Élelmiszervizsgálati Közlemények 4. (1958)

Tárgymutató

használja fel, melyek jó minőségű áruk ugyan, s esetleg harmonikus érzék­szervi tulajdonságokat is kölcsönöznek a terméknek, teljesen meghiúsítják azonban az ellenőrzést, s így vagy lehetővé teszik a visszaélést, vagy téves következtetésre adnak alapot. Ezért ismét felhívjuk a Szabványügyi Hivatal figyelmét ezen rendellenességre. A Szeszforgalmi Vállalat az egyes telephelyein demisonokba illetve ún. „állványüvegekbe” fejti a gyárak által előállított szeszesitalokat. Az edény­­zet lezárására parafadugó hiányában fadugókat használ. Ezen lezárási mód azonban közel sem tökéletes: a fadugó nem biztosít légmentes elzárást, a lezárást a dugó köré öntött pecsétviasszal igyekeznek tökéletesíteni, de ez gondatlanul történik, a pecsétviasz hézagos. A lezárásra tehát nagyobb gondot kell fordítani. (K. J.) BŐRIPAR Bor Hordós boroknál a kötelező megjelölést számos esetben mellőzik. A vonatkozó szabvány szerinti megnevezéseket az előírtak szerint fel kell tüntetni: pl. „Asztali bor II. MSZ 9468”, „Domoszlói muskotály minőségi bor I. MSZ 9469” stb. A hordós borok romlásának, hibáinak és rendellenes­ségeinek oka legtöbbször a helytelen tárolási körülmények voltak: kedvezőt­len hőmérséklet és relatív páratartalom, nem megfelelő tisztaság, a tároló­­edényzet hanyag és hibás kezelése stb. Palackboroknál gyakran a címke nem tetszetős, a dugó morzsalékos és az áruban kiválások észlelhetők (seprő, borkő, borkősavas mész stb.). (H. Gy.) Pezsgő-habzóbor Az Unicum gyár „Crémant Rosé” elnevezéssel új vörös pezsgőt hozott forgalomba. Célszerű lenne, ha nem zöld, hanem fehér palackot használ­nának fel az új vörös pezsgő palackozásánál. A „Crémant Rosé” szénsav­nyomása 3,5—5,0 atm., alkoholtartalma 10,0—11,0 tf %. Az Állami Pincegazdaság pedig „Hungária” elnevezéssel Reserve típusú félédes pezsgőkészítménnyel bővítette a választékot. Ezen áruból már jelentős tételt exportáltunk is. A „Hungária” szénsavnyomása is 3,5— 5,0 atm. Alkoholtartalma 10,0—11,0 tf %. Az MSZ 20.602 Pezsgő és MSZ 20.601 Habzóbor-szabvány a szénsavnyomást manométerrel (afrométer) ellenőrzi. Célszerű volna, ha a gyártó­vállalatok és az ellenőrzést végző szakintézetek műszereiket időnként összehasonlítanák az egyöntetű elbírálás érdekében. (H. Gy. és K. J.) KONZERVIPAR Szörpök Meg kell említeni az utóbbi időben forgalomba kerülő különleges ször­pöket: az „erdővérét”, a „feketeribszke szörpöt” stb. Ezek az áruk valódi gyümölcslé felhasználásával készülnek 66%-os cukortartalommal. Össze­tételüket szabványok nem szabályozzák. Az „erdővére” tulajdonképpen egy vegyesszörp. Az áru minősége azonban jóval felülmúlja pl. a néhány év előtt gyártott „vegyesszörp” minőségét; ennél az árunál silány minőségű szederlevet használtak fel, amely még a nagy cukorkoncentráció ellenére is gyorsan erjedésnek indult. Mindkét fentem­etett szörpnél a savanyúságot borkősav adagolásával fokozzák. Az üdítő hatás növelése céljából a nyers­anyagnormában megállapított borkősavmennyiséget növelni kellene.

Next