Magyar Sütők Lapja, 1926 (24. évfolyam, 1-24. szám)

1926-01-01 / 1. szám

MAGYAR SÜTŐK LAPJA 5 Beküldetett Sütemény és Diamalt. 22—23 év előtt egy szép napon behozott nekem valaki egy doboz barna substancot és be­mutatta azt nekem, hogy ez valami újdonság és a neve Diamalt. Megkóstoltam. Jó édes volt. Gondoltam ez valószínű­leg cukor, vagy cukorból készített szirup és miután önérzetem nem engedte, hogy be hagyjam magamat csapni, mindjárt hozzá fogtam annak szakszakeműi kidolgozásához. Csináltam három dampflit és pedig egyformán, pontosan lemért lisztből és egyforma hőmérsék­letű vízből. A dampfli egy helyiségben lelt három ember által egyszerre dagasztva. Az egyik damp­flit rendesen élesztővel csináltam. A másikhoz az előírt mennyiségű Diamaltot vettem hozzá. A harmadikba ugyanannyi cukrot tettem, mint ameny­­nyi Diamalt a másodikban volt, És azután vár­tam mi fog következni. Észrevettem, hogy a Diamalttal készített damp­fll kb. 6-7 perccel előbb volt ,,reif, mint a Diamalt nélkül készített és sokkal szebben állt A cukorral készített dampfll azonban nagyon lassan kelt. Meggyőződtem akkor, hogy a cukorban levő konzerváló erő az élesztő gerjesztő képességét vissza­tartja. A Diamalt pedig az élesztő gerjesztő képességét megerősíti és gyorsítja, amely tulaj­donságát az éjjeli munkatilalomnál a sütők nem tudják eléggé megbecsülni. Nagy előnye még a Diamalt használatának, hogy a tésztát lágyabbra lehet és kell tartani. Egy régi német közmondás azt mondja ,,Fest und warm macht den Bäcker arm, kalt und weich macht den Bäcker reich.“ Jött aztán a Biomalt, Aranymalt, mindenféle malt. Én próbáltam az egyiket is másikat is, de mindig visszatértem a Diamalthoz, mert minden sütő csak akkor tud egyformán szép és jó süte­ményt előállítani, ha egyforma nyersanyagot kap, és ezt a fontos egyformaságot eddig csak a Diamaltnál tudtam megállapítani A sütők azt gondolják, minek tegyek diamal­tot, cukrot, vajat, vagy tejet a süteménybe, az kidobott pénz Pedig ez egy nagy tévedés. A gondos kereskedő mindig arra gondol, hogyan csinálhat hétről hétre szebb kirakatot, igyekszik újdonságokat hozni és csak jó áruval dolgozni. Ha a konkurensnél valami szépet lát, az 24 órán belül nála is kapható, mert az a kereskedő aki a legjobb árut adja, csinálja a legjobb üzletet, annak a szabónak van a legtöbb vevője, aki a legjobb ruhát csinálja, tehát az a sütő fog több süteményt eladni, aki azt jól és szépen állítja elő. A népnek az igényei ma már úgy ki vannak fejlődve, ha jó süteményt kap valahol, azért szívesen elmegy a második harmadik utcába és az a sütő aki azt gondolja, hogy ő a csak víz­ből és liszből készült süteményt el tudja adni, az csak az okos konkurensnek hajtja a vizet a malmára. Nézzük Bécsben, Berlinben vagy más nagy városban a kültelkeken is éppen olyan jó süte­ményt lehet kapni, mint a belvárosban. Mert olyan kis sütöde nincs, ahol nem lehetne olyan jó süteményt előállítani, mint a nagysütö­­dékben. Csak szíve legyen a sütőmesternek és ne gondolja, hogy az a pénz amit Diamaltra, tejre, vajra, vagy cukorra kiad, kidobott pénz. Ellenkezőleg, ez egy nagyon jól befektetett tőke, mely neki aranyat hoz, mert különösen a Dia­malt használatánál minden prést 5—10 dkg val lehet kisebbre feladni és a süteményeknek sok­kal szebb és tetszetősebb a kinézésük és színük és egész más ízük van, mint a Diamalt nélkül késizelt süteményeknek. Sok önálló sütő van, akiknek lanoncz és se­géd korukban sem volt alkalmuk jobb süteményt előállítani. Ezen sütőknek gondot okoz, hogy üz­letük rosszul megy, de ennek valódi okát nem­ tudják megtalálni. E soraim főleg vidéki kartársa­imnak szolgáljanak egy kis újévi ajándékul, azon­ban hasznát csak akkor fogják látni, ha azt nem­csak elolvassák, hanem meg is szívlelik. STEINER HUGÓ a Steiner József és Fia cég tulajdonosa. ib­i a nyár Süti Lapját megerősíti, Önmagát és szakmáját erisiti meg! I biSSSjj­ ­ y?JAMlALjj ii JJöSmaiT*’ Jf Ipámat» J UiainrHíf II MINDEN SÜTŐMESTER A SAJÁT ÉRDEKÉBEN HASZNÁLJON D I AM ALT-dt ” , előállítja: a DIAMALT RÉSZVÉNYTÁRSASÁG,BUDAPEST, Telefon: József.I­X., KERESZTÚRI ÚT 10—». ■ 22 98 Terez 84-79/ rUrgönycim Di­amalt Budapest. /**»- t C •'­ * "H r*69 i s Minden sötötparas önérdeke, hogy a Magyar Sütök Lapját támogassa!

Next