Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1858

1858-01-03 / 1. sz.

től) legalább 2" magasan essék s c) hogy mégis legalább egy tenyérnyire mélyebben essék a föld színétől. Ha már így az álló vessző el van metszve, akkor a készen levő nemes vesszőből oly vastagsá­got keresünk, mely a beojtandó vesszőhöz leginkább illik; azt a vastagabb végén eső alsó szem alatt 2 hüvelyknyire elvágjuk és 1V2" hosszú ékformára faragjuk oly formán, hogy széke (közepe) felé tö­möttebb legyen az ék, a külső héja felé pedig éle­sebb , (de azért a vége is éles legyen) p. o. hogy ha a már megfaragott éket derékon elvágnák s azt valami lágy földre vagy viaszra nyomnak , annak ily formája legyen, mint e rajzon látható, t. i. (1) a ^^a!^^ székénél tömörebb (2 — 2) a külső hét­élesebb. Ha a nemes vessző meg van ékezve s el van készítve, az álló vesszőt behasítjuk mint a gyümölcs­fáknál, azután gondosan beletoljuk a h­asítékba az éket akkér a­­hogy annak külső héja az álló vessző héjával tökéletesen összeegyezzék; b) hogy az ék vállai (felső bevágásainál) egészen leérjenek a levágott vessző lapjára és c) hogy az álló vessző meg ne hasadjon; míg jobb­ kézzel a nemes ág ékét a h­a­sítékba toljuk, addig bal­ kezünk két ujjával a vesz­sző hasítékát némikép összeszorítjuk, hogy a sze­mig le ne hasadjon. Ha már ez megvan, akkor ajtó viaszszal bekent vászondarabbal csavarjuk körül a hasítékot, annak hiányában pedig csak egyszerű rongygyal s gyenge fonállal vagy hárs­­s fűzfa­héjjal, vagy ha az sincs, kákával. Midőn a vesszők be vannak ojtva, körül te­metnek földdel; a földszinén levő részek pedig két szemen felül letemettetnek s így egy jó, nemes vesz­szőből 2 — 3 ajtó ágat is lehet nyerni. Időnyerés tekintetéből a megmetszést, a földdel való körülhányást azon munkás teheti, ki az új vesszőkhez vagyis a leendő tőkékhez karókat ver, mire nézve megjegyzendő, hogy ojtványhoz na­gyobb biztosság végett mindig két karót kell ütni. Ha elegendő kézi erővel rendelkezhetünk, úgy ez elmondott módon egyszerre több sort veszünk átalakítás alá; mi sem igen sok költségbe sem időbe nem kerül s mégis legkönnyebben s legsikereseb­ben vezett czélhoz : mivel ez által módunkban áll annyi tőkét csinálni, mennyire szükségünk van; ezután ültetésre s pórolgatásra nincs szükség, mint ott, a­hol akár sima akár gyökes vesszővel történik az ültetés. De e mellett igen hamar is fog teremni és pedig mivel a tőkék megifjodtak, a földforgatás s kevés trágya által bő táplálékhoz jutottak : az így átalakított szőlő igen bőven fog teremni. A leg­főbb nyereség azonban az lesz, hogy a termés ekép még nemesebb lesz, mint az ültetett vessző által nemesített szőlőé, mivel az ojtás által a szőlő min­dig korábban élövé s nemesebbé válik. c-g­ y A. s­­ NÉZETEK BORAINK KEZELÉSÉRŐL KERESKEDELMI TEKINTETBEN. 1. Borászatunk terén most a legfontosabb napi kérdés: miként kell borainkat kezelni, hogy a kül­föld igényeinek megfeleljenek­ távolabbi szállításokra, kivált a tengeri útra és így a kereskedésre alkal­matosak legyenek ? És ez valóban fontos kérdés, mert ettől függ boraink illő ára és kerete. Ez mintegy conditio sinequa non-laborainkkal való kereskedésnek. A borászok legszűkebb körében e tárgy feletti nézetek majd annyifelé ágaznak, a­hány tagja van a vitatkozó társaságnak. Elmondjam-e mind­azon sajátszerű nézeteket, melyek e tárgyra vonatkozva annyifélekép nyilvánulnak; felemlítsem-e azon kevéssé nyomatékos vedveket, melyekkel minden külön nézet s külön elv támogatatu­k ? Azt hiszem, erre nincs szükség, ez csak szószaporítás,, a t. olva­sóra nézve úntattó, minden esetre pedig időpazarló lenne. Én tehát mindannak csak kivonatát szorítom össze e három pontban. 1. Azt mondják némelyek: Magyarország borai­nak talán a világon sincs párja, mit mindenik saját viszonyainál fogva ismert, vagy épen saját borainak magasztalásával támogat. Továbbá mondják, hogy minket nem kell a borkezelésre tanítani, mert miután már apáink is bortermesztők voltak, mi e téren nem vagyunk ujonczok, és hogy ha borainknak nincs ára, annak csak a kereskedés lehet oka, nem pedig mi magunk; mert boraink jók és annyira erősek, hogy ha a külföldi ember oly mértékben innék belőle áldomást mint mi, úgy bizonyosan földhöz ütné őt. 2. Mások ismét, kik, a szeszesítés barátai, azt mondják, hogy boraink jók, zamatosak, kellemetes szintiek s. a. t. csak a külföldi ízlésnek, s a külföldi szállításra gyengék, a tengeri útra alkalmatlanok, és igy szeszszel kell őket erősíteni, mesterséges szesz hozzáadással kell rajtok segíteni, s azzal erejöket a kellő fokra emelni. És már többen derüre-borúra kevernek is borokba szeszt, minek azután a jó zamat, (buquet) a pálinka szag a következése. 3. Némelyek, bárha kisebb számban, remény horgonyukat csak a franczia pinczemesterekben helye­zik , s legfőbb óhajtásuk Francziaországból hozatni borkezelő egyént, a­ki az Ő csudarecipője szerint a jeles szegzárdi vagy egriből oly helyesen tudja a Burgundi-t s Bordeaux-ot készíteni, és a ki azután festés, szagosítás, erősítés s.a.t. által kelendővé tenné borainkat. Ha e nézetben tanulás utáni vágy rejlik, úgy ezt nem lehet annyira roszalni, mint némelyek­nek a kétségbeeséssel határos egykedvűségeket, mely szerint azok azt hiszik , hogy, miután egy angol nyilatkozata szerint szeleink igen sűrűn vannak ültetve, pinczéink eltérnek a külföldi pinczéktől, de boraink kezelési módja is más mint a külföldé, hol épített kőkádakba tajkodják ki a szőlőlevét; csak ak­kor lehetne tehát boldogulnunk, ha szöleinket kivá­gatnánk s újra ritkábban ültetnénk ; ha pinczéink he­lyet egészen újakat építnénk, mire pedig miután képesek nem vagyunk, tehát tovább is csak a régi tespedő állapotban kell nyögnünk

Next