Élelmezési ipar, 1955 (5. évfolyam, 1-12. szám)
1955-01-01 / 1. szám
AZ ÉLELMEZÉSI IPAROS ÉVFOLYAMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE Surány Pál: Oldal Görgényi Frigyes: Borbág Sándor, a Szocialista Munka Hőse .. 1 Szenes Endréné: Fiatal mérnökeink problémáiról ..................... .2 Angyal György: A magyar vitaminológia soronlévő feladatai 3 Vas Károly—Frászt Gizella: Élelmiszerek egyensúlyi relatív páratartalmának mérése és ennek jelentősége az eltarthatóság megítélésében ....................................... 6 Szabó Imre: Mesterséges élelmiszerszínezékek alkalmazhatósága ............................................................. 14 Karácsony Dezső: Kereskedelmi cukor minősítése ..................... 19 Kolta Rezső—Zukál Endre: Rizsfényezésikísérleteik ................ 24 Farkas Imre—Kőrösy László: A nagy vákuumtechnika alkalmazásai az élelmiszeripar és a gyógyászati iparban I. .. 29 Török Gábor—Kardos Ernő: Zöldfőzelékek szárítása részleges víztelenítéssel ......................................................... 34 Vas Károly—Proszt Gizella.: Sós paradicsomsűrítményes eltarthatósága .. 41 Karácsony Dezső—Venk. Lipót: A fondant kandírozásának és tárolásának elvi és gyakorlati kérdései .................................... 45 dr. Bartha György: Kísérleteik a komlói keserűssavak egymás melletti meghatározásaira térfogatos elemzéssel 52 Széplaky Miklós: Zsírsavak szétválasztása karbamidol, addukt képzés útján ........................................... 61 Poros Tamás: A Szovjetunió segítsége a magyar élelmiszeriparnak ................................................................ 65 dr. Falvai Alfréd: Kosutány Tamás (1848—1915)........................ 71 Spanyár Pál: Az élelmiszeripar feladatai a téli és a koratavaszi C-vitamin szükséglet fedezésére .... 72 Szabó Imre J.: Mesterséges élelmiszerszínezékek hatása a panikreászlipáz aktivitására ............... 77 Korbonits András: A paradicsomfeldolgozási idény meghosszabbítása egyes termesztési tényezők szabályozásával ............................ 33 dr. Fekete László—Korpáczy István: A napraforgófehérje tápláló értékének változása az olajkinyerésnél alkalmazott hőkinyerés során ........................................................... 89 dr. Gáti Ferenc: Az új homokjavítási eljárás (aljtrágyázás) mezőgazdasági és élelmiszeripari vonatkozásai 92, 110 Vajda Ödön: Hozzászólás Szenes Endréné „Fiatal mérnökeink problémáiról” szóló cikkéhez ............. 99 Csehszlovákia élelmiszeripari gépgyártásáról 101 Grassek Miklós: Magyar dohányok fermentálása csökkentett nedvességtartalom mellett ................................ 105 Kolta Rezső—Zukál Endre: A rizsfényezés elvi kérdései ............................ КЗ dr. Lőrincz Ferenc—Kovács Ferenc— dr. Szeredi Ida: Tartós kolbászfélék tárolási kérdései ............. 116 Széchényi Lászlóné: * A körtebefőtt elszíneződésének vizsgálata .... 121 Oldal ■ Proszt Gizella—Vas Károly: Mikróbás romlás ecetes zöldpaprikán ......... Ik Knalovánszky A. Pál: Szárított cukorrépaszelet felhasználása a sertéshízlalásban ................................................... 127 Gerő György: Az önköltségcsökkentés néhány kérdéséről. . . 129 Vámosné, dr. Vigyázó Lilly: : Élesztőtörzsek erjesztőképességémek vizsgáata ....................................................................... 132 Enyedi László—Ravasz László: Akekszek minőségváltozásának és magas törmeléktartalnának okai ............................ 138 dr. Krausz József—Kanics Miklós: Új eljárás kozmaolaj kinyerésére a szeszfinomításnál .............................................................. 146 Nyeste László—Nyilas Imre—Szamos Gyula— Tengerdy Róbert: Mezőgazdasági hulladékanyagok hasznosítása takarmányozási célokra mikrobiológiai vitamindúsítás útján ........................................... 148 Vavritracz Gábor—Vukov Konstantin: Oxánsav meghatározása egy szerves savak jelenlétében ...................................................... 150 Spanyár Pál: A folyamatos sterilezés újszerű megoldása .. 155 Angyal György:—Váróczy Piroska: Adatok a burgonya C-vitamin bioszintézise kérdéseihez ............................................... 156 dr. Gärtner Károly: Öt év az árpanemesítés szolgálatában ......... 161 Kismarton Károly: Zsírsavak kromatográfiája ............................ 165 dr. ifj. Szabó Zoltán: Az élelmiszeripar szennyvíz kérdései ......... 175 Inczédy Anna: Roe-féle dehidroaszkorbinsav meghatározás komparátoros módszerre átdolgozva ............. 177 Zamatosítóképesség (zamatintenzitás) meghatározása aromás fagylaltoknál ... ................. 179 Zukál Endre: Érzékszervi bírálatokkal és matematikai értékelésükkel kapcsolatos vizsgálatok.........183, 209 Lásztity Radomir: Lisztkeverékek savfoka .................................... 189 Hubán® István: Az élelmiszeripari vállalatok szocialista együttműködése ............................................. 193 dr. Telegdy-Kováts László: Savtartalom, pH és savanyú ízhatás közötti összefüggés ....................................................... 194 Maczelka László: Az élelmiszerkémia és élelmiszeripari technológia kolloidikai vonatkozásai ..................... 199 dr. Benedek László: A paprika nedvszívó sajátságáról ............... 202 Zelenyánszky Erzsébet: A maláta oldottsága ..................................... 215 Erőssné, dr. Tárczy Eleonóra: Pasztőrözött tejszínből köpült vajak mikrobiológiai állandói ........................................... 219 Szabó Imre: Penészek proteolites enzimaktivitásának meghatározása és összehasonlítása ..................... 226 dr. Karácsonyi László—Hargittay Emil: Tésztakészítmények infravörös szárítása .... 229 Sándy Emil: Az etiléndiamin-tetraecetsav élelmiszeriparban való felhasználásának egészségügyi problémái 23 Kottász József: