Bányászati és Kohászati Lapok, 1873 (6. évfolyam, 1-24. szám)

1873-07-01 / 13. szám

102 Ezt nevezik aztán nálunk a bányá­szat gyámolításának! Ha intelli­gensebb úri­emberek tesznek ily nevetséges követeléseket, mit tegyenek hasonló esetek­ben a községek és egyszerű földmivelők. K­e r­p­e­l­y: Angolország vasipara. Közli mint utazási jelentését : Kerpely Antal. (Folytatás.) III. Az aczélgyártás Sheffieldben. Sheffield, mint tudja azt minden vasko­hász, az aczélgyártás igazi szülőhelye. Ott kisérlette meg Huntsm­ann 1740-ben leg­először az öntőaczél gyártását nagyobb mér­tékben, ott fejlődött ki leginkább az öntcött­­aczél gyártással karöl­tve járó czement-aczél­­készítés,1) ott állottak 1856-ban Bessemer . Tisztelt olvasóink közül meglehet sokan szí­vesen veszik, ha a legelterjedtebb aczélfajták főbb jellemző tulajdonságait és a gyártás alap­elveit rövi­den elősorolom. F­ris­s-107 a­cz­é­l, nyersaczél (Herdstahl, fi­oh stahl), csak tiszta, mangan-tartalmú sugaras, tü­­köralakú vagy szürke faszén-nyersvasból készíthető. Kevésbé tiszta, koksznyersvas nem alkalmas gyártá­sára, mert a nyersvasból a széneny sokkal elébb száll alá az aczél szénenyülési fokáig, mint válnak ki a nyersvasnak idegen alkatrészei, ronditói. A gyártásnál alkalmazott kemenczék négyszög­letű kis tűzhelyek, mint találjuk még nálunk is a ko­­vácsvasgyártásra, pl. Boros-Sebes közelében, Vajda- N­­unva­don, Ruszkbergen stb.; ezen tűzhelyekben a nyersvas és a szén folytonos érintkezésben van és a szénenytelenítést részben a fúvólég, részint hézagolt vasoxycidus salak vagy sziporka eszközli. A műfolyamat, a frissítés eredménye, alaktalan és többnyire nem is egyenlő keménységű aczélkenyér, mely még izzan több buczára hasítva, ismételt hevités után rud­alakba kovácsoltatik és vízben való lehűtés után szétdaraboltatva, a töret, és a keménység szerint osztályoztatik. A jobb töretűek közvetlenül feldogozhatók, a többiek mind finomításnak vettetnek alá. A finomítás többnyire k­é v e t­é s (Garden) által­­ történik; a rudak t. i. kévékké, csomagokká,­­ (Garbe, Packet) rakatnak össze és a megizzítás után rúd­­i alakba kovácsoltatnak. A rudakat újból osztályozzák, óriási kisérletkészülékei és végre ott találta ezen, a tömeges aczélgyártásra oly nagy hord­erejű módszer, a bessemerzés, tökéletes kifej­lődését is. A kévelést 2-szer 3-szor is ismételik: 1-szer, 2-szer 3-szor kevést aczél. A frisszű­zaczélt már csak Ausztriában, névleg Stiriában, és oly helyeken gyártják nagyobb mérték­ben, hol a fa, illetőleg faszénnek bőviben vannak. Azonban ily helyekről is mindinkább kiűzi a jutá­nyosabb módon nagyobb pestekben, nagyobb adagok­kal, kevéssé tiszta nyersvasból és nyers tüzelőanyag mellett gyártható kavart aczél, valamint a Bessemer és Martin-aczél. A kavart a­c­z­é­l kevésbé tiszta, de mangántar­­talmú tükrös vagy szürke, akár faszén- akár koksz­­nyersvasból gyártható, ha csak a phosphor és kénron­­ditók bizonyos határon túl nincsenek meg benne, és ha a nyersvas a kavarás műfolyamata alatt hossza­sabban tartja meg folyékonyságát, azaz, ha nyersmenetű (rohgängig). A kavaró­ kemenczék (Puddeloefen) külön tű­z­­helylyel ellátott, lánggal fülő pestek, melyeknél a ka­varás alá kerülő anyagok csak a lángtűz által he­­víttetnek. A kavarás műfolyamata szint oly módon vezette­tik, mint a kovácsvas-gyártásnál és ezétől csak ke­veset tér el ; az eltérések részint a nyersvas minősé­gétől, illetőleg tisztaságától függnek, részint azon­ kö­rülménytől, lágyabb vagy keményebb aczél gyártandó-e. Keményebb aczélnál megrövidítik a szénenytelenítés folyamatát és lehetőleg kormos láng mellett gyorsan és gondosan végzik a kavarás közben forraszthatóvá vált termény további kezeléseit, ráztatását, gyúrását (Durchrütteln, Ballenmachen) végforrasztását. Lágyabb aczélnál kevésbé óvatosan járnak el és a végső keze­léseket nem épen annyira elzárt léghuzam mellett végzik. A buczává (Blooms) kovácsolt aczélkenyér (Luppe) ismételt óvatos hevítés után rúdalakba kovácsoltatik vagy hengereltetik. A törés után és a szövezet szerint osztályozott nem egészen egyenletes aczélrudak, vagy közvetlenül feldogozhatók, nevezetesen gépalkatrészekre, vagy pe­dig a minőséget javítandó finomítás útján. Itt a finomítás vagy kéverés, vagy átömlesztés, átömlesztetten — mi kivált más aczélfaj fákkal egy­bekeverve történik — öntőaczélt ad. A kavart aczélt még meglehetős sok helyen gyártják; találni majdnem minden nagyobb vaskerü­letben, melyben kavarást egyáltalán űznek. Angolor­szágban is sokat készítik, láttam pl. Wolwerhampton­ban, de ott is többnyire a Bessemer-aczél szorítja ki a gyakorlatból. A Bessemeraczél — Bessemer, az el­járás feltalálója után úgy nevezve — csak tisztán szürke, akár tiszta koksz-, akár faszén-nyersvasból gyártható.

Next