbe megy. A világ ma 16 billió tonna carbont termel különféle formában. Ha ezt mind felhasználnák, 46-szor annyi embert lehetne táplálni vele, mint ma. De ennek a növényzet formájában termelt carbonnak legnagyobb részét nem tekintjük ehetőnek, mint levelek, növények szárai, gumók, gyökerek, stb. Részben konyhaművészeti, részben vegyészeti kérdés, hogy ezeket is ehetővé tegyük. A tudósok szerint egyáltalán nem lehetetlen. A tudósok egy kis laboratóriumi konyhát tartanak fenn, ahol “agglegény módszerekkel” főznek, éspedig a “jövő ételeit”. Például ízletes eledelt tudnak csinálni a kukorica csutkájából, a burgonya leveléből, olyan virágokból mint kankalin és rózsa. A tölgyfa makkjából, amelyet csak sertések esznek ma, ők állítólag ízletes főzeléket tudnak készíteni. De ennek a mai hulladék élelmiszernek felhasználása külön tudományt fog igényelni, mondják. BŐVEN VAN NYERSANYAG A tudósok szerint alaptalan kollégáiknak az az aggodalma, hogy kimerülőben vannak a világ fontos nyersanyagai, mint vas, szén, alumínium, kén, olaj, stb. Szerintük, akik ezt állítják “nem a tudós, hanem az üzletember fejével gondolkoznak.” Minden elképzelhető nyersanyagból bőven van, csak a mai bányászati és feldolgozási módszerek mellett termelésük nem fizetődik ki. Minél inkább beérjük gyenge minőségű ércekkel és fémekkel, annál nagyobb lerakatokat találunk. A belőlük készültanyag nem lesz semmivel se silányabb, csupán nagyobb mennyiségű kőzetből kell kiolvasztani ugyanazt a menynyiséget. Például — mondják a tudósok — az agyag, amely bőségben található mindenütt, alapjában véve egy alacsonyértékű aluminiumérc. Még a közönséges szikla is kimeríthetetlen, bár alacsony értékű ércforrás. Például 100 tonna sziklában van 8 tonna aluminium, 5 tonna vas, 1200 font titanium, 180 font mangán és 70 font króm. Nagyon kevés, ha arra gondolunk, hogy a kommerciális ipar hozzá van szokva 50—60 százalékos érctartalmi kőzetek bányászásához. De csupán a kiaknázás módszereit kell megváltoztatni, mert maga a nyersanyag kimeríthetetlen a földön. A HAJTÓERŐ PROBLÉMÁJA A világ" hajtóerejének zöme ma “élő” jellegű — értve alatta, hogy a szén és olaj ősállatok és ősnövények sokmillió év alatt átváltozott maradványai. Ezt a ma ismert mennyiséget a föld 3 tbilliónyi lakossága, ha “amerikai színvonalon” élne, 23 év alatt kimerítené. Az atomenergia azonban kimeríthetetlen. A gazdag uránium tartalmú kőzetek hamar ki fognak ugyan merülni, de ugyanaz a szikla, ami vasat, alumíniumot és érceket ad, egyben urániumot és thoriumot is tartalmaz. Igen keveset, de az energia ott van. Minden tonna sziklában annyi atomenergia van, ami 50 tonna szénnek megfelelő energiát tud termelni. Nem szabad elfelejteni — mondják — hogy a múlt embere sem ismerte a természeti nyersanyagok kihasználási módját. A szenet már régen ismerték, amikor rájöttek, hogy fűteni is lehet vele. A vasról sokáig nem tudták, hogy keményebb a réznél. A felfedezéseket követő évszázadokban az ember mindent abból a szempontból ítélt meg, hogy érdemes-e ezt vagy azt termelni. Ha rá vagyunk szorítva, egyszerűen nincs határa annak, hogy miből mit tudunk termelni. A TUDÁS SZEREPE Nem fogja-e ez a helyzet fejlett népe erejét, tekintélyét, jólétét aláásni más népekkel szemben? Ha például Amerika mai nagy szén- vas- és olajforrásai kimerülnek, nem fogja-e az abba a gazdasági helyzetbe hozni, mint például a nyersanyagban szegély Mexicót? Ez a veszély fennáll, de csak abban az esetben, ha elvesztjük magasfokú technikai fölényünket. Minél szegényesebb nyersanyagokkal kell dolgoznunk, annál nagyobb szerephez jut a technikai tudás. Sokkal nehezebb a közönséges gránit sziklából vasat bányászni, mint a Mesabi vasérc medencében, ahol csak “fel kell kanalazni a földről.” Az emberiség jövője szempontjából fontos a béke és tudományos nemzetközi együttműködés — mondják a tudósok. Hatalmas erőfeszítésre lesz szükség, amelyre egyetlen nemzet sem képes önmagában. A világ összes tudósainak ki kell cserélniök egymással információkat, sőt valószínűleg idővel szükséges lesz egy nemzetközi tudományos központ felállítása. A jelentés, amint láthatjuk, nagyjából biztató. De a tudósok kijelentik, ha az erőfeszítések nem történnek meg kellő időben, az ember nem “a teremtés koronája” lesz ezen a földön, hanem a természet nyomorult rabszolgája. SZÁZEZER DOLLÁROS CSALÁS GYÚJTOGATÁS ÚTJÁN KENOSHA, Wis. — Robert Earl Jones, egy 29 éves eladó háza leégett, és a biztosító 16,800 dollár biztosítási díjat fizetett ki neki. Néhány héten belül a városban még egy tűz támadt, majd közeli városokban is elszórt tüzek, amelyekért a biztosító közel 100,000 dollárt fizetett ki. Mint ilyenkor szokás nagyobb összegű kárnál, a biztott. Kiderült, hogy Jones hát itt. Kiderült, hogy Jones háza múlt évben is leégett Mohamed, 111.-ban és akkor 25 ezer dollárt kollektált. Továbbá kiderült, hogy azok az emberek, akiknek háza leégett, ismerték Jonest. Ez elég gyanok volt arra, hogy a biztosító a rendőrség tudomására adja megfigyeléseit. Néhány heti megfigyelés után Jones ellen elég terhelő bizonyíték merült fel,hogy letartóztassák. Néhány keresztkérdés után bevallotta, hogy valamennyi tüzet ő okozta,biztosítási csalásból. Négy másik személyt letartóztattak, akik Jonessal megosztották a biztosítási csalás hasznát. Jones, — avagy a “tűzbogár”, ahogy a helyi sajtó nevezi — azt mondja, hogy alaposan tanulmányozta a gyújtogatás technikáját. A “régi módszer” — tudnillik a gazolinban mártott rongyok — könnyen felfedezhetők. Futólag gondolt arra, hogy filmszalag celuloid hulladékot használt, aminek igen magas a hőfoka és nem hagy nyomot, de azután lemondott arról, mert a celuloid néha túl gyorsan sistereg el és nem okoz gyulladást. A villanykályha ötletét egy régi angol detektívregényben olvasta. A kályhát begyújtotta, közelébe egy kanna petróleumot helyezett el, azután elhagyta a házat. Egy-két óra múlva a kályha drótjai izzani kezdtek, felgyújtották a petróleumot, amely szétfolyt az egész házban. Csak egyetlen dolgot felejtett el. A nyomozóknak épen az tűnt fel, hogy minek a kis melegítő kályhácska olyan otthonban, ahol van fűtés. Ilyen kis melegítő kályhákat Californiában vagy Floridában használnak, ahol a lakásokban nincs fűtés. A körülmény, hogy valamennyi kigyulladt házban találtak egy villanykályhát, elég volt, hogy a felkeltse a nyomozók gyanúját. amerikai magyar népszava “Szeretnék a lupulinról röviden szólni” mondja Carl Williams, Willamette Valley, Wash.-ból A "SÖRFŐZŐK" ARANYA" EZ, AMIT KEZEMBEN TARTOK EZ egy komló kalász ... az arany sárga komló kalász, melyet itt, a Pacific Northwest-en . .. . a világ legnagyobb komló termelő vidékén termelünk. Innen kapja a P.O.C. gyár a speciális 51 késői komló kalásokat, melyből a keleten annyira népszerű valódi 51 zamatot nyerik. Ezek a késői 51 komló kalászok különösen gazdagok a sörfőzésnél fontos alkatrészének, az u. n. lupulinban. Ez a gazdag pollen szerű lupulin alpha és beta resingazdag és a humulon és lupulon elnevezésű szükséges savakat tartalmazzák. Ez a két sav a lupulinban nélkülözhetetlen a sörfőzésnél. Ezek adják a nagyon ízletesen keserű izt és a kitűnő aromát, melyet mindenki nagyon szeret a P.O.C. Pilsener Sörben. És ezek segítik elő a P.O.C. sör pezsgő, üdítő minőségét. A lupulin is nagyon fontos a P.O.C. Pilsener sör jóságának megtartásában. Előmozdítja a gyönyörű “éppen helyes” hab keletkezését, amely minden egyes pohár P.O.C. sört oly kívánatossá varázsol. Végül még valami nagyon fontos, amire emlékezni kell a lupulint illetően. A parányi lupulinmirigyecskéket a legnagyobb elővigyázatossággal kell kezelni minden időben, hogy megtarthassák jellegzetességüket. EZ AZ OKA ANNAK, AMIÉRT P.O.C. KÖLTSÉGES IDŐZÍTŐ ÉS ELECTROTHERMAL ELLENŐRZŐ KÉSZÜLÉKKEL RENDELKEZIK, HOGY MEGVÉDJE MAGASABB HŐFOK ÉS TÚLSÁGOS TÜZELÉS ELLEN. TÚLSÁGOS MAGAS, 1600 HŐFOKON TÚLI FŐZÉS MEGSÉRTHETI VAGY MEGÉGETHETI A LULUPIN ÉRZÉKENY RÉSZEIT, AZ ÁRPÁT ÉS EGYÉB, A SÖRFŐZÉSNÉL FONTOS HOZZÁVALÓKAT. P.O.C. sört lassan főzik, két eljárással érlelik a megfelelő hőfok mellett, hogy megtarthassanak mindent, ami annyira kiváló a finom sör készítésében. Mi, itt a nyugaton tudjuk, hogy a keleten gyártott P.O.C. sör valódi 51 zamata milyen csodálatosan jó! THE PILSENER BREWING TOMPAN!, CLEVELAND, OHIO Nincs finomabb sör a P. O. C. Pilsener Sörnél... fajtára vagy árra való tekintet nélkül