Vegyi Ipar, 1926 (25. évfolyam, 1-24. szám)

1926-01-15 / 1. szám

2 oldal VEGYI IPAR Jázmin és műjázmin. — Basch Jenőnek az Illatszerész Tanfolyamon tartott előadása. — Öt jázmin finom és kellemes illat. A virág olajának előállítása meglehetős költséges és kényes processzus, a virág termelése és begyűjtése is. A jázminolajat gőzzel való desztillálással is lehet nyerni, de ez nem alkalmas mód, valamint nem alkal­mas a­­meleg zsírral vagy­ vazelinnel való kivonása sem. A petróleuméterrel való kivonás már alkalmasabb, de még ez sem oly előnyös, mint a hideg állati zsírral, vagyis enfleurage-zsal nyert olaj, amely finomabb illatú és kiadósabb a mennyiségben is. A levágott virág sejtjei életműködésüket tovább is folytatják és olajat produkálnak. A petróleuméterrel csak annyi olajat le­het kivonni, amennyi a virágban volt, amikor az a petróleuméterbe került. Ezért Hesse azt ajánlja, hogy a zsírral való kivonás után a virágokat gőzzel való desztillálásnak vessék alá. Ilyképpen összesen 0.395— 0.595% olajat lehet nyerni, míg a petróleuméterből nem többet, mint 0.1784%-ot és ha ezt azután gőzzel is desztillálnák, további 0.01946.%-ot. Indiából is piacra kerül az ugyancsak enfleurage processzussal nyert jázminolaj, de itt a jázminolajat nem zsírral vonják ki, hanem olajjal, még pedig úgy, hogy egy réteg vízbe mártott szezámmagra rakják fel a jázminvirágokat, azokat letakarják és 12—18 óráig állni hagyják, azután a magvakat megőrlik és kipréselik. Ezen olajos oldatból kivonják azután a konkrét olajat, ilyképpen az indiai jázmin 0.3—0.4% olajat ad. Az enfleurage-processzust azért kultiválják zsír helyett olaj­jal, mivel a zsir itt ugyancsak folyékony halmazálla­potban van. A jázmin eredete Kisázsia, innen került a 16. század­ban Olasz- és Franciaországba. Kultiválják és vadon is megterem Indiában, Kínában és Arábiában, de Fran­ciaországban is igen nagy kultúrája van. Az illatsze­részt csak az olajátadó jázmin érdekli, melynek felté­tele a meleg vagy tropikus éghajlat. Franciaországban a fehér jázmint (jasmimum officinale) termelik, be­oltva a jazmimum grandifoliummal, amelyet Cataloniá­­ból plántáltak át. A jázmin 12 évig ad virágokat, a 2. évben is ad, de az azokból nyert olajprodukció nem fizetődik ki, esetleg csak éppen a termelési költségeket hozza be. A legkiadósabb a negyedik évben. Egy hektár földön kb. 12.000 palánta terem, ami 5000 kiló virágot ad. Franciaország évente 4—6 millió kiló virágot dolgozik fel. Gyűjtése, szedése a harmat lerakodása után tör­ténik, amikor azonban az már nem nedves, 10—11, 3— 4, valamint 7—8 óra között. 6 órai szedéssel 2—3 kiló virágot tudnak begyűjteni. A virág ára növekedő­ben van. Az utolsó évben 10—15 frank volt kilója a kosárban szedett virágoknak (a kötényben szedett virág kisebb­ értékű, mert a test melege az illatra kártékonyan hat), az esőtől nedves virág pedig csak a felét éri, mert ezt előbb gondosan szárítani kell, mivel a kivonáshoz alkalmazott zsír a nedvesség be­hatása folytán egyébként megavasodna. A virág árát nem a termés bősége irányítja, hanem az olaj kereslete. Bennünket érdeklő más jázminok: a jasmin sambac, melyet Arábiában kultiválnak, melyet yasmin-nak vagy yasminsambac-nak neveznek; ezt a feleséget Indiában is kultiválják és vadon is megterem. Ennek 4­ félesége van: egyszerű, dupla, nagy dupla virágú és trifoliatum, melyen a virágos szár háromlevelű. A virág neve In­diában »mugri«, vallásos szertartásokhoz is használ­ják. A trifoliatumminőséget mullának nevezik. Az indus nő nagyrabecsüli e virágot és füzérnek felfűzve, nyak­­éknek használja. A hosszú, válogatott szárakat, melyek belül üresek, csibuk-pipaszárnak használják fel és ez a dohány élvezetét kellemesebbé teszi. Jasmimum odoratisssimum«, sárga virág, mely szá­rítva, szárazon is igen kellemes illatú; illata a jácint, narancsvirág és jázmin virágok illatillatóit kelti. »Jas­mimum hirsutum«, Kínában és Indiában honos, levelei szőrösek és innen ered a neve. »Jasmimum panicula­­tum«, fehér virág, Kínában a tea illatosítására hasz­nálják. »Jasmimum revolutum«, szintén kellemes illatú kínai jázmin. »Jasmimum azonicum« a Madeira szi­getén egész éven át virít. A jázmin virága kezdetben csak chlorophylt tartal­maz, később glycosidet is, amelyből azután festék és tannin lesz. A jázminnál a virág szirmai tartalmazzák az olajat és ugyancsak olajat találunk a csésze felső, illetve alsó részében is, ott, ahol ez ibolyás színű. A bimbó felső része ugyanis, amely a napnak és levegőnek leginkább van kitéve, a virágfakadásnál ernyőszerűen szétnyílik és ennek külső peremén találjuk az illóolaj­­tartalmat, míg a szétnyílt csésze alsó részén lelhető fel a tannoidkompozíció. A folyékony jázmin vagy abszolút olaj elemzése Hesse szerint: Benzylacetat 65.0%,u, linalylacetat 7.5%, linalool 16.0%, benzylalkohol 6.0%, más illatos anyagok 5.5%, ebben beleértve benzylformiat, benzylproprionat, methylionon, methylanthranilat 0.5%, indol 2.5%, jasmon 3.0%o, cin­­namylcinnamat nyomokban. A műolaj ezen elemzés szerint összeállítható, de a valódi jázminolaj finom illatát nem bírja előidézni. A valódi jázminolajnak még mindig vannak fel nem ismert, illatot adó alkotórészei. Ezért a műolajhoz egy kevés természetes olajat is adnak, valamint olyan aro­­matikus vegyitermékeket, melyeket a jázminolajban ed­dig még nem mutattak ki. Phenylethylalkoholt, alde­­hyd C8 vagy aldehyd C10, duodcylicalkoholt, benzyl­­butyratot, cinnamylacetatot; az illóolajokból mint mó­dosítót: bergamot, tubereus, neroli olajakat; mint fixa­­tivot, moschust, civet-et, benzoet, vanillint, coumarint és végül heliotropint. A jázmin nagyon finom és diszkrét illat, első hatása a szaglási szervekre igen kellemes, de a levegő oxidáló befolyása a jázmin alapanyagaira kedvezőtlen hatással van és az illat is­ idővel változást szenved, unott, éme­lyítő hatást kelt. Hogy ezt ellensúlyozzák, más illatok­kal keverik. Erre igen alkalmas a rózsaillat. A jáz­minillat ezen tulajdonságainak tudható be, hogy állandó híve (ha jázminparfümvásárló) nem igen akad. Jasmone: Ez egy illatot adó alkotórésze a jázmin­olajnak, melyet eddig nem sikerült szintetikus úton előállítani. A methyl­a­nthranilatot és indolt vegyi utón is előállítják. Mindkettő könnyen bomlik. Ezek azok az alkotórészek, melyek könnyen elváltoznak és a jázmin illatát is megváltoztatják. A methylanthranilat igen könnyen átalakítható anilinfestékké egy vörös szí­neződést eredményezve, úgyszintén átalakítható az indol is. Ezért az indolt tartalmazó olajat vagy műolajat a szappanok illatosítására nem lehet használni, mert idő­vel színeződést idézhet elő abban. A petróleuméterrel való kivonással nyert jázminolaj indolt nem tartalmaz, amíg az enfleurage-zsal készült igen. A virág a palán­tán szintén nem tartalmaz indolt, így feltehető, hogy az a zsírral való­ kivonás alatt képződött a methyl­­anthranilátból. A methylanthran­ilát is okoz idővel sötétebb színező­dést és ezt elkerülendő, meg kell válogatnunk az anyagot, vagyis frissen készültet kell használnunk, amely színtelen. Az anyagok keverését is elővigyázattal kell végeznünk, egy bizonyos sorrend betartása mellett, ne­hogy inkompatibilis anyagok közvetlen szomszédságá­val keverjük ezt. A fény és levegő oxidáló hatása miatt — ami sötét színeződést idézhetne elő — a jázminparfem nem al­kalmas kirakatdarabnak. Sokáig azt hitték, hogy a methylanthranilat is azon anyag, amelyet a virág nem tartalmaz és hogy ez a zsírral nyert kivonás révén került az olajba, mert a zsír, amelyet a kivonáshoz használnak, előzetesen preparáltatik benzoegyantával és narancsvirággal (minden kiló zsírhoz 250 gr narancs­­virágot véve). A narancsvirágolaj tényleg tartalmaz methylanthranilátot. De kétséget kizáróan be lett bi­zonyítva, hogy a jázminvirág is tartalmaz methyl­­anthranilátot. Az indol fehér, lemezes, kristályos, olvadási pontja 52° C. Vannak illóolajok, melyek ezt tartalmazzák, mint az ylang-ylang, tubereuse, mandarine.Az indol­­nak egy kombinációja a methylindol, vagyis spatol s ez is alkalmazást nyer, nemcsak a jázmin-, de más illatok előállításánál is. A müindigógyártás mellékter­mékei ezek, melyeket a Badische Anilinfabrik hozott forgalomba először. Természetben az emberi bélsáv tartalmaz scatolt, amely sötét szinű­ és igen kellemetlen szagú. Érdekes, hogy ez alapjukban igen kellemetlen szagú termékek egy oly kellemes illatot produkálnak, mint a jázmin. A jázminvirág, amíg friss állapotban kellemes illatot ad, addig az elfonnyadt virág trágyára emlékeztető szagot terjeszt. Egy jobb és költségesebb jázmin extráit előírása: Infusio jázmin 850 cc, infusio tubereuse 100 cc, infusio narancsvirág 50 cc, tinct civet 5 cc, tinct moschus 3 cc, tinct wintergreen (1:10) 0.7 (14 csepp). Ha olajokkal dolgoznánk, úgy e formula a következő­képpen alakítható át, mivel egy kiló jázminpomádé 4—6 gr olajat tartalmaz: Oleum jázmin 4 gr, oleum tubereuse 0.5 gr (12 csepp), oleum neroli 0.250 gr (6 csepp), tinct civet 5 cc, tinct moschus 3 c, oleum wintergreen 2 csepp, alkohol 1 liter. Egy olcsó szintetikus jázminillat: Jázmin art 4 gr, phenylacetaldehyd 0.15 (4 csepp), rose synth. 0.75 (28 csepp), methylanthranilát 0.01 (1 csepp). De legalkalmasabb a szintetikus jázmin formuláját­­ venni és módosítani azt az említett módosító, erősítő és fixatívekkel. A jázmin illatcsoporthoz tartoznak még a következő illatok, melyeknek illata nagyon hasonlít a jázmin illa­tához és ezzel azok elő­ is állíthatók némi módosítással, akár a valódi jázminolajjal vagy műolajjal. Bouvardia, a párisi dr. Bouvard Károly botanikus után elnevezve, közép- és délamerikai növény, fehér és piros virággal, rubincek rendjéhez tartozó. Illata a jázmin mellett a narancsvirágéra emlékeztető. Európá­ban mint dísznövényt melegházak díszítésére kultivál­­ják. Ennek illatát előállíthatjuk, ha a jázminillathoz heliotropint, anisaldehydet, alpha jononet, vanillint és poumarint adunk hozzá. Mások javalják ez illat elő­állítására: 5 rész nerob­olaj, 2 rész mugnet és egy rész jázmin keverékét. Gardenia, Dr. Garden Sándor után elnevezve. A tropikus Ázsia és Afrika adja. Az afrikait cape jessa­­minenek nevezik, (Gardenia Florida), fehér virág, mit gomblyuknak és koszorúnak kultiválnak. A kínaiak tea illatosítására használják. Plumieria rubra vagy vörös jessamine, rinchosper­­mum jasminoides, egy kínai tubusos virágú, igen kelle­mes jázminos illat. A frangipani illatot a plumieria acutifolia adja, amit az angol örök parfőmnek nevez (Eternalperfume). Ennek egy előírása a következő: Jasmine 35, neroli 30, rose 15, bergamot 5, vetivert 2, cumarin 2, heliotro­­pin 1, vanillin 1, musk­ambrette 1, benzylbenzoat 4, alkohol 4, összesen 100. 30—35 gr egy liter alkoholhoz. /­ ­ LABORATÓRIUMI FELSZERELÉSEK, TANSZEREK ÉS PREC. MÉRLEGEK GYÁRA H FABRIK FÜR LABORATEINRICHTUNGEN, LEHRMITTEL UND ANALYTISCHE WAAGEN Mechanikai-, üvegtechnikai- és asztalosműhely. Mechanische-, glastechnische- u. Tischlerwerkstätte. I JÓZSEFU23-W5 I i ERDÉLY ES SZABÓ, BUDAPEST IX. LILIOM-UTCA 46\ QniNOIN GYÓGYSZER ÉS VEGYÉSZETI TERMÉKEK GYÁRA R.­T. TELEFON: LIPÓT 906—80.UJPEST ÉS EGYÉB VEGYSZEREK A LEGOLCSÓBB NAPI ÁRON ACIDUM ACETILO SALIC. TABLETTA - BARIUM­SULFAT PRO RÖNTGEN KARLSBADI SÓ VEGYTISZTA SÓSAV KALIUMP­ER MA­NGAN AT VEGYTISZTA KÉNSAV BENZOESAVAS NÁTRON 1. szám. Legújabb vívmányok a vegyészeti ipar terén. Kudoch Koki vegyészmérnök, Csaka (Japán). Eljárás nagytöménységű kénessav előállítására. Ként, kénkovan­­dot vagy más kéntartalmú anyagot kemencében oly eleggyel, mint égéstáplálóval égetünk el, mely kénesz savat és legalább 20% oxigént tartalmaz. Wolf ■& Co., Walsrode, dr. Czapek Emil vegyész, Weingut Richard vegyész, Bomlitz. Eljárás filmszerű szalagok előállítására cellulózavegyületek oldataiból. A filmet hordó továbbító szalagot olyan utirosszúságban vagy olyan sebességgel vezetjük keresztül az elektró­dák között, hogy a fürdő alkálikus, neutrális és sa­vanyú része egymásután külön-külön juthasson a fil­men hatásra. A. G. für, Anilin-Fabrikation, Berlin. Fertőtlenítő és élősdiellenes szer. Komplex rézvegyületek oldatainak és szappannak orgános folyadékokban való emulziói­ból áll. Asphalt Cold Mix Limited, London. Bitumenes emul­ziók stabilitásának fokozása. Az emulzióhoz vagy a gyártási folyamat alatt vagy a gyártás befejezése után csekély (10%-ig menő) mennyiségben oly szert ke­verünk, mely az emulzió folyékony fázisában oldható vagy azzal keveredik és az emulzió fagypontjának csök­kentésére képes anélkül, hogy az emulzió elszakadását okozná. Anton Deppe Söhne cég és dr. Zeitschel Ottó Fe­renc vegyész, Hamburg. Alkoholoknak vagy phenolok­­nak keverékeiből való előállítása. A keveréket az al­koholok vagy phenolok tartalmának megfelelő mennyi­ségben bórsav-ecetsav-anhydrid hatásának vetjük alá, az illanó adalékokat ledesztilláljuk, a visszamaradó ba­rátokat vizes alkáliák hozzáadásával felbontjuk , és to­vább tisztítjuk, vagy amennyiben szilárdak, előzetesen átkristályosítjuk. The Ande Rubber Co. Ltd. cég London, mint dr. Klein Pál budapesti vegyészmérnök jogutódja. Eljárás és forma kaucsuktárgyaknak közvetlenül kaucsuktejből való előállítására. A 8985. sz. törzsszabadalomban vé­dett eljárás megvalósítási módja változó falvastagságú kaucsuktárgyaknak egy munkafolyamatban való előállí­tására, mely abban áll, hogy a leválasztást porózus szigetelőanyagból álló oly formákon végezzük, ame­lyekben a formába ágyazott vezetőből álló anóda és a forma felülete közötti távolság a forma különböző helyein kisebb vagy nagyobb, aszerint, amint a forma illető helyein a leválasztandó réteg vastagságának na­gyobbnak vagy kisebbnek kell lennie. Krantz Miklós mérnök, Luxenburg ás Moltke-Huit­­feldt Leon gróf. Paris. Cellulózatartalmu anyagok el­­cukrosítása. Klórhidrogént hagyunk a cellulózatartalmu anyagra hatni és a kezelést abbahagyjuk, mielőtt nyál­kás massza képződése közben duzzadás lépne fel. Kalle & Co. A. G., Bieberich. Enzimeknek oldataikból való leválasztása. Mindenekelőtt az oldatokat só hozzá­adásával annyira telítjük, hogy azokban valamely aro­más szulfósav sójának hozzáadására ez és vele az enzim is kiválik, mire az így telített oldatban csapadékot idézünk elő és pedig előnyösen valamely aromás szul­fasav vízben oldható sójának vagy olyan sóknak hozzá­adásával, melyek egymásra való kölcsönös hatásuk ál­tal csapadékot adnak. Kertész Sándor mérnök, Budapest. Zománc előállí­tása és tárgyak zománcozása. Finoman őrölt és szitált 4 súlyrész magnezitet és 1 rész kvarcot, valamint fél

Next