Hűtőipar, 1938 (6. évfolyam, 1-12. szám)

1938-01-15 / 1. szám

4 H0T01FAQ egyik legfontosabb feladatát fogja képezni a jövőben. A közegészségügyi osztály munkássága a szokott keretek között a közfogyasztású­­ivóvíz, egyéb ivó-, ásvány- és szikvi­zek, jég és jégtavak, fürdők és uszodák, lim­avíz, élelmiszerek (tej, tejtermékek, fagylalt) és a fővárosi levegő alkatrészeinek vizsgálatára terjed ki. Az osztály működésében lényeges válto­­zást jelentett a tej köte­ező bakteriológiai vizsgálatával kap­csolatos tej-alosztály felá­lítása. 1936. évben összesen 13.995 vizsgálatot végeztünk, tehát az 1935. évihez képest (12.577) 1350-nel­ többet. Az ivóvízvizs­­gálatok legnagyobb része a székesfővárosi vízművek ellenőr­zésére esik (12.9­16), a többi a különböző kútvizek (135), ás­ványvizek, fürdő és uszodavizek, jég- és jégtóvizek, Dunavizek vizsgálata között úszlik meg. A vizsgálatokból a lefolyt évben 4922 esik a házi vízve­zetéki csapokra, 6259 a telepekre (kutak, medencék, főnyomó­csövek) és 1755 a szűrőberendezésre. Az egészségügyi ellenőrzés szempontjából megkülönbözte­tünk termelt vizet (egyes kutak, szívó aknák, főtelepi nagy­medence, telepi fényoonócsövek), tárolt vizet (városi medencék), fogyasztott vizet (házi vízvezetéki csapok) és a szűrt vizet (szűrőberendezés.) A termelt vizet olymódom ellenőrizzük, hogy havonta leg­alább kétszer kerülnek e­llenőrzés alá az egyes kutak (aknái és csőkutak) vizei olymódon, hogy azokban cs raszámolást és 25 cm­3 vízmennyiségben b. co­­ előfordulását vizsgáljuk, továbbá az egyes kutakban termelt víz elegyedéséből keletkező u. n. összes terme­t vizet a három egymástól független vízter­melő egységnek (megyeri főtelep, Újlak, Markó utca) főnyomó­­csövein naponta vetjük vizsgálat alá és megköveteljük, hogy a csiraszáma 1 cm­3-ben 100 alatt legyen és 1, 10 és 100 cm3- ben coli aerogenes csoporthoz tartozó baktérium ne fordu­lon elő. A városi nagy medencékben (Kőbánya, Gellérthegy,­­Jó­­zsefhegy) tárott vizet hetenként, a budai hegyvidéki és külte­rületi kis medencék vizét nagyobb időközökben, fő­eg nyáron, az idényszerű fokozottabb igénybevéte­lnek megfe­­lően ugyan­ilyen módon ellenőrizzük. A tény­eg ivásra kerülő fogyasztott víz ellenőrzése úgy történik, hogy megfelelő megállapított változó sorrendben a házi vízvezetéki csapokról hetenként 20-30 vízmintát veszünk csiraszámolásra és coli ellenőrzésre 100 cm3-ben. A szűrőberendezés vizét naponta ellenőrizzük csiraszámra és 200 cm3 vízmennyiségben coli kimutatással. A szűrőberendezés nagy jelentőségére utal az a tény, hogy a nyersvízben a nyár folyamán viszonylag magas száza­lékban fordult elő céli lelet (4—20%), m­ely a szűrt vízben azonban teljesen e tűnik. A budapesti ivóvíz 1936. évre tehát teljesen kifogástalan volt és általában az mondható, hogy ivóvizünk a nagy vi­ág­városokéhoz viszonyítva is, a legelőkelőbb helyet foglalja el azok sorában. Budapest lakossága részére a napi 300.000 m 3 vízmeny­­nyiség ma már biztosítva van, sőt a vízbőség olyan arányú lesz, hogy megindulhatnak a tervek az elővárosok vízellátásá­nak rendezésére. 1936-ban a Vízművek adatai n­apján a maximális fogyasz­tás 282.921 m3 (júl. 29.), a napi átlagfogyasztás 191.757 m3, egy személyre eső napi vízmennyiség kereken 180 liter. Budapest a legbőségesebb vízfogyasztó világvárosok közé tartozik Európában. A biológiai ivóvízvizsgálat a fővárosi vezetéki víz, ás­ványvíz és kútvizek vizsgá­ltára terjedt ki. A fővárosi ivóvizet állandóan ellenőriztük és egy évi tüzetesebb tudományos vizs­­gálatot is végeztünk. Megállapítottuk nagyobb mennyiségű víz (96 ntj3) átszűrése által a szüredék alkatrészeit. A szüredék olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, melyek legnagyobbrészt tiszta vizek lakói, vagy ubiqu­sta, néhány kevéssé szennyezett vizekben él, számuk kevés, egészségre ártalmas szervezet nem fordul elő. Biológiai szempontból a vízvezetéki víz ellen kifo­gás nem emelhető. A lefolyt évben 211 ásvány és szikviz került vizsgálatra. A vizsgált szikvizek megfelelőek voltak. A lefolyt évben intenzíven fogyalkoztunk a jégtavak bak­teriológiai ellenőrzésével. A talált adatok mutatják, hogy még hideg télben is a jég­tavak vize magas csiraszámokat mutat és csak kevés (mind­össze 3) légtó­mmal 1 cnv­-ben 1000 csirán aluli számokat, a coliliter nagysága pedig (legtöbbször 1 cm3 alatt pozitív) nagy fokú elszennyeződésre utal. A még té­en is igen alacsony (igen kis vízmennyiségben is pozitív) coliliter a legnagyobb mérték­ben aggályossá teszi a belőlük termelt természetes jég haszná­latát, sőt valószínűvé teszi, hogy az azokat táp­áló Rákospatak vize még felső szakaszain is kórokozó baktériumokat lakilmáz. A Rákospatak vizének felső szakaszai bakteriológiai vizs­­gálatok nélkül, általános hygiéniai szempon­ból sem felelnek meg az 1936-os módosított jégrendelet szigorúbb követelmé­nyeinek, amennyiben a környék egyre fokozódó beépítettsége, csatornázatlansága és a jégtavaknak minden védőterülettől való hiánya semmi garanciát nem nyújt azoknak fertőzéstől való mentességére. A be­­lük termelt természetes jégnek még u. n. korlátolt forgalomra (nem élelmiszerek, hanem ipari hűtés céljaira) való engedé­kezése sem kívánatos, mert ez soha meg nem szűnő visszaélések forrásává fog válni. A kor­átoli forgalmú jég törvényes fe­lasználásának ellenőrzése olyan térítés ró az egészségügyi hatóságokra, me­g annak nem lehet feladata és eltéríti tulajdonképpeni céljátó­l a fővárosi műjég­­iem­elés és szállítás el­enőrzésétől. A természetes jog kérdése miatt szükségessé vált Rákos­­patak-vizsgálat­okat, melyeket a tisztifőorvos utasítására a múlt év folyamán kezdtünk meg, az évnek csak első feléb­n fol­y­­tattuk, mert a vizsgálatok olyan állandó szennyeződését mutat­ták még a középső és a felső szakaszoknak is, hogy ezeknek folytatása a megkezdett módon feleslegessé vá­l. Tekintettel arra, hogy az intézet bakteriológiai osztálya a Wilson-Blair-féle táptalaj segítségével kórokozó baktériumok­nak (főként a typhus-paratyphus csoportoknak) szennyvízből való tenyésztésénél jelentős sikereket ért el, melyek azé­­rt a vízdiagnosztikában nagy ritkaságszámba mentek, a csiraszimo­­lás és colititer meghatározása helyett a jövőben a Rákospatak kül­önböző pontjainak (felső, középső, alsó folyási szakasz) * 's a hűtőiparban jégcellák,­­ kigyók, hűtőgépek és vas­szerkezetek a megbízható rozsda védésére nélkülözhetetlenek !»­IDEROSTHEN - LUBROSE MŰVEK 1s Budapest, VI., Vörösmarty­ utca 52. sz. 1­ Telefon: 112-491 és 123-067 ]!

Next