Élelmezési ipar, 1955 (5. évfolyam, 1-12. szám)

1955-01-01 / 1. szám

AZ ÉLELMEZÉSI IPAROS­ ÉVFOLYAMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE Surány Pál: Oldal Görgényi Frigyes: Borbág Sándor, a Szocialista Munka Hőse .. 1 Szenes Endréné: Fiatal mérnökeink problémáiról ..................... .2 Angyal György:­­ A magyar vitaminológia soronlévő feladatai 3 Vas Károly—Frászt Gizella: Élelmiszerek egyensúlyi relatív páratartalmá­nak mérése és ennek jelentősége az eltartha­tóság­ megítélésében ....................................... 6 Szabó Imre: Mesterséges élelmiszerszínezékek alkalmazha­tósága ............................................................. 14 Karácsony Dezső: Kereskedelmi cukor minősítése ..................... 19 Kolta Rezső—Zukál Endre: Rizsfényezési­­kísérleteik ................ 24 Farkas Imre—Kőrösy László: A nagy vákuumtechnika alkalmazásai az élel­miszeripar és a gyógyászati iparban I. .. 29 Török Gábor—Kardos Ernő: Zöldfőzelékek szárítása részleges víztelení­téssel ......................................................... 34 Vas Károly—Proszt Gizella.: Sós paradicsomsűrítményes­ eltarthatósága .. 41 Karácsony Dezső—Venk­. Lipót: A fondant kandírozásának és tárolásának elvi és gyakorlati kérdései .................................... 45 dr. Barth­a György: Kísérleteik a komlói keserűssavak egymás mel­letti meghatározásaira térfogatos elemzéssel 52 Széplaky Miklós: Zsírsavak szétválasztása karbamidol, addukt képzés útján ........................................... 61 Poros Tamás: A Szovjetunió segítsége a magyar élelmiszer­iparnak ................................................................ 65 dr. Falvai Alfréd: Kosutány Tamás (1848—1915)­­........................ 71 Spanyár Pál: Az élelmiszeripar feladatai a téli és a kora­­tavaszi C-vitamin szükséglet fedezésére .... 72 Szabó Imre J.: Mesterséges élelmiszerszínezékek hatása a panikreászlipáz aktivitására ............... 77 Korbonits András: A paradicsomfeldolgozási idény meghosszab­bítása egyes termesztési tényezők szabályozá­sával ............................ 33 dr. Fekete László—Korpáczy István: A napraforgófehérje tápláló értékének válto­zása az olaj­kinyerésnél alkalmazott hőkinye­rés során ........................................................... 89 dr. Gáti Ferenc: Az új homokjavítási eljárás (aljtrágyázás) me­zőgazdasági és élelmiszeripari vonatkozásai 92, 110 Vajda Ödön: Hozzászólás Szenes Endréné „Fiatal mérnö­keink problémáiról” szóló cikkéhez ............. 99 Csehszlovákia élelmiszeripari gépgyártásáról 101 Grassek­ Miklós: Magyar dohányok fermentálása csökkentett nedvességtartalom mellett ................................ 105 Kolta Rezső—Zukál Endre: A rizsfényezés elvi kérdései ............................ КЗ dr. Lőrincz Ferenc—Kovács Ferenc— dr. Szeredi Ida: Tartós kolbászfélék tárolási kérdései ............. 116 Széchényi Lászlóné: * A körtebefőtt elszíneződésének vizsgálata .... 121 Oldal ■ Proszt Gizella—Vas Károly: Mikróbás romlás ecetes zöldpaprikán ......... Ik Knalovánszky A. Pál: Szárított cukorrépaszelet felhasználása a ser­téshízlalásban ................................................... 127 Gerő György: Az önköltségcsökkentés néhány kérdéséről. . . 129 Vámosné, dr. Vigyázó Lilly: : Élesztőtörzsek erjesztőképes­ségémek vizsgá­­­ata ....................................................................... 132 Enyedi László—Ravasz László: A­­kekszek minőségváltozásának­ és magas törmeléktartalnána­k okai ............................ 138 dr. Krausz József—Kanics Miklós: Új eljárás kozmaolaj kinyerésére a szeszfino­mításnál .............................................................. 146 Nyeste László—Nyilas Imre—Szamos Gyula— Tengerdy Róbert: Mezőgazdasági hulladékanyagok hasznosítása takarmányozási célokra mikrobiológiai vita­mindúsítás útján ........................................... 148 Vavritracz Gábor—Vukov Konstantin: Oxánsav meghatározása egy szerves savak jelenlétében ...................................................... 150 Spanyár Pál: A folyamatos sterilezés újszerű megoldása .. 155 Angyal György:—Váróczy Piroska: Adatok a burgonya C-vitamin bioszintézise kérdéseihez ............................................... 156 dr. Gärtner Károly: Öt év az árpanemesítés szolgálatában ......... 161 Kismarton Károly: Zsírsavak kromatográfiája ............................ 165 dr. ifj. Szabó Zoltán: Az élelmiszeripar szennyvíz kérdései ......... 175 Inczédy Anna: Roe-féle dehidroaszkorbinsav meghatározás komparátoros módszerre átdolgozva ............. 177 Zamatosítóképess­ég (zamatintenzitás) megha­tározása aromás fagylaltoknál ... ................. 179 Zukál Endre: Érzékszervi bírálatokkal­ és matematikai érté­kelésükkel kapcsolatos vizsgálatok.........183, 209 Lásztity Radomir: Lisztkeverékek savfoka .................................... 189 Hubán® István: Az élelmiszeripari vállalatok szocialista együttműködése ............................................. 193 dr. Telegdy-Kováts László: Savtartalom, pH és savanyú ízhatás közötti­­ összefüggés ....................................................... 194 Maczelka László: Az élelmiszerkémia és élelmiszeripari tech­nológia kolloidikai vonatkozásai ..................... 199 dr. Benedek László: A paprika nedvszívó sajátságáról ............... 202 Zelenyánszky Erzsébet: A maláta oldottsága .....................­................ 215 Erőssné, dr. Tárczy Eleonóra: Pasztőrözött tejszínből köpült vajak mikro­biológiai állandói ........................................... 219 Szabó Imre: Penészek proteolites enzimaktivitásána­k meg­határozása és összehasonlítása ..................... 226 dr. Karácsonyi László—Ha­rgittay Emil: Tésztakészítmények infravörös szárítása .... 229 Sándy Emil: Az etiléndiamin-tetraecetsav élelmiszeriparban való felhasználásának egészségügyi problémái 23­ Kottász József:

Next