Hegedüs István: Az egykéz (Budapest, 1938)
Paprika
Hivatal által erre a célra rendelkezésre bocsátott fuvarlevél felhasználásával lehet külföldre szállítani. A Külkereskedelmi Hivatal kizárólag az Egyesülés tagjainak, azok kívánságára és elszámolási kötelezettsége mellett, késedelem nélkül, önköltségi áron szolgáltatja ki a tag 8—10 napi szükségletét biztosító fuvarleveleket, vagy egyéb, sorszámmal ellátott és másra át nem ruházható szállítási okmányokat. A kiszállított nád minőségi ellenőrzését a Külkereskedelmi Hivatal végzi és ennek foganatosítása céljából az egyes küldeményekre vonatkozó szállítási adatokat a szállítást megelőzően a Külkereskedelmi Hivatallal idejében kell közölni, hogy az ellenőrzés megejtésére szaktisztviselőjét kiküldhesse. A végrehajtóbizottság határozatai ellen bejelentett felszólamlást az ellenőrzőbizottság bírálja felül. Ez a bizottság három tagból áll: a Külkereskedelemi Hivatal mindenkori elnöke, vagy helyettese, a földmívelésügyi miniszter és a kereskedelemügyi miniszter által kijelölt delegátus. Az Egyesülés költségeinek és az exportfejlesztés céljainak fedezésére minden egyesülési tag belépéskor 100 pengő felvételi díjat, továbbá minden eladott és leszállított vágón nád után 3 pengőt tartozik a fuvarlevél átvételekor a Külkereskedelmi Hivatalnál vezetett számla javára lefizetni. A számla felett a végrehajtó bizottság határozatai alapján a Hivatal rendelkezik. A szakkérdésekkel kapcsolatosan a Külkereskedelmi Hivatal felkérésére a végrehajtó bizottság saját kebeléből egy-egy szaktanácsadót jelöl ki a kereskedők és a termelők kategóriájából. Végeredményben a Magyar Nádkiviteli Egyesülés sem céloz egyebet, mint ennek az egyes vidékeken igen fontos mezőgazdasági terméknek a jobb értékesítését és eredményesebb kivitelét. Az elmúlt esztendők során az Egyesülés az egész vonalon beváltotta a működéséhez fűzött reményeket, mert a termelők minden egyes esetben megkapták az elérhető legjobb árakat. Paprika Szeged és Kalocsa környékén körülbelül 12.000 kisgazdacsalád és úgynevezett felesgazda termeli Magyarország nemzeti fűszerét, a paprikát, amely Szent-Györgyi Albert magyar