Hűtőipar, 1938 (6. évfolyam, 1-12. szám)

1938-01-15 / 1. szám

HŰTŐIP­AR A laboratóriumi kísérletek, melyek a József nádor műegyetem mezőgazdasági géptani inté­zetében folytak le, azonos gyümölcsszállítmá­­nyokból vett 4—4 próbára terjedtek ki, melyek közül az egyik tiszta vizjegelésű térben pako­­latlanul, a második tiszta vizjegelésű térben zsirpapírba pakoltan, a harmadik kevert jegelé­­sű atmoszférában pakolatlanul, a negyedik ke­vert jegelésű atmoszférában, zsirpapírban kerül­tek tárolásra. Ezenkívül laboratóriumi kísérlet volt ezen gyümölcsök tiszta szénsav-atmoszférában való tárolására. A kísérleti tároló berendezések ugyanolyan szigetelésűek voltak, mint a h­űtővagonok. A vontatási­­légáramlatnak megfelelően a tároló edények 15—30 km. óra légáramlatban lettek elhelyezve. A vizsgálatok második sorozata hűtővago­nokra vonatkozik, melyekben szintén kevert je­­gelésű hűtés eszközöltetett parallel tiszta vizje­gelésű hűtéssel. A laboratóriumi kísérletek során megálla­pítást nyert az, hogy a kevert jegelés hosszabb időre biztosítja a hűtött állapot­­fenntartását, mint a vizjegelés. A kevert jegelésű térben a hőfokváltozás gradiensei kisebbek, mint a vizjegelésű térben. A kevert jegelésű tér relatív nedvessége ki­sebb, a benne elhelyezett gyümölcsök szárazta­­pintatúak, míg a vizjegelésű térben nedvesek. Megállapítható volt, hogy a tároló térben a hőfok kiegyenlítődés lassan megy végbe és a túlhűtés megakadályozása érdekében már a ra­kodásnál konvenciós csatornák létesítése ajánla­tos. A kevert jegelésű térben a szénsavban dú­­sabb levegőkeverék megengedi a tárolási, illető­leg szállítási hőfokok magasabb dilatációját. A kevert jegelésű térben a penészedés, ille­tőleg rothadás lényegesen hosszabb idő alatt ál­lott be és akkor is lényegesen alacsonyabb szá­zalékban, mint a vízjegelésű térben. A gyümölcsök illata és aromája legjobban maradt meg a kevert jegelésű térben pakoltan elhelyezett áruknál. Megállapítható volt, hogy kevert jegelésű térben teljesen érett, evésre alkalmas áruk szál­líthatók, 10 napos útra is, anélkül, hogy azokban romlás állna elő, amivel elérhető az, hogy nem kell a gyümölcsöknek, főleg paradicsomnak zöld, éretlen állapotban leszedésre kerülni és kény­szerérésnek alávetni. A kevert jegelésű térben szállított gyümöl­csök normális atmoszférára hozva, 3-4 napig ma­radnak teljesen kifogástalan, étkezésre alkal­mas állapotban, míg a vízjegelésű térben szár­mazó gyümölcsök 24 órás normál levegőn való állásnál megromlottak. Az éretlen áru kevert jegelésű térben na­gyobb százalékú súlyveszteséget szenvedett, mint vizjegelésű térben, tehát az érési folyamat erő­sebben ment végbe, viszont érett árunál a súly­­veszteség lényegesen kisebb százalékot mutat, mint vizjegelésű térben, ami azt bizonyítja, hogy a túlélés nem történt meg, akadályozva volt, azonkívül az érett gyümölcs felületén történő diffúzió a szénsavban dús környezetben lényege­sen kisebb volt. A 100 százalékos CO- atmoszférában tárolt gyümölcsök 20—40 nap után ízben és aromában kifogástalanok voltak és szövetük színe és állaga nem változott, kivéve a nyári almák és körték húsa megbámult. Tapasztalható volt, hogy egyes gyümölcsök nedve szénsavval telítődött, még pedig azoké, melyek laza szövetűek, pl. dinnye, de viszont szénsav atmoszférából kivéve a szénsavat, igen rövid időn belül elvesztették akár felvágott, akár egész állapotban. A vagonkísérletek bizonyították azt, hogy a kevert jegelésű vagontér hőfoka 5 C fok körül volt, ugyanakkor, amidőn a kontrollvagonban 17 C fok volt. Két, illetőleg három napos futtatás után a kevert jegelésű térben számottevő pót jeget elhe­lyezni nem lehetett, ugyanakkor, amidőn a kon­­trollvagon jégtartója már teljesen üres volt. 3 és A Székesfővárosi Közegészségügyi Bakteriológiai Intézet 1936. évi működése Az alábbiakban ismertetjük a Székesfővárosi Közegészség­­ügyi és Bakteriológiai Intézet 1936. évi jelentését. A majd 70 o­daas füzet betekintést enged nyújtani abba a hatalmas munkába, amelyet az intézet tagjai a főváros egészségügyének terén egy év alatt végeztek (88.000 vizsgálat.) A Dr. Dabis László főorvos h. igazgató által közreadott jelentésből a min­ket közelebbről érdeklő víz-, jégtó-, tej- és fagy­altvizsgálatokat tárgyaló fejezetekkel foglalkozunk. Az intézetnek 2 főosztálya van, a hygiéniai és a bakteriológiai osztály. Az utolsó 6 évre összeállítva az intézet összes vizsgálatainak számát és külön­­külön a két főosztályét, akkor látjuk, hogy az összes vizsgá­latok zömét a bakteriológiai vizsgálatok teszik, de ezek termé­szetesen a járványos betegségek növekedésével vagy csökkené­sével kisebb vagy nagyobb fokú ingadozásokat mutatnak felfelé és lefelé, míg a hygiéniai osztály vizsgálatainak száma lassan, de fokozatosan, évről-évre növekszik. Az intézet fejlődő közegészségügyi osztályának jelentő­sége, melyet a tisztifőorvosi jelentés is kellően hangsúlyoz, éppen abban van, hogy Magyarországon először fogla­kozott u. n. városegészségügyi vizsgálatokkal, melyek a nagyvárosi klíma és környezet fontosságát sorozatos vizsgálatok ala­pján hangsúlyozták. A nagyvárosi fizikai és szociális környezet fel­tárása és az u. n. nagyvárosi konstitúció megismerése a leg­­különbözőbb vizsgálati módszerekkel, az intézet cé­kitűzéseinek

Next