Adelaidei Magyar Értesítő, 1980 (13. évfolyam, január-december)
1980-10-01
¡ ■ ^ .hu Részleteket közlünk UGODY FERENC,szept.7.-én elhangzott rádió előadásából.Miután értesülésem szerint előadásaimat főleg az idősebb honfitársaim hallgatják, szeretnék valami olyan tanáccsal szolgálni,aminek hasznát vehetik. Az első és talán alegfontosabb tanács az egészségükkel függ össze.Én ugyan még nem tartom magamat öregnek, de be kell vallanom,hogy az idő,a nehézségek engem is megviseltek mindannyiunkkal együtt. így azután egyszer jó pár éve már, megkérdeztem egy jó barátomat Arnold Ricsi bácsit - Isten nyugosztalja - aki mindig ellátott jó tanáccsal,hogy tudna-e valami gyógyszert a fájó térdizületemre. Hogyne tudna, mondta , és rögtön vett egy üveg csukamájolajat és nekem adta mondván, ha kifizeted, akkor nem fog használni. Ezt azután utasítása szerint minden reggel narancslével szedtem. Két hónap alatt meg is gyógyított úgy, hogy a bicegőből tenisz csampionná váltam.Ennek már elmúlt tíz éve,de még mindig teniszezek. -- Minden növény eredetileg egy magból fejlődik ki. Amikor a mag megfelelő körülmények közzé kerül, megkezdődik a csirázási folyamat. A mag a legöszszesürítettebb tápanyagoknak a tárháza,amelyeknek az a hivatása, hogy a csírázó új növényt átsegítse kezdeti nehézségein,amíg a saját gyökereivel képes lesz fenttartani magát. Ez általában 2-7 napig tart. Ezen idő alatt a csírázó növény telítve van a leghihetetlenebb tápanyagokkal.vEzek a tápanyagok tartalmaznak : fehérjét, keményítőt, cukrot, vitaminokat, hormont, peletint, enzimet és mindenféle, elengedhetetlen ásványi anyagot. Ezek az anyagok úgy ahogy vannak, csak egy pár napig állnak a fejlődő anyag rendelkezésére, amíg a készlet ki nem fogy. Utána a növénynek a saját új gyökerein keresztül magának kell gondoskodnia az utánpótlásról. Amit én itt mondani akarok,az az,hogy a csírázás és az önellátás közötti 2-7 nap alatt a növény tele van olyan anyagokkal,amikre nekünk elengedhet tetlenül szükségünk van a táplálkozásunkban és főleg az idősebb emberek,akiknél ez a hiány kritikus lehet,kell ezt hasznosítaniuk.Ezt pedig úgy tudják elérni,hogy egy ősrégi receptet,amit a kínaiak és más népek már évezredek óta használnak csíráztatva különböző magvakat és azokat különböző formákban fogyasztják el.A legismertebb ezek közzül a csíráztatott bab,szójabab,lucerna,lencse,búza,rozs, borsó és bármilyen mag,ha az nem mérgező. Ezeknek a legnagyobb részét nyersen eszik,salátának, vagy salátával,tisztán,vagy különböző körítéssel mint ecet,citrom,tejfel,stb.Sokan túróval,körözöttel keverik,vagy süét baromfi töltelékében. Függetlenül attól,hogy a tápértéke igen magas, a legtöbb hasznunk abból származik,hogy a vitaminok, enzim,hormon és az ásványi anyagok természetes úton kerülnek a táplálékba, amikre az idősebb korosztályúéinak különösen nagy szükségük van. A másik hasznos tulajdonságuk a könnyű emészthetőségük.Szabad legyen itt megjegyeznem,a csiráztatott növény már nem mag,nincs héja és 2-5 cm,hosszú sziklevele éppen kibontakozóban enyhén zöldes, szinü. Tápértéke ekkor a legmagasabb. A magok csíráztatása nagyon egyszerű,olasz,házilag megoldható,2-5 napig tart és utána a plasztik zacskóbem a hűtőszekrényben egy hétig is tárolható.Legjobb azonban hetente újat növelni,hogy mindig friss legyen.Magvakat a következő módon lehet csírázhatni : 1. Magot olyan helyen vásároljunk, ahol tudjuk hogy az tiszta, nem volt porozva, vagy vegyszerrel kezelve. A health shoppokban árulnak ilyen célra magvakat. 2. Mielőtt megmossuk a magokat,kézzel válogassuk kiszedve belőle a törött és rosz magokat. 3. Mossuk meg-ha lehet mindig esővizet használvaa megfelelő mennyiséget.Kezdetben használjunk 2 evőkanálnyit személyenkint hetente,amíg meg nem tudjuk, pontosan mennyire van szükségünk. 4. Tegyük a mosott magokat egy lapos,lehet ereg üveg,zománcos vagy plasztik edénybe és töltsük fel langyos vizzel 4szer magasabban, mint a magok eredeti szintje volt.Erre azért van szükség,mert a legtöbb mag eredeti nagyságának négyszeresére duzzad meg.A vizet egy éjszakán át hagyjuk rajta. 5. Másnap reggel szűrjük le a vizet és tegyük a magokat egy csiráztató edénybe.Erre a célra a legalkalmasabb egy 3-4 literes befőttes üveg,vagy hasonló széles szájú üveg tartóba, a magok könnyű ki és berakhatósága biztosítsuk.A tetejére húzzunk egy nylon harisnyaszárat és fektessük le,hogy a felesleges víz le tudjon folyni,de a magok ne essenek ki és mégis tudjon szellőzni. 6. Az egészet helyezzük egy olyan sötét helyre,ahol szellőzni tud,/pince,garázs, konyhaszekrény alja/stb. reggel és este vizsgáljuk meg és öblítsük át tiszta vízzel,amit a harisnyán vagy muszlin kendőn keresztül szűrünk le. A magoknak nedvesnek kell lenniük,de vízben állaniuk nem szabad.Kb. 20° Celsius a legmegfelelőbb hőmérséklet. 7. A csírázás időtartama a kezdettől a befejezésig kb.4-7 nap és az utolsó napokon 1-2 órára kitehetjük a tartályt egy világosabb helyre,hogy a csíra megzöldülhessen,mert sokan így jobban szeretik az izét és az ilyenkor keletkezett chlorophil sírunknak egészségére válik. Mint korábban jeleztem,az így termelt,csiráztatott növénykéket egy hétig is el lehet a hűtőszekrényben tartani és fogyasztani,amíg a következő adag elkészül.Nekem télen a csiráztatott lucernamag a kedvencem, amit salátának,vagy salátával fogyasztok egy kevés citromlé hozzáadásával.Sokszor szendvichbe teszem sonka vagy szalámi mellé. Tudom,egy két olvasóm mosolyogva azt fogja mondani, ne csináljak kecskét,vagy tehenet belőlük.A valóság azonban az,ha ilyen koncentrált vitamin-enzim-hormon tartalmú salátát eszik a hússal,akkor nem kell annyit félnie az érelmeszesedés,gutaütés és a rákbetegség állandó veszélyétől. Mondhatom,még nem ártott senkinek,de még nagyon sok embert megjavított, akiken már más nem igen segített.Érdemes megpróbálni. A csíráztatással legelőször gyermekkoromban találkoztam. A kertészünk, a muskátlit és dugványokat úgy gyökereztetett, hogy egy búza vagy árpaszemet dugott a dugvány aljába.Kérdésemre,hogy miért csinálja ezt,azt válaszolta, így biztosabban foggyökerezni. Sok évvel később, amikor a mezőgazdasági egyetemre kerültem,tudtam csak meg,hogy egy nagyon fontos hormon,az auxin keletkezik a csírázáskor, ami a gyökér fejlődését segíti elő.Ebből csinálják a gyökerezhető hormon púdert,amit ma „ Saradix "néven hoznak forgalomba,ami nagyban megkönnyíti a dugványokról való növényszaporítást. Még azt is szeretném megjegyezni,hogy a víz,amelyet az első éjszakai áztatás után leszűrünk, igen sok auxinttartalmaz,amit ma rákbetegségben szenvedőknek ajánlanak ivásra.Ez a víz előnyösen felhasználható szobanövények öntözésére,ahol ennek a felhasználásával a növények növekedésében látható eredményt értek el. A csíráztatásnak van még egy lélektani hatása is. A vetés olyan közel van az aratáshoz, az eredmény annyira kielégítő, hogy gyermekektől az öregekig mindenkinek örömöt okoz. A gyors eredmény,az élet és növekedés megújulása, amit szinte óráról-órára figyelhetnek még olyanok is, akiknek nincsen kertjük és csak egy szobában élnek. Ez a metódus tulajdonképen nem más,mint a hydropónik növénytermesztésnek kezdetleges formája.A hydorponic növénytermesztést a jövő egyik fő termelési módszereként emlegetik. _6