Dolgozók Világlapja, 1951 (7. évfolyam, 2-43. szám)

1951-09-15 / 38. szám

óriáskiflit a gyerekednek. .. Válogathatsz a finom kenyérféleségek, sütemények között, szabadon vásárolhatsz, amennyit csak kívánsz a jegyes árun felül. Ezekben a friss cipókban benne van az üzemi mun­kás munkája, aki a gépeket adta, a bányászé, aki a szenet fejtette, a dolgozó parasztságé, aki a földet megmunkálta, mindnyájunké. Benne van egyre javuló éleszínvonalunk, — lám, bőven jut kenyér mind­annyiunknak. Nézd csak az imperialista országok dolgozóit: elnyomás­ban, éhbérért dolgozik az, akinek van munkája és keserves verítékkel fizet egy-egy szelet kenyérért. Nálunk­ munkát kínálnak a táblák min­den építkezésnél, minden üzemben. Ott, napról-napra kevesebb a munka, egyre nagyobb méreteket ölt a munkanélküliség réme Gondol­ erre, amikor szelsz a kis fehér cipóból, amelyet Kajdácsi Mihály élmunkás, Takó Sándor, Fejes Ferenc és sok-sok társuk készít a Fővárosi Kenyér­gyárban — éjjel, amíg alszik a város Még alszik a város, amikor Kajdácsi Mihály élmunkás, a Fővá­rosi Kenyérgyár dolgozója már előkészíti a lisztet a dagasztáshoz, hogy reggelre ropogós, pirosra sült kenyér legyen a dolgozók asztalán Gondoltál-e már reggelizés közben, mikor a ropogós zsemlyés, pi­­rosra sült kenyeret jóízűen falatozod, azokra, akik egész éjjel dolgoz­nak azért, hogy reggelre friss kenyered legyen? A sütőüzemek dolgo­zóira, a pékekre, akiknek most még több lett a tennivalójuk, de szíve­sen végzik, mert fehér cipói és rozskenyeret is sütnek számodra, és kiflit, meg zsemlyét, császárzsemlyét, amely olyan, mint a nyíló rózsa. — Ma szépen süt a kemence! — állapítja meg a frissen sült ke­nyér kivételénél Pesti István péksegéd, a Fővárosi Kenyérgyár egyik dolgozója A finom, foszlósbélű kenyéren kívül különféle péksütemények is készülnek és kaphatók szabad forgalomban. Császárzsemlyét, sós­kiflit ehetsz, vagy ilyen óriáskifli, mint a képünkön Marika és Pistike Az egyenletes nagyságúra formált kenyértésztát bevetés előtt Takó Sándor és Fejes Ferenc — szaknyelven szólva — »mosdat­ják«, hogy a kenyér héja fényesre süljön.

Next