Hegedüs István: Az egykéz (Budapest, 1938)

Paprika

Hivatal által erre a célra rendelkezésre bocsátott fuvarlevél felhasználásával lehet külföldre szállítani. A Külkereske­delmi Hivatal kizárólag az Egyesülés tagjainak, azok kíván­ságára és elszámolási kötelezettsége mellett, késedelem nél­kül, önköltségi áron szolgáltatja ki a tag 8—10 napi szükség­letét biztosító fuvarleveleket, vagy egyéb, sorszámmal ellátott és másra át nem ruházható szállítási okmányokat. A kiszállí­tott nád minőségi ellenőrzését a Külkereskedelmi Hivatal végzi és ennek foganatosítása céljából az egyes küldemé­nyekre vonatkozó szállítási adatokat a szállítást megelőzően a Külkereskedelmi Hivatallal idejében kell közölni, hogy az ellenőrzés megejtésére szaktisztviselőjét kiküldhesse. A végrehajtóbizottság határozatai ellen bejelentett fel­szólamlást az ellenőrzőbizottság bírálja felül. Ez a bizottság három tagból áll: a Külkereskedelemi Hivatal mindenkori el­nöke, vagy helyettese, a földmívelésügyi miniszter és a keres­kedelemügyi miniszter által kijelölt delegátus. Az Egyesülés költségeinek és­ az exportfejlesztés céljainak fedezésére min­den egyesülési tag belépéskor 100 pengő felvételi díjat, to­vábbá minden eladott és leszállított vágón nád után 3 pengőt tartozik a fuvarlevél átvételekor a Külkereskedelmi Hivatal­nál vezetett számla javára lefizetni. A számla felett a végre­hajtó bizottság határozatai alapján a Hivatal rendelkezik. A szakkérdésekkel kapcsolatosan a Külkereskedelmi Hivatal fel­kérésére a végrehajtó bizottság saját kebeléből egy-egy szak­­tanácsadót jelöl ki a kereskedők és a termelők kategóriájából. Végeredményben a Magyar Nádkiviteli Egyesülés sem cé­loz egyebet, mint ennek az egyes vidékeken igen fontos mező­­gazdasági terméknek a jobb értékesítését és eredménye­sebb kivitelét. Az elmúlt esztendők során az Egyesülés az egész vonalon beváltotta a működéséhez fűzött reményeket, mert a termelők minden egyes esetben megkapták az elérhető legjobb árakat. Paprika Szeged és Kalocsa környékén körülbelül 12.000 kisgazda­­család és úgynevezett felesgazda termeli Magyarország nem­zeti fűszerét, a paprikát, amely Szent-Györgyi Albert magyar

Next