Buziássy Károly: Budapest húsfogyasztása (Budapesti Statisztikai Közlemények 69/3)

4 szeszes italt, teát, kávét is fogyasztanak s így feltehető, hogy a bőséges húsevéssel magyarázott betegségek eredője részben az utóbbi ártalmak rovására is írható.1) Nem annyira a hústáplálkozás mennyiségét, mint inkább annak minő­ségét érinti az a körülmény, hogy az utóbbi idők háziasszonyai a nyers húsok helyett inkább a kész hentesárukat vásárolják. Ennek oka alig keres­hető a mai kor ízlésének jelentős átalakulásában, hanem az inkább a jelenlegi gazdasági helyzettel magyarázható. Ugyanis a mai városi asszony helyzete lényegesen megváltozott s kenyérkereső elfoglaltsága mellett nem képes annyi időt szentelni háztartásának, mint amennyit a háziasszonyok régente konyhájukra fordíthattak. Ennek következtében a gazdasági okok mellett szinte szociális jellegűnek mondható azon körülmény, hogy a kész hentesáruk fogyasztása a friss húsok rovására emelkedett.2) Mint már fentebb említettük, a mérsékelt égöv alatt élő ember leg­megfelelőbb táplálkozási módjának a húsból (fehérjéből), zsírból és főzelékből (szénhidrátból) összetevődött élelmét mondhatjuk. A szénhidrátdús növényi táplálék adta kevés fehérje a megfelelő hústáplálékkal pótoltatik s így az emberi szervezet megszerzi a szükséges kalóriamennyiséget. Más kérdés viszont, hogy a megfelelő táplálkozás biztosítására a különféle táplálékokból mily kvantumokra van szüksége az ember szervezetének. Dr. Bihari Károly a helyes táplálkozás módját illetőleg az átlagember (férfi, nő, gyermek) szervezetét vette alapul s véleménye szerint ember­típusának naponkint 100 gr. fehérjére, 70 gr. zsírra és 300 gr. szénhidrátra van szüksége, hogy szervezetét fenntarthassa.3) Számításait külön­böző fiziológusoknak különböző időben végzett s eredményükben csak csekély eltérést mutató vizsgálódásai alapján eszközölte. Annak figyelembevételével, hogy az egyes élelmiszerek mily mennyi­ségben tartalmazzák e fenti anyagokat, megállapítható, hogy az átlagember szervezetének naponkint a következő minőségű és mennyiségű élelmiszerre van szüksége: Az élelmiszer neve Fehérje gr-Zsír gr. Szénhidrát gr-300 gramm tej ..................... 10 120 14 100 £ marhahús............ 17 6­00 200 £ disznóhús............ 30 74-00 100 « búza.................... 12 1-7 70 100 « borsó .................. 23 1-8 58 800 « burgonya............ 16 0-8 160 összesen egy nap ___ 108 96­3 302 x) Lásd: Dr. Melly i. m. 2) Lásd : Dr. Steigaber István : Az élelmiszerek jelentősége és fejlődése a huszadik században, különös tekintettel a húsfeldolgozó és konzerviparra. Mészárosok és Hentesek Lapja Budapest 1932. július 22. sz. 3) Lásd: Dr. Bihari Károly: Az élelmiszerek drágasága című tanulmányát. Budapest 1910.

Next