Élelmezési Dolgozó, 1983 (77. évfolyam, 1-12. szám)

1983-08-01 / 8. szám

Minták: az NSZK-ba, Svájcba, Japánba „NAPGYÖNGYE" Az elmúlt év végére Vámosgyörkön — a régi malom épületét — közel 13 millió forintos beruházással alakítot­ta át a Heves megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vál­lalat napraforgó-feldolgozó üzemmé. A nagy szemű Iregi csíkos fajtából — melynek kisebb az olajtartalma, s később avasodi­k — készül a hamar közkedveltté vált „Napgyöngye”. A korszerű feldolgozó gépsorok még a próbaüzemet „futják”, a munkások be­tanítása is most folyik még. Ezzel is magyarázható, hogy a kezdeti időszakban a dobozokba megtisztítatlan mag is került. Az indulási nehézségek, a gépek teljes beüze­melésével megszűnnek ezek az apró hibák. A sós mogyorónak próbált konkurrenciát teremteni a vállalat az új termék gyártásával, melyből 40 mázsa ké­szül három műszak alatt naponta. A pörkölt magvak skálája is változik majd a sózott mag megjelenésével. Remélhetőleg üzlet mutatkozik a tőkés országokban is. Az NSZK-ba, Svájcba, Svédország­ba, Japánba már elindultak a mintapéldányokat tartal­mazó dobozok. Az eredmény még várat magára a külhoni megrendelőktől, de itthon sikert aratott. A válogatóasztal mellett: Cedmák János A pörkölőgép kezelője János Józsefné Csomagolás művelete közben Szabó Sándor felvételei Sikeres félév Az elmúlt évhez viszonyítva jól indult gazdasági év az ÁTEV debreceni gyáregységé­nél. A jól sikerült nagykar­bantartás eredményeként, és a jó kollektív munka alapján várható, hogy az első féléves termelési terv 108,5 százalékra teljesül. Az eredményeknek részese volt a gyáregység igazgatója, Major Ottó is, aki július 1-től nyugállományba vonult. Mun­kája elismeréseként „Kiváló Dolgozó” kitüntetésben része­sült, amit részére dr. Berzse­nyi Ferenc, az ÁTEV igazgató­ja adott át. Az üzem vezetésével július 1-től Varga Tibort bízták meg. Teremi Gábor szb-titkár 4 ÉLELMEZÉSI DOLGOZÓ Új gépek, jobb munkakörülmények Figyelemre méltó műszaki fejlesztések a tejiparban A magyar tejipar ma már Európában a középmezőnyben foglal helyet, amely a követ­kezetes, kellően átgondolt mű­szaki fejlesztéseknek, a munka minőségi színvonal-emelkedé­sének, a jó szervezettségnek köszönhető. Ezekről a kérdésekről be­szélgettünk Martin Győző mű­szaki igazgatóval, aki részletes tájékoztatásában elmondta: " A hazai és a külföldi fo­gyasztói igények közismerten állandóan növekednek, éppen ezért ezeknek megfelelően ele­get tenni, jól kielégíteni csak következetes korszerűsítéssel lehetséges. Mi erre nagy súlyt helyezünk. Tavaly több mint 900 millió forintot fordítottunk vállalataink, gyáraink műszaki fejlesztésére. Ennek során há­rom új üzemet létesítettünk: Szekszárdon sajt-, míg Debre­cenben és Pásztón tejüzemet. Ez utóbbi kettőt NDK-beli, csehszlovák, amerikai és oszt­rák gépekkel, műszerekkel szereltük fel, az előbbit, vagyis a szekszárdit dán, holland, nyugatnémet, svájci és osztrák berendezésekkel, több mint 200 millió forint értékben lát­tuk el. Sor került a zalaeger­szegi, ementáli sajtot készítő gyárunk korszerűsítésére, amelyet svájci, francia és oszt­rák gépekkel szereltünk fel, 70-80 millió forintos költség­gel. Hasonló rekonstrukciót valósítottunk meg Makón levő üzemünkben, ahol magyar sza­badalom alapján angol és ame­rikai gépekkel, külföldön is egyaránt népszerű krémfehér sajtot gyártunk, döntően ex­portra. Ugyancsak a múlt évben a tej minőségének javítására és az eltarthatósági idő növelé­sére két darab ún. ultrapasztőr vonalat importáltunk Svédor­szágból, a Budapesti Tejipari Vállalat részére. Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság és a MÉM segítségével, jelen­tős támogatásukkal a tatabá­nyai tejüzemünk számára első alkalommal hoztunk be Finn­országból féltartós tej előállí­tására alkalmas tejgyártó gép­sort. A tej megfelelő szállítására higiénikus, rozsdamentes szál­lító felépítményt vásároltunk Ausztriából, összesen 60 dara­bot, 5, 10 és 22 ezer litereseket. Nagy súlyt helyezünk ebben az évben is a további korsze­rűsítésekre, amelyek nemcsak a magasabb minőségű termé­kek gyártását és exportját se­gítik elő, hanem jelentős mér­tékben befolyásolják a gyá­rakban, üzemekben dolgozók jobb munkakörülményeit, kul­turált viszonyok megteremté­sét eredményezik. Ez viszont számottevően befolyásolja a munkakedvet, ami meghatáro­zó tényezője a termelésnek. Az idén 650 millió forintot fordítunk újabb műszaki fej­lesztésekre, gyártó- és csoma­gológépek,­­gépsorok beszer­zésére. Ennek során székesfe­hérvári tejüzemünkben krém­túró előállításához új nyugat­német berendezést alkalma­zunk. Veszprémben pedig NDK-beli és nyugatnémet gép­sort állítunk üzembe a habosí­tott krémtúró gyártására. Meg­valósul a Bácsbokodi tejüzem rekonstrukciója is, amelynek eredménye napi 100 ezer lite­res kapacitás. Különösen fontosnak tartjuk a tejtermékek szavatossági ide­jének növelését, ezért a Buda­pesti Tejipari Vállalat részére két darab nagy teljesítményű, aszeptikus, pohárhúzó, -töltő és -záró gépsort importálunk Franciaországból. Ezt 1984-ben még különféle berendezések­kel kiegészítjük. Ez a gépsor lehetővé teszi, hogy a savanyí­tott, ízesített poharas termé­keink szavatossági ideje a mai 3-5 napról, a jövőben két hét­re növekedjen. A tejiparon belüli elszámo­lás és értékesítés munkájának gyorsítása, pontossága érdeké­ben egyelőre Veszprémben iparági számítógéprendszert alakítunk ki. Fontos feladatunknak tart­juk a környezetszennyeződés megakadályozását is. Erre a célra 1983-ban 15-20 millió forintot költünk. Nem kerüli el a dolgozók érdeklődését a takarékosság sem. Figyelemre méltó, hogy 1700 szállítógép­­kocsink vezetői egy év alatt jó munkaszervezéssel 4 millió fo­rint értékű üzemanyag-megta­karítást értek el. Amint a beszélgetésből ki­tűnt a hazai tejipar változatla­nul arra törekszik, hogy új, korszerű és mindig jobb mi­nőségű termékekkel jelenjen meg a bel- és külföldi piacon. Karczag László Ragaszkodnak vállalatukhoz Szeged város lakossága álta­lában elégedett a Sütőipari Vállalat gyártmányainak mi­nőségével. Ezt hangsúlyozta Vanek Béla, az ÉDOSZ titká­ra is, amikor ünnepélyesen át­adta a kiváló vállalati ki­tüntetést a gyár munkáskol­lektívájának. Dr. Veres Ferenc igazgató beszámolójában részletesen ki­tért a vállalat új termékeinek felsorolására, mint a — hamar népszerűvé vált — burgonyás és vázsonyi kenyér. A pizza és a hamburger, a sajtos po­gácsa, a virslis és a vajas jel­legű nagykifli. Határozott tö­rekvés volt az olcsóbb termé­kek gyártására. A jó minőségű termékek állagát azzal is véd­te a vállalat, hogy bevezette a konténeres kenyérszállítást, ezáltal a veknik nem törőd­nek, deformálódnak. A vállalat bruttó termelési értéke közel hét százalékkal volt nagyobb mint egy évvel ezelőtt. Igen komoly szállítási és energiaköltségeket tudtak megtakarítani. Lehetővé vált, hogy a dolgozók jövedelmét is közel nyolc százalékkal növel­jék. Ezáltal elérték, hogy a munkások ragaszkodtak a vál­lalathoz és valóban ösztönzővé tudták tenni a sütőipari bér­rendszert. Így vált lehetővé, hogy egy-egy jól dolgozó mun­kás havonta ötszáz forinttal többet vihetett haza a boríték­ban, mint az ezt megelőző években. A vállalat gazdasági vezeté­se elismerte és megköszönte a szocialista brigádok nagyszerű munkáját és helytállását, akik a napi munkájuk mellett konkrétan segítették az újítási tevékenységet és tevőlegesen hozzájárultak a balesetek meg­előzéséhez is. Az idén közel tizenkét mil­lió kg kenyeret kell gyártani, amelynek egyharmada úgyne­vezett minőségi kenyér lesz (vázsonyi, burgonyás, sajtos). Határozott célja a vállalat­nak, hogy még jobb minőségű ellátást biztosítsanak Szeged dolgozói részére. Cs. M. Tanműhely Miskolcon Tavaly októbertől új tanmű­helyben ismerkedhetnek a szakmunkástanulók a szakmai fogásokkal a Borsod megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál. A százhatvanhét tanuló kö­zül tizenhatan vannak egy­szerre az új oktatóteremben. Hetente váltják egymást és két műszakban folyik az okta­tás. A fiatalokat Gábor János, Habják Árpád, Bala Miklós és Nagy József oktatók ismerte­tik meg a szakmával. Felvételünkön az elsősök a combbontás technikájával is­merkednek. — farkas — A brigádnaplót olvasgatva A brigádnapló négy kötetből áll, mert 19 év króniká­ját írják le benne. 1964-ben alakult a Veszprémi Szesz­ipari Kereskedelmi Kirendeltség „Petőfi Sándor’’ szo­cialista brigádja, tagjai tizennégyen vannak. Áruátve­vők, árukiadók, anyagmozgatók, szállítók. Többségükben kétkezi munkások. A brigád vezetője Schäffer Istvánné régi dolgozója a vállalatnak, csakúgy, mint a brigád tagjai. Igen jeles eredménnyel büszkélkedhetnek. Kilenc éve egyfolytában aranykoszorús fokozatot érnek el, és 1980- ban elnyerték a Vállalat Kiváló Brigádja kitüntető cí­met. Központjuk nagy súlyt helyez a brigádmozgalom ösztönzésére, az értékelések nyilvánosságára. A fokoza­tokat a brigádok valós érdemei szerint osztják ki. — Elmondhatjuk — fejtegeti Kovács Lőrinc szb-tit­kár, aki szintén a brigád tagja —, hogy sokat dolgoztunk, hogy hozzájáruljunk a vállalatunk eredményes munká­jához. Ezt csak a legjobb közösségi szellemben lehetett elérni. Mi segítünk egymásnak a munkában, és megoszt­juk magánéleti gondjainkat. Szívesen töltjük együtt sza­bad időnket brigád-összejöveteleken, társadalmi munkán, kiránduláson és más alkalommal. A vállalat üdülőjében brigádtalálkozóra készülnek a győrieikkel együtt. A fáradságos munka és a városi zaj után jólesik a szép természeti környezet, a jó levegő, és a szórakozás. A brigádnapló az eseményekről hűségesen beszámol. Minden sora kézzel van írva, ízlésesen, díszesen. Fény­képekkel és illusztrációkkal tarkítva, mint egy szép, kö­zös emlékkönyv. Első mindenütt a munka, a tervek ered­ményes teljesítése. Aztán következik a takarékosság, energiával és költségekkel. Hangsúlyt kap az ünnepek előtti forgalom megszervezése, a fogyasztók ellátása. Ezt követik a hangulatos beszámolók a május 1-i felvonulás­ról, a novemberi 1-i ünnepi megemlékezésről. Színesen megírt társadalmimunka-eseményei, a nyug­díjas-találkozók, nőnap, brigádgyűlés. Jó hatással van­nak a kollektíva hangulatára a közös kirándulások. Bol­dogan veszik tudomásul egy-egy brigádtag kitüntetését, munkájának elismerését. Kedves, folytatásos regény ez a napló tizennégy ember dolgos hétköznapjairól, együtt eltöltött szabad idejükről. Értelmes és hasznos olvasmány a munka és a munkatár­sak szeretetéről. Szép és igaz példája annak, amit Gás­pár elvtárs mondott a szocialista brigádvezetők orszá­gos tanácskozásán: „A brigádmozgalom hatására sokan jutottak el saját fejlődésük magasabb fokára a munká­ban, a magatartásban.” Koltai Edit Megbecsü­lik munkatársaikat A Baranya megyei Barom­fifeldolgozó és Forgalmazó Kö­zös Vállalatnál, Pécsett, mint­egy ezeregyszáz dolgozó áll naponta munkába. Azt tapasz­taltam: megbecsülik a munká­sokat, de azokat is, akik a vál­lalatnál töltöttek el éveket, s innen mentek nyugdíjba. So­kan közülük — ha időszakosan is —, de visszajárnak dolgoz­ni, mint szívesen látott mun­katársak. A vállalat tevékenységéről, a dolgozókkal való törődésről beszélgettünk Somogyi László­né szb-titkárral. — Vállalatunknál három műszakban folyik a munka. Ezt úgy kell érteni, hogy két műszakban van a termelő munka, a harmadikban — az éjszakaiban — pedig a takarí­tás. Ez a munka a többivel egyenértékű. Minden éjszaka teljes a gépek megtisztítása, lemosása, fertőtlenítése, hiszen élelmiszerről van szó. Dolgozóink nagyobb része a városból, de mintegy 350 dol­gozó vidékről jár be, kiket sa­ját és bérelt autóbuszokon hozunk be munkára, s viszünk haza. Akik közforgalmú jára­tokkal jönnek, azok megkap­ják a rendeletben meghatáro­zott térítési díjat. Csak a szál­lítási költség évi hatmillió fo­rintjába kerül a vállalatnak. — Milyen termékeket állí­tanak elő? — Ebben az iparban a leg­szélesebb skálán dolgozunk, így kerül feldolgozásra tyúk, kakas, csirke, pecsenye és hí­zott kacsa, mulárd kacsa, hí­zott liba és pulyka. Exportja jelenleg egyik legkeresettebb a mullárd kacs­amáj, mely a hagyományos kacsáénál jóval nagyobb. Természetesen dara­boljuk is a baromfiakat. Ked­velt a tasakolt pörköltnek való far, szárny, comb. Ebből elég­gé nehéz kielégíteni az igé­nyeket. Ez különben minden baromfiaprólékra vonatkozik. Vállalatunk nagyobb részben exportcentrikus. Igyekszünk megkeresni, egyben meg is tartani a külföldi piacokat. Ez elég sok gondot okoz a mai gazdasági helyzetben. — Vannak-e a törzsgárda ta­gok? — Igen. Számuk mintegy kettőszázra tehető. Több ne­vet említhetnék, de csak egy­ről szólok. Ez Orsós Kati néni — cigányasszony —, aki jó munkájával kiérdemelte, hogy Kiváló Dolgozó kitüntetést kapjon. — Ahol ennyi ember van, ott bizonyosan probléma is akad bőségesen. — Ez valóban is igaz. Szer­vezettségünk 97 százalékos, a tagdíjat mindenki pontosan fi­zeti. A munkát öt főbizalmi és harminchét bizalmi segíti. A vállalat vezetősége a szakszer­vezetet a szó legszorosabb ér­telmében partnerének tekinti. A bizalmi testület javaslatait meghallgatja, figyelembe ve­szi, s úgy hozza meg döntéseit. Megadja a dolgozóknak a le­hetséges kedvezményeket. Ba­­dacsonylábdihegyen saját üdülőnk van, ahol évente 230—250 dolgozónk üdülhet olyan körülmények között, mintha SZOT-üdülőben lenné­nek. De kapunk SZOT-jegye­­ket is, főleg családos és meleg­vizeseket, mert arra van igény. Van üzemi orvosunk, saját mo­sodánk, varrodánk, üzemi konyhánk. Dolgozóink heten­­kként vásárolhatnak baromfi­húst. — Említette a nyugdíjaso­kat, őket is segítik? — Jelenleg 95 nyugdíjasunk van, akik megtartották szak­­szervezeti tagságukat, ők is kapnak hetente kedvezményes baromfihús vásárlására jegyet. Ha közülük valaki beteg, s nem tud érte bejönni, kiküld­jük részükre, sőt a bevásárlást is elvégezzük. A rászorulókat anyagilag is segítjük. Ezt az is mutatja, hogy míg az egy fő­re vetítve a segélyezési összeg 700 forint, addig a nyugdíja­soknál 900 forint. Nálunk va­lóban gyakorlat, hogy a meg­fáradt nyugdíjasainkat to­vábbra is megbecsüljük. Kiss József

Next