Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1858

1858-01-03 / 1. sz.

3 A­ki szőleit megnemesíteni akarja, 1. hatá­rozza meg, hány faj szőlőt kíván termeszteni? mert sok fajt egy szőlőbe összezavarni nem tanácsos, habár különben mind jó fajok lennének is; és pedig azért, mert lehetlen, hogy számosabb faj közel valamennyi hozzá illjék földünk é s éghajlatunkhoz; emellett na­gyobb számú fajnál az érési idő sem ülhet tökélete­sen össze, sőt a többféle faj többnyire különféle mivelésmódot is igényel. A fajok megválasztásánál mindig tekintettel kell lenni a mivelés alatt álló fajokra. Ismerni kell a tulajdonosnak, minő fajok azok, melyek eddig évenként egyenlőn s legbővebben termettek , s mely fajoknak lehetett eddig leginkább a bor kitűnő jel­lemét tulajdonítani? Vájjon a fehér vagy veres fa­jokra látszik-e a földi éghajlat kedvezőbbnek? Csak ezen körülmények tekintetbe vétele után tanácsos az új fajok választása, mert az, ki csak hír vagy divat után indul, bizonyosan csalódni fog. Kisebb­nagyobb mennyiségben minden tájnak, van kitűnő s jó bort adó szőleje, azt tehát tovább is fenn kell tartani, és csak a silány vagy szűken termő, gyak­ran meghazudtoló fajokat kell eltávolítani, azaz : megnemesíteni Ha egy-két évig figyelemmel kisértük szőlő­fajaink termését, nem lesz nehéz elhatározni, veres vagy fehér szőlőt tanácsosabb-e mívelni; de ha szemügyre veszszük azon fajok tulajdonságait, me­lyek termése évről évre egyenlőkép mind bőségben mind jóságban kitűnő volt: úgy már­­ veres vagy fehér fajok között is határozottabban választhatunk; például, ha eddig oly fajok tűntek ki, melyek gyü­mölcsének bőre puha, vesszejének széke nagy; vagy ellenkezőleg: úgy hasonló természetű habár neme­sebb fajokat is kell választanunk. 2. Ha el van határozva a mívelendő fajok száma, oszszuk fel a szőlőt annyi egyenlő s ha lehet rendes alakú táblára, mennyi fajt választottunk, és jelöljük ki a közöket jó magas karókkal vagy póz­nákkal. Készítsünk előre jó érett trágyát a szőlő alá s jelöljük ki szőlőéréskor azon, habár csak né­hány fajt, melyet továbbra is meg akarunk tartani. Mit legkönnyebben meg lehet tenni, ha vagy a karót egy kis mészszel bemázoljuk, vagy a vesszőre valami könnyen észrevehető posztódarabot , szalmacsatát s effélét kötöttünk. Ez meglevén, őszszel gondosko­dunk ojtani való vesszőkről, melyeket a tavaszi használatig télen által száraz és eléggé szellős he­lyen tartunk. 3. Tavaszkor ahelyett, hogy a szőlet meg­metszetnék , bevárjuk, míg a rügyek (szemek) emelkedni kezdenek, azaz, a vessző nedve emelke­dik, ekkor elhatározzuk az új sorok s tőkék távol­ságát, és így zsinórral kijelöljük a sorokat. A sorok távolságát eddig nálunk a szokás határozta meg; tudományos tekintetben még egy betűvel sem mon­dották ki: hol,miért kell sűr­űbbeknek vagy ritkáb­baknak lenni a soroknak? S így eddig semmi helyes okkal nem támogatott egyéni vélemény, szokás vagy előítélet eredmény­e volt a szőlők sűrűbb vagy ritkább állása, mit szőlészeink nagy része igen egy­oldalúlag szokott megbírálni; valamint egy, ha­zánkban utazó angol is ily egyoldalúlag bírálta meg (persze az angolok jó borismerők ugyan, de nem szőlőmivelők). Már­pedig a szőlőtőkék sűrűbb vagy ritkább állását mindig a helyi viszonyok s ezeket te­kintetbe vevő tudományos szabályok határozzák meg, miről a jövő számokban bővebben szólunk, most pedig térjünk vissza előbbi tárgyunkra. Ha a sorok ki vannak jelölve, akkor egy te­kintetre látni fogjuk, melyik töke marad meg a kije­löltek közöl a sorban, és a soronkívüliekből melyiket lehet a sorba behozni, és így ezekre mint anya­tökékre különös figyelemmel kell lenni, mert az ilyenek által mindig 3 —4 tőkét is nyerünk. Továbbá átnézvén a sorokat, a kiirtandó fajok közöl ismét egy tekintettel azokat jelöljük ki, melyeknek leg­vastagabb s legkifejlettebb vesszejök van, és ha azt tapasztaljuk, hogy ily erős vesszejü tökékkel az egész sort ki fogjuk tölthetni, a felesleges tökéket munka könnyítés végett elébb kivágatjuk , mi ha megtörtént, a munkát ekkér folytatjuk tovább. 4. A zsinórral kijelölt sorban mind a meghagyott nemes tőkéket, mind pedig a beojtandókat egészen, míg csak azok szálgyökeit nem láthatjuk, körül ásat­juk, és pedig ha szükséges, a soron kívül eső tőké­ket is. Azután a munkát úgy osztjuk fel, hogy a legügyesebb munkások egy része ojtással, a másik és pedig legkisebb része érett trágya­hordással, a harmadik valóságos döntéssel s végre néhány karó­veréssel s metszéssel foglalkozzék. Ily czélszerű fel­osztás után a döntők azon mérték szerint, melyet a hely viszonyaihoz képest a gazda már előre elké­szített s így egy vesszőcske által minden döntő ke­zébe adott, — kimérik a sorba eső tőke helyét s szépen vigyázva, hogy el ne törjék, lehajtják az öreg tőkét a kiásott gödörbe (kátyúba), mely ha még nem elég bő, (l'/a láb mély) úgy azt megna­gyobbítják. Ha a tőke lehajtás által eltörnek, ki kell azt vetni s gyökereinek is minden részét ki­szedni , valamint a kivágott tőkék gyökereit is el kell távolítani. A szépen lehajtót tőkének 2—3 legerősebb vesz­szejét a mérték szerint úgy kell az új sorba helyezni,hogy mindenik egy új tökét képezzen. És épen azért, hogy ha a sorban hagyott tőkék vesszeje e czélra elegendő nem volna, lehet a soronkívüliekből is a sorba dön­teni. A ledöntött tökére s lehajtott vesszőkre először egy kevés földet kell vetni abból, mely eddig leg­inkább volt kitéve a napnak; nem pedig a mely legalulról ásatott fel, mert ennek a felszínre kell jönie. A legelőször behánt földrétegre adatik az érett trágyából oly mennyiség, min­t a föld termé­szete kiván (sovány szőlőnél több, mint a termő földdel bírónál); azután a nemes tőkék s azok vesz­szei egész színig befedeznek földdel, hogy erőseb­ben álljanak a vesszők , betapostatnak ; a silány fajú vesszők pedig csak félig födeznek be földdel (de mégis megtapostatnak , hogy erősen álljanak), azu­tán beojtatnak. 5. Lehet ugyan a szölet nyakba, hasítva s fúrva, úgy zöld vesszőbe is ojtani; itt azonban csak a vesszőbe való ojtást kell használni, mi is ekkép történik: a tökének hagyott vesszőt két szem között vízmentesen s akkép vágjuk keresztül, a) hogy meg ne hasadjon ; b) hogy a metszés a szemtől (bütyök-

Next