Vegyi Ipar, 1926 (25. évfolyam, 1-24. szám)
1926-01-15 / 1. szám
2 oldal VEGYI IPAR Jázmin és műjázmin. — Basch Jenőnek az Illatszerész Tanfolyamon tartott előadása. — Öt jázmin finom és kellemes illat. A virág olajának előállítása meglehetős költséges és kényes processzus, a virág termelése és begyűjtése is. A jázminolajat gőzzel való desztillálással is lehet nyerni, de ez nem alkalmas mód, valamint nem alkalmas ameleg zsírral vagy vazelinnel való kivonása sem. A petróleuméterrel való kivonás már alkalmasabb, de még ez sem oly előnyös, mint a hideg állati zsírral, vagyis enfleurage-zsal nyert olaj, amely finomabb illatú és kiadósabb a mennyiségben is. A levágott virág sejtjei életműködésüket tovább is folytatják és olajat produkálnak. A petróleuméterrel csak annyi olajat lehet kivonni, amennyi a virágban volt, amikor az a petróleuméterbe került. Ezért Hesse azt ajánlja, hogy a zsírral való kivonás után a virágokat gőzzel való desztillálásnak vessék alá. Ilyképpen összesen 0.395— 0.595% olajat lehet nyerni, míg a petróleuméterből nem többet, mint 0.1784%-ot és ha ezt azután gőzzel is desztillálnák, további 0.01946.%-ot. Indiából is piacra kerül az ugyancsak enfleurage processzussal nyert jázminolaj, de itt a jázminolajat nem zsírral vonják ki, hanem olajjal, még pedig úgy, hogy egy réteg vízbe mártott szezámmagra rakják fel a jázminvirágokat, azokat letakarják és 12—18 óráig állni hagyják, azután a magvakat megőrlik és kipréselik. Ezen olajos oldatból kivonják azután a konkrét olajat, ilyképpen az indiai jázmin 0.3—0.4% olajat ad. Az enfleurage-processzust azért kultiválják zsír helyett olajjal, mivel a zsir itt ugyancsak folyékony halmazállapotban van. A jázmin eredete Kisázsia, innen került a 16. században Olasz- és Franciaországba. Kultiválják és vadon is megterem Indiában, Kínában és Arábiában, de Franciaországban is igen nagy kultúrája van. Az illatszerészt csak az olajátadó jázmin érdekli, melynek feltétele a meleg vagy tropikus éghajlat. Franciaországban a fehér jázmint (jasmimum officinale) termelik, beoltva a jazmimum grandifoliummal, amelyet Cataloniából plántáltak át. A jázmin 12 évig ad virágokat, a 2. évben is ad, de az azokból nyert olajprodukció nem fizetődik ki, esetleg csak éppen a termelési költségeket hozza be. A legkiadósabb a negyedik évben. Egy hektár földön kb. 12.000 palánta terem, ami 5000 kiló virágot ad. Franciaország évente 4—6 millió kiló virágot dolgozik fel. Gyűjtése, szedése a harmat lerakodása után történik, amikor azonban az már nem nedves, 10—11, 3— 4, valamint 7—8 óra között. 6 órai szedéssel 2—3 kiló virágot tudnak begyűjteni. A virág ára növekedőben van. Az utolsó évben 10—15 frank volt kilója a kosárban szedett virágoknak (a kötényben szedett virág kisebb értékű, mert a test melege az illatra kártékonyan hat), az esőtől nedves virág pedig csak a felét éri, mert ezt előbb gondosan szárítani kell, mivel a kivonáshoz alkalmazott zsír a nedvesség behatása folytán egyébként megavasodna. A virág árát nem a termés bősége irányítja, hanem az olaj kereslete. Bennünket érdeklő más jázminok: a jasmin sambac, melyet Arábiában kultiválnak, melyet yasmin-nak vagy yasminsambac-nak neveznek; ezt a feleséget Indiában is kultiválják és vadon is megterem. Ennek 4 félesége van: egyszerű, dupla, nagy dupla virágú és trifoliatum, melyen a virágos szár háromlevelű. A virág neve Indiában »mugri«, vallásos szertartásokhoz is használják. A trifoliatumminőséget mullának nevezik. Az indus nő nagyrabecsüli e virágot és füzérnek felfűzve, nyakéknek használja. A hosszú, válogatott szárakat, melyek belül üresek, csibuk-pipaszárnak használják fel és ez a dohány élvezetét kellemesebbé teszi. Jasmimum odoratisssimum«, sárga virág, mely szárítva, szárazon is igen kellemes illatú; illata a jácint, narancsvirág és jázmin virágok illatillatóit kelti. »Jasmimum hirsutum«, Kínában és Indiában honos, levelei szőrösek és innen ered a neve. »Jasmimum paniculatum«, fehér virág, Kínában a tea illatosítására használják. »Jasmimum revolutum«, szintén kellemes illatú kínai jázmin. »Jasmimum azonicum« a Madeira szigetén egész éven át virít. A jázmin virága kezdetben csak chlorophylt tartalmaz, később glycosidet is, amelyből azután festék és tannin lesz. A jázminnál a virág szirmai tartalmazzák az olajat és ugyancsak olajat találunk a csésze felső, illetve alsó részében is, ott, ahol ez ibolyás színű. A bimbó felső része ugyanis, amely a napnak és levegőnek leginkább van kitéve, a virágfakadásnál ernyőszerűen szétnyílik és ennek külső peremén találjuk az illóolajtartalmat, míg a szétnyílt csésze alsó részén lelhető fel a tannoidkompozíció. A folyékony jázmin vagy abszolút olaj elemzése Hesse szerint: Benzylacetat 65.0%,u, linalylacetat 7.5%, linalool 16.0%, benzylalkohol 6.0%, más illatos anyagok 5.5%, ebben beleértve benzylformiat, benzylproprionat, methylionon, methylanthranilat 0.5%, indol 2.5%, jasmon 3.0%o, cinnamylcinnamat nyomokban. A műolaj ezen elemzés szerint összeállítható, de a valódi jázminolaj finom illatát nem bírja előidézni. A valódi jázminolajnak még mindig vannak fel nem ismert, illatot adó alkotórészei. Ezért a műolajhoz egy kevés természetes olajat is adnak, valamint olyan aromatikus vegyitermékeket, melyeket a jázminolajban eddig még nem mutattak ki. Phenylethylalkoholt, aldehyd C8 vagy aldehyd C10, duodcylicalkoholt, benzylbutyratot, cinnamylacetatot; az illóolajokból mint módosítót: bergamot, tubereus, neroli olajakat; mint fixativot, moschust, civet-et, benzoet, vanillint, coumarint és végül heliotropint. A jázmin nagyon finom és diszkrét illat, első hatása a szaglási szervekre igen kellemes, de a levegő oxidáló befolyása a jázmin alapanyagaira kedvezőtlen hatással van és az illat is idővel változást szenved, unott, émelyítő hatást kelt. Hogy ezt ellensúlyozzák, más illatokkal keverik. Erre igen alkalmas a rózsaillat. A jázminillat ezen tulajdonságainak tudható be, hogy állandó híve (ha jázminparfümvásárló) nem igen akad. Jasmone: Ez egy illatot adó alkotórésze a jázminolajnak, melyet eddig nem sikerült szintetikus úton előállítani. A methylanthranilatot és indolt vegyi utón is előállítják. Mindkettő könnyen bomlik. Ezek azok az alkotórészek, melyek könnyen elváltoznak és a jázmin illatát is megváltoztatják. A methylanthranilat igen könnyen átalakítható anilinfestékké egy vörös színeződést eredményezve, úgyszintén átalakítható az indol is. Ezért az indolt tartalmazó olajat vagy műolajat a szappanok illatosítására nem lehet használni, mert idővel színeződést idézhet elő abban. A petróleuméterrel való kivonással nyert jázminolaj indolt nem tartalmaz, amíg az enfleurage-zsal készült igen. A virág a palántán szintén nem tartalmaz indolt, így feltehető, hogy az a zsírral való kivonás alatt képződött a methylanthranilátból. A methylanthranilát is okoz idővel sötétebb színeződést és ezt elkerülendő, meg kell válogatnunk az anyagot, vagyis frissen készültet kell használnunk, amely színtelen. Az anyagok keverését is elővigyázattal kell végeznünk, egy bizonyos sorrend betartása mellett, nehogy inkompatibilis anyagok közvetlen szomszédságával keverjük ezt. A fény és levegő oxidáló hatása miatt — ami sötét színeződést idézhetne elő — a jázminparfem nem alkalmas kirakatdarabnak. Sokáig azt hitték, hogy a methylanthranilat is azon anyag, amelyet a virág nem tartalmaz és hogy ez a zsírral nyert kivonás révén került az olajba, mert a zsír, amelyet a kivonáshoz használnak, előzetesen preparáltatik benzoegyantával és narancsvirággal (minden kiló zsírhoz 250 gr narancsvirágot véve). A narancsvirágolaj tényleg tartalmaz methylanthranilátot. De kétséget kizáróan be lett bizonyítva, hogy a jázminvirág is tartalmaz methylanthranilátot. Az indol fehér, lemezes, kristályos, olvadási pontja 52° C. Vannak illóolajok, melyek ezt tartalmazzák, mint az ylang-ylang, tubereuse, mandarine.Az indolnak egy kombinációja a methylindol, vagyis spatol s ez is alkalmazást nyer, nemcsak a jázmin-, de más illatok előállításánál is. A müindigógyártás melléktermékei ezek, melyeket a Badische Anilinfabrik hozott forgalomba először. Természetben az emberi bélsáv tartalmaz scatolt, amely sötét szinű és igen kellemetlen szagú. Érdekes, hogy ez alapjukban igen kellemetlen szagú termékek egy oly kellemes illatot produkálnak, mint a jázmin. A jázminvirág, amíg friss állapotban kellemes illatot ad, addig az elfonnyadt virág trágyára emlékeztető szagot terjeszt. Egy jobb és költségesebb jázmin extráit előírása: Infusio jázmin 850 cc, infusio tubereuse 100 cc, infusio narancsvirág 50 cc, tinct civet 5 cc, tinct moschus 3 cc, tinct wintergreen (1:10) 0.7 (14 csepp). Ha olajokkal dolgoznánk, úgy e formula a következőképpen alakítható át, mivel egy kiló jázminpomádé 4—6 gr olajat tartalmaz: Oleum jázmin 4 gr, oleum tubereuse 0.5 gr (12 csepp), oleum neroli 0.250 gr (6 csepp), tinct civet 5 cc, tinct moschus 3 c, oleum wintergreen 2 csepp, alkohol 1 liter. Egy olcsó szintetikus jázminillat: Jázmin art 4 gr, phenylacetaldehyd 0.15 (4 csepp), rose synth. 0.75 (28 csepp), methylanthranilát 0.01 (1 csepp). De legalkalmasabb a szintetikus jázmin formuláját venni és módosítani azt az említett módosító, erősítő és fixatívekkel. A jázmin illatcsoporthoz tartoznak még a következő illatok, melyeknek illata nagyon hasonlít a jázmin illatához és ezzel azok elő is állíthatók némi módosítással, akár a valódi jázminolajjal vagy műolajjal. Bouvardia, a párisi dr. Bouvard Károly botanikus után elnevezve, közép- és délamerikai növény, fehér és piros virággal, rubincek rendjéhez tartozó. Illata a jázmin mellett a narancsvirágéra emlékeztető. Európában mint dísznövényt melegházak díszítésére kultiválják. Ennek illatát előállíthatjuk, ha a jázminillathoz heliotropint, anisaldehydet, alpha jononet, vanillint és poumarint adunk hozzá. Mások javalják ez illat előállítására: 5 rész nerobolaj, 2 rész mugnet és egy rész jázmin keverékét. Gardenia, Dr. Garden Sándor után elnevezve. A tropikus Ázsia és Afrika adja. Az afrikait cape jessaminenek nevezik, (Gardenia Florida), fehér virág, mit gomblyuknak és koszorúnak kultiválnak. A kínaiak tea illatosítására használják. Plumieria rubra vagy vörös jessamine, rinchospermum jasminoides, egy kínai tubusos virágú, igen kellemes jázminos illat. A frangipani illatot a plumieria acutifolia adja, amit az angol örök parfőmnek nevez (Eternalperfume). Ennek egy előírása a következő: Jasmine 35, neroli 30, rose 15, bergamot 5, vetivert 2, cumarin 2, heliotropin 1, vanillin 1, muskambrette 1, benzylbenzoat 4, alkohol 4, összesen 100. 30—35 gr egy liter alkoholhoz. / LABORATÓRIUMI FELSZERELÉSEK, TANSZEREK ÉS PREC. MÉRLEGEK GYÁRA H FABRIK FÜR LABORATEINRICHTUNGEN, LEHRMITTEL UND ANALYTISCHE WAAGEN Mechanikai-, üvegtechnikai- és asztalosműhely. Mechanische-, glastechnische- u. Tischlerwerkstätte. I JÓZSEFU23-W5 I i ERDÉLY ES SZABÓ, BUDAPEST IX. LILIOM-UTCA 46\ QniNOIN GYÓGYSZER ÉS VEGYÉSZETI TERMÉKEK GYÁRA R.T. TELEFON: LIPÓT 906—80.UJPEST ÉS EGYÉB VEGYSZEREK A LEGOLCSÓBB NAPI ÁRON ACIDUM ACETILO SALIC. TABLETTA - BARIUMSULFAT PRO RÖNTGEN KARLSBADI SÓ VEGYTISZTA SÓSAV KALIUMPER MANGAN AT VEGYTISZTA KÉNSAV BENZOESAVAS NÁTRON 1. szám. Legújabb vívmányok a vegyészeti ipar terén. Kudoch Koki vegyészmérnök, Csaka (Japán). Eljárás nagytöménységű kénessav előállítására. Ként, kénkovandot vagy más kéntartalmú anyagot kemencében oly eleggyel, mint égéstáplálóval égetünk el, mely kénesz savat és legalább 20% oxigént tartalmaz. Wolf ■& Co., Walsrode, dr. Czapek Emil vegyész, Weingut Richard vegyész, Bomlitz. Eljárás filmszerű szalagok előállítására cellulózavegyületek oldataiból. A filmet hordó továbbító szalagot olyan utirosszúságban vagy olyan sebességgel vezetjük keresztül az elektródák között, hogy a fürdő alkálikus, neutrális és savanyú része egymásután külön-külön juthasson a filmen hatásra. A. G. für, Anilin-Fabrikation, Berlin. Fertőtlenítő és élősdiellenes szer. Komplex rézvegyületek oldatainak és szappannak orgános folyadékokban való emulzióiból áll. Asphalt Cold Mix Limited, London. Bitumenes emulziók stabilitásának fokozása. Az emulzióhoz vagy a gyártási folyamat alatt vagy a gyártás befejezése után csekély (10%-ig menő) mennyiségben oly szert keverünk, mely az emulzió folyékony fázisában oldható vagy azzal keveredik és az emulzió fagypontjának csökkentésére képes anélkül, hogy az emulzió elszakadását okozná. Anton Deppe Söhne cég és dr. Zeitschel Ottó Ferenc vegyész, Hamburg. Alkoholoknak vagy phenoloknak keverékeiből való előállítása. A keveréket az alkoholok vagy phenolok tartalmának megfelelő mennyiségben bórsav-ecetsav-anhydrid hatásának vetjük alá, az illanó adalékokat ledesztilláljuk, a visszamaradó barátokat vizes alkáliák hozzáadásával felbontjuk , és tovább tisztítjuk, vagy amennyiben szilárdak, előzetesen átkristályosítjuk. The Ande Rubber Co. Ltd. cég London, mint dr. Klein Pál budapesti vegyészmérnök jogutódja. Eljárás és forma kaucsuktárgyaknak közvetlenül kaucsuktejből való előállítására. A 8985. sz. törzsszabadalomban védett eljárás megvalósítási módja változó falvastagságú kaucsuktárgyaknak egy munkafolyamatban való előállítására, mely abban áll, hogy a leválasztást porózus szigetelőanyagból álló oly formákon végezzük, amelyekben a formába ágyazott vezetőből álló anóda és a forma felülete közötti távolság a forma különböző helyein kisebb vagy nagyobb, aszerint, amint a forma illető helyein a leválasztandó réteg vastagságának nagyobbnak vagy kisebbnek kell lennie. Krantz Miklós mérnök, Luxenburg ás Moltke-Huitfeldt Leon gróf. Paris. Cellulózatartalmu anyagok elcukrosítása. Klórhidrogént hagyunk a cellulózatartalmu anyagra hatni és a kezelést abbahagyjuk, mielőtt nyálkás massza képződése közben duzzadás lépne fel. Kalle & Co. A. G., Bieberich. Enzimeknek oldataikból való leválasztása. Mindenekelőtt az oldatokat só hozzáadásával annyira telítjük, hogy azokban valamely aromás szulfósav sójának hozzáadására ez és vele az enzim is kiválik, mire az így telített oldatban csapadékot idézünk elő és pedig előnyösen valamely aromás szulfasav vízben oldható sójának vagy olyan sóknak hozzáadásával, melyek egymásra való kölcsönös hatásuk által csapadékot adnak. Kertész Sándor mérnök, Budapest. Zománc előállítása és tárgyak zománcozása. Finoman őrölt és szitált 4 súlyrész magnezitet és 1 rész kvarcot, valamint fél