Élelmezési ipar, 1954 (4. évfolyam, 1-12. szám)

1954-01-01 / 1. szám

1664 fo­t­t TERVEZÉS ÉS ÜZEMGAZDASÁG Az alapanyagellátás statisztikai elemzése az élelmiszeriparban DOHOS LÁSZLÓ — NAGY JÓZSEF I. A feldolgozóipar, így az élelmiszeripar, termelőtevékenysége során nyersanyagokat — tehát olyan termékeket, amelyben munka ölt testet — alakít át, dolgoz fel. A nyersanyag lehet alapanyag, segéd­anyag (tüzelőanyag). Marx szerint: „A nyers­anyag valamely terméknek alapanyagát al­kothatja, vagy csak mint segédanyag vesz részt a termék létrehozásában.“­ Az alapanyag olyan munkatárgy, amely az előállítandó termék alapjául szolgál, ami­ből a termék készül. Az élelmiszeripar termelő tevékenységé­nek előfeltétele, hogy a termeléshez szüksé­ges alapanyagok kellő mennyiségben és meg­felelő minőségben rendelkezésre álljanak. Ezenkívül természetesen biztosítani kell a szükséges segédanyagokat is. Mostani cikkünkben az alapanyagellátás statisztikai vizsgálatával foglalkozunk. , Az élelmiszeripari vállalatok szám­ár­a a nyersanyagbázis a döntő kérdés. A vállala­tok munkája — különösen azoké, amelyek a mezőgazdaság termékeit közvetlenül dolgoz­zák fel — attól függ, hogy a mezőgazdaság milyen minőségű és mennyiségű nyersanya­got szállít nekik. Az élelmiszeripar fejlődése így elsősorban nyersanyagbázisának, a mező­­gazdaságnak fejlődésétől függ. Ugyanekkor az élelmiszeriparnak a mezőgazdaság fejlesz­tésében szervező­ szerepe van. Mikoján elv­társ — szovjet élelmiszeripar megszervezője — a SZK(b)P XVII. kongresszusán a követ­kezőket mondotta: „Míg a vezető szerep a nehéziparé, az egész népgazdaság, így a mező­gazdaság szempontjából is, addig az élelmi­szeripart szervező szerep illeti meg a mező­gazdaságban, minthogy az élelmiszeripar ha­tározza meg, hogy milyen növények termesz­­tendők.“ A ke­tő — az élelmiszeripar és a mező­­gazdaság — fejlődése tehát egyben köl­csönös is; az élelmiszeripar hatással van a mezőgazdaságra, olyan formában, hogy az ipar követelményeket támaszt a mezőgazda­sággal szemben, egy-egy termelendő nyers­anyag mennyisége és minősége tekintetében. E követelményeket egyre jobban kielégí­tik az állami „célgazdaságok“ is, amelyek egy-egy iparág — pl. a cukoripar számára — termelik a nyersanyagot, pl. a ›cukor,ég›á‰a.­­ Hasonló célja van a szerződéses termeltetés­nek, amelyben a termelő és az ipar köt szer­ződést egy-egy termény termelés­ére, illetve annak átvételére. Az élelmiszeripar alapanyagainak döntő részét a mezőgazdaság (növénytermesztés, állattenyésztés), illetve maga az élelmiszer­ipar szolgáltatja. Ennek megfelelően az élelmiszeripar alapanyagai az alábbiak szerint csoportosít­hatók:­­ növényi eredetű mezőgazdasági ter­mék­­ (gyümölcs és főzelékfélék, napraforgó, cukorrépa, gabonafélék, burgonya, cikória, kukorica, dohány stb.), 2. állati eredetű mezőgazdasági termé­kek (élőállatok, baromfi, tojás, tej stb.), 3. ipari feldolgozásból nyert anyagok (napraforgóolaj, liszt, cukor, szesz stb). Ezek az alapanyagok döntően megszab­ják egy-egy iparág termelését, éppen ezért egy-egy iparág alapanyaggal való ellátottsá­gának megvizsgálásánál általában elegendő egy-két fontosabb alapanyagot megfigyelni. Az alapanyagellátás lehet folyamatos,­­vagy időszaki (kampány) jellegű. Általában az 1. pontban felsorolt növényi eredetű nyers­anyagoknak begyűjtése, illetve az iparválla­latokhoz való beérkezése időszaki, vagyis az év egy adott időszakában, nagy mennyiségben beérkező mezőgazdasági nyersanyag feldol­gozása az iparnak csak időszaki (kampány) feladatot jelent. A 2. és 3. pontban felsorolt alapanyagok begyűjtése, illetve az élelmiszer­­ipari vállalatokhoz való beérkezése általában folyamatos, ezen anyagok egész éven keresz­tül rendszeresen érkeznek a vállalatokhoz, és feldolgozásuk egész éven keresztül folyama­tosan történik. Az anyagellátás folytonossága egyes iparágaknál úgy jelentkezik, hogy a vállalatok különféle — egyébként kampány­szerűen beérkező — anyagokat különböző idő­szakokban, de­ folyamatosan dolgozzák fel; pl. a húsiparban az eltérő begyűjtési idényű vá­góállatok folyamatos anyagellátást biztosí­tanak. Az alapanyagellátás idejét tekintve te­hát, vannak­ egész éven át egyenletesen be­érkező és kampányszerűen beérkező anyagok.­ ­ Marx: A Tőke, I. kötet, Szikra, Budapest 1949, 196 oldal.

Next