Buziássy Károly: Budapest húsfogyasztása (Budapesti Statisztikai Közlemények 69/3)

*v Budapest húsfogyasztása. Az ember egyik legfontosabb tápláléka az állatok izomzata, amit általában húsnak nevezünk. Bár a hústáplálkozás úgy a kultúrnépeknél, mint pedig a civilizáció kezdetleges fokán álló népfajoknál egyaránt elterjedt, ennek dacára kétségtelen, hogy húsfogyasztás, azaz állati fehérjefelvétel nélkül is táplálkozhatik az ember. Hogy messzebb ne menjünk, a vege­táriánusok is részben vagy egészben mellőzik az állati eredetű tápszereket, de ebből még nem következtethetünk a hústáplálkozás felesleges voltára, mert hisz az ember fogazata, rövid bélcsatornája a vegyes táplálkozás cél­szerűségét bizonyítja.1) A tudomány is legmegfelelőbbnek tartja a hústápláléknak főzelékkel és gyümölccsel vegyesen való fogyasztását, mivel a tudományos kutatások eredménye szerint a húsfogyasztás növeli az ember munkaerejét. A hús­­fogyasztás mérvének megállapítása azonban nem szorítható általánosságban kiszabott korlátok közé, mivel többféle befolyásoló tényezővel kell számol­nunk. Ilyenek gyanánt említhetjük például az éghajlati viszonyokat. Az eszkimók tudvalevőleg úgyszólván kizárólag hússal táplálkoznak, míg a japánok és kínaiak túlnyomórészt növényi táplálkozásuk mellett húst alig fogyasztanak. E kérdés vizsgálatánál élénk szerepet játszik az individualitás is. A falusi ember, aki nehéz fizikai munkát végezve az egészséges, friss levegőn sokat tartózkodik, könnyebben emésztheti meg a gyomor műkö­dését kétségtelenül erősebben igénybe vevő nehezebb húsételeket, mint az inkább helyhez kötött, zárt levegőben dolgozó városi ember. Általános­ságban azonban nem lehet az épen mondottakat sem vonatkoztatni, mivel például a városokban dolgozó mészáros- és hentesiparosok túlnyomórészt jótáplált, egészséges külsejűek, akiknek bőséges húsfogyasztásához szó sem férhet. Az is köztudomású viszont, hogy a véredényelmeszesedés, csúzos és reumás bajok keletkezésének okát sokan a túlzott húsfogyasztásban látják. Kétségtelen azonban, hogy a sok húst fogyasztó egyének rendszerint sok *) Lásd : Dr. Melly József: A közélelmezés szervezésének egészségügyi jelentősége című munkáját. Városi Szemle 1927. VIII. évf. I. szám. 1*

Next