Családi Kör, 1991. január-március (2. évfolyam, 1-12. szám)

1991-01-24 / 3. szám

Legyen biotermelő! Szabadkán a TERRA'S szervezi az egészséges élelmiszer termelését z utóbbi években a korszerű élelmiszer-ter­melés egyre inkább a biotermelés felé kezd fordulni, ugyanis a fogyasztók egyre inkább igényt tartanak az egészséges élelmiszerre. Ez azt jelenti, hogy a már hagyományos, illetve klasszikusnak mondható termelési módszereket kezdik kiküszö­bölni, arra törekedve, hogy a műtrágya és a nö­vényvédő szerek használatát a minimálisra csök­kentsék. Az igazi biotermesztésben minden vegyi anyagot teljesen kiiktatnak. Az így nyert termékek­nek a piaci értéke lényegesen nagyobb, mint a ha­gyományosaké. Nyugaton ennek a termelésnek már nagy hagyománya van, Hollandiában és Nor­végiában nagyrészt már ezen elvek szerint folyik a termelés. A bioélelmiszer-termelés úttörője a szabadkai községben a bio-Pescara volt: tavaly egy kísérleti területen már jelentős mennyiségű bioélelmiszert termelt. Ezt a kísérleti vállalkozást az idén tovább folytatják, sőt növelik az ellenőrzésük alatt álló te­rületet. Most a szabadkai TERRA’S szervezet vette ke­zébe a környéken folyó biotermelés irányítását és a termelés megszervezését. Nemrégiben összejöve­telt tartott azokkal a termelőkkel, akik vállalkoznak a biotermelésre, és tájékoztatta őket arról, hogy har­colni fog az egészséges élelmiszer termelésének növeléséért és megszervezi a termékek forgalma­zását. A megbeszélésen megközelítőleg 100 sza­badkai és Szabadka környéki termelő vett részt. A TERRA’S szervezet két kategóriájú termelést kíván meghonosítani egyelőre. A bio-TERRA’S élel­miszer-termelésben még nem teljes értékű bioter­mékeket állítanak elő, mindenesetre ezek a termé­kek is sokkal egészségesebbek, mint a hagyomá­nyos módon termesztettek. A másik kategória, az eko-TERRA’S termékek teljes mértékben megfelel­nek a rendkívül szigorú egészségügyi követelmé­nyeknek. Ezek az élelmiszerek még minimális mennyiségű káros vegyi anyagot sem tartalmazhat­nak. - Azt szeretnénk elérni, ha a biotermelés megho­nosításával harcolnánk az ember egészségéért, nem pedig az egészségügy fejlesztésével - mondja KI LEHET BIOTERMELŐ? A biotermelésben rendkívül szigorúak a követelmé­nyek. Csak azok a termelők kapcsolódhatnak be a bioélelmiszer-termelésbe, akik legalább 500 méterre vannak a forgalmas főutaktól és legalább 5 kilométer távolságra a legnagyobb környezetszennyező vegyi gyáraktól. A talajellenőrzés rendkívül szigorú, nem szabad semmiféle vegyszert felhasználni, és csak azok a területek jöhetnek számításba, amelyeken legalább három éve nem is használtak semmiféle műtrágyát vagy növényvédő szert. Szerencsére elég sok ilyen terület akad környezetünkben, különösen sok a most még kihasználatlan, szabad homokos te­rület a szabadka-horgosi homokvidéken. Itt csak az öntözést kell megoldani, és máris megkezdődhet az egészséges élelmiszer termelése. dr. Skenderovic Horváth Teréz, a TERRA’S elnöke. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen program megvalósítása sokkal olcsóbb és ésszerűbb, mint egy hatékony egészségügy kifejlesztése. Az emberiség, sajnos, az utóbbi időben annyira mérgezi a környezetét, hogy az már veszélyessé vált az emberi nem fenn­maradására. Ezen mindenképpen változtatnunk kell, és a legnagyobb erőfeszítéssel kell küzdeni azért, hogy legalább az élelmiszer egészséges le­gyen. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az ilyen termelés környezetkímélő. A biotermelés célja, hogy a mi körülményeink kö­zött elég egészséges élelmiszert termeljünk, úgy, hogy közben növeljük a talaj természetes termelő­­képességét. Ezt csak úgy érhetjük el, ha a most al­kalmazott agrotechnikai eljárások helyett csak szer­ves trágyát használunk, nemcsak istállótrágyát, ha­nem komposztot is. Minden mezőgazdasági hull­­ékanyagot, mellékterméket komposztálunk, és jót alkalmassá tesszük a felhasználásra. Ebben munkában fontos szerepük lesz a kaliforniai giliszti telepeknek. Az általuk nyert humusz tápanyagoké gazdagítja a talajt, és javítja mikroállományát is.­­ ésszerű vetésforgó is hozzájárul a kártevők ellen természetes védekezéshez, tudniillik egyes ha­szonnövények riasztóként szolgálnak a kártevő­ többségével szemben, így feleslegessé válik a nö­vényvédő szer alkalmazása. A következő lépés , hogy a takarmánytermesztésben is meghonosítja ezt a módszert, s ezáltal az állati eredetű termékei is vegyszermentesek lesznek. A TERRA’S szerződést kötött több nagy élem­­­szer-termelő kapacitással különféle termékek előál­lítására. Jelenleg összesen 960 tonna vegyszer­mentes nyersanyagot igényelnek a feldolgozó, amelyek között első helyen áll a horgosi Vitamin,­­ ugyancsak horgosi Iglo Hűtőház, a tavankúti Mi­doprodukt, valamint a szabadkai piacigazgatóság Úgy tervezik, hogy a biotermékeket külön üzletháló­zatban, természetesen külön erre a célra kijelölt te­rületen friss áruként is forgalmazni fogják. Ez a 9­ tonnás mennyiség a közeljövőben akár a kétszer­­ére is növekedhet.­­ Hogy ösztönözzük a bioélelmiszer-termelést, biotermékeket eleve 20 százalékkal magasan áron vásároljuk fel. Később, ha ez indokoltnak mi­tatkozik, ez az árkülönbség még nőhet is a biotr­mékek javára. Nagy esély van arra ugyanis, hogy lehető legrövidebb időn belül meginduljon e term­­ék exportja, külföldön ugyanis nagy irántuk a k resiet - fejezte be dr. Skenderovic Horváth Teréz. CSERVENÁK Jánt Vállalkozó család kerestetik , kicsi magánvállalkozások idejét éljük. Bármerre ir\ vesszük is az irányt szűkebb pátriánkban, mindenütt újonnan megnyitott magánboltokat láthatunk. Jön a hír nem egy ismerősömről, hogy vegyeskereskedést nyitott faluhelyen. Nos, Topolya környéke sem kivétel ez alól. A város nagy kereskedelmi vállalata, az ismert Topola-Uni­­verzal is gondokkal küzd. Ha a piaci törvények uralkod­nak, akkor rugalmasnak kell lenni, ahhoz kell alkalmaz­kodni. Nem voltak restek a topolyai kereskedők, mert el­sőként bocsátottak ki belső részvényeket, de ezen túlme­nően nagyon érdekes és természetesen rugalmas fej­lesztési programot irányoztak elő. Erről beszélgettünk Breznyák Jánossal, a vállalat beru­házási előadójával. Hadd mondjuk el, hogy szerkesztő­ségünket előzőleg fölhívta telefonon, hogy ha Topolyán járunk, keressük föl. - Mivel megjelent az új hetilap, a Családi Kör magazin, gondoltuk, jó lenne, ha abban is hírt adhatnánk vállalkozó szellemű családoknak. - Éppen családoknak? - Családi vállalkozásra gondoltunk, amikor tervbe vet­tük egy söröző kiépítését. A HBH bajor céggel már meg­egyeztünk, az épületet kiszemeltük, adaptálni kell, s azt szeretnénk, ha július 1-jén az első korsó sör a vendég asztalára kerülne. Mindezt közös beruházás útján. Ter­mészetesen, ha közös a vállalkozás, akkor osztozkodunk a hasznon is. Tehát mini sörgyárhoz, s a mellette levő ét­teremhez vállalkozó szellemű, s természetesen bizonyos tőkével rendelkező család kell. Mondhatom, hogy a sörö­ző elbír tíz személyzetet is. - Miért éppen a söröző szerepel a fejlesztési tervben? - Könnyen megvalósítható, a Bajor Királyi Sörgyár vi­lághírű cég, világhírű a technológiája is. Aztán nyáron át gyakran akadozott a város sörellátása. - Mekkora összegről van szó, s a családnak mi módon kellene beszállnia az üzletbe? - Tízmillió dinár a beruházási terv. A vállalkozóknak a megegyezés szerint ennek bizonyos százalékát kell adni­uk. De hadd mondjam a további tervünket. A közeljő­­ben az üzlethálózatunkat is bérbe akarjuk adni. Per elsősorban a már ott dolgozók jönnek számításba, de­ más jelentkezik, ám legyen. Fontos az, hogy érdeke legyenek a forgalom növelésében, hogy gyorsabban ürüljön a raktár, s nagyobb legyen a haszon. És az, gondoskodnunk kell a munkaerő-feleslegről. Erre is tervünk, éspedig egy kisebb péküzem beindítása, napi ta négyezer kiló kenyér és száz-kétszáz kiló péksú­mény kapacitással. A helyiség itt is adva lesz, a kenu árusítását természetesen a vállalat eladási hálózata­­ látja. Nos, erre is magánvállalkozót keresünk, akit­ csak a szakmai tudására számítunk. Ám, ha hajlott pénzzel is beszállni, akkor részesedhet a nyereség! Különben ötmillió dinár lesz a beruházás értéke. - A sör után a kenyér. -Vagy előbb talán a kenyér, de mindegy, hisze nyersanyaggal nem lesz gond, mert itt van a malom héz­ben, Zentán a Fermin élesztőgyár. A mi boltjainkban mlig naponta négyezer kiló kenyeret adtak el. Hissz, hogy ezzel sem lesz semmi gond. Várjuk a pékség­, dolgozni akarók jelentkezését. Különben a vállalatá­ban vannak olyan éjjeliőrök, akik a pékszakmát tanú­ki. - És hol jelentkezzenek az érdekeltek? - Itt Topolyán, vállalatunk szervizszolgálatánál, vág, 024/711 -516-os telefonon. REMÉLJÜK, SIKERÜL ILYEN VAGY EHHEZ HASON­LÓ SÖRÖZŐT KIÉPÍTENI TOPOLYÁN. VÁLLALKOZÓ CSALÁDOK, ITT AZ ALKALOM! k

Next