Élelmiszervizsgálati Közlemények 5. (1959)

Tárgymutató

A főzési tulajdonság vizsgálatánál mutatkoznak a szerkezeti hibák. PL a hajszálrepedés, vagy lisztcsík mellett szétvált a tésztaszál. Az egyenlőt­len falvastagságú tésztaszálak egyik oldalán lisztes kanóc maradt. A felsorolt hibák nagy része valószínűleg megszűnne, ha tökéletesen összekevernék a lisztet a vízzel, továbbá, ha a szárításnál a technológiai előírásnak megfelelően szabályoznák a hőmérsékletet és a relatív pára­­tartalmat. (K. P.) Feh­ér kenyér (MSZ 11916) A rendszeresen vizsgált minták kb. 20%-a minősült szabványon kévüli­­nek. Ennek kis részben a kenyérhéj égett, vagy szennyezett állapota volt az oka, főként azonban a kenyérbél nem megfelelő érzékszervi jellemzői. Keletien tésztából készült élesztőszagú, nyers, jellegtelen ízű, ragacsos, nedves tapintású bél. Rágáskor nem aprózódik­, hanem a szájpadláshoz tapad. (K. P.) Fényezetlen rizs A forgalomba kerülő fényezetlen rizs nedvességtartalma a szabványos követelményeknek megfelelő. Darabos és apró törmeléktartalmuk nem érte el az engedélyezett felső határt. Főzési tulajdonságuk kielégítő. (K. P.) ÉDESIPAR Csokoládék minősége A minőségellenőrző intézetek az elmúlt időszakban fokozott figyelmet fordítottak a csokoládé minőségére. Az utóbbi időben túlnyomórészt Bahia kakaóbab érkezett az országba s savanykás karaktere előnytelenül érződött a csokoládékészítményekben. Számos mintából végeztünk illósav meghatá­rozást s azt tapasztaltuk, hogy a csokoládé már 0,04% ecetsavban kifeje­zett illósavtartalomnál érezhetően savanykás, 0,10% illósavtartalom esetén pedig már előnytelenül érződik a savanykás mellékíz. Találkoztunk nem megfelelően konsolt 0,32% illósavtartalmú csokoládéval is. Az illetékes szervek a fogyasztók kívánságait figyelembe véve lépéseket tettek hogy a jövőben tisztán Bahia kakaóbabot ne hozzanak be az országba s arra törekednek, hogy kakaóbab keverékekből készüljön a csokoládé. (R. L.) Csokoládés csemege sütemények Csokoládés csemege, vagy staniolos csemege néven csak nemes nyers­­anyagokból készült s csokoládéba mártott sütemények kerülhetnek for­galomba. Számos vendéglátóipari és szövetkezeti cukrászda un. pormasszával 11акУ kakaóhányadú s kroklánzsírt tartalmazó mártagyurmával vonja be süteményeit. Véleményünk szerint ezeket a süteményeket a fenti elnevezés nem illetheti. A Zuglói Édesipari gyár Ági, Panni és Juli néven szeszes vaj­krémmel töltött csokoládé hüvelyes csemegét hozott forgalomba. A készít­ 4 129

Next