Borászati Lapok – 8. évfolyam – 1881.

1881-10-10 / 28. sz

Utóvégre is azt csak nem kívánhatjuk, hogy okszerű bortermelőink s kezelőink még a csersav s színanyag meghatározását is megtanulják s egész laboratóriumot rendezzenek be. Alulírott igen sokat foglalkoztam a csersavmeghatározásokkal s tudom, hogy ez mily nehéz s mily routint igénylő művelet. Ez tehát nem a nagy borászközönségnek való, a­mint ezt több­­. eziránt interpelláló olva­sónknak válaszoltuk is. De másrészt a chemiai analyticus csersav s színanyag meghatározás igen relatív valami. Mert ha azt mondja a vegyész, hogy pl. egy sashe­gyi vörösbor csersav s színanyagtartalma 0.093 °/o, a villányié pedig 0.092 0/0, ugy ebből csak annyit tudunk meg, hogy aránylag azon villányi, melyet a vegyész vizsgált, sötétebb színű s fa­nyarabb volt, mint a vizsgált budai sashegyi bor. Igaz, hogy aki a csersavmeghatározásban jártas, az megteheti, hogy minden évben egyenlő színű s fanyarságu vörösbort készíthet; mert erjedéskor naponkint kivesz a borból kémlét s akkor fejti azt le a törkölyről, midőn már a tavalyi csersav s szinanyagtartalom eléretett; de hát ezt nagyon kevés teheti s a nagy közönség ez eljárást alkal­mazásba nem veheti. Kellett tehát gondoskodni oly practicus ké­szülékről, a­mely a vörösborok s egyáltalán min­dennemű bor szinét foltokban, tehát egy biztos egységhez viszonyítva fejezi ki, szóval kellett ke­resni a tudomány embereinek egy szinmérőt, colo­rimetert. Hogy ily colorimeter mily szükséges eszköz mind a bortermelő, mind a borkereskedő, mind a bíráló kezében, azt úgy hiszem felesleges dolog benne bizonyítgatni. Mindenki belátja, hogy üdvös lenne, ha a bortermelő minden évben egyforma szinti bort tudna előállítani; a borkereskedő tudná, mily borokat kellene vennie összeházasítás czéljából, hogy egy bizonyos kedvelt szín állan­dóan eléressék. Tudományos férfiakban nem is volt hiány, kik e téren megpróbálkoztak, de kevés sikerrel. Így pl. egyik hazánkfia bold. Preusz tanár is ál­lított már egybe 1869-ben egy 8 színárnyalatból álló szinskálát, melyben a színeket bizonyos foko­zatosan sötétebb folyadékba mártott s egyenlő vastagságú gelatine koczkák képviselték. A mely bor pl. az 5-ik koczkához volt színre nézve ha­sonló, annak a szinerőssége 5 fokos volt és igy tovább. Igen, de jól tudjuk azt, hogy a bor véko­nyabb, vagy vastagabb rétegétől is sok függ ám; világosabb bor, ha szélesebb pohárban van mint egy sötétebb, nemritkán meghaladja sziliben emezt. Azután sokat határoz ám még a világos­ság foka is, a­melynél a próbákat vizsgáljuk. Szó­val ezen colorimeter nem volt tökéletes még any­nyira sem, hogy általában véve a practicust vala­hogy kielégíthette volna. A czukorgyárakban van használatban egy készülék, a „chromoscop", melynek segélyével a répálé színéből annak kisebb nagyobb czukortar­talmára vonnak következtetést. Megpróbálták ezt is átidomítani borászati czélra, de ez sem sike­rült. A főbaj ott volt t. i., hogy a vörösbor szine nem egyszerű, hanem összetett szin, a mely más és más szőlőfajnál, más kezelés és erjesztés mel­lett, más finom árnyalatokat is mutat s igy egy­szerű színnel nem hozathatott combinatióba. 1877-ben a franczia Chevreul igyekezett „Exposé d'un moyen de definir et de nommer les couleurs" czímű­ művecskéjében a színeket specificálni. Chevreul azonban gobelingyáros volt és nem borász, tehát az ő műve csak mint a színek helyes beosztása szolgálhatott alapul a bo­rászoknak. Chevreul 20 gobelin szinváltozatot 72 fokozatba osztott be és e beosztása meglehetős szerencsés volt. Minden színárnyalatot a fehér színnel hasonlított egybe s kapott igy minden szin meghatározásánál oly tört számot, melynek számlálóját a fehér szín, mint egység, a nevező­jét pedig az összehasonlított szín képezte. Midőn továbbá ugyanazon színeket a feketével hasonlí­totta egybe, ismét kapott új árnyalatfokozatokat, ugy hogy a 72 fokozatban minden színárnyalat feltalálható s megjelölhető volt. Már most Salleron (kitől a szeszpárló készü­lék is eredt) felhasználta Chevreulnek ezen scá­láját s összehasonlítá a gobelinszinekkel a kü­lönféle vörös borok szinét. Ily módon azt találta, miszerint azon kék borok, melyek a Loire part­jain termeltetnek, a gobelinszinek scálájának azon fokával, a­melyet tiszta és teljes violaszinű­vörös­­nek neveznek, nem egyeznek egészen s hogy azon halván­yodni kezdő régi vörös borok, me­lyek épen szinvesztésük miatt kisebb árral szok­tak eladatni a harmadik vörös nevezetű fokot nem lépik túl. E szerint a teljes gobelinszínekből két árnyalattal a következő szinscála lett össze­állítva : violavörös, 1, 2, 3, 4, 5. vörös, 1, 2, 3.

Next