Bányászati és Kohászati Lapok, 1873 (6. évfolyam, 1-24. szám)
1873-07-01 / 13. szám
102 Ezt nevezik aztán nálunk a bányászat gyámolításának! Ha intelligensebb úriemberek tesznek ily nevetséges követeléseket, mit tegyenek hasonló esetekben a községek és egyszerű földmivelők. Ke rpely: Angolország vasipara. Közli mint utazási jelentését : Kerpely Antal. (Folytatás.) III. Az aczélgyártás Sheffieldben. Sheffield, mint tudja azt minden vaskohász, az aczélgyártás igazi szülőhelye. Ott kisérlette meg Huntsmann 1740-ben legelőször az öntőaczél gyártását nagyobb mértékben, ott fejlődött ki leginkább az öntcöttaczél gyártással karöltve járó czement-aczélkészítés,1) ott állottak 1856-ban Bessemer . Tisztelt olvasóink közül meglehet sokan szívesen veszik, ha a legelterjedtebb aczélfajták főbb jellemző tulajdonságait és a gyártás alapelveit röviden elősorolom. Friss-107 aczél, nyersaczél (Herdstahl, fioh stahl), csak tiszta, mangan-tartalmú sugaras, tüköralakú vagy szürke faszén-nyersvasból készíthető. Kevésbé tiszta, koksznyersvas nem alkalmas gyártására, mert a nyersvasból a széneny sokkal elébb száll alá az aczél szénenyülési fokáig, mint válnak ki a nyersvasnak idegen alkatrészei, ronditói. A gyártásnál alkalmazott kemenczék négyszögletű kis tűzhelyek, mint találjuk még nálunk is a kovácsvasgyártásra, pl. Boros-Sebes közelében, Vajda- Nunvadon, Ruszkbergen stb.; ezen tűzhelyekben a nyersvas és a szén folytonos érintkezésben van és a szénenytelenítést részben a fúvólég, részint hézagolt vasoxycidus salak vagy sziporka eszközli. A műfolyamat, a frissítés eredménye, alaktalan és többnyire nem is egyenlő keménységű aczélkenyér, mely még izzan több buczára hasítva, ismételt hevités után rudalakba kovácsoltatik és vízben való lehűtés után szétdaraboltatva, a töret, és a keménység szerint osztályoztatik. A jobb töretűek közvetlenül feldogozhatók, a többiek mind finomításnak vettetnek alá. A finomítás többnyire ké v e té s (Garden) által történik; a rudak t. i. kévékké, csomagokká, (Garbe, Packet) rakatnak össze és a megizzítás után rúdi alakba kovácsoltatnak. A rudakat újból osztályozzák, óriási kisérletkészülékei és végre ott találta ezen, a tömeges aczélgyártásra oly nagy horderejű módszer, a bessemerzés, tökéletes kifejlődését is. A kévelést 2-szer 3-szor is ismételik: 1-szer, 2-szer 3-szor kevést aczél. A frisszűzaczélt már csak Ausztriában, névleg Stiriában, és oly helyeken gyártják nagyobb mértékben, hol a fa, illetőleg faszénnek bőviben vannak. Azonban ily helyekről is mindinkább kiűzi a jutányosabb módon nagyobb pestekben, nagyobb adagokkal, kevéssé tiszta nyersvasból és nyers tüzelőanyag mellett gyártható kavart aczél, valamint a Bessemer és Martin-aczél. A kavart aczél kevésbé tiszta, de mangántartalmú tükrös vagy szürke, akár faszén- akár koksznyersvasból gyártható, ha csak a phosphor és kénronditók bizonyos határon túl nincsenek meg benne, és ha a nyersvas a kavarás műfolyamata alatt hosszasabban tartja meg folyékonyságát, azaz, ha nyersmenetű (rohgängig). A kavaró kemenczék (Puddeloefen) külön tűzhelylyel ellátott, lánggal fülő pestek, melyeknél a kavarás alá kerülő anyagok csak a lángtűz által hevíttetnek. A kavarás műfolyamata szint oly módon vezettetik, mint a kovácsvas-gyártásnál és ezétől csak keveset tér el ; az eltérések részint a nyersvas minőségétől, illetőleg tisztaságától függnek, részint azon körülménytől, lágyabb vagy keményebb aczél gyártandó-e. Keményebb aczélnál megrövidítik a szénenytelenítés folyamatát és lehetőleg kormos láng mellett gyorsan és gondosan végzik a kavarás közben forraszthatóvá vált termény további kezeléseit, ráztatását, gyúrását (Durchrütteln, Ballenmachen) végforrasztását. Lágyabb aczélnál kevésbé óvatosan járnak el és a végső kezeléseket nem épen annyira elzárt léghuzam mellett végzik. A buczává (Blooms) kovácsolt aczélkenyér (Luppe) ismételt óvatos hevítés után rúdalakba kovácsoltatik vagy hengereltetik. A törés után és a szövezet szerint osztályozott nem egészen egyenletes aczélrudak, vagy közvetlenül feldogozhatók, nevezetesen gépalkatrészekre, vagy pedig a minőséget javítandó finomítás útján. Itt a finomítás vagy kéverés, vagy átömlesztés, átömlesztetten — mi kivált más aczélfaj fákkal egybekeverve történik — öntőaczélt ad. A kavart aczélt még meglehetős sok helyen gyártják; találni majdnem minden nagyobb vaskerületben, melyben kavarást egyáltalán űznek. Angolországban is sokat készítik, láttam pl. Wolwerhamptonban, de ott is többnyire a Bessemer-aczél szorítja ki a gyakorlatból. A Bessemeraczél — Bessemer, az eljárás feltalálója után úgy nevezve — csak tisztán szürke, akár tiszta koksz-, akár faszén-nyersvasból gyártható.