Élelmiszervizsgálati Közlemények 4. (1958)
Tárgymutató
ízesítők A Budapesti Sütőporgyár több készítményének szavatossági ideje megváltozott. Az ellenőrzés és tárolás megszervezésének megkönnyítésére az alábbiakban ismertetjük ezeket a szavatossági időket : Sütőpor 1 év Vaníliás cukor 3 hónap Menthol drazsé fél év C vitamin drazsé 3 hónap Teaízesítő 1 év Citrompótló 6 hónap Levespor 3 hónap Palacsintapor 3 hónap Puddingpor (mogyoró kivételével) másfél év Puddingpor mogyorós 8 hónap Pezsgőpor 1 hónap (R. L.) Kávé Az elmúlt két hónapban a pörkölt kávé minősége kisebb mértékben javult. A javulást annak lehet tulajdonítani, hogy kisebb mennyiségben Columbia, jelentősebb mennyiségben Santos kávé érkezett az országba. Utóbbi nyerskávé extra prima, prima és superior minőségben érkezett. Ezek a Santos kávé tételek nagyon egyenlőtlenül pörkölődnek, ezért ajánlatos lett volna válogatásuk. A forgalomba került kávék nagy része még mindig túlpörkölt s ez előnytelenül érződik a kávéfőzetek ízében is. (R. L.) FŰSZEREK Fűszer szabványok A hazai és import fűszerek szabványosítása a befejezéshez közeledik. Ez ideig életbe lépett 24-féle fűszer áruszabványa ; 1—1 mintavételi, vizsgálati, őrlési és csomagolási fűszerszabvány. Ezek között van a nyers és őrölt fűszerpaprika áruszabványa is. Utolsónak maradt a fűszerpaprika őrlemény mintavétele és vizsgálatának szabványa. E szabvány felöleli az eddig legjobban bevált kémiai meghatározásokat, pl. a Benedek-féle kapszaicin és színezőképességet, a Kajdacsi-féle idegen festék meghatározást, továbbá a Hazslinszky által összeállított mikroszkópiai vizsgálatok leírását és ábráit is. Egyelőre nem szerepel e szabványban a Lovibond s még néhány olyan fotometrikus színszám meghatározás, amit az export paprikaőrlemények értékelésére használnak, mert ezek még csak kísérleti eljárások. A spanyol és egyéb külföldi paprikaőrlemények összehasonlításánál nyert adatok (Palotás—Konecsni) rendkívül érdekesek s kívánatos volna szakkörökben azoknak bemutatással egybekapcsolt ismertetése is. (8. L.)